שתף קטע נבחר

קמצנות: חרדה קיומית או אנוכיות מבחילה?

כולנו סולדים מאנשים קמצנים. כשזה מגיע לעולם הדייטים, אנו פוסלים פרטנרים על "חסכנות יתר". בנישואים, אנו נרתעים כשהפרטנר מתערב ברכישות ובהוצאות שלנו. האם קמצנות יכולה להרוס זוגיות, ומי יותר קמצן – נשים או גברים?

בימים של עליה חדה ביוקר המחיה ניתן להבין מדוע יותר ויותר ישראלים בוחרים לכלכל את צעדיהם הפיננסים בתבונה. מצד שני, יש כאלה שהמצב מעורר אצלם תופעה רגשית המכונה "חרדה כלכלית", המוכרת גם בכינוייה הפחות נעים: "קמצנות". הפחד שמא "לא יהיה לנו" מניע רבים מאיתנו, ויכול לחבל בהתנהלות הפיננסית שלנו ובעיקר במערכות היחסים שלנו.

 

עוד בנושא:

קמצנים ממאדים, נצלניות מנגה

הפמיניסט, המקופח, הכאילו לארג' - סוגי קמצנים

הוא לא "סתם קמצן". הוא ממש פוגע בך

 

בעולם הדייטים ניתן לראות בבירור כיצד נשים פוסלות גברים רק משום שהם לא הציעו לשלם בדייט, או "נתפסו" כשהם מתחשבנים יותר מידי על הטיפ במסעדה. אך האם הסטיגמה שלגברים יש נטייה גדולה יותר להיות קמצנים נכונה? או שמא אולי גברים ונשים סובלים מאותה המחלה באותה המידה, אך החברה מפנה את הזרקור כלפי הגברים, והאם בכלל קמצנות ניתנת לריפוי?

 

יש תיאוריות רבות לגבי המקור לקמצנות. יש הטוענים כי מדובר בנטייה גנטית, אחרים משייכים זאת למוצא עדתי כזה או אחר ויש את אלה שסתם טוענים שמדובר באנשים אנוכיים ואגואיסטים שחושבים בעיקר על טובתם האישית. האמת היא שקמצנות היא תכונה נרכשת שמקורה במחסום רגשי המתפתח בעקבות חרדה כלכלית. החרדה הכלכלית מניעה את האדם מתוך פחד ש"אין מספיק", ושהוא עלול להגיע למצב של איום קיומי אם לא ימדוד ויחשב את משאביו באופן קיצוני.

 

מי שסובל מחרדה כלכלית לא נתקל רק בקשיים חברתיים או בקושי "לשרוד דייט". התופעה אף גורמת לבעיות בכל הקשור להתנהלות הפיננסית בתוך קשר זוגי לטווח ארוך ובנישואים. הקמצנות הופכת בשלב מסוים גם לחשדנות שמופנית לסביבה. הסובלים מהתופעה שואלים לעיתים קרובות, "למה בת הזוג שלי רוצה שאני אשלם?" או "למה שאני אקנה לו מהתקציב שלי?".

 

ישנם אף מקרים קיצוניים בהם מתעורר פחד שמא בן או בת הזוג מחזיקים באג'נדה סמויה לרושש את הפרטנר/ית מנכסיו. החשדות הללו מובילים להטלת ספק במניעים של בני/ות הזוג ומכאן הדרך לנפץ את מערכת היחסים הולכת וקטנה. בזוגיות ממוסדת הקמצנות עולה בד"כ כאשר שני בני זוג גרים יחד ואז אחד מהם עשוי לעקוב כל הזמן אחר החשבוניות, הרכישות וההוצאות של הצד השני, ועשוי להעלות תהיות וביקורת לגבי נחיצותן של הרכישות. התנהלות זו מוסיפה חרדה לזוגיות, והמתיחות הזו אינה בריאה לא לאדם ולא לקשר הזוגי.

 

מעבר לפן הזוגי, קמצנים אפילו יחששו להזמין שירות ממישהו, לבקש עזרה או אפילו ידחו הצעות לעזרה/נתינה מאחרים, מחשש שהם יבקשו על כך תשלום. החשדנות עשויה להתבטא גם בהפגנת קושי להזמין שירות ממישהו וחוסר אמון באדם או שירות שמבקשים תמורה כספית. המקרה הכי שכיח הוא כשמשהו בבית מתקלקל ואז מתעורר חשש להזמין תיקון מחשש להיגררות להוצאה כספית. כל אלו רק מוסיפים לקושי שחווה הקמצן ולחרדה בה הוא שבוי.

 

"אני לא מאמינה שהוא אילץ אותי להתחלק איתו חצי-חצי" (צילום: index open) (צילום: index open)
"אני לא מאמינה שהוא אילץ אותי להתחלק איתו חצי-חצי"(צילום: index open)

 

אז מי יותר קמצן: נשים או גברים?

הסטיגמה אומרת שגברים מחושבים יותר בהתנהלותם הפיננסית ונוטים לשקוע בקמצנות, ואילו נשים ידועות כפזרניות גדולות שרק רוצות לעשות שופינג כל היום. במציאות, המצב שונה. מאחר שקמצנות נובעת מבעיה רגשית או חרדה שמאיימת על קיומנו ומקורה בחוויות מתקופת הילדות או מתקופה אחרת בחיינו – היא נמצאת באופן שווה אצל גברים ונשים. גם הסטיגמה לגבי נטייתה של האשה להיות פזרנית היא שגויה. למעשה, הפזרנות היא אחותה התאומה של הקמצנות וגם היא תולדה של אותה חרדה כלכלית, רק שבמקרה הזה נוצר אפקט הפוך בדמות בזבזנות יתר.

 

נכון, זה עלה יותר משתכננת, אבל היי - אני מאושרת. תשמח בשבילי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נכון, זה עלה יותר משתכננת, אבל היי - אני מאושרת. תשמח בשבילי(צילום: shutterstock)
 

 

ישנם גם מקרים בהם אותו אדם יחווה קמצנות וגם פזרנות במקומות שונים בחייו, תוך כדי שהוא מנוהל ע"י אותו מחסום רגשי. מצד אחד, אדם יכול להיות פזרן ולקנות אופנוע חדיש ויקר שהוא לא יכול להרשות לעצמו, ובאותה נשימה הוא יתקמצן וימנע מלהוציא כסף על טיפול שיניים לעצמו או לאשתו. בדומה, אנו נראה זוגות שמתקשים לסגור את החודש ומצבם הכלכלי בכי רע, אבל כשמגיע אירוע של בר מצווה לבן הם מוציאים סכומי עתק חסרי פרופורציה ונכנסים לחובות עמוקים יותר.

 

 

האם יש תרופה לקמצנות?

מאחר שמקורה של הקמצנות הוא במחסום רגשי, אני שמחה לבשר שיש לה טיפול מהיר וענייני מאד ואחוזי ההצלחה כיום גבוהים במיוחד. לא מדובר בטיפול תרופתי קונבנציונאלי אלא בטיפול רגשי פיזיולוגי, המבטל ומנטרל את החרדה שעומדת מאחורי הקמצנות. אני שומעת מטופלים רבים המגיעים אלי שטוענים כי בן או בת הזוג שלהם פשוט לא מבינים אותם ומאשימים אותם ללא סוף בהתנהלות כספית קלוקלת.

 

אז לאלה מכם שנשבר להם מבן או בת זוג קמצנים, אני יודעת שזה לא פשוט אך אם תילחמו בהרגליו של הפרטנר הקמצן - אתם תפסידו גם בויכוח וגם את בן או בת הזוג הסובלים. זכרו שזה לא נובע ממקום של אנוכיות (למרות שכך זה נראה על פניו), אלא ממקום של פחד וחרדה קיומיים, ושלעיתים רבות אין האדם שלצדכם מתכוון לגרום לכם נזק או רע.

 

בהצלחה!

 

לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

ד"ר אורה גולן מתמחה בנטרול מחסומים רגשיים, חרדות ופוביות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ממה אתה מפחד כל כך? קמצן
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים