שתף קטע נבחר

גאים לעשות היסטוריה: מוושינגטון יצאה הבשורה

בשתי החלטות היסטוריות סלל בית המשפט העליון בארה"ב את דרכם של ההומואים והלסביות לשוויון זכויות אחרי עשרות שנים שחיו בצל כאזרחים מדרגה שנייה. אך חשוב לזכור, בית המשפט לא מכתיב ל-50 המדינות כיצד לנהוג בנושא נישואים חד-מיניים

יום היסטורי לבני הקהילה הגאה בארצות הברית : חבורה של אנשים מאושרים נופפה אתמול (יום ד') בידיים בהתרגשות בעודה יורדת במדרגות בית המשפט העליון בוושינגטון. למטה המתינו לחבורה אלפי הומואים ולסביות ופעילי זכויות אדם שהריעו להם וקראו קריאות שמחה בקול רם. בחבורה הצוהלת היו שני גברים מקליפורניה שביקשו להתחתן זה עם זה ואישה בת 84 מניו יורק, אדית וינדזור שמה, שהגישה לבית המשפט העליון את העתירה שדרשה לבטל חוק פדרלי שמגדיר נישואים כברית בין גבר לאישה בלבד.

 

האישה שמאחורי הקרב האמריקני על נישואים גאים

 

עוד חדשות בעולם :

מורסי הודה ב'טעויות רבות': מאות נפצעו בעימותים

שמרה גופת אמהּ במקפיא: "התקשתה להיפרד"

תומכי ברלוסקוני מחו על הרשעתו: "כולנו זונות"

מהולנד לשווייץ: הוכרע הקרב על ארכיון אנה פרנק

 

לווינדזור הייתה סיבה טובה להגיש עתירה ואחר כך גם סיבה לשמוח. אחרי כמעט 40 שנות זוגיות, רעייתה תיה ספייר הלכה לעולמה והורישה לה את ביתה ששוויו 1.4 מיליון דולר. השתיים נישאו בקנדה ב-2007. אף שמדינת ניו יורק מכירה בנישואים חד-מיניים משנת 2009, וינדזור נאלצה לשלם מסים בסכום של 363 אלף דולר על הנכס שירשה. לו הייתה נשואה לגבר ומתאלמנת, לא הייתה צריכה לשלם דבר. 

 

כשווינדזור ירדה במדרגות בית המשפט העליון ביחד עם חבריה, צלצל הטלפון הנייד שלה. מעברו השני של הקו היה הנשיא ברק אובמה, שקיבל את הבשורה של בית המשפט במטוס אייר פורס 1 בשעה שעשה את דרכו למסע בשלוש מדינות באפריקה. "קיבלנו את כל מה שביקשנו", אמרה וינדזור בחזית בית המשפט העליון. שני הגברים מקליפורניה שהגישו את העתירה לבטל את "הצעה 8", שאוסרת נישואים חד-מיניים בקליפורניה, התנשקו והצהירו "היום זהו יום טוב" אחרי שבית המשפט קיבל את עתירתם.

 

מהמורות, טלטלות - והיסטוריה

המסע של ההומואים והלסביות בארה"ב להשיג זכויות מלאות רצוף מהמורות וטלטלות וידע קשיים רבים. אחרי עשרות שנים של נידוי וחיים בצל כאזרחים ממדרגה שנייה, חוו בני הקהילה הגאה רגע היסטורי שבו בית המשפט העליון של ארה"ב הסיר מספר החוקים את "החוק להגנת הנישואים" (DOMA) שקובע כי נישואים הם בין גבר לבין אישה.

 

בית המשפט העליון בארה"ב הוא גוף שמרני שבו מכהנים תשעה שופטים שנבחרים לכל חייהם. ארבעה מהם שמרנים, ארבעה מהם ליברלים ועוד שופט אחד "מתנדנד". כמה מהם כל כך ותיקים עד שהם נכנסו לבית המשפט בימים שבהם יחסי מין בין שני גברים נחשבו למעשה סדום.

 

חגיגה בשלל צבעים מחוץ לבית המשפט העליון (צילום: AP) (צילום: AP)
חגיגה בשלל צבעים מחוץ לבית המשפט העליון(צילום: AP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

בית המשפט העליון איננו גוף שפורץ דרך ותפקידו העיקרי הוא לשמור על החוקה תוך כדי שהוא בודק את כיוון הרוח הציבורית. אלא שהפעם מדובר לא ברוח, אלא בהוריקן של ממש וגם בית המשפט לא יכול היה להישאר מאחור. אמנם מדובר בהחלטה שהתקבלה ברוב של 4-5 ואיננה מכתיבה למדינות השונות כיצד לנהוג, אבל היא עדיין פורצת דרך. בפעם הראשונה קבע הממשל הפדרלי שהחוק הפדרלי מנוגד לחוקה ושולל את זכויותיהם של זוגות חד-מיניים.

 

על מדרגות בית המשפט העליון בוושינגטון, בשכונת גריניץ' וילג' בניו יורק ובקליפורניה הגדולה במערב - מיליוני גאים המתינו לבשורה מפי הערכאה הגבוהה ביותר במדינה וזכו להישג חסר תקדים במסגרת מאבקם על זכויותיהם.

 

לצד הביטול של החוק הפדרלי שמנוגד לחוקה, פרסם בית המשפט העליון החלטה היסטורית נוספת. הוא סירב לפסוק בערעור על "הצעה 8", החוק במדינת קליפורניה שאסר על נישואי זוגות מאותו המין ושנפסל על ידי ערכאה נמוכה יותר. משמעות הדבר היא שפסילת החוק המפלה עומדת בתוקפה ושנסללה הדרך לנישואים גאים במדינה הגדולה ביותר בארה"ב.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

עם זאת, בית המשפט העליון לא מכתיב ל-50 המדינות בארה"ב כיצד לנהוג בנושא נישואים חד-מיניים. עד היום, רק ב-12 מדינות ובוושינגטון הבירה מתיר החוק נישואי גאים. ב-38 מדינות חל איסור על נישואי הומואים ולסביות, אבל הכיוון שאליו צועדת המדינה ברור. דיוויד בויס, אחד מעורכי הדין הבולטים בארה"ב שייצג את הגאים, אמר בצאתו מבית המשפט כי "בית המשפט העליון פסק בשתי החלטות חשובות שמקרבות אותנו מאוד לשוויון זכויות אמיתי".

 

הכרעת העליון זכתה לשבחים משמאל ולגינויים מימין. ראלף ריד, ראש הקואליציה הנוצרית "קואליציית האמונה והחופש", הביע אכזבה ממה שהגדיר כ"הצגה מדהימה ושלא ניתן להגן עליה". הוא הבטיח לקדם חקיקה פדרלית שתיתן מענה לפסיקת בית המשפט. מנגד, ארגונים יהודיים רבים בירכו על פסיקת בית המשפט העליון.

 

גם הנשיא אובמה הצטרף למברכים, שיבח את החלטת בית המשפט והנחה את שר המשפטים אריק הולדר לבחון את החוקים הפדרליים ולהבטיח שפסיקת העליון תיושם במלואה. הוא גם ציין שהחלטת בית המשפט נוגעת רק לנישואים אזרחיים ולא מתערבת בחופש דת.


פורסם לראשונה 26/06/2013 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רגע היסטורי
צילום: AP
צילום: AP
שיבח את החלטת בית המשפט. אובמה
צילום: AP
מומלצים