שתף קטע נבחר

אופנת מנגו: מתכוני מנגו ירוק

מיכל וקסמן מפצירה בכם לתת צ'אנס למנגו הירוק. כן, כן דווקא אלה שעדיין לא הבשילו טומנים בחובם טעמים שפשוט מתחננים לקבל זריקת חריפות או מליחות. בתפריט: עמבה ביתית, סלט פיקנטי של מנגו וגם סלסה חריפה של מנגו שתקפיץ כל מנה

כשהייתי ילדה זכיתי לחיות שנתיים בגן העדן הקריבי ג'מייקה. זה נשמע כמו פרק מחלום על מסע תענוגות מלא הרפתקאות, אבל המציאות היא הרבה יותר פרקטית מזה: אבא שלי נשלח לנהל סניף של אחת מענקיות הבנייה הישראליות ואמא שלי ארזה את הבית שרק סיימו לבנות בהרצליה ואת צמד הזאטוטות שהן יעל אחותי ואני והרחיקה איתו עד האי של בוב מארלי וחבורתו.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

בבית גדול, עם דונמים של גינה טרופית, חיכו לנו לא פחות משבעה סוגים שונים של עצי מנגו. במשך שנתיים מאושרות מאוד קטפנו מנגואים מהעצים, אספנו מהרצפה ונגסנו בהם כמו בתפוחים עסיסיים, כתומים, מתוקים, ריחניים ונוטפי מיץ. קליפות וסיבי גרעינים קומפלט. התמכרנו בשניות.

 

אבל מנגו ירוק או ירוק למחצה? כזה שאין בו כמעט מתיקות ובטח לא מיץ וניחוחות? שהוא עדיין מעקצץ מחריפות של שרף? עם כאלה לא עלה בדעתנו להתעסק.

 

אל תפסלו אותם על הסף, את המנגואים הירוקים והקשים. אם יש לכם עץ עמוס בפרי, שחלקו נושר מבלי שהבשיל או אם לא התאפקתם וקניתם מנגואים של תחילת העונה שמסרבים להבשיל יש בהם המון טעמים שישמחו לקבל זריקת חריפות, מליחות או חמיצות. מנגו יכול להשתלב מצוין בכל ארוחה ולא רק בקינוח.

 

עמבה

אמרתי מנגו ירוק - אמרתי עמבה. עמבה זה או או. או אוהבים ממש או שונאים עד כדי חוסר יכולת לטעום ואפילו לשאת את הריח. אני למדתי להתיידד עם עמבה רק בשנים האחרונות, דרך הסביח האלוהי של עובד ברמת גן.

 

המחשבה להכין אותה בעצמי בבית באה יותר מסקרנות מאשר מתשוקה אמיתית לצנצנת משלי. גם העובדה שקיבלתי מחברה משלוח של מנגואים ירוקים שנשרו מהעץ לפני שהבשילו דחפה אותי לנסות.

 

כמו המשחה התעשייתית, גם זו הביתית היא עזת ריחות וטעמים וממלאת את הבית בניחוחות שמזכירים לי שוק בהודו, בלי שיצא לי לבקר באחד כזה. אבל זהו המכנה המשותף היחיד בין השתיים. זו הביתית ממריאה לגבהים של טעם ומרקם שהם עוד הרבה יותר מסך מרכיביה העוצמתיים בזכות עצמם.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

 

המרכיבים: 

2 מנגו ירוקים מקולפים ופרוסים דק

100 גרם תבלין עמבה (להשיג בכל חנות תבלינים)

3.5 כוסות מים

2 כפיות מלח ים

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים בקערה מים ותבלין עמבה עד לקבלת תמיסה צהובה ואחידה, ללא גושים.
  2. אם המנגו ממש ירוק וקשה - מערבבים את הפרוסות עם מלח ולשים קצת בידיים עד שמתחיל להיכנע ולאבד ממוצקתו. אם המנגו כבר קצת יותר בשל ורך אפשר לערבב את המלח ישירות לתוך תמיסת העמבה והמים.
  3. מערבבים את תמיסת העמבה עם פרוסות המנגו. מכסים ומניחים לעמוד. כעבור שעה-שעתיים בודקים את התערובת. היא סופחת נוזלים, מסמיכה ומקבלת מרקם רירי. ככה צריך.
  4. טועמים. מוסיפים מלח אם צריך. אם הטעם מר או הסמיכות כמעט ג'לטינית, אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים. אני אוהבת את העמבה שלי סמיכה, יש שיעדיפו אותה נוזלית. הוסיפו מים כרצונכם, קצת כל פעם ואל תשכחו לחכות חצי שעה, שעה בין הוספה להוספה. העמבה סופחת נוזלים ומסמיכה עם הזמן.
  5. מעבירים את העמבה לצנצנת אטומה ומניחים לה לעמוד מחוץ למקרר במשך יומיים-שלושה, עד שמתחילה לתסוס. אחר כך אפשר לשמור אותה במקרר כמה שבועות.

 

אוכלים עם טחינה, חצילים צלויים בתנור וביצה קשה - סביח סטייל, כתוספת לאורז לבן או בשר, בסנדוויץ' או איך שאוהבים.

 

סלט חי של מנגו ירוק

פשוט, מהיר וטעים. עובד לא רק עם מנגו ירוק. אם נפלתם על מנגו שהוא לא מספיק מתוק ומענג לאכול כמו שהוא, תחתכו ממנו סלט ותשמחו בו מאוד.

 

המרכיבים: 

2 מנגו ירוקים, שכבר התחילו להבשיל

1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק

1/2 בצל סגול, פרוס דק

חופן עלי כוסברה, שלמים ללא גרעינים

קורט מלח ים

מיץ מ-1/2 לימון סחוט טרי

1 כף שמן זית

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים פרוסות מנגו, פלפל חריף, בצל וכוסברה. מוסיפים מלח, שמן זית ומיץ לימון.
  2. מערבבים ואוכלים מיד.

 

סלסה של מנגו ירוק בניחוח אסייתי

תחשבו על זה כמו על מין סחוג אקזוטי עם טעם של ארצות רחוקות ושמחות. אפשר לאכול עם כל דבר שרוצים לתת לו בעיטת טעם מעוררת.

 

המרכיבים: 

1 מנגו ירוק, מקולף וחתוך לקוביות קטנות

פלפל ירוק חריף: 1 גדול או 4 תאילנדים או סודנים קטנים (או יותר, תלוי כמה חריפות רוצים)

1 בצל ירוק, עלים + החלק הלבן, חתוך גס

1/2 צרור כוסברה, חתוכה גס

1 ס"מ ג'ינג'ר טרי, מקולף וחתוך גס

1 שן שום, חתוכה גס

1/4 כפית זרעי כוסברה שלמים (לא חובה)

קורט סוכר

1/2 כפית מלח ים

1 כף שמן זית + 1 כף נוספת להוספה בשלב הסופי

מיץ מלימון שלם סחוט טרי

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה: 

  1. בעלי ומכתש (או בפולסים במעבד מזון) שמים את כל החומרים מלבד כף אחת של שמן ומיץ לימון.
  2. כותשים בנחישות עד לקבלת משחה גסה שיש בה עדין חתיכות מורגשות של מנגו.
  3. מוסיפים מיץ לימון ועוד כף שמן ומערבבים.

 

מתקבלת כמות של כוס סלסה חזקה, חריפה ורבת טעמים. כמה טעימות ממנה יקפיצו כל מנת דג, בשר, אורז או סנדוויץ', יזרימו לכם את הדם, יעוררו את בלוטות הטעם ויזרימו המון שמחת קיץ בגוף.

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
  • לכל הטורים של מיכל וקסמן   

     

     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: מיכל וקסמן
    סלט חי של מנגו
    צילום: מיכל וקסמן
    מומלצים