שתף קטע נבחר

חתונות: המחיר למנה עלה תוך עשור בכ-50%

מחירי המנות בחתונות השנה גבוהים בכ-15% ממחירי 2012. לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, ענף האולמות וגני האירועים מגלגל כ-13 מיליארד שקל בשנה. "המחירים עולים כי הכל מתייקר. עלות החתונות גבוהה כי הצרכן קובע את המחיר - הסטנדרט של האנשים רק עולה". כמה תעלה לכם חתונה בקיץ 2013?

היכונו לשלוף את פנקסי הצ'קים: עונת החתונות כבר כאן. 70%-80% מהחתונות נערכות בארבעת החודשים שבין ל"ג בעומר לראש השנה, מה שאומר שבכל רגע נתון, אתם עלולים לקבל הזמנה לאירוע משמח ויקר.

 

 

לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, מחירי המנות התייקרו ב-10 השנים האחרונות ב-30%-50%, כשבין 2011 ל-2012, המחירים קפאו, הודות למחאה החברתית. המחירים השתחררו השנה מקפאונם, כלפי מעלה כמובן: מי שחתם על חוזה ב-2012 לחתונה ב-2013, זכה במחירי 2012. מי שמזמין אולם עכשיו, זוכה לעליית מחירים.

 

"אין ברירה, בעלי אולמות לא יוכלו לשאת בנטל הזה. מחירי החשמל, הארנונה והמזון התייקרו וגם השכר עלה, מס הכנסה עלה עכשיו, מי יישא בתוצאות?", כך לפי יהודה כהן, מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים.

 

כמה עלתה מנה ממוצעת ב-2012 וכמה ב-2014-2013?

 

"המחירים שונים ממקום למקום, אבל המנות יתייקרו השנה ב-10% לעומת 2012 ואפילו ב-15%".

 

למה זה כל כך יקר? איך זה שהמחירים לא יורדים רק עולים?

 

"המחירים עולים, כי הכל עולה. למה הם לא יורדים? באשמתך. כי הסטנדרט שלך כצרכנית רק עולה. מישהו שאל אותי לאחרונה למה חתונה זה יקר. אמרתי לו שאני יכול לארגן חתונה ב-5,000 שקל. בוא איתי לבית-הכנסת, תביא פרוכת, שתייה - דרינק הכי פשוט בכוסות חד פעמיות, כיבוד קל והנה לך חתונה ב-5,000 שקל. מישהו חייב אותך לערוך חתונה ב-150 אלף שקל? מי חייב? אני חייבתי? היה איזה אולם או גן שאמר אי פעם ללקוחה – את חייבת לערוך חתונה אצלי?

 

"הצרכן הוא זה שקובע את המחיר. האשמה במחירים היא על הצרכן, ובצדק - הסטנדרט עלה. כלות רוצות מה שהיה בחתונה של החברות שלהן. היה שם בופה? גם היא רוצה בופה. למה צריך בופה? לא צריך. אם אנחנו מציעים תפריט סטנדרטי, האבא אומר 'מה פתאום, זה לא מספיק', הוא רוצה גם תפריט כזה וכזה. אז מה אנחנו אשמים? התחום התרומם לרמה גבוהה. את רוצה שנוריד את הרמה הזאת"?.

 

הדרישות עלו, אבל אנשים רוצים מחירי שנות ה-60

לפי כהן, עלויות הבסיס לחתונות כיום גבוהות, גם אם מדובר בזוג צנוע. "אנחנו צריכים לעמוד ברמת הציפיות שלך, במשאלת הלב שלך ולהביא נחת להורים. מי שרוצה אולם שכולל 23 דונם רק עבור החנייה של כלי הרכב, עם ארבעה שומרים, לא יכול לשלם פחות. אז מה רוצים מאיתנו? רוצים לבוא רק עם אוטובוסים? הרי אם אקים אולם באמצע העיר, לא תבואו לחתונה כי אין שם חנייה.

 

"פעם כל האולמות היו בתוך הערים. באו ראשי הערים ואמרו לנו ללכת לאזורי תעשייה, בגלל הרעש. הלכנו לאזורי תעשייה, השנים עברו ואנשים כבר לא רוצים להגיע לחתונות דרך מוסכים. נוצר סטנדרט. העולם משתנה. אז עוברים לאזורים יקרים יותר. אנשים לא שמים לב שהדרישות שלהם השתנו והם רוצים להישאר במחירי שנות ה-60".

 

איך בכל זאת אפשר להוריד את המחיר?

לפי דן אנד ברדסטריט, חתונה ישראלית ממוצעת כוללת כ-300 מוזמנים ועולה 100 עד 140 אלף שקל. אירוע של האלפיון העליון יכול להגיע למיליוני שקלים.

 

איך בכל זאת מורידים את המחיר? לא עורכים חתונה ביום חמישי, היום המבוקש ביותר בשבוע, שעולה 25% יותר מכל יום אחר וגם נתפס הכי מהר. חתונה מחוץ לעונה תחסוך לפחות 20%, כשהחודשים שנחשבים לזולים ביותר, הם חודשי החורף: נובמבר-פברואר. אירוע בצפון או בדרום, או בפריפריה המגזרית (דתיים, חרדים) עשוי לעלות 40% פחות מאירוע במרכז, מבחינת עלות המנה (150 עד 250 לעומת 200 ומעלה) ואפשר גם להתחתן בבני ברק, שם מחיר המנות מתחיל ב-90 שקל. .

 

ע"פ כלכלני דן אנד ברדסטריט, כ-60% מהאולמות וגני האירועים נמצאים באזור המרכז (במשולש נתניה-ירושלים-יבנה), 22% בצפון (בין קריית שמונה לחיפה) ו-16% בדרום (בין אשדוד לבאר-שבע), כלומר הסיכוי שתתחתנו במרכז ותשלמו יותר – גבוה עקב כך.

  

תאורה והגברה, די.ג'יי, עיצוב (פרחים, בחירת מפות, סידור שולחן), צלם וידיאו, צלם סטילס ואפקטים – כל אלה לא חייבות להיות הוצאות נוספות. חפשו מקום שבו הן כלולות במחיר הסופי, כעסקת חבילה וכך מורידות את מחיר העסקה. ארגון החתונה על-ידי מארגני חתונות מקצועיים, יכול לחסוך כאב ראש, אך לא בהכרח חוסך במחיר.  

 

את המחיר אפשר להוריד גם אם מתחתנים בקיבוץ, בחצר בית או במסעדה, אך לא אם מתחתנים בשישי בצהריים. קחו בחשבון שאם תערכו אירוע שלא יתקיים במקום "מסודר" - כל או רוב ההכנות - עליכם. עסקאות החבילה של גני האירועים עשויות להשתלם יותר מהזמנת כל רכיב בנפרד.

 

לא רק האולם זו הוצאה, שימו לב לרשימת העלויות

לפי כהן, הבעיה העיקרית של כלות, חתנים והוריהם המאושרים, היא שהם שוכחים שיש הוצאות נוספות ורבות למעט מקום האירוע. העלות של איפור + עיצוב שיער לכלה למשל עומדת על 3,000-2,000 שקל ומעלה מכך. לעיתים, מעצב השיער ידרוש תוספת תשלום (כ-400-500 שקל) על הגעה לבית הכלה. אם אתם רוצים שגם אחיות ואימהות יאופרו – הוסיפו לכך עוד כ-300-200 שקל פר מאופרת.

 

טבעת נישואין, עולה החל מ-700 שקל (פחות או יותר) מחיר נמוך, אלף שקל מחיר ממוצע נמוך ו-1,500-2,500 שקל מחיר ממוצע גבוה. יש גם יקרות יותר כמובן, ושימו לב שעליכם להכפיל את הסכומים האלה כפול 2, כי גם גברים נוהגים ללכת עם טבעות נישואין. בטבעות אירוסין המחירים גבוהים יותר, משום שהטבעת הזו כוללת יהלום. טבעת זולה עולה כ-3,000-5,000 שקל.

 

שמלות כלה, אפשר למצוא ב-2,500, 3,000 ו-6,000 שקל (חפשו בגוגל שמלות בסגנון וינטג') ואפשר כמובן לרכוש שמלה ב-10,000 שקל ומעלה. מי שרוצה לחסוך, יכולה לנצל את האופנה הלבנה בחנויות: פריטים בצבע לבן חתונות זה אחד הטרנדים הבולטים לקיץ הזה . עקב כך, אפשר למצוא לא מעט שמלות לבנות (ובצבעי שמנת וויסקי) ברשתות כמו זארה, קסטרו, ו-H&M ב-200 שקל בממוצע.

 

גם נעליים בצבעים הללו אפשר למצוא בשפע, וכן נעליים בצבעי זהב וכסף שמתאימים אף הן לחתונה. המחירים: החל מ-79 שקל לזוג ועד מאות שקלים (ברשתות ובחנויות מתמחות) ואלפי שקלים. אפשרות נוספת: שמלה אצל תופרת במחירים של כמה מאות עד כמה אלפי שקלים בודדים., תלוי בחומרים ובעיצוב.

 

אל תשכחו שמלבושי הכלה כוללים גם הינומה ולעיתים צעיף כיסוי, הוצאה של עוד 1,000-300 שקל, תלוי בעיצוב הפריטים. בחלק מהמקומות תקבלו את הפריטים בחינם.

 

עוד הוצאה שכלות עתידיות לא לוקחות בחשבון: תכשיטים. עגילים, צמיד, שרשרת, טבעת נוספת, סיכה לשיער: כל פריט כזה יכול לעלות בין 10 שקלים (ברשתות התכשיטים הזולות מאוד) ועד מאות שקלים (גולדפילד וחיקויי פנינים) ועד אלפי שקלים אם משקיעים בתכשיטי זהב ואבנים יקרות.

 

חליפת חתן, יכולה לעלות כמה מאות שקלים בזארה וקסטרו, כמה אלפי שקלים, למשל בוונדום או אצל מעצבים כדייויד ששון. יש להוסיף לזה עניבה, נעליים וחולצה להחלפה אם צריך – תוספות שיכולות להגיע לכמה מאות עד אלף שקל כסכום מינימום.

 

אלבום תמונות ודיסק ניתן לקבל כחלק מהעסקה עם הצלם, אבל אם תרצו אלבום דיגיטלי (אלבום מעוצב שנראה כמו ספר) זה יעלה לכם עוד כמה מאות שקלים. צילום וידיאו במצלמת סטילס – צילום איכותי יותר מצילום במצלמת וידיאו רגילה – יעלה גם הוא תוספת של כמה מאות שקלים וכך גם מצלמת רחף.

 

לכל אלה יש להוסיף: הזמנות (כמה מאות שקלים – תלוי בעיצוב ובמספר המוזמנים, כשככל שמספרם עולה, המחיר פר הזמנה יורד) ועלויות של קליפ הזמנה לחתונה (טרנד), טלפונים לאישורי הגעה, נסיעות לגן האירועים, נסיעות לטעימות, נסיעות למדידות, נסיעות לבחירת טבעות.

 

מוטב לקחת בחשבון שכל גימיק בחתונה יעלה לכם תוספת כסף: צילומים מתחת למים, תזמורת, להקה, פרפרים, יונים, זיקוקים, עשן, אוטובוס חברים, מתנות לחברים וסטודיו צילום מאולתר או אולפן הקלטות נייד שמחליפים את המגנטים. הגעה בלימוזינה תעלה 6,000-5,000 שקל. זמר מזרחי מפורסם, עלול לעלות 60 אלף שקל להופעה.

 

ואל תשכחו: אגרה ברבנות (כמה מאות שקלים) ותשלום לרב המחתן. לכאורה הוא עושה מצווה, למעשה רבנים מקבלים תשלום שיכול להגיע גם לאלפי שקלים כשמדובר ברב-סלב. בחלק מהמקומות יציעו לכם לשלם גם טיפים למלצרים ולהוסיף כסף לאלכוהול. העדיפו מקום שכולל אלכוהול בעסקה. אם הוא מתומחר בנפרד –אל תקנו אותו מהאולם, קנו אותו בעצמכם מסיטונאים.

 

חתונה בתכנון של חודש-חודשיים: אפשרי?

לפי כהן, לגני האירועים יש 180-200 ימי עבודה בשנה ואת רובם משתדלים למלא חודשים קודם לכן. "גם בשיא העונה יש את בין המצרים. אנחנו לא עובדים בחגים ובחורף יש במילא פחות עבודה".

 

אם אני רוצה לתכנן חתונה בחודש-חודש וחצי, זה אפשרי בחורף ואפילו במרס – תחילתה אביב. האם זה אפשרי גם עכשיו?

 

"פחות. יהיה קשה למצוא מקום. אם אולם לא עובד 180 יום בשנה הוא יכול לסגור את העסק וללכת הביתה. בעסק הזה לא עובדים על לקוחות מזדמנים, אני צריך לדעת כמה אני מזמין החודש".

 

אחד מבעלי הגנים באזור המרכז אמר ל-ynet, שלמרות הביקוש, יש מקומות פנויים. "יש הרבה מקומות להתחתן בהם ואם אתה פופולרי ויש עלייך ביקורות טובות באתרי האינטרנט של המתחתנים - הכל תפוס, אבל יש חורים ואז המחיר יכול לרדת ב-20%, אם אתה מצליח למלא אותם. הביקוש לחתונות קשיח, ואנשים יותר מתמקחים על המחיר בשנתיים האחרונות, אבל הלקוחות עדיין רוצים מצלמת רחף, קליפ וידיאו וכמה סוגי קינוחים – אז חתונה קונבנציונלית זו עדיין הוצאה גדולה".

