שתף קטע נבחר

חשיפה: התנאי של אפל לחברות הסלולר בישראל

הדרישות של אפל מ‭4-‬ חברות הסלולר הישראליות יחייבו אותן לרכוש ממנה ‭1.5‬ מיליון מכשירי אייפון ב‭3-‬ שנים. המשמעות: פגיעה בתחרות מול הסמארטפונים האחרים. היבואנים שוקלים פנייה לממונה על ההגבלים העסקיים

אפל דורשת מ‭4-‬ מפעילות הסלולר הגדולות להתחייב מראש לרכוש ממנה כ‭130-‬ אלף מכשירי אייפון בשנה (כל אחת‭,(‬ למשך 3 השנים הבאות, כתנאי לשיווק המכשירים באמצעותן. ההיקף הכספי של הדרישה מסתכם בכ‭50%-‬ מכלל רכישות המכשירים של המפעילות.

 

 

מדובר ב‭4-‬ עסקאות שונות, שמוערכות בכ‭400-‬ מיליון שקל בשנה בממוצע לכל מפעילה, ומסתכמות בכ‭1.2-‬ מיליארד שקל. יצוין, כי כלל רכישות המכשירים של מפעילה סלולרית גדולה אחת (של כל היצרנים) מגיע לכ‭900-‬ מיליון שקל בממוצע בשנה. עם זאת, ל"ממון" נודע כי ההסכם הנרקם לא יפגע במכירה הראשונית בארץ של האייפון ‭,5‬ המתוכננת לחודש הקרוב, שהחוזים לגביה נסגרו מזמן.

 

בימים אלה עומד להסתיים ההסכם התלת שנתי שחתמה אפל עם 3 המפעילות הגדולות דאז בישראל, סלקום, פלאפון ואורנג‭,'‬ שבו התחייבו לרכוש ממנה כמות מוגדרת מראש של מכשירים. החברות הצליחו לעמוד ביעד, בעיקר בשל הפופולריות של האייפון בישראל ובשל מבצעי החיוב/זיכוי של המפעילות.

 

אבל מגמות הצריכה של הסמארטפונים בעולם ובארץ, מהפכת הסלולר בישראל וניתוק הזיקה בין מכירת המכשיר לבין החבילה הסלולרית שינו את התמונה.

 

ראשית, בעקבות תקנות משרד התקשורת המפעילות הסלולריות כבר אינן משווקות בלעדיות של טלפונים ואינן יכולות להתחייב למכור במספרים דומים למספרי העבר. שנית, בשל ההפרדה בין קניית המכשיר לתשלום החבילה הסלולרית, לקוח הרוכש כיום טלפון נדרש לשלם את מחירו הריאלי המלא. כיוון שמכשירי האייפון הם מהיקרים בשוק, בישראל ניכרת מגמה של מעבר לרכישת מכשירים זולים יותר. שלישית, בשנתיים האחרונות מתעמעמת השליטה של אפל בשוק הסמארטפונים ומכשירי האנדרואיד מתקרבים לנתח השוק שלה.

 

במצב הזה, המפעילות הגדולות, שאליהן נוספה בינתיים הוט מובייל, נרתעות מלקבל על עצמן התחייבות גורפת למכירת האייפון בכמות שדורשת אפל. הסכם כזה יחייב אותן למכור בעיקר מכשירי אייפון ויפגע בחופש התמרון שלהן מול כל היבואנים. בנוסף, יבואני הסלולריים המתחרים יתקשו להחזיק מעמד כלכלית בשוק המוטה מראש נגדם וממוקד במכשירי האייפון, ופגיעה בהם תגרום לכך שקשת המכשירים שתוצע לצרכן תהיה מצומצמת ויקרה יותר.

 

אפל מנהלת משא ומתן נפרד ודיסקרטי עם כל מפעילה, והחוזים הנחתמים אינם אחידים אבל דומים. בשל התחרות בין המפעילות, אף אחת לא השיבה בשלילה לדרישות הנוקשות של אפל. כיוון שלפי החוק נאסר עליהן להתאגד מול החברה האמריקאית, הן בוחנות בזהירות זו את מהלכיה של זו. ברגע שאחת תקבל את הדרישה, האחרות ייאלצו להתכופף בעקבותיה.

 

עם זאת, ל"ממון" נודע כי כמה מיבואני החברות המתחרות שוקלים בימים אלה פנייה לממונה על ההגבלים העסקיים בבקשה לאסור על חתימת ההסכמים, בטענה שמדובר בהסדר כובל שפוגע בתחרותיות ובחופש הקניין. כיוון שאפל היא חברה בינלאומית, לא ברור אם לממונה יש סמכות להתערב בנושא.

 

מהרשות להגבלים עסקיים נמסר: "לא הגיעה אלינו פנייה בנושא המדובר, כאשר תגיע פנייה כזאת הרשות תבחן אותה‭."‬ מחברת אפל העולמית לא התקבלה תגובה עד סגירת הגיליון. פלאפון, פרטנר וסלקום מסרו כי אינן מתייחסות להסכמים עם ספקים, ואילו מהוט מובייל לא התקבלה התייחסות. 

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: AP
החוזים על אייפון 5 נסגרו מזמן
צילום: AP
מומלצים