שתף קטע נבחר

מסורבי קנאביס רפואי: "נשבות עד שמישהו ימות"

חולים שסורבו לקבלת קנאביס רפואי מאיימים לפתוח בשביתת רעב ליד ביתה של שרת הבריאות - ללא הגבלת זמן. הסיבה: גזירות חדשות של המשרד. חגית יגודה, החולה בסרטן כבר מגיל 17: "זה הדבר היחיד שמאפשר לנו להמשיך לחיות". מש' הבריאות: "בשנתיים האחרונות מס' הרישיונות עלה פי 3"

שביתת רעב למען מניעת צמצום השימוש בקנאביס רפואי. הערב (ה') בשמונה בערב, מתוכננת שביתת רעב מתחת לביתה של שרת הבריאות, יעל גרמן, בהרצליה. חגית יגודה, יוזמת השביתה מדגישה כי השביתה תתקיים ללא הגבלת זמן: "נשב מתחת לבית עד שמישהו ימות. עד שמישהו במדינה יבין את מה שאנחנו עוברים".

 

 

יגודה ומארגני השביתה טוענים כי הוועדה שהוקמה לבדיקת הנושא - ועדת יק"ר (יחידת קנאביס רפואי) - אינה מקצועית כלל. "אין אף רופא שיושב בוועדה שיוכל להביע דעה מקצועית על העניין", הם טוענים ומוסיפים כי משרד הבריאות רוצה לשלול את רישיונות הנהיגה מכל המשתמשים בקנאביס. "זה כמו לקחת לי את הרגליים והידיים", אומר חגי גוטמן, שמתכוון להצטרף לשביתה.

 

עוד על קנאביס רפואי:

  

יגודה בת ה-47 חולה בסרטן מסוג הודג'קינס כבר מגיל 17. "נלחמתי בסרטן כבר שלוש פעמים ויכולתי לו, ועכשיו כנראה הוא חוזר בפעם הרביעית", היא מסבירה. לדבריה, קיבלה אישור לשימוש בקנאביס כבר בשנת 1987. "הייתי לבטח אחת הראשונות בארץ".

 

היא טוענת כי מאז כניסתו של רוני גמזו לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות הוקשחו העמדות כלפי קבלת האישורים לשימוש בקנאביס רפואי. "במשרד הבריאות רוצים שנתמכר לכדורים, כי זה כלכלי. צריך להבין שקנאביס לא ממכר. חולים בפיברומיאלגיה, הלומי קרב או חולי סרטן, חבים את חייהם לקנאביס. זה מה שמחזיק אותנו בחיים".

 

לדבריה, כבר שנתיים לא קיבלה אישור לשימוש בקנאביס רפואי, וזאת למרות שהיא סובלת מכמה מחלות בעת ובעונה אחת. "הקנאביס הרפואי הוא הדבר היחד שיכול לעזור לי. אם אני אלך לרופאים לכל מחלה, הם פשוט ילעיטו אותי בעשרות תרופות, כי הם מתגומלים על כך".

 

דרישות השובתים

"נושא הקנביס הרפואי נמסר ליחידה אחת, מונופול, יחידת יק"ר (יחידת קנאביס רפואי) המטפלת בנושא מבלי לכלול מומחים", מסביר גוטמן את הסיבה לשביתת הרעב. הם טוענים כי מי שעומד בראש היחידה הוא איש עסקים הקשור בקשרים עסקיים לבתי מרקחת, כך שהוא לא יכול לדון בנושא ללא משוא פנים.

 

דרישה נוספת אותה מציגים השובתים היא החתימה על טופס ויתור סודיות רפואית במתן רישיון לקנאביס. "הטופס משאיר את החולה חשוף לכל אחד ואת היכולת לחטט לו בתיק הרפואי, המפר את חוק שמירת הזכויות והפרטיות של החולה וחיסיון רופא מטופל. זאת לעומת מקבלי מורפיום, טרגין או פרקוסט, אותם לא מכריחים לוותר על הסודיות. יש פה אפליה", הוא מסביר.

 

נושא נוסף אליו מתנגדם החולים הוא הבקשה לשלילת רישיון הנהיגה במתן קבלת רישיון לקנביס רפואי. "מדובר בגזירה של 'מעצר בית' לכלל אוכלוסיית מטופלי הקנביס", מסביר גוטמן. "לוקחים לנו את הרגליים היחידות שיש לנו. בלי רישיון הנהיגה נאלץ לוותר לעיתים די קרובות אפילו על טיפולים חשובים רפואיים כגון ביקורות בבתי חולים ועוד".

 

"אם בשנת 2013 אנחנו במדינת ישראל מכירים בטיפול בקנאביס רפואי, בסגולותיו וכוחותיו המקלים לפי מחקרים שרבים מהם נעשו על ידי חוקרים ישראלים, מדוע יש חולים שמקבלים טיפול בקנאביס ויש חולים באותה מחלה שאינם מקבלים? מדוע לא נותנים את הטיפול לכולם?".

 

הנקודה האחרונה עליה מבקשים השובתים תשובה היא ביצוע מחקרים. "שיש פה חוקרים אמינים ורציניים, פורצי דרך שייתנו חוות דעת ענינית בלי אינטרסים. מדוע לא מקבלים חוות דעת מרופאים עם ניסיון בתחום, שכבר שנים נותנים קנביס רפואי בבתי חולים ומעידים על תוצאות טובות, כמו הדסה או איכילוב", מדגיש גוטמן ומסכם: "אלוהים נתן לנו טיפול טבעי, אבל זה לא כלכלי כמו התרופות. רק ככה אני יכול לחיות, יכול להמשיך לתפקד".  

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כל האמירות על מדיניות חדשה והגבלת מספר הרישיונות לא מתאימות לעובדות, ביניהן זה שבשנתיים כמות הרישיונות עלתה פי 3: מ-3,500 ל-11,000. משנת 2010 לא שונו ההתוויות.

 

"בימים הקרובים תתכנס ועדה שתדון בהתוויות הקנאביס. השרה הורתה למנכ"ל המשרד לוודא שוועדת ההתוויות דנה בהרחבת המצבים כדי להקל על מכאובי החולים".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי. סם או תרופה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים