שתף קטע נבחר

שרת הבריאות הכריעה: תופסק הפלרת מי השתייה

שרת הבריאות יעל גרמן חתמה על תקנות המים החדשות - שמבטלות את הפלרת מי השתייה בישראל. גרמן התנגדה להפלרה עוד בתפקידה כראשת עיר. ביטול ההפלרה: בעוד כשנה

שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה היום (ה') כי חתמה על התקנות שמבטלות את חובת הפלרת המים בישראל. התקנות ממתינות לאישור הגורמים המשפטיים במשרד הבריאות וייכנסו לתוקפן החל משנת 2014. ההחלטה שמה סוף לוויכוח ארוך בנושא בין גורמי הבריאות השונים במדינת ישראל.

 

עוד כשהייתה ראשת עיריית הרצליה, התנגדה גרמן נחרצות להוספת פלואור למי השתיה בישראל ואף עתרה לבג"ץ נגד משרד הבריאות. כשנכנסה לתפקידה, רק לפני מספר שבועות, הודיעה כי בכוונתה לבחון את הנושא. היום הודיעה כי חתמה על תקנות המים החדשות - המבטלות את חובת ההפלרה של מי השתייה בארץ. התקנות ייכנסו לתוקפן בעוד כשנה.

 

קיראו עוד על פלואור במים

 

משנת 2002 מחייב משרד הבריאות את כל ספקי המים במדינה, ובראשם חברת "מקורות", להוסיף פלואוריד למי השתייה המגיעים לברזים בכל יישוב המונה מעל 5,000 נפש, כלומר ברוב שטח ישראל. לטענת משרד הבריאות, החומר מונע עששת, עומד בתקן ונבדק כל העת.

 

בשנת 2006 פרסמה ועדת המומחים של המועצה הלאומית למחקר בארצות הברית (ה-NRC), סקירה של אלף מחקרים בנושא שלפיה הגיעו למסקנה ברורה: פלואוריד המוחדר למים כדי למנוע עששת עלול לגרום לנזקים בריאותיים קשים. הוא מצטבר בעצמות ופוגע דווקא בשיניים, בעצמות השלד, המפרקים ועמוד השדרה. כמו כן, נגרמים נזקים הורמונליים שונים, ובהם ירידה בעמידות לאינסולין.

 

בדו"ח פורטו סכנות נוספות כמו בעיות התנהגות, ירידה ברמת ה-IQ אצל ילדים וספיגה מוגברת של אלומיניום העלולה לגרום לנזקים למערכת העצבים המרכזית.

 

הדו"ח, שכלל 500 עמודים, הוביל לשינוי המלצות איגוד רופאי השיניים האמריקני לצריכת פלואוריד בקרב תינוקות, אך במשרד הבריאות הישראלי לא התייחסו אליו. בעוד שרוב מדינות המערב החליטו עד כה שלא להפליר את מי השתייה, ישראל ואירלנד הן היחידות המחייבות הפלרה של מי השתייה, ללא כל פרסום של הסיכונים האפשריים.

 

לפני חמש שנים המליצה ועדה שהקים משרד הבריאות, בראשותו של פרופ' אבנר עדין, לבטל את התקנות המחייבות את הרשויות המקומיות להוסיף פלואור למי השתייה. עם זאת, משרד הבריאות לא קיבל את ההמלצה.

 

לפני כשנה חשף ynet כי אהוד לשם, מהנדס משרד הבריאות שפיקח במשל 30 שנה על הפלרת המים בישראל, אמר, בבג"צ שהוגש כנגד הפלרת המים, כי טעה בהחלטתו. "עשיתי כפי שרופאי השיניים המליצו ולא שאלתי שאלות. היום מחקרים מעידים על נזק לגוף - אבל בישראל מתעלמים", אמר.

 

ראשי האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' אלי סומך (יו"ר) וד"ר צחי גרוסמן (מזכ"ל) מביעים דאגה מקציבת מועד ההפלרה לשנה בלבד. לדבריהם: הפסקת ההפלרה הלאומית בעוד שנה עלולה לפגוע בבריאות השיניים של הילדים.

 

באיגוד רופאי הילדים משוכנעים כי הפלרת מי שתייה היא השיטה הבטוחה, היעילה והשוויונית ביותר בעולם להורדת התחלואה בעששת. באיגוד מדגישים כי למעלה מ- 400 מיליון אנשים ביותר מ- 60 מדינות בעולם, נהנים מיתרונות של מים עם ריכוז פלואורי מיטבי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פלאורויד במי השתייה. בעולם כבר מזמן הפסיקו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים