שתף קטע נבחר

עקב העלויות: המדינה תגביל טיפולי הפוריות

למעלה ממיליון שקל משלמת המדינה על טיפולי הפוריות של בנות 40 ומעלה, כשאחוזי ההצלחה נמוכים ביותר. ברוח הקיצוצים, שוקל בימים אלו משרד הבריאות להגביל את גיל הטיפולים ל-44. לאחר גיל זה יממן המשרד לנשים רק תרומת ביצית

משרד הבריאות צפוי להגביל את טיפולי הפוריות לנשים מעל גיל 44: ל-ynet נודע כי בקרוב צפוי מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו לדון עם שרת הבריאות יעל גרמן בהנחיות חדשות הנוגעות לגיל המקסימלי של טיפולי פוריות בישראל. ההנחיות החדשות ככל הנראה יגבילו את טיפולי הפוריות שניתנים לאישה במסגרת סל התרופות לגיל 44 ומטה. נשים מבוגרות יותר ועד גיל 54 יוכלו לקבל מהמדינה תקציב לתרומת ביצית, זאת בשל שיעור ההצלחה הנמוך של הפריות המבחנה בגיל מבוגר.

 

בנוסף, נשים בנות 42 עד 44 יוכלו לעבור שלושה טיפולים בלבד במימון המדינה. גם מספר הטיפולים לכלל הנשים יוגבל, ולאחר שישה טיפולים ללא השגת הריון יערך דיון על המשך הטיפול.

 

עוד עידכונים וחדשות בפייסבוק של ynet

 

הסיבה לשינוי אלו ההוצאות הגבוהות שכיום מוציאה המדינה על טיפולי פוריות לנשים בגיל 45. מנתוני המשרד עולה כי בעוד שהעלות של הטיפולים גבוהה מאוד, ועומדת על כמיליון שקלים לאישה, סיכויי ההצלחה נמוכים ביותר ועמודים על כ-2% בלבד.

 

אחרי גיל 44: מימון תרומת ביצית

כבר שנים שישראל עומדת בראש הטבלה העולמית של טיפולי הפוריות, אך מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו כי ככל שעולה הגיל הופכים אחוזי ההצלחה לזעומים. על פי הנתונים שיעור ההצלחה בטיפולי פוריות לאישה עד גיל 35 עומדים על כ-28%, אבל בשנים שלאחר מכן הוא צונח ומעל גיל 45 עומד על כעשירית האחוז בלבד.

  

אבל לא מדובר רק בטיפולים רבים, מתישים וכואבים, אלא גם בעלות נכבדת שממומנת  ידי המדינה, מכספי משלם המיסים: עלות מחזורי טיפולי פוריות לאישה המובילים ללידה עד גיל 35 מגיעים לכ-60 אלף שקלים, בעוד שהעלות לאישה מעל גיל 45 מגיעים לכמיליון שקלים, כשאמור מרבית הטיפולים מסתיימים בכישלון.

 

הנתונים הללו הביאו את משרד הבריאות לדון בהגבלת טיפולי הפוריות הממומנים על ידי המדינה עד לגיל 44. כאמור, מעל גיל זה תינתן לאישה האפשרות לקבל תרומת ביצית מאישה זרה, הליך שהוכח כבעל אחזי הצלחה גבוהים ובמהירות, תוך הוצאה כספית נמוכה מצד המדינה.

 

פרופ' מרתה דירנפלד, יו"ר האיגוד לחקר הפוריות, יחד עם האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, יזמו את מסמך ההמלצות שהוגש למנכ"ל משרד הבריאות ולשרת הבריאות. "מספר מחזורי ההפריה החוץ גופית בישראל ביחס לאוכלוסיה הוא הגבוה בעולם", אומרת דירנפלד, "אבל התוצאות הקליניות אינן טובות יחסית למקובל בעולם, בשל מספר גבוה מאוד של טיפולים שמבצעים כאן, שהסיכוי להצלחתם מראש הוא נמוך מאוד.

  

"את העלות העצומה של טיפולי פוריות לנשים מעל גיל 45 אנחנו מבקשים להעביר למימון תרומת ביצית, כך שאפילו נשים שמגיעות לגיל 39, במקום שתעבורנה כל כך הרבה מחזורי טיפול ובדיקות סרק, תוכלנה לקבל תרומת ביצית, שהסיכוי להריון ממנה גבוה מאוד".

 

במשרד הבריאות מוסרים כי שרת הבריאות ומנכ"ל המשרד ידונו בקרוב בהמלצות האיגודים. על פי ההערכות צפויה להתקבל החלטה על הגבלת מימון טיפולי ההפריה, לטובת מימון תרומת ביציות, בהתאם להמלצות.

 

כפול טיפולים, אחוזי הצלחה נמוכים

על פי נתוני משרד הבריאות עלה מספר מחזורי הטיפול בהפריות פי שניים, מ-18 אלף בשנת 2000 ל-38,284 בשנת 2011. כ-20 מכל אלף נשים בגיל הפריון, כלומר עד גיל 49, ביצעו טיפולי הפריה בשנה זו, עלייה של 80% לעומת שנת 2000, אז ביצעו רק 11.5 מכל אלף נשים טיפול זה.

 

אחוז הלידות המוצלחות נמצא בעלייה מסויימת, אך עדיין, מרבית מחזורי הטיפול מסתיימים בכישלון: בהשוואה להצלחה של 2.5% בשנת 1997, הרי שבשנים 2011-2009 הסתיימו 4.1% מכלל מחזורי הטיפול בלידת תינוק חי. בממוצע נולדו 1.2 תינוקות חיים בלידה לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית, ושיעור זה נותר יציב בעשור האחרון.

  

מספר מחזורי הטיפול שכללו החזרת עוברים (כלומר, שהפריית המבחנה מחוץ לגוף הסתיימה ביצירת עובר) עלה בשנת 2011 ל-33,066 בהשוואה ל-16,230 בתחילת שנות האלפיים, כך שמכל אלף נשים בגיל הפריון 16.4 זוכות להחזרת עובר בתום הטיפול, בהשוואה ל-10 נשים בלבד בשנת 2000.

 

מספר ההריונות לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית עלה ל-8,796 בשנת 2011 בהשוואה ל-8,123 בשנה שעברה ו-4,217 בשנת 2000. מדובר בעליה של 7% מהשנה שעברה, ב-36% משנת 2005 ובשני שליש משנת 2000. כרבע ממחזורי הטיפול היו עם הריון, אחוז יציב יחסית בעשור האחרון.

  

בסך הכל נולדו בשנת 2011 כ-6,900 תינוקות כתוצאה מהפריה חוץ גופית, בהשוואה ל-3,546 בשנת 2000. מדובר בעלייה של 64% מאז שנת 2000, ועלייה של 31% משנת 2000.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפולי פוריות. אחוזי הצלחה של 0.1% בגיל 45
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים