שתף קטע נבחר

צפו: מנקים את הפסולת המסוכנת מרמת חובב

סמל הזיהום של ישראל עובר מתיחת פנים בשנים האחרונות, בניסיון להפוך אותו לפארק אקו תעשייתי. ריחרחנו במקום כדי לבדוק אם המצב השתפר ולהכיר כמה מהטכנולוגיות המתקדמות לטיפול בפסולת מסוכנת. צפו בסרטון וגלו איך קרנית גולדווסר קשורה למקום?

שנים רבות נחשבה רמת חובב למזהם מספר אחד של באר שבע והסביבה. אם לא די בזיהום שנפלט ממפעליה - המקום היווה אתר לקליטת פסולת מסוכנת , שלא טופלה כיאות. כיום פועלת לטיפול במפגעים הללו, החברה לשירותי איכות סביבה - הגוף היחיד בארץ שאחראי לטיפול בפסולת מסוכנת לסוגיה. ביקרנו במקום על מנת לראות ולהריח, האם המצב השתפר ולהכיר כמה מהטכנולוגיות המתקדמות לטיפול בפסולת זו.

  

 

מתקנים את מפגעי העבר

רמת חובב היא מועצה מקומית תעשייתית, שתושביה הם למעלה מ-30 מפעלים גדולים שנמצאים בשטחה, שעושים שימוש בחומרים כימיים רעילים ונפיצים. למשך שנים ארוכות היא נחשבה למוקד זיהום של הדרום - המפעלים פלטו חומרים רעילים לאוויר והזרימו שפכים מזוהמים ללא טיפול, אחוזי התחלואה ובעיות הנשימה באזור היו מהגבוהים בארץ, ולאורך השנים נרשמו גם לא מעט תקלות ודליפות של חומרים מסוכנים, האחרונה שבהן ב-2011.

 

 

המקום גם מהווה אתר לקליטת פסולת מסוכנת, שבעבר לא טופלה כמו שצריך. כך אפשר לראות עד היום חביות "נפץ" שמכילות חומרים מסוכנים, נפיצים ורעילים, מבצבצות מבין תילי עפר בשטח וממתינות לטיפול, או בריכות שמכילות שפכים שחורים ומזוהמים, שהוזרמו לשם על ידי מפעלים שהיו במקום בעבר. 

 

מי שמטפל כיום במפגעי הפסולת המסוכנת שנותרו בשטח, היא החברה לשירותי איכות סביבה. בימים אלה החברה נמצאת בעיצומו של תהליך לשיקום המפגעים הללו: החביות הישנות, שבעבר גרמו להתלקחויות, כוסו בחול וכעת מוציאים אותן בהדרגה, וגם בריכות השפכים המזוהמות עוברות טיפול להוצאת המזהמים.

 

בריכות השפכים המזוהמות (צילום: יעל דראל) (צילום: יעל דראל)
בריכות השפכים המזוהמות(צילום: יעל דראל)

 

על פי ההערכות, החברה קולטת ומטפלת בכרבע מהפסולת המסוכנת שמיוצרת במפעלים בישראל, המוערכת ביותר מ-100 אלף טון בשנה. כ-50% נוספים מטופלים במפעלים עצמם, ואילו גורלם של השאר אינו ידוע - כך שאפשר להניח שהם פשוט מושלכים ללא טיפול.

 

החברה הוקמה כבר ב-1990, אבל המנכ"ל, גלעד גולוב, מודה שרק בעשור האחרון חלה קפיצת דרך בטיפול בחומרים המסוכנים שהיא קולטת ממפעלים ברחבי הארץ. בתוך כך הוקמו מתקנים ייעודיים שונים לטיפול בפסולת זו, ומעבדות משוכללות לבדיקת החומרים שהיא קולטת. 

 

"כחברה שתדמיתה לאורך שנים נעה סביב היותנו מקור לבעיה סביבתית, אנו כיום חברה הנותנת פתרון סביבתי בתשתית הלאומית לטיפול בפסולת מסוכנת במדינת ישראל", מסר אהרון ברוכין, יו"ר דירקטוריון החברה. "כחברה ממשלתית וכזרוע ביצועית של המשרד להגנת הסביבה, אנו רואים עצמנו מחויבים לביצועים סביבתיים וטכנולוגיים מעבר לדרישות החוק".

 

מהפך בפתח?

לא רק הטיפול בפסולת המסוכנת במקום השתנה - בשנים האחרונות פועלת המועצה המקומית לפקח ולהסדיר את הפעילות התעשייתית בתחומה לטפל במפגעים, נושא שתפס תאוצה עם התוכניות להקמת עיר הבה"דים.

 

ואכן, דו"ח מ-2010 קבע שחלו שיפורים במקום, אך גם הצביע על לא מעט בעיות סביבתיות שממתינות לפתרון, בהן ריכוזים של חומרים שעדיין חורגים מתקני אוויר וזיהומי מים באזור. במקביל, תושבים בבאר שבע, שנמצאת במרחק של כ-10 ק"מ, עדין מתלוננים על מפגעי ריח וזיהום שמגיעים מהאזור.

 

במשרד להגנת הסביבה אישרו לאחרונה ל-ynet כי רמת חובב הוא אחד ממקורות הריח, בשל בריכות אידוי משותפות שאליהן הזרימו מפעלים את השפכים שלהם ושדורשות שיקום. על מנת לפתור את הבעיה נדרש שכל מפעל יקים לעצמו בריכות לאידוי השפכים - אך התוכנית טרם יצאה לפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן השריפה
אהרון ברוכין, יו"ר החברה לשירותי איכות הסביבה
קרנית גולדווסר. מתגאה בחברה
צילום: חגי אהרון
מומלצים