שתף קטע נבחר

זיקוקי המהפכה. דיווח מיוחד מקהיר

ההמונים שמתאספים בכיכר בערב מחזיקים פתקי "לך מורסי, לך". הצעירים ברחובות שמשוכנעים: "אין מה לחכות יותר". התופעות הססגוניות - לייזרים ומסכות. ונשיא אחד, שמתעורר הבוקר ליומו הגורלי. שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" מדווח מלבה של המהפכה המצרית השנייה

בסביבות 16:00 אחר הצהריים השתררה ברחובות הראשיים מסביב לכיכר תחריר שלווה. זו הייתה שלווה מיוחדת, בלתי שגרתית בהתחשב באווירה המהפכנית שהציפה את הרחובות הללו פעם אחר פעם בשנתיים וחצי האחרונות. תנועת המכוניות הכבדה התנהלה אתמול (יום ג') בעצלתיים וללא צפירות. בחוצות לא נשמעו סיסמאות מפגינים בעד או נגד. לשעה קצרה נדמה היה שחום הקיץ הבלתי נסבל הצליח להכניע את תנועת המרד נגד הנשיא מורסי ושליחיו מתנועת "האחים המוסלמים".

 

מצרים סוערת - דיווחים אחרונים ב-ynet:

מורסי לא מתפטר, 16 הרוגים בעימותים

האופוזיציה המצרית: מורסי יוביל למלחמת אזרחים

פרשנות: הרגע המובארקי של אובמה ומורסי

 

"זה השקט שלפני הסערה", הרגיע אותי בעל חנות מקומי בחיוך מלא הבטחה ואופטימיות. "הסערה תגיע ביממה הקרובה, לדעתי תוך 12 שעות". איך תיראה הסערה הזו? בעל החנות סירב לפרט. אבל לגבי זהות המחנה הפוליטי שעמו הוא מזדהה, אין לו בעיה לשגר רמז עבה במיוחד: "אתר האינטרנט של הצבא המצרי הבטיח שעוד מעט יהיה מטס מיוחד של חיל האוויר מעל לתחריר, תזדרז למצוא מקום נוח לצפות במפגן", הוא האיץ בי.

  

 

מיליוני המתנגדים למורסי בתחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מיליוני המתנגדים למורסי בתחריר(צילום: EPA)

תומכי מורסי באלכסנדריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי מורסי באלכסנדריה(צילום: רויטרס)

 

את המטס לא ראינו, אבל נבואת בעל החנות לגבי הסערה המתקרבת התממשה מהר מכפי שציפה. כבמטה קסם, עם התקרב הערב, החלו לזרום מאות אלפי בני אדם לכיכר כל ההפגנות של קהיר. רובם - מבוגרים, צעירים, משפחות עם ילדים, גברים משופמים או נשים עוטות רעלות - נשאו על צווארם את סמל המרי נגד "האחים המוסלמים": פתק אדום ועליו מודפסת בשחור הדרישה הפשוטה ממוחמד מורסי: "אירחל". לך.

 

להשלמת המראה, לבשו לא מעט מהמפגינים גם חולצות עם שמה של תנועת ההתקוממות - "תמרוּד", מרד - ואגרוף קמוץ צמוד לו.

 

האווירה בכיכר תחריר מזכירה מאוד את האווירה ששלטה בה לפני שנתיים וחצי, עם תחילת ההתקוממות שהביאה לנפילתו של מובארק. זהו פסטיבל עממי רועש וחגיגי, מלווה בזיקוקי דינור. באופוזיציה מאוד מרוצים מאיך שהדברים מתנהלים: הפגנות צבעוניות, נעימות, שמחות. המרד החילוני נגד שלטון "האחים המוסלמים" ייזכר לא רק בשל המיליונים שגדשו את הכיכרות ואת הרחובות, אלא גם בשל כמה תופעות ססגוניות שהצטלמו היטב וזכו לסיקור נרחב.

 

אחת התופעות האלה היא מסכות "אנונימוס" שעטו רבים מהמפגינים, נוהג שהם אימצו ממפגינים במערב. המסכות האלה, המכונות "גיא פוקס", מסמלות את ההתנגדות לכל דבר ממסדי. תופעה נוספת היא אורות הלייזר הירוקים־זרחניים שצבעו את כיכר תחריר בקהיר. אלפי מפגינים הצטיידו בסמני לייזר ומפנים את אורותיהם לכל עבר, ובעיקר לעבר מסוקי הצבא והמשטרה שמרחפים מעל הכיכר ולאורך הרחובות העמוסים במפגