שתף קטע נבחר

להיט בארה"ב: הספר שמבטיח לשים קץ למחלות

בספרו החדש, "הקץ למחלות", פורש ד"ר דייוויד אגוס את משנתו לגבי הרפואה המתקדמת, בדרך הוא שוחט כמה פרות קדושות, מפציר בכם לא לסמוך על הרופאים שלכם, מבקש שתפסיקו לצרוך ויטמינים ונותן לכם כמה עצות לחיים ארוכים וללא מחלות

אנחנו בודקים מדי חודש, ולפעמים גם מדי יום, את מצב החשבון שלנו בבנק, מתקשרים לפקידים לשאול מדוע שילמנו עמלה נוספת ועל מה, מבררים איפה כדאי להשקיע - בקיצור, דואגים למערכת הכספית שלנו כדי שנוכל להיות עם האצבע על הדופק ולוודא שהכל עובד כמו שצריך.

 

אז למה כשזה מגיע לבריאות שלנו אנחנו מעדיפים לעצום עיניים, לסמוך על הרופאים, להקשיב לפרסומות ולחשוב שהכאבים שמטרידים אותנו כבר יעברו מעצמם? למה אנחנו לא בודקים באופן פרטני, כמו שאנחנו עושים עם חשבון הבנק שלנו, מה מצבנו באמת?

 

  • רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו בפייסבוק שלנו, ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

"אני יוצא מנקודת הנחה שאתם אנשים הגיונים ומיושבים בדעתכם. אתם עוקבים אחרי החדשות ומיישרים קו עם המחקרים הרפואיים והבריאותיים שמגיעים לכותרות. אתם מנסים לזכור לקחת את מנת המולטי-ויטמין היומית שלכם, ומוצאים זמן לפעילות גופנית. אולי אתם גם מוטרדים מזיהום האוויר, מחומרי ההדברה ומאיכות המים הזורמים בברזים שלכם. בתוך-תוככם אתם גם יודעים שעליכם לצבור יותר שעות שינה איכותית בלילה, לאכול יותר פירות וירקות, ולצמצם את צריכת השומנים הרווים. אבל מה תאמרו אם אגיד לכם שהעקרונות האוניברסליים האלה אינם בהכרח נכונים? מה אם כל מה שחשבתם על בריאות שגוי?".

 

אל תאמינו לכל מה שהרופא אומר לכם

ד"ר דייוויד אגוס, מחבר הספר "הקץ למחלות" (יחד עם כריסטין לוברג), עומד בראש מרכז וסטסייד לחקר הסרטן והמרכז לרפואה מולקולרית יישומית באוניברסיטת דרום קליפורניה ונחשב למוביל בתחום הטיפול בסרטן ובמציאת טכנולוגיות וגישות חדשות לטיפול רפואי מותאם אישית.

 

בספרו הוא פורש בפנינו את האמת לאמיתה, כפי שהוא רואה אותה - אנחנו עושים טעות כשאנחנו מסתמכים על הרפואה הקיימת כיום, שכל פועלה הוא לטפל במכאובים קיימים במקום ליצור רפואה שתאפשר לנו לחיות חיים ארוכים ללא מחלות ותחסוך לכולם הרבה מאד כסף.

 

הרופא נתן לכם מרשם? תשאלו אותו על מה, למה ומה הטיפולים הנוספים הקיימים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופא נתן לכם מרשם? תשאלו אותו על מה, למה ומה הטיפולים הנוספים הקיימים(צילום: shutterstock)

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

  

כבר במבוא מביע אגוס דאגה מקצב ההתקדמות הנמוך בכל הקשור לחקר מחלת הסרטן. במהלך 50 השנים האחרונות, הוא אומר, "התמקדנו בניסיון להבין את מאפייניו האינדבידואליים של הסרטן מתוך כוונה לטפל בו, במקום להשקיע מאמצים ישירים בהשתלטות על הסרטן. שכחנו שריפוי הסרטן מתחיל במניעת הסרטן".

 

המחשבה הזו היא הבסיס ל"אני מאמין" של אגוס, היא זו שמובילה אותו בנבכי "המערכת" - כך הוא מכנה את גוף האדם. אגוס מאמין שברגע שנבין שמחלה היא סימפטום אחד לבעיה גדולה יותר, נוכל להבין כיצד פועל גופנו וכיצד נוכל לשמור על בריאותו לאורך זמן.

 

כך גם יהיה קל לענות לשאלות חשובות, כמו:

  • איך הצצה פשוטה ברמת החלבונים בגופכם יכולה ללמד על מצב בריאותכם ברגע זה יותר מקריאה מקיפה של הקוד הגנטי שלכם?
  • מה הקשר בין סטטינים כמו ליפיטור וקרסטור לבין שפעת החזירים ומחלת האלצהיימר?
  • מהם שני המוצרים מצילי-החיים שאפשר להשיג תמורת פחות מעשרה דולר, שבכירי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן נושאים עמם לכל מקום?
  • האם כמה מהמוצרים מקדמי הבריאות החשובים ביותר בעינינו – כמו ויטמינים, תוספים ואפילו משקאות ממיצי פירות וירקות – משבשים את מצבו הפיזי המועדף של הגוף?
  • כיצד יכולה תרופה שאינה באה כלל במגע עם תא סרטני לחסל מושבה שלמה של תאים סרטניים?
  • אם אתם רוצים לשמור על בריאות, אושר ואריכות ימים, מהו הדבר החשובה ביותר שתוכלו לעשות היום בלי להוציא אפילו אגורה אחת מכיסכם?

 

הגורם המשותף בתשובות לכל השאלות הללו הוא הרפואה המונעת. "במקום להוציא מיליארדים על טיפול בחולים, עלינו לנסות למנוע את המחלות מלכתחילה", אומר אגוס, ומציין גם את החשיבה המעוותת הקיימת כיום שאינה מסתכלת אל העתיד אלא שואלת: למה להוציא כסף על משהו שישפיע על בני האדם רק בעוד עשר שנים?

 

אבל האחריות מוטלת לא רק על הרופאים, המהנדסים, הביולוגיים ועל חברות התרופות ואחרים, היא מוטלת גם עלינו, בתור יחידים.

האם כשאתם ניגשים לרופא המשפחה לעבור בדיקות תקופתיות - ובינינו, כמה מאיתנו באמת דואגים לעבור בדיקות כאלה מדי חצי שנה ואפילו שנה? - אתם שואלים את כל השאלות? מספרים על כל הכאבים וכל הכדורים שצרכתם לאחרונה, אפילו האקמול לכאבי הראש התכופים שאתם מתרצים ככאבי ראש של לחץ?

 

אגוס רוצה שתקחו אחריות והוא מסביר לכם בדיוק מה אתם צריכים לעשות ומה לשאול את הרופא שלכם, וכן, זה בסדר לנדנד וזה בסדר להקשות ולבקש חוות דעת נוספת, או לא להסכים - זה הגוף שלכם והרופאים, כך מתברר, לא יודעים הכל.

 

כלל בריאות: אל תתנו אמון עיוור ברופא שלכם. ראשית, היו רופאים לעצמכם. כשאתם מגבשים פרופיל אישי יחד עם הרופא שלכם, התייחסו לקשר ביניכם כאל שותפות - לא כאל חברות. בנוסף, אל תפקידו את כל המידע הרפואי שלכם בידי הרופא. בקשו עותקים מן הנתונים ואחסנו אותם במקום מקוון ונגיש.

 

מתי בפעם האחרונה עניתם במלוא הכנות לשאלות הבאות: איך אתם מרגישים? איך חוש הריח שלכם, יכול להיות שהוא התחזק או נחלש? כשאתם עומדים עירומים מול המראה, האם אתם רואים כתמים על העור? האם נושרות לכם שיערות מהקרסוליים? האם הגרביים שלכם משאירים סימני חריצים בקרסוליים?

 

השאלות האלו יכולות לכוון אתכם ולתת מידע לגבי בריאותכם. אם אתם תוהים כיצד תוכלו אתם, שלא למדתם רפואה, להבין את תוצאות הבדיקות, אגוס עומד לרשותכם -

 

"ראשית, היו רופאים לעצמכם", אומר אגוס, "בקשו מהרופא שלכם לערוך את בדיקות הדם הפשוטות האלה:

  1. פרופיל שומנים בדם: זוהי קבוצת בדיקות המוזמנות בדרך כלל יחד כדי לקבוע אם קיים סיכון למחלות לב כליליות; הן כוללות את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים. יש לצום במהלך 12 השעות שלפני הבדיקה, אך אפשר לשתות מים.
  2. רמת חלבון מגיב-C ברמת רגישות גבוהה: כפי שצוין לעיל, זהו סמן ביולוגי לדלקת, שברמות גבוהות עשוי להצביע, בין היתר, על סיכון לבעיות קרדיו-וסקולריות.
  3. בדיקה כימית מלאה: זהו מערך בדיקות נפוץ המספק לרופא שלכם מידע חשוב על מצבכם הנוכחי של הכבד והכליות שלכם, על מאזן האלקטרוליטים והחומצה/בסיס בגופכם, ועל רמות הסוכר והחלבונים בדמכם.
  4. ספירת דם מלאה (CBC): זוהי אחת מבדיקות הדם הנפוצות ביותר, ובה נמדדים ריכוזי כדוריות הדם הלבנות, כדוריות הדם האדומות וטסיות הדם שלכם. נפחן הממוצע של הכדוריות האדומות (MCV) עשוי להיות אינדיקציה טובה לליקויים תזונתיים – הרמה התקינה היא f85-95. רצוי גם שהכדוריות האדומות יהיו בדלים שונים, כי הבדלי הגודל מצביעים על כך שכדוריות שונות נמצאות בשלבים שונים של מחזור החיים.
  5. בדיקת ההורמון המגרה את בלוטת התריס (THS): בלוטת התריס שלכם אחראית על ההורמון העיקרי שאמון על חילוף החומרים בגופכם. אם היא יוצאת מאיזון, כל המערכת הולכת בעקבותיה. תת-פעילות של בלוטת התירס (היפותיירואידיזם) היא אחת הבעיות הכי פחות מאובחנות באמריקה, איך היא שכיחה להחריד - במיוחד בקרב נשים. מעריכים ש-20 אחוזים מכלל הנשים סובלות מבלוטת תריס "עצלה", אך רק מחציתן מאובחנות. למרבה הצער, אין תסמין אחד או בדיקה אחת המאפשרים אבחון כהלכה של היפותיירואידיזם. אבחון מהימן של הבעיה מחייב אתכם לאתר את תסמיניה האפשריים, כמו: עלייה במשקל, עייפות, עצירות, נשירת שיער ואפילו גבות דלילות.
  6. המוגלובין מסוכרר (המוגלובין A1C): כדי להבין מהו המוגלובין מסוכרר, חשבו במונחים הפשוטים האלה: סוכר נדבק לדברים, וככל שהוא נמצא בסביבה זמן רב יותר, קשה יותר ויותר להסיר אותו. גם בתוך הגוף הסוכר נדבק, במיוחד לחלבונים. כדוריות הדם האדומות המסתובבות בגוף חיות כמאה ימים עד שהן מתות, וכשהסוכר נדבק לכדוריות הללו, הרופאים יכולים להסיק ממנו כמה סוכר היה שם במשך שלושת החודשים האחרונים. זהו אחד מהכלים המועטים שמספקים לרופאים נתון "ממוצע" כלשהו בגופכם שאי-אפשר לרמות. סוכרת יכולה פשוט להופיע. היא לא קשורה אך ורק לעודף משקל, כך שאם פיתחתם לפתע את המחלה הזו, מכל סיבה שהיא, כדאי לכם לקבל אבחנה מדויקת.

 

בקשו מהרופא שלכם את התוצאות לבדיקת הדם כולל הסברים מפורטים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בקשו מהרופא שלכם את התוצאות לבדיקת הדם כולל הסברים מפורטים(צילום: shutterstock)

 

מעבר לבדיקות הללו מדבר אגוס על חשיבות ידיעת ההיסטוריה המשפחתית והבדיקות הגנטיות שיכולות להציל חיים. הוא מכניס אותנו לנבכי הוורידים, העורקים, החלבונים וה-DNA, ומדגיש שוב ושוב עד כמה חשוב שנשאל שאלות.

 

הספר מגדיר מחדש מהי בריאות, אגוס מציג טבלאות, גרפים ומסביר בפירוט, ובהתבסס על המחקרים שהוא מבצע כחוקר סרטן, למה עלינו לשים לב בבדיקות הדם שלנו, באורח החיים שלנו וגם בסביבה שלנו, מתוך מחשבה שכל שינוי יכול להשפיע עלינו. אין מדובר בשינוי בסביבה החיצונית שלנו, אלא בסביבה הפנימית - נניח למשל שאנחנו מתחילים לאכול דגנים בבוקר, בכך אנחנו משנים את הסביבה המוכרת לגוף, לרבות מערכת העיכול, כמות הסוכרים, הסיבים וכיוב', ובעקבות זה משנים את הסדרים שהיו קיימים - תתפלאו עד כמה זה משפיע עלינו.

 

נעלתם נעליים לא נוחות? ההתקף לב בדרך

מתוך השינויים שאנחנו יוצרים בתוכנו - וכמובן אלא בסביבתנו, כמו זיהומי האוויר, המזון המתועש ועוד - אגוס יוצא להסבר על התהליכים הדלקתיים בגוף, הם הבסיס לריפוי שלנו.

 

"דלקת, בקצרה, היא סימן מעיד לכך שמשהו בגוף איננו כשורה, שהגוף נתקל בגרייה מזיקה כלשהי - החל מתפוגנים וכלה בתאים פגומים וגורמי גירוי. כדי להגן על עצמו ולנסות להסיר את הגרייה הפוגענית, הגוף מעורר דלקת, תגובה מורכבת שבה מעורבים מערכת כלי הדם,

מערכת החיסון ותאים שונים בתוך הרקמה הפגועה. המטרה הסופית היא להתחיל בריפוי, אך כשהדלקת נעשית כרונית בשל מחלה או מתח ממושך, היא עלולה להיות הרסנית".

 

אחת הדרכים למדידת דלקת בגוף היא הערכת רמות החלבון המגיב-C (CRP), מסביר אגוס וממשיך ומהלל את היום שבו נוכל לערוך סקירה מלאה של הגוף והמחלות שלנו על יד בחינת החלבונים בגוף, שכן הם אלה המסוגלים לשנות את גורלנו הבריאותי.

 

כרגע, מבחינת אגוס, אופן הריפוי תלוי הרבה פעמים במזל - האם תרופה משפיעה או לא. הבעיה היא, אומר אגוס, שהפארמקולוגים צריכים לדווח אך ורק על כשלונות בתחום הניסויים, מה שמונע מאיתנו להגיע לפריצות דרך תכופות יותר.

 

כדוגמה מביא אגוס את הסטטינים, אותם הוא לא מפסיק לשבח. אלו נועדו בראשונה להפחית את רמת הכולסטרול בגוף, אבל בהסתכלות רחבה יותר ולאחר בדיקה של אנשים שנטלו סטטינים, אפשר לומר שפעולתם היא ככל הנראה הפחתת דלקות. ניתן למדוד זאת מול מחקרים אחרים שהראו שתרופות שנועדו אך ורק להפחתת כולסטרול לא סייעו בתדירות התקפי לב ולא מנעו דלקות. מכאן, כדאי שכל ניסוי יחייב פרסום של כל התוצאות כדי שנוכל ללמוד על אפשרויות חדשות שימנעו מחלות בעתיד.

 

בחזרה לדלקת - "היא אמנם חלק ממנגנון ההגנה הטבעי של גופנו כנגד פולשים זרים כמו חיידקים רעים, נגיפים ורעלנים, אך דלקת רבה מדי עלולה להזיק. כאשר הדלקת משתבשת ונעשית אלימה, היא עלולה לפגוע במערכת החיסונית ולהוביל לבעיות ו/או מחלות כרוניות".

 

כשהגוף שלנו צריך להילחם במחלה ולהגן על עצמנו, הוא מונע הגנה על איברים אחרים. כמו, למשל, אישה בהריון החולה בשפעת - 

הגוף יגן קודם כל על התינוק, הבעיה היא שהמערכת החיסונית של האם היא זו שתיפגע יותר. אך לא רק בזמן הריון, גוף שצריך להתייחס לדלקת כרונית כל הזמן, מאבד הגנה שיש לו על איברים אחרים, לרבות תאים העלולים לצאת מכלל שליטה וכך עלול להתפתח גידול סרטני.

 

ברגע שאנחנו מבינים שחשוב לעצור דלקות מיותרות, נשאלת השאלה איך? ולעיתים התשובה לא קלה, אומר אגוס. יתכן ואיננו מודעים כלל לכל הדלקות הכרוניות שאליהן אנחנו חושפים את עצמנו בפעילויות היומיומיות הנמצאות בשליטתנו. "כאשר אישה נועלת נעלי יקב לא נוחות, אני תוהה מה עושה הגירוי החלש והמתמיד הזה למערכת הכוללת שלה?".

 

מכאן יוצא אגוס אל טיבם של החיסונים ומתמקד בעיקר בחיסון נגד השפעת. "שבועיים של סופה דלקתית - זה כל מה שנדרש כדי לגרום לנו נזק המגביר את הסיכון שלנו ללקות באינספור מחלות, ובהן השמת יתר, התקף לב, שבץ וסרטן. סופה דלקית שכזו עלולה להיגרם אפילו כתוצאה מהחלמה מהתקף קשה של צינון או שפעת עונתית". חיסון נגד שפעת יכול למנוע, מבעוד מועד, את הצורך של הגוף להתעסק באותה דלקת ולדאוג לשאר הגוף.

 

בשורה התחתונה, מדובר באיזון של הגוף ובמערכת שנועדה לשמור עלינו בריאות, אך לעיתים המערכת הזו לא מצליחה להשתלט על כל מה שמזיק לה, ולעיתים האיזון עלול להיות מופר בגלל מה שאנחנו עושים לגוף שלנו.

 

כלל בריאות: טפלו בפרטים נסתרים וחמקמקים הגורמים לדלקות כרוניות ועלולים להביא להתפתחות מחלות: הקפידו לנעול נעליים נוחות מדי יום, התחסנו בפני שפעת מדי שנה, ואם עברתם את גיל 40, שאלו את הרופא שלכם מדוע אינכם נוטלים סטטינים ואספירין במינון נמוך.

  

תפסיקו לקחת מולטי-ויטמינים

מכאן עובר אגוס אל המולטי-ויטמינים שרובנו נוהרים אחריהם מתוך מחשבה שישפרו את חיינו. הפרק "סעו בזהירות – בנבכי המחקרים, הטענות וטקטיקות ההפחדה" הוא, מן הסתם, הפרק שהעיר חברות תרופות, תוספי מזון, ויטמינים וגם רופאים (אם עד כה לא התרגזו מהאופן שבו אגוס חולק עליהם).

 

בדצמבר 2012 מנוע החיפוש של גוגל העלה 84.5 מיליון לצמד המילים ויטמין D. הכותרות זירזו את כולנו לצרוך את ויטמין הפלא שיכול למנוע סרטן, לעצור התפתחות של גידולי סרטן שד, מגן מפני שבץ ועוד ועוד. לא מפתיע שלאחרונה פרסם משרד הבריאות בעמוד הפייסבוק את הידיעה הבאה:

 

 

אגוס לא מופתע מהעלייה התלולה בצריכת הוויטמין, שכן "איזה מין אדם יכול לחלוק על כל הספרות המחקרית הזו, המגובה באסמכתאות כה רבות, ועל שלל המדענים האלה, המתהדרים בתארים מתקדמים ממוסדות יוקרתיים, המנפיקים אינספור נתונים וראיות על קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין מחלות?"

 

וכאן, אומר אגוס, טמונה הבעיה. המילה העיקרית כאן היא קשר ועוד בליל מילים שעלולות לבלבל את האדם הפשוט. יתרה מזאת, אם כבר מדברים על קשר, מדוע בין כל המחקרים המהללים הללו לא נחשפים גם מחקרים אחרים שמראים שנמצא קשר בין מינון שנתי של ויטמין D לבין סיכון גבוה יותר לנפילות ושברים בקרב נשים מבוגרות, או על הקשר שבין ריכוז הוויטמין D בסרום והסיכון ללקות בסרטן הערמונית?

 

מעבר לנתונים הללו, חשוב וצריך לזכור שהגוף שלנו מנהל מערכת איזומים ובלמים מעצמו, ישנה בקרת מדידה של הגוף בגל הקשור לוויטמינים שאנחנו צריכים. כך, למשל, יכול הגוף שלנו להפחית את רמות הוויטמין D כשניצבת בפניו בעיה כלשהי. במקרה כזה בדיקת דם תראה שאנחנו סובלים מחוסר בוויטמין והרופא ישלח אותנו לקנות תוספים. אבל, יתכן מאד שהגוף מפחית את כמות הוויטמין באיבר מסוים על מנת שאיבר אחר יפיק אותו בכמות גדולה יותר. לכן, צריך להסתכל על הגוף כעל מערכת אחת שלמה ולא להפריד בין האיברים השונים.

 

כלל בריאות: היזהרו מכותרות המספרות לכם מה טוב ומה רע בשבילכם. בדקו בדקדקנות את הנתונים לפני שאתם מקבלים אותם כתורה מסיני.

 

בפרק על הוויטמינים והתוספים, או כפי שקורא לו אגוס: "האמת על קיצור דרך סינתטיים - הפרק שיחסוך לכם מאות דולרים בשנה ויגרום לכם לחשוב שוב על הצורך בתוספים ובוויטמינים", הוא מתמקד בכמות העצומה של המחקרים המעודדים צריכה של ויטמינים ותוספות ומולם כמות דומה של מחקרים שמראים עד כמה לא טוב לצרוך אותם.

 

מאחר ולגוף יש יכולת לסנן ולרסן את כמויות הוויטמינים והרדיקלים החופשיים (האחרונים קשורים לחימצון בגוף), שואל אגוס, האם נטילה של תוספים לא עלולה לשבש את האיזון שהגוף יוצר? ובכן, "אולי זו הסיבה לכך שהעדויות התומכות בנטילת ויטמינים – כפי שעולה מסקירה של מחקרים רבים – פשוט אינן מצדיקות את כל המהומה".

 

כלל בריאות: הימנעו מקיצורי דרך בתחומי התזונה והבריאות – הם עלולים לקצר את חייכם. אם אינכם נדרשים לפצות על מחסור לגיטימי, או להתמודד עם מצב מיוחד כמו היריון, סביר להניח שאינכם צריכים ליטול מולטי-ויטמינים ותוספים אחרים.

 

במקום לקחת ויטמינים תאכלו מאכלים שבריאים עבורכם (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
במקום לקחת ויטמינים תאכלו מאכלים שבריאים עבורכם(צילום: shutterstock )

 

אז איך נוכל להשיג את הוויטמינים המועילים עבורנו? אגוס רוצה שתאכלו פירות וירקות, ובכלל, שתשימו לב למה שאתם אוכלים. ההסבר לכך פשוט מאד.

 

"כיום אנחנו מבינים הרבה יותר טוב כיצד מוצרי המזון המלא מספקים לנו את יתרונותיהם התזונתיים, ולכן אנו יודעים גם שעצם תפישתו של המולטי-ויטמין כמערכת לאספקת חומרי תזונה מוגבלת למדי. חשבו, למשל, על כך שגלולת מולטי-ויטמין טיפוסית מכילה עשרה עד עשרים וחמישה חומרי תזונה מבודדים זה מזה, אך בפירות ובירקות יש מאות תרכובות פעילות עם רשימה ארוכה של יתרונות בריאותיות. סביר להניח שוויטמין C בגלולת מולטי-ויטמין פשוט איננו אפקטיבי כמו ויטמין C הנמצא במיץ הדרים, שם הוא גם מוקף בסיבים, בפלבונואידים ובקרוטנואידים (תרכובות המצויות בצמחים ועשויות לשמש כחומרי הגנה לגוף. התוצאה המשולבת של שיתוף הפעולה בין כל חומרי התזונה הללו - היא זו ששומרת על בריאותנו".

 

היום, אומר אגוס, כולם יודעים מה כדאי ומומלץ לאכול. העניין הוא לדעת לחשוב בטרם לוקחים ביס ולנסות לסגל לעצמנו חשיבה בריאה לנו. בפרק המזון פורש אגוס את משנתו באשר לטיב הפירות והירקות, הוויטמינים שהם מעניקים לנו וגם על חשיבותה של מערכת עיכול בריאה לבריאות הכללית שלנו.

 

כלל בריאות: אכלו טוב. בססו את תזונתכם - הכוללת ויטמינים ומינרלים מן הטבע - על מזון אמיתי, קרוב ככל האפשר למצבו הטבעי. אל תתנו אמון בשום דבר היוצר מתוך ממחה מזון, מסחטת מיץ או צנצנת זכוכית. העדיפו לקנות פירות וירקות קפורים על פני התוצרת המוצגת במרכולים רבים כטרייה. קשה לסכם המצלות תזונתיות ברשימה, אך ברשימה שלהלן תוכלו למצוא כמה המצלות כלליות. חשוב יותר להבין את עקרונות טבעה המורכב של התזונה, אך גם רשימות עשויות להיות כלי מועיל:

  1. מתינות.
  2. סדר ארוחות קבוע - לא משנה כמה ארוחות אכלתם ביום, העיקר שאכלתם אותן בזמנים קבועים. בלי נשנושים.
  3. אכלו דגים הגדלים במים קרים לפחות שלוש פעמים בשבוע (כמו סלמון, סרדינים, טונה, אנשובי, הרינג, הליבוט, בקלה וכו'). חריגה מכלל זה: עדיף להימנע מאכילת גים מאשר לאכול דג שאינו מומלץ על ידי הגופים המוסמכים לכך.
  4. בחרו תזונה רב-צבעית.
  5. חמש פעמים בשבוע שתו כוס יין אחת בערב, אלא אם כן אתם בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד.
  6. הקפידו על תזונת שומנים טובים - ולא על תזונה דלת-שומנים.

  

עוד כללי בריאות

  • השפעותיה הביולוגיות של ישיבה ממושכת, אפילו כאשר מקפידים על הפסקה אחת לפעילות גופנית במשך היום, קשות מכפי שאי-פעם תיארנו לעצמנו. מצאו הזדמנויות להזיז את הגוף במהלך יום רגיל. מומלץ, למשל, להשתמש במדרגות במקום במעלית, ולקנות אוזניות טלפון אלחוטיות שיאפשרו לכם להלך במשרד בשחת שיחות במקום לשבת ליד השולחן. כל אלה - בנוסף על פעילות גופנית סטנדרטית.

 

  • שמרו על סדר יום נוקשה וצפוי 365 ימים בשנה, שיחייב אתכם. לאכול, לישון ולהתעמל פחות או יותר באותן שעות מדי יום. הימנעו מתנומות קצרות אלא אם הן מתרחשות מדי יום בשעה קבועה. תנו כבוד לסדירות. הקפידו על הדממה מדי יום. הנחילו את הידע הזה גם לילדיכם.

 

  • אל תקדישו מחשבה רבה מדי למצבכם הבריאותי בעוד עשר שנים. התמקדו רק בשנה הנוכחית. וזה הכל, משום שהטכנולוגיה הרפואית משתנה מהר מדי. אתם לא יודעים מה יקרה בעתיד. כשחושבים על כך, כל העניין הוא הסתברותי ולא דטרמיניסטי. אל תסמכו על ספר לימוד כלשהו שיגיד לכם מה עשוי לקרות בעוד עשר שנים. הרפואה היא תחום דינמי המשתנה ללא הרף, ומוטב שתיאחזו בתקווה הזו. יש אנשים שחיים עד יום מותם; אחרים מתים ביום שמאבחנים אותם. אך אם יש דבר שחשוב לזכור כאן, הוא שמחקרים הוכיחו כי אופטימיסטים חיים יותר.

 

  • חשבו תמיד במונחי מערכת הגוף שלכם. יש לה פלט וקלט. אספו נתונים הנוגעים לעצמכם ואחסנו אותם במקום נגיש, משום שהרופא שלכם יצטרך לנתח אותם כדי להשמיע פרשנויות מושכלות בנוגע לבריאות המערכת. מערך המידע שלכם - כלומר, הפרמטרים שלכם - יהיו ייחודיים עבורכם, ויאפשרו לכם לגבש לעצמכם תוכנית בריאות המתואמת לצרכיכם.

 

  • ההומאוסטזיס הוא גן העדן של הגוף. הגוף הוא אולי מערכת מורכבת שקשה להבינה במלואה, אך הוא מחפש ללא הרף את הפשטות של ההומאוסטזיס. כשאנו מפעילים עליו כוחות רבים מדי שלא לצורך, למשל באמצעות תרופות, תוספים, סדר יום לא קבוע, חסך שינה, פעילות-יתר, אכילת-יתר או שתיית-יתר, אנו שוברים את ההומאוסטזיס. הבשורות הטובות הן שנוכל לאפשר לגוף שלנו לזור באופן טבעי להומאוסטזיס אם רק נכבד את הקצב העדיף לו ונהיה מודעים לדברים שאנו מכניסים אליו.

 

לסיכום, הספר הוא קריאת השכמה עבור כולנו. אמנם אפשר להתווכח ולומר שאגוס מנסה לקדם את הרפואה הטכנולוגית, מהלל ומשבח אותה משום שהוא עצמו עוסק בה ומפתח אותה. יתרה מזאת, אפשר גם להביא עוד ועוד מחקרים שיוכיחו דברים אחרים ממה שהוא טוען.

 

אך מהצד השני, קשה להתווכח עם עובדות שידועות כבר שנים רבות, לרבות אכילה נכונה, פעילות גופנית ואחרות, וגם קשה שלא להישאב לתוך ההסברים המפורטים, ובמילים פשוטות, שמוכיחים עד כמה חשוב שנשמור על עצמנו. הגוף שלנו זה מה שמלווה אותנו לכל החיים. עד המוות. לא עדיף שיהיו אלו חיים ללא מחלות? 

  

"הקץ למחלות", ד"ר דיוויד אגוס - עם קריסטין לוברג. הוצאת מטר. 371 עמ'

 

ד"ר אגוס יהיה אורח בוועידת הנשיא, וידבר במליאה בתאריך 19.6 בין השעות 14:30-16:00 ובכיתת אמן "הקץ למחלות" בתאריך 20.6 בין השעות 13:00-14:00

 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מולטי-ויטמינים יכולים להזיק לכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים