שתף קטע נבחר

מתנת פרידה מאטיאס: דירות לחרדים בבית שמש

רגע לפני סוף הקדנציה ממשיך שר השיכון לשווק קרקעות לבנייה. במכרז בשכונת רמת בית שמש ג' החרדית ישווקו 874 דירות במסלול "מחיר למשתכן" במחיר של כ-660 אלף שקל לדירת 3 חדרים. זאת אף שבג"צ דן בימים אלה בעתירה נגד מחיר למשתכן. משרד השיכון: "אין מניעה לפרסום מכרזים"

רגע לפני ששר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס (ש"ס), מסיים קדנציה - הוא ממשיך בשיווקים מסיביים בקרקעות לבנייה. משרד השיכון פרסם באחרונה מכרז לשיווק קרקעות לבניית 874 דירות במסלול "מחיר למשתכן" בשכונת רמת בית שמש ג' החרדית שבבית שמש. במתחם כולו, לפי הפרסומים במגזר החרדי, צפויות להיבנות כ-1,800 יחידות שטרם שווקו.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

מבקריו של השר אטיאס סבורים כי מדובר בהתנהלות בעייתית כפולה. לטענתם, אטיאס דואג בעיקר לציבור בוחריו, על רקע הפרסומים בעיתונות החרדית לפיהם מחירי הדירות ברמת בית שמש ג' יהיו זולים במיוחד. כך, למשל, דירת 3 חדרים בגודל 84 מ"ר מוצעת ב-660 אלף שקל. זהו מחיר שווה לכל נפש בשכונה חדשה בעיר הנחשבת למבוקשת במגזר החרדי, ומחצית ממחיר דירה מקבילה באזורי ביקוש במגזר החילוני.

 

בנוסף, מעבירים מתנגדיו של אטיאס ביקורת על כך ששיווק המכרז נעשה במסלול "מחיר למשתכן", בזמן שבימים אלה הוא עומד לבחינת בג"צ. במסגרת מסלול "מחיר למשתכן" מוותרת הממשלה על חלק משווי הקרקע לטובת זכאים, וכפועל יוצא מחיר הדירות יורד משמעותית.

 

ועדת טרכטנברג המליצה להרחיב את השימוש במסלול זה, אך העותרים נגד המדינה טוענים כי הקריטריונים ששונו בתחילת השנה עדיין מטיבים עם האוכלוסייה החרדית - ולא עם האוכלוסייה כולה. העותרים דורשים את הכנסת הקריטריון של "כושר השתכרות" ועדכון המשקל הניתן לוותק שנות הנישואין.

 

בהחלטה האחרונה הורה בית המשפט לחייב את הממשלה לקיים דיון בכנסת שיסביר מדוע לא אומצו מסקנות ועדת טרכטנברג. יצוין כי לא ניתן צו המורה למדינה להפסיק את השיווק באמצעות מסלול "מחיר למשתכן". עם זאת, השיווק הוגדר על ידי מבקרי אטיאס כ"מחטף" למען ציבור בוחריו - רגע לפני שעלולים להשתנות הקריטריונים ובטרם יפנה אטיאס את לשכתו לשר אחר, כפי שנמסר בשבוע החולף מלשכת ראש הממשלה.

 

שכונת רמת בית שמש. בקרוב עוד דירות (צילום: סטודיו אדי בוי) (צילום: סטודיו אדי בוי)
שכונת רמת בית שמש. בקרוב עוד דירות(צילום: סטודיו אדי בוי)

 

"הציבור החרדי זוכה להטבות"

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ל-ynet כי "שוב הוכח שמשרד הבינוי והשיכון הפך בשנים האחרונות למשרד לבינוי ושיכון חרדי". לדבריו, "הציבור החרדי זוכה למגוון רחב של הטבות לרכישת דירות, ממענק פריפריה (גם כשהדירות במרכז הארץ), דרך מענקי אזור עדיפות לאומית א' ועד מחיר למשתכן. התוצאה היא שהוא זוכה לרכוש דירות במחירים של 400-600 אלף שקל - מחירים ששאר הציבור יכול רק לחלום עליהם".

 

עוד אומר רגב כי בעקבות זאת, "הציבור העיקרי שהמדינה מממנת לו דיור בר-השגה הוא דווקא הציבור שמשתמט מכל נשיאה בנטל. המשרד דורך ברגל גסה על כל עיקרון של צדק חברתי, ומצפצף על פסיקת בית המשפט העליון. ההטבות שניתנות לאברכים לדיור שוות ערך למענקים של 1,000-2,000 שקל מדי חודש. הן מהוות חבלה ישירה של משרד השיכון במאמץ להוצאת תלמידי ישיבות לעבודה".

 

במשרד השיכון הבהירו כי "בג"צ לא נתן צו ביניים ולא עצר את המשך שיווק מכרזי מחיר למשתכן ודיור בר-השגה. מינהל מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון פרסמו בשבועות האחרונים מכרזי מחיר למשתכן ביבנה ובבית שמש, והשבוע צפוי להתפרסם מכרז מחיר למשתכן נוסף ביקנעם. הקריטריונים הרלבנטיים לזכאים יבואו לידי ביטוי רק כשנה לאחר סגירת המכרזים עם פתיחת הרישום, וכך נאמר גם לבג"צ - ולכן אין מניעה להמשיך עם פרסום מכרזים נוספים".

 

באשר לשאלה מדוע מדובר במכרז מהיר יחסית, השיבו במשרד השיכון כי הטענה על מכרז מהיר היא "דברי הבל חסרי בסיס - המכרז פורסם ב-5 בדצמבר 2012 וסגירתו תהיה ב-27 בינואר 2013, בעוד אורכו הממוצע של מכרז המתחייב לפי חוק חובת המכרזים הוא חודש".

 

יצוין כי מכרזים שפורסמו באמצע 2012 עוכבו בשל אי אישור התקציבים למכרזי מחיר למשתכן עם הנחות דרמטיות על הקרקע בראש העין ובמודיעין על ידי משרד האוצר. לדברי גורם במשרד, מדובר בחריגה שאין להשליך ממנה על התמשכותם של המכרזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת רמת בית שמש
צילום: לע"מ
מומלצים