  

כמה זה באמת עולה לבית העסק?

גם בתי העסק משלמים לא מעט על ניהול התעשייה המשגשגת הזאת. בישראל מתקיימים מדי שנה 140 אלף אירועים , בכ-700 בתי עסק. על פי כלכלני דן אנד ברדסטריט, לאחר תשלום עבור אספקת המזון והמשקאות, הוצאות התקורה: חשמל, מים, ארנונה, גינון, נקיון, אבטחה, תשלום משכורות ומסים, נשארים בידי בעל האולם או הגן בין 10%-20% מהתקבולים בגין האירוע, כשהתשלומים בענף נעשים בפורמט של שוטף +60.

 

"אולם או גן אירועים שלא משפץ כל שנה-שנתיים, אין לו זכות קיום", מסביר כהן. לזה יש להוסיף הוצאות על חידוש רישיון עסק. הוצאה נוספת: תשלום בגין זכויות יוצרים על מוזיקה: 13 אג' לאורח באירוע פרטי לפי מספר האירועים בשנה – עלות שנתית שנעה בין 3,000 שקל ל-13,596 לשנה, ללא מע"מ לאולם. שימו לב שחלק מהעלות הזאת מושת על הצרכנים.

 

יש כמובן עלויות של משכורות וספקים וכן עלויות נוספות הקשורות לכשרויות: סכום האגרות בשנה לתעודת כשרות שנתית במועצות הדתיות נע בין 2,125 שקל ל-3,720 שקל. זה לא כולל כשרויות מגופי כשרות אחרים וכן את עלות העסקת משגיחי הכשרות, שמגיעה לכדי 15,000-20,000 שקל בממוצע בחודש.

 

אך אל תדאגו לבעלי האולמות. מדובר בעסק בעל צמיחה קטנה אך יציבה של 2% מדי שנה ב-3 השנים האחרונות. בעוד ש-15 בתי עסק יוצאים מהענקף מדי שנה, 4-3 נכנסים אליו.

  

מה הסיכוי שבית העסק ייסגר ואאבד את כספי?

אחרי שאתם יודעים כמה חתונה תעלה לכם וכמה היא עולה לבתי העסק - חשוב שלא תשימו את כספכם על קרן הצבי. בישראל פועלים עשרות גני אירועים, ללא היתר בנייה או שימוש, וחלקם אף קיבלו מבתי המשפט צווי הריסה או סגירה. קרה לא מעט בעבר שמקומות נסגרו במפתיע, בגלל חובות או מחסור באישורים.

 

לפי הסקירה של דן אנד ברדסטריט, 70% מהאולמות וגני האירועים שנסגרו, נסגרו עקב בעיות פיננסיות וניהוליות. כ-15% נסגרו עקב ירידה בביקוש, כשמחזור חיים ממוצע של אולם או גן נע סביב 20-25 שנים. 15% נסגרו עקב היעדר רישוי מתאים.

 

לפי אתר משרד הפנים, היעדר היתר בנייה או שימוש, "לא מונע מבעלי הגנים להמשיך לקיים בהם אירועים, מידי ערב, להציע אותם ללקוחות חדשים, ואף לחתום חוזה עם זוגות, העומדים להינשא, ולדרוש מהם תשלום ראשוני לפני תאריך האירוע". באתר המשרד אף מפרסמים את רשימת הגנים והאולמות שפועלים ללא היתר, נכון לתאריך 2 במאי 2012.

 

עקב כך, אחד הבירורים הראשונים שזוג העומד להינשא חייב לערוך, זה האם יש לבית העסק רישיון עסק.

  

ומי שלא מעוניין בחתונה דתית? בעל אזרחות ישראלית שמעוניין להתחתן בחתונה אזרחית בחו"ל, יכול להתחתן בפראג, קפריסין, איי סיישל או ניו יורק. כמה אלפים בודדים מתחתנים כך מדי שנה, לפי נתוני "משפחה חדשה", רובם בקפריסין ובפראג. עלות של טיסה ושהייה כזאת יכולה לעמוד על כמה מאות אירו בודדים לאדם – אם מזמינים רק בני משפחה קרובים – זה זול בהרבה מחתונה יהודית כשרה בארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים