שתף קטע נבחר
צילום: index open

צבעוני בצלחת: 4 מתכוני עיקריות בריאים

בריא, ירוק ומגרה בצלחת: 4 מתכונים נפלאים למנה עיקרית: דלעת ערמונים ממולאת באורז ופירות יבשים, מוסקה טבעונית, תבשיל קשיו ופטריות ביתי וקציצות אורז וירק לילדים

המנה העיקרית היא דילמה של הרבה אנשים המעוניינים להפוך להיות טבעונים. מה עושים בלי בשר? בלי דגים? מה אוכלים? אחרי הסלטים והמרקים הגענו לחלק החשוב בארוחה, ואל דאגה, יש מה לאכול. הנה 4 מנות עיקריות, שכולן מצוינות וטעימות.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

דלעת ערמונים במילוי אורז מלא ופירות יבשים

השבוע, ביום שישי, יחול ט"ו בשבט- חג האילנות, וכנהוג בחג זה, הנה לכם מנה מלאה פירות יבשים - דלעת ערמונים היא דלעת בגודל של תפוז גדול. המתיקות שלה די מעודנת, אין בה את הסיבים שיש בדלעת רגילה, ויש משהו אגוזי בטעם שלה שמזכיר קצת ערמונים, ומכאן שמה: דלעת ערמונים.

 

בהכנה של המנה הזו יש כמה שלבים: הכנת הדלעת למילוי, הכנת האורז והכנת הפירות היבשים. כלומר, מדובר במנה שיש השקעה בהכנתה. אם בא לכם על משהו קל ומהיר, ותרו על הכנתה. חוץ מזה, מדובר במנה מתוקה ויש אנשים שלא אוהבים מתוק באוכל, לכן כדאי לברר מראש אצל האורחים מה עמדתם לגבי מתוק.

 

לכבוד ט"ו בשבט: דלעת ערמונים עם פירות יבשים (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
לכבוד ט"ו בשבט: דלעת ערמונים עם פירות יבשים(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים (ל-4 סועדים):

4 דלועי ערמונים

1/2 1 כוסות אורז מלא עגול מבושל

 

לפירות:

1 בצל גדול פרוס לרצועות

2 כוסות פירות יבשים חתוכים לרצועות (הכול מתאים, תמרים, משמשים, תאנים, צימוקים)

כף רוטב מייפל איכותי (אם אין לכם איכותי תשתמשו בדבש או סילאן)

4-5 שיני שום כתושות

כפית ג'ינג'ר טרי (חשוב) מגורר

קורט תימין

1/4 כפית ציפורן

1/4 כפית אגוז מוסקט

4 כפות יין אדום מתוק

מעט שמן לטיגון

1/2 כוס שקדים קלופים וקלויים

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור לחום של 130 מעלות ואופים את דלעות הערמונים במשך חצי שעה כשהן שלמות.
  2. מטגנים את הבצל במעט שמן קנולה עד שהוא מזהיב. מוסיפים את המייפל ומערבבים. מערבבים היטב את הג'ינג'ר, השום, התימין, הציפורן, האגוז מוסקט והיין. מוסיפים לבצל את תערובת התבלינים ומערבבים. מוסיפים את הפירות ומטגנים עוד 3-4 דקות ומורידים מהאש. מערבבים מחצית מכמות הפירות עם האורז.
  3. מוציאים את הדלועים מהתנור, וחותכים אותן בערך ס"מ מלמעלה. מרוקנים את הדלועים מהגרעינים וממלאים את באורז עם הפירות.
  4. אופים את הדלועים עוד 20 דקות בחום של 100 מעלות כשהן מכוסות.מסדרים את הפירות שנשארו מסדרים מעל האורז . מפזרים מעט שקדים קלויים מעל לדלעות הערמונים ומגישים מייד.

 

דלעת ערמונים במילוי אורז מלא ופירות יבשים  (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
דלעת ערמונים במילוי אורז מלא ופירות יבשים (צילום: גל אשכנזי)
 

 

מוסקת חצילים עם בזיליקום ועגבניות

באחת הפעמים בהן נתקעתי ללא שום רעיון למנה מתאימה לשבת, התייעצתי עם בעלי שהוא לא טבעוני. הוא ביקש מוסקה, מעין לזניה של שכבות חצילים ובשר עם רוטב עגבניות. כך נולדה גרסה טבעונית ונפלאה למוסקה - שכבות של חצילים עם רוטב עגבניות וטופו.

 

יש שתי דרכים להרכיב את המוסקה: ממש לפני ההגשה - לכל אחד על הצלחת שלו - ולשם כך צריך את החלק העבה של החציל, או להכין ממש פשטידה בתבנית ולכל אחד לחתוך חתיכה.

 

 (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
מוסקה טבעונית בצורת הגשה אישית (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
מוסקה טבעונית בצורת הגשה אישית(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים (ל-5 מנות אישיות או תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ):

לחצילים:

2 חצילים גדולים, פרוסים לפרוסות עגולות בעובי של 1 ס"מ

שמן קנולה

 

לטופו:

2 חבילות טופו (אני מעדיפה את טופו הרך של משק וילר)

1/4 כוס שמן זית

4-5 שיני שום כתושות

3-4 גבעולים של בזיליקום (רק העלים) קצוצים דק

כפית מלח

פלפל שחור

 

לרוטב העגבניות:

500 גרם עגבניות חתוכות לקוביות

בצל חתוך לקוביות קטנות

2 כפות רסק עגבניות

7-8 שיני שום כתושות

כף סוכר חום

כפית מלח

מעט פלפל שחור

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את רוטב העגבניות: מטגנים את הבצל במעט שמן.מוסיפים את העגבניות ומערבבים.
  2. מוסיפים את יתר החומרים ומבשלים על אש נמוכה במשך חצי שעה כשמדי 10 דקות מערבבים.
  3. מכינים את החצילים: מעסים היטב את החצילים בשמן הקנולה, מניחים בתבנית מרופדת נייר אפייה ואופים בתנור במשך 5 דקות מכל צד בחום גבוה של 220 מעלות.
  4. מכניסים את החצילים לקופסה סגורה בעודם חמים.
  5. מכינים את הטופו: ישנן 2 גרסאות, הראשונה היא גרסת המנות האישיות:
  6. חותכים את הטופו לעיגולים בגודל פרוסות החציל - אני עושה את זה עם חותכני עוגיות.
  7. מערבבים את השמן, השום עלי הבזיליקום, המלח והפלפל (אפשר במעבד מזון).
  8. משרים את הטופו בבלילה למשך 15 דקות לפחות.
  9. מחממים מחבת ושופכים לתוכה את מה שנשאר מבלילת השמן לאחר שהטופו הושרה בה, מוסיפים את הטופו ומטגנים אותו קלות משני הצדדים.
  10. הגשה: מסדרים פרוסת חציל, מעליה פרוסת טופו, כך עד שנוצרות 6 שכבות - 3 חציל 3 טופו. מזלפים מלמעלה 2-3 כפות של רוטב העגבניות ומגישים
  11. טופו בשיטת התבנית: טוחנים את הטופו עם השמן, השום עלי הבזיליקום, המלח והפלפל.
  12. מסדרים בתחתית התבנית חצילים, מעליהם שכבת טופו, מעליה שוב חצילים, עד שנגמר. שופכים על הכל את רוטב העגבניות.
  13. אופים בתנור במשך 10 דקות בחום של 180 מעלות. חותכים ומגישים. 

 

מוסקת חצילים וטופו עם בזיליקום ועגבניות  (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
מוסקת חצילים וטופו עם בזיליקום ועגבניות (צילום: גל אשכנזי)

 

תבשיל טופו קשיו ופטריות

המנה המקורית שייכת לרפורטואר של אמא שלי, והאמת שאני לא יודעת איך היא מכינה אותה, אבל אחרי שאכלתי ממנה והתלהבתי, החלטתי לנסות להכינה בדרך שנראתה לי נכונה. כמובן שהמנה יצאה שונה לגמרי, אבל למי אכפת.

 

המנה הזו מתאימה כתבשיל, אם אתם מעדיפים שלא להכין מנה אישית לכל סועד. בנוסף, היא מאד קלילה. אני אוהבת להכין אותה בשילוב של קינואה. לדעתי זה יוצא נפלא.

 

אפשר גם עם קינואה: תבשיל טופו ופטריות (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
אפשר גם עם קינואה: תבשיל טופו ופטריות(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים:

חבילת טופו (אני מעדיפה טופו רך של משק וילר)

2 חבילות של פטריות שמפיניון

300 גרם אגוזי קשיו, לא קלויים

1/4 כוס שמן זית

4-5 שיני שום כתושות

4 כפות רוטב סויה

מעט מלח

כפית שמן שומשום

 

אופן ההכנה:
  1. חותכים את הטופו לפרוסות בעובי של 1/2 ס"מ ובגודל של 2X2 ס"מ (לא חייבים לדייק).
  2. משרים את הטופו בשמן זית עם השום הכתוש והמלח במשך 15 דקות לפחות.
  3. חותכים את הפטריות לפרוסות דקות כך שהן שומרות על צורתן.
  4. קוצצים את הקשיו עם סכין - שלא יהיה דק מידי, אבל שיאבד לגמרי את צורתו.
  5. מטגנים קלות את הטופו, ללא שמן (השמן בו הוא הושרה מספיק).
  6. מוציאים את הטופו מהמחבת, שופכים למחבת את שארית תערובת השמן בה הוא הושרה.
  7. מוסיפים את הפטריות החתוכות, רוטב הסויה, המלח ושמן השומשום.
  8. מוסיפים גם את הקשיו ומערבבים עד שהפטריות מוציאות נוזלים ומתרככות.
  9. מכבים את האש ושופכים הכל מעל הטופו. בגלל שהטופו בתחתית הכלי הוא סופג את הטעם של הנוזלים.
  10. לפני ההגשה מערבבים מעט ומגישים.

 

תבשיל טופו ופטריות (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
תבשיל טופו ופטריות(צילום: גל אשכנזי)

 

מנה עיקרית לילדים: קציצות אורז וירק 

חלק בלתי נפרד מארוחות השבת הם, כמובן, ילדים, ואלה צריכים יחס מיוחד בארוחה - הרבה ילדים משאירים בצד את המנות של המבוגרים ומעדיפים אוכל פשוט. אז הנה לכם עיקרית פשוטה לילדים.

 

המנה הזו נולדה בעקבות טעות - ניסיתי להכין קיצרי, שזה תבשיל של אורז ועדשים כתומות. אבל שמתי יותר מידי מים וזה הפך להיות מעיין דיסה. במקום להשליך את הכל לפח ולהתחיל מחדש החלטתי להכין קציצות. גררתי פנימה קישוא, אורגנו, קצת מלח ופלפל. הכנתי קציצות ואפיתי אותן. יצא מצוין. הבן שלי חיסל הכל.

 

מטעות נולד מעדן: קציצות כתומות שכולם יאהבו (צילום: גל אשכנזי) (צילום: גל אשכנזי)
מטעות נולד מעדן: קציצות כתומות שכולם יאהבו(צילום: גל אשכנזי)

 

המרכיבים:

כוס אורז מלא עגול

כוס עדשים כתומות

6 כוסות מים רותחים

מעט שמן

1/2 כפית מלח

 

2 קישואים מגוררים

כפית אורגנו

מלח ופלפל

מעט שמן זית, אופציונאלי

 

אופן ההכנה:
  1. מטגנים קלות את האורז והעדשים עם קצת מלח.
  2. מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה.
  3. מבשלים עם מכסה פתוח במשך 3 דקות.
  4. מנמיכיםם את האש. ומבשלים עם מכסה סגור עבמשך שעה.
  5. אחרי שעה מסירים מאש, מוסיפים את הקישואים ומתבלים במלח, פלפל ואורגנו.
  6. יוצרים קציצות עם כף ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
  7. מורחים מעט שמן זית על הקציצות ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות במשך 10 דקות.
  8. מוציאים מהתנור, הופכים את הקציצות, מורחים שמן זית על הצד השני ואופים במשך 10 דקות נוספות.
  9. מוציאים את הקציצות מהתנור ומגישים.

 

בתיאבון!

 

  • רוצים לשאול את שיראל שאלה קולינרית? היא מחכה לכם בפייסבוק שלה

     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: גל אשכנזי
    קציצות שילדים יאהבו מאד
    צילום: גל אשכנזי
    צילום: גל אשכנזי
    דלעת ערמונים לט"ו בשבט
    צילום: גל אשכנזי
    מומלצים