שתף קטע נבחר

ויטמין C באמת יעיל לצינון? 8 מיתוסים על ויטמינים

האם מינון יתר לא יכול להזיק, איך ויטמין C יכול להועיל להצטננויות והאם אומגה 3 צמחי יותר יעיל יותר מהטבעי? 8דיאטנית קלינית מנפצת שמונה מיתוסים נפוצים ומסבירה מי צריך לקחת מה - וממה כדאי להימנע

רבים מאיתנו נוטלים תוספי תזונה. אבל האם אנחנו באמת יודעים כמה תוספי תזונה אנחנו צריכים לקחת או אולי אנחנו אוכלים מספיק ולא צריכים לקחת תוספות בכלל. 8 מיתוסים שיכולים להאיר את עיניכם לגבי תזונה נכונה ותוספי התזונה המתאימים.

 

קיראו עוד על תוספי תזונה

 

 

1. מינון יתר לא יכול לגרום לנזק

 לא נכון. העיקרון "כמה שיותר – יותר טוב" לא עובד בהכרח בעולם תוספי התזונה. קיימים מחקרים רבים שמצביעים על נזק שיכול להיגרם כתוצאה ממינון יתר של תוספי תזונה.

 

לדוגמא: כאשר המינון של תוסף המגנזיום עולה על ההמלצה המרבית הוא עלול לגרום לתופעות לוואי. מגנזיום ממקורות תזונה (אגוזים, דגים, מוצרי חלב) אינו גורם לתופעות לוואי ומומלץ לצרוך ממנו 400 מ"ג ליום. ואולם, התנהגותו של מגנזיום שנצרך כתוסף שונה מזה המצוי במזון.

 

צריכה יומית של מגנזיום מתוסף תזונה מוגבלת ל- 350 מ"ג ליום בלבד, היות ומעבר לכך הוא עלול להיות רעיל. סימנים להרעלת מגנזיום כוללים בחילות, שלשולים ובמקרי הרעלה קשים יותר ראייה כפולה או מטושטשת, הקאות ואף התכווצויות שרירים.

 

דוגמא נוספת היא נטילת ויטמין C. תוספי ויטמין C כוללים 500-1000 מיליגרם של הוויטמין בזמן שההמלצה היומית היא 90 מיליגרם לגבר בלבד (כולל צריכה מהמזון)!

 

כמה ויטמין סי יכולים להעלים את ההצטננות? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמה ויטמין סי יכולים להעלים את ההצטננות?(צילום: shutterstock)

 

2. ויטמין סי – טוב להצטננויות

לא מדוייק. ויטמין סי הוא אולי הוויטמין הנפוץ ביותר שנצרך. לוויטמין זה מייחסים סגולות רבות כאשר השכיחה ביותר היא הורדת הסיכוי להצטננות. יחד עם זאת, מחקרים שנעשו בנושא מראים כי במרבית המקרים, נטילה קבועה של ויטמין C אינה מונעת או אפילו מורידה את הסיכוי להצטננות אלא רק מקצרת במעט את משך תקופתו.

 

3. מולטיויטמין טוב לכולם

לא מדוייק. לאור הקושי הרב בשמירה על תזונה נכונה בעולם המערבי, יותר ויותר אנשים צורכים תוספי תזונה בכלל וויטמינים ומינרלים בפרט כדי להשלים את הפערים והחוסרים בגוף שלהם, אך כיצד הם יודעים חסר בדיוק?

 

מחקרים רבים מצביעים על כך שצריכה של ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה שלא לצורך עלולה לפגוע בבריאות במקום לשפרה. לכן, אם בכוונתכם לטול תוסף תזונה כלשהו, חשוב לעבור אבחון תזונתי שבודק קודם כל אלו ויטמינים ומינרלים אתם צורכים מהמזון ובנוסף לקחת בחשבון בדיקות דם, סקירת מצב בריאותי, נטילת תרופות ובחינת האינטראקציה שלהם עם התוסף המתוכנן.

 

4. מי שאוכל הרבה (מדי) לא זקוק לתוספת ויטמינים ומינרלים

לא נכון. בתקופה בה העולם המערבי מתמודד עם מגפת ההשמנה והעודף, נראה, על פניו, פרדוקסלי לדבר על חסרים תזונתיים.

 

אך האמת היא שבעוד שאמנם התפריט המערבי הממוצע כולל עודף גדול של קלוריות, חלבונים, שומנים ופחמימות, לעיתים קרובות הוא חסר בוויטמינים ומינרלים מסויימים כמו גם במיקרונוטריינטים אחרים שהיום חשיבותם בשמירה על בריאותנו ותפקודנו התקין, הולכת ומתבהרת.

 

קיימות מספר סיבות להתהוות חסרים ספציפיים אלו: תפריטים המכילים בעיקר מזונות עתירי קלוריות ודלים בויטמינים ומינרלים ( "קלוריות ריקות" ), הגבלת התפריט למסגרת קלורית שאינה מאפשרת אכילת כמות מספקת של מזון המכיל את כל הויטמינים והמינרלים בכמות הנדרשת.

 

ההטעיה של המראה החיצוני שאינה מעידה על מצב תזונתי מבחינת ויטמינים ומינרלים ( קשה לנו לחשוב על אדם שמן עם חסר תזונתי) הגורמת להתעלמות מהבעיה ולא מספיק התייחסות לפתרונה. בכל מקרה, ההמלצה היא לעבור אבחון מקיף עם דיאטנית תוך בחינת התזונה היום יומית, סקירת בדיקות דם ותשאול רפואי שיכול להעיד על צרכים נוספים.

 

5. מולטי ויטמין בא במקום תזונה נכונה

לא נכון. המינונים במולטי ויטמין מתאימים לרוב, לאדם הממוצע לכן, אדם הסובל מחוסר משמעותי לאו דווקא ימצא את הפתרון בצורה של מולטי ויטמין מהמדף. יתרה מכך, אין תחליף לתזונה טובה – הויטמינים והמינרלים הנצרכים מהמזון נספגים טוב יותר בגוף ולכן תפקידו את המולטי ויטמין הוא רק לאזן תזונה ולא להתחליף אותה.

 

6. אומגה 3 ממקור צמחי טוב יותר לגוף מאשר מדגים

לא נכון. חומצות אומגה 3 אמנם קיימות במקורות צמחיים כדוגמת צי'ה, אך הן קצרות יותר מאשר בשמן דגים. הגוף הופך את חומצות אומגה 3 ממקור צמחי לארוכות, כמו של שמן דגים, ביעילות נמוכה מאוד, עד 5% בלבד. ולכן מקור של דג הוא טוב יותר מאשר מקור צמחי.

 

7. תוספי תזונה טבעיים לא יכולים "להתנגש" עם תרופות

לא נכון. גם תוסף תזונה ממקור טבעי יכול לשבש את ההשפעה של תרופה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא האינטרקאטציה בין נטילת אומגה 3 לבין תרופות נוגדות קרישה כקומדין ואספירין. במקרים אלו, האומגה 3 יכולה לשבש את אופן עבודתן של התרופות ועל כן יש להמנע מנטילתם ביחד ללא התייעצות עם רופא.

 

8. אני מרגיש מצוין – אני לא צריך תוספת של ויטמינים ומינרלים

לא מדוייק. ייתכן כי התזונה שלך מאוזנת והכל תקין, אך יתכן גם מצב בו אינך מודע בכלל לתזונתך הלקויה. החסרים התזונתיים בויטמינים ומינרלים מתפתחים בתהליך איטי, שאת רובו איננו רואים, שלעיתים קרובות הסימפטומים הם בלתי נראים וקשה לשייכם לחסר ספציפי ורק בשלבים האחרונים נידלקות הנורות האדומות.

 

בשלב ראשון של החסר, מתרוקנים המאגרים. זהו שלב שאין לו כל סימפטום חיצוני ובדרך כלל אין לנו שום מושג אם וכאשר הוא מתרחש. עם התקדמותו של תהליך המחסור, לעיתים ניתן יהיה בבדיקות שונות לאתרו – אך האדם עדיין מרגיש בטוב ולכן אין שום סיבה שיעשה בדיקות.

 

רק בשלב השלישי יחלו סימנים קליניים, אך לא ספציפיים: סימנים שניתן לייחס אותם להרבה בעיות רפואיות לאו דווקא מחסור בויטמינים ומינרלים: עייפות, חולשה, נשירת שערות, מחלות חוזרות ונשנות ( "אני לא יוצא מזה" ). רק בשלב הרביעי ישנם סימנים קליניים ספציפיים, לפיהם ניתן לאתר חסרים ספציפיים כאלו או אחרים. ברוב המקרים, שלב זה הינו רברסבילי.

  

 הכותבת היא דיאטנית קלינית, חברת Prana Essentials – תזונה ותוספי תזונה בהתאמה אישית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם אפשר להגיע למינון יתר של תוספי תזונה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים