שתף קטע נבחר

מהמהנדס ויאסין ועד ג'עברי - בכירי חמאס שחוסלו

"המהנדס" יחיא עייש נהרג מפיצוץ טלפון נייד ב-1996. חמש שנים אחר כך חוסל סלאח שחאדה עם 14 פלסטינים. ב-2004 חוסלו השייח אחמד יאסין ומחליפו רנטיסי. ב"עופרת יצוקה" חוסלו שניים מבכירי התנועה. אתמול הצטרף לרשימה גם ג'עברי

ראשי חמאס על הכוונת: ב-17 השנים האחרונות פגע צה"ל בלא מעט בכירים בתנועת חמאס ברצועת עזה, הבכירים בהם הם השייח אחמד יאסין, "המהנדס" יחיא עייש ואחמד ג'עברי שחוסל אתמול (ד').

 

ביום שישי, 5 בינואר 1996, חוסל המהנדס יחיא עייש, שהיה אחראי למותם של 50 ישראלים בפיגועי התאבדות. 50 גרם של חומר נפץ, שהוטמנו בסוללת מכשיר הטלפון

 הנייד שלו, גרמו למותו במקום. "יחיא?" שאל אז האיש שהתקשר אליו. "כן", השיב המחבל כשהמכשיר מוצמד לאוזנו. אות אלקטרוני הועבר לטלפון הנייד והמערכת המתוחכמת שהושתלה במכשיר פוצצה את המטען. עייש מת במקום.

  

שש שנים וחצי חלפו ועוד אחד מבכירי חמאס חוסל. ב-23 ביולי 2002 הטיל מטוס F-16 של חיל האוויר פצצה במשקל טון על בניין בעיר עזה, שבו התגורר סלאח שחאדה עם משפחתו. שחאדה ועוד 14 פלסטינים נהרגו - בהם גם ילדים - וכ-100 נפצעו. שחאדה היה אז מפקד גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של החמאס.

 

 

ביתו של שחאדה לאחר ההפצצה (צילום:  רויטרס) (צילום:  רויטרס)
ביתו של שחאדה לאחר ההפצצה(צילום: רויטרס)
 

כעוזרו הקרוב של השייח אחמד יאסין, הוא נחשב למי שקיים מגעים שוטפים עם הנהגת חמאס בחו"ל. שחאדה עמד מאחורי מאות פיגועים שבוצעו בשנים שלפני חיסולו. בין היתר הוא תכנן את הפיגוע בעצמונה במרס 2002, שבו נרצחו חמישה תלמידי מכינה קדם צבאית, ואת החדירה למוצב אפריקה כמה חודשים קודם לכן, שבמהלכה נהרגו ארבעה חיילי צה"ל.

 

במרס 2003 חוסל בכיר החמאס, איברהים מקאדמה. הוא נהרג כשמסוקים של חיל האוויר שיגרו טילים לעבר המכונית שבה נסע, בשכונת שייח רדואן בעזה. יחד עמו נהרגו שלושה אנשי חמאס נוספים.

 

מקאדמה, בן 50 במותו, נחשב לאחד ממייסדי תנועת חמאס ולאחד האידיאולוגים של התנועה. מקאדמה מילא תפקיד מפתח בקביעת מדיניות הפיגועים של חמאס, לצד סלאח שחאדה ומוחמד דף - שגם הוא היה יעד לחיסול, שבו נפצע באורח קשה.

 

מוחמד דף, נפצע קשה בחיסול (צילום: אל ג'זירה) (צילום: אל ג'זירה)
מוחמד דף, נפצע קשה בחיסול(צילום: אל ג'זירה)

 

חמישה חודשים לאחר מכן חוסל בכיר חמאס, איסמעיל אבו-שנב, בזמן שהיה ברכבו בעזה. יחד איתו נהרגו שניים משומרי ראשו. בצה"ל אמרו אז כי האיש נמנה עם ההנהגה המצומצמת של הארגון המחליטה על הפעולות הצבאיות ואחראית גם לפעילות החמאס בגדה.

 

אבו-שנב הרבה להופיע בכלי התקשורת הערביים ולייצג את עמדת הארגון בנושאים שונים. הוא היה מהנדס במקצועו, ולימד באוניברסיטה האיסלאמית בעזה. גורמים פלסטיניים אמרו אז כי אבו-שנב נחשב לאחד המתונים יחסית בחמאס. אך עם זאת הוא היה מהדוחפים הבולטים ביותר להמשך הפעילות הצבאית ופיגועי ההתאבדות.

 

הבכיר ביותר שחוסל היה ללא ספק השייח אחמד יאסין. יאסין, מנהיגו הרוחני של ארגון חמאס, מראשי הטרור הפלסטיני וממתנגדי ההידברות עם ישראל, חוסל על-ידי ישראל במרס 2004 לאחר שורה של פיגועים שביצע ארגון חמאס נגד אזרחים וחיילים ישראלים. יאסין, שהיה מרותק לכיסא גלגלים, נהרג בזמן שיצא מתפילת השחר במסגד, עם שני שומרי ראשו - אחד מהם היה בנו - וחמישה בני אדם נוספים.

 

זירת החסיול של אחמד יאסין (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
זירת החסיול של אחמד יאסין(צילום: איי פי)

 

אחמד יאסין ייסד בשנת 1988 את תנועת חמאס. ב-1991 נידון למאסר עולם ו-15 שנה בכלא הישראלי. אבל באוקטובר 1997, בעקבות ניסיון החיסול הכושל בירדן של חאלד משעל, הוא שוחרר מהכלא.

 

באוקטובר 97', בעקבות הניסיון הכושל של המוסד לחסל את ראש הלשכה המדינית של הארגון חאלד משעל בירדן, וכדי למנוע משבר ביחסי ישראל-ירדן, הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו על שחרורו של יאסין מן הכלא.

 

חודש לאחר מכן חוסל מטילים ששוגרו מהאוויר יורשו של יאסין, עבד אל-עזיז רנטיסי. מאז חיסול יאסין שהה רנטיסי במקום מסתור. ככל הנראה, הוא ביקש להגיע לראשונה לביתו. במערכת הביטחון ניצלו את שעת הכושר שבה לא היו אזרחים רבים סביבו - ותקפו. אגב, ג'עברי היה נשוי לבתו של רנטיסי.

 

באוקטובר 2004 חוסל עדנאן א-רול, שנחשב למפקד בפועל של חמאס. הוא נהרג מירי טילים לעבר מכוניתו ברחוב יפו, סמוך לכביש סלאח א-דין, המחבר את צפון הרצועה ודרומה. עימאד עבאס, יד ימינו של א-רול ומי שאחראי לפיגועים רבים, נהרג אף הוא בתקיפה.

 

א-רול היה פעיל בחמאס משנת 1992. במסגרת פעילותו בארגון, עבר אימונים בסוריה ובלבנון, ובמהלכם התמחה בחבלה ובהכנת מטענים. הוא חזר לרצועה ב-1994, והיה מעורב בהחדרת מבוקשים ואמצעי לחימה ממצרים לרצועת עזה. שנתיים קודם לכן נהרג בנו של א-רול, מוחמד, בניסיון התנקשות שיועד אל האב.

 

בינואר 2009, במהלך מבצע "עופרת יצוקה", חוסל בכיר חמאס ניזאר ריאן, בתקיפת חיל האוויר על ביתו שבצפון הרצועה. בתקיפה נהרגו גם ארבע נשותיו של ריאן, שבעה מילדיו וחמישה פלסטינים נוספים. הוא היה אחד מאנשי הקשר בין הדרג המדיני בתנועה לדרג הצבאי.

 

ריאן נחשב לאחד מהקיצוניים ביותר בתנועת חמאס, שאף שלח את בנו לבצע את פיגוע ההתאבדות באלי סיני באוקטובר 2001, שבו נרצחו שני ישראלים. הוא היה ממארגני הפיגוע בנמל אשדוד ב-2004, שבו נרצחו עשרה ישראלים.

 

הריסות הבית שבו חוסל סעיד סיאם (צילום: AP) (צילום: AP)
הריסות הבית שבו חוסל סעיד סיאם(צילום: AP)

 

שבועיים לאחר מכן חוסל שר הפנים בממשלת חמאס, סעיד סיאם, שנחשב לאחד

 הגורמים הבכירים ביותר בהנהגת חמאס. הוא נהרג בתקיפה אווירית של חיל האוויר על ביתו של אחיו, איאד, בעיר עזה. בתקיפה נהרגו גם האח איאד סיאם וסלאח אבו-שארח, ראש מנגנון ביטחון הפנים של חמאס בעזה.

 

סיאם היה זה שהקים את כוח הביצוע המיוחד של ממשלת חמאס. הכוח, שהיה למוקד החיכוך והמחלוקת המרכזית בין הרשות הפלסטינית לחמאס. בתחילת דרכה של ממשלת חמאס, הוביל באופן רשמי את ההשתלטות על רצועת עזה ביוני 2007.


פורסם לראשונה 14/11/2012 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אחמד יאסין. חוסל ב-2004
צילום: רויטרס
יחיא עייש. חוסל ב-1997
צילום: איי פי
רנטיסי. חוסל ב-2004
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סיאם. חוסל ב-2009
צילום: איי פי
צילום: AFP
ג'עברי חוסל ב-2012
צילום: AFP
מומלצים