שתף קטע נבחר

הורים קשישים: כך תדאגו שהתזונה שלהם בריאה

קשישים, במיוחד אם הם סובלים מירידה בתפקוד וחיים לבד, עלולים להפסיק לאכול בצורה מאוזנת ומספקת. הם לא יקנו אוכל, יעדיפו מגוון מזונות מצומצם ועלולים לרדת במשקל ואפילו להגיע לתת־תזונה. מוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסביר איך נוכל לשמור עליהם

יש קשישים עצמאיים לחלוטין המנהלים אורח חיים מלא ושלם. אבל יש כאלה שסובלים מרמות שונות של ירידה בתפקוד ונזקקים באופן קבוע לעזרה: חלקם מתגוררים עם בני משפחה, חלקם מקבלים סיוע מהביטוח הלאומי, וחלקם מתגוררים עם מטפל קבוע.

 

עוד על הגיל השלישי:

9 כללים לתזונה נכונה בגיל השלישי

איזו דיאטה הכי יעילה במניעת מחלות בגיל המבוגר?

צריך לוותר על השטיחים? מתאימים את הבית לגיל השלישי

 

לירידה בתפקוד יש השלכות רבות על מצבו הבריאותי של הקשיש. חשוב כי בני המשפחה יעקבו בתכיפות אחר מצבו של הקשיש, במיוחד אם אינו מתגורר עימם, כדי לוודא שהוא לא מידרדר מבחינה בריאותית. להלן כמה דגשים שיסייעו לבני המשפחה לשמור על מצבו התזונתי של הקשיש ולהיות ערניים לסימנים המצריכים התערבות מקצועית:

 

האם יש אוכל בבית: בני המשפחה צריכים לבדוק באופן קבוע את מצב המקרר והמזווה של הקשיש ולרכוש עבורו מזון בצורה סדירה. עליהם לוודא שרכיבי המזון שמצויים בביתו מגוונים ושכל קבוצות המזון נמצאות (בשר, ביצים, מוצרי חלב, דגנים, ירקות, פירות וכו'). בנוסף על כך, יש לבדוק את תאריך התפוגה של המוצרים ולזרוק כאלה שפג תוקפם וכן לוודא מה מצב הניקיון בארונות ובמקרר (האם יש עובש, חרקים, גללי עכברים וכדומה).‬

 

האם הוא אוכל מספיק: חשוב מאוד לבדוק באופן סדיר את האכילה של הקשיש. מדי שבוע יש להשתדל לצפות בו באופן קבוע, לפחות בחלק מהארוחות. כמו כן יש לבדוק את הארונות ואת המקרר ולוודא שהקשיש אוכל מכל מגוון רכיבי המזון שיש בבית. במקרה של ירידה ברורה בצריכת המזון, יש להתחיל לנהל מעקב אחרי האכילה ולפנות לייעוץ מתאים.

 

האם הוא יורד במשקל: כל קשיש המרותק לביתו צריך להישקל באופן סדיר ולפחות אחת לחודש. אם יש מגמת ירידה במשקל, יש להעלות את תדירות השקילה לאחת לשבועיים ולפנות מיד לייעוץ תזונתי אצל דיאטנית המתמחה בגריאטריה. כדאי לדעת כי קיימות שיטות עקיפות (חוץ משקילה) להערכת משקל, גם בקשישים המרותקים למיטתם.

 

האם הוא עבר בדיקות תקופתיות: לפחות אחת לחצי שנה יש לבצע בדיקות מעבדה, הכוללות פרמטרים תזונתיים. אם יש ירידה מתחת לטווח הנורמלי של החלבון אלבומין ‭(Albumin)‬ יש לפנות לייעוץ תזונתי אצל דיאטנית המתמחה בגריאטריה. במקרה של אנמיה יש לבצע בירור מעבדתי כדי לוודא שאין חוסרים תזונתיים שיש לטפל בהם.

 

האם השיניים התותבות מתאימות: אם לקשיש יש שיניים תותבות, יש לבדוק באופן קבוע את התאמתן - בעיקר במקרים של ירידת משקל המשנה את מבנה הלסת. צריך לוודא שהפלטות לא זזות, שורטות, מכאיבות או כל דבר אחר שעלול לגרום לקשיש לסרב להשתמש בהן. במקביל יש לוודא שהקשיש מקבל מזון במרקם התואם את יכולות הלעיסה המושגות בעזרת השיניים הקיימות. במקרים של חוסר התאמה של השיניים חשוב מאוד לתקן את התאמת השיניים התותבות או להחליף אותן כדי למנוע הידרדרות לתת־תזונה.

 

האם משהו מפריע לו בבליעה: כחלק מהירידה הכללית במצבו של הקשיש עלולה להופיע גם פגיעה בבליעה. פגיעה זו תתבטא בקושי לצרוך מרקמים מסוימים (הן מוצקים והן נוזלים) ובהופעת שיעול, כחכוח או תנועות חנק בזמן האכילה והשתייה ולעיתים גם אחריה. הפרעות כאלה יכולות להתבטא גם בדלקות ריאות חוזרות (במצב של קושי בבליעה נכנס המזון לקנה הנשימה ולריאות ועלול ליצור דלקת).‬ אם יש חשד להפרעת בליעה, יש לפנות לאבחון בליעה אצל קלינאית תקשורת המתמחה בתחום.

 

שימו לב: קשישים שהתפקוד הירוד שלהם נובע מאירוע מוחי נמצאים בסיכון גבוה משמעותית לבעיה בבליעה, ויש לעקוב אחריהם באופן קבוע, בעיקר בתקופה שלאחר האירוע המוחי.

 

האם הוא סובל ממחלה קשה: מחלה אקוטית אצל קשיש במצב תפקודי ירוד

עלולה להחמיר באופן ניכר את מצבו התזונתי ולגרום לירידה בצריכת האוכל. נוסף על כך, בניגוד לצעירים, לקשישים יש קושי רב להשלים את החסר בתום המחלה ולהתאושש בצורה יעילה. לכן, במקרה של מחלה יש להגביר משמעותית את המעקב אחר הקשיש כדי לוודא שאין הידרדרות תזונתית.

 

האם התרופות שלו פוגעות בתיאבון: לתרופות רבות יש תופעות לוואי תזונתיות כמו חוסר תיאבון, שינויי טעם, יובש בפה, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן ועוד. אם הבחנתם בירידה בצריכת מזון או באיבוד משקל אצל הקשיש, יש לפנות לייעוץ של רופא מומחה לגריאטריה כדי לוודא שאין זה מצב של ריבוי תרופות מוגזם ולבדוק אם ניתן לשנות תרופות מסוימות כדי להקל על תופעות הלוואי. 

 

הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז השיקומי רעות או בפייסבוק  

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדקו האם יש אוכל במקרר וכי הוא נקי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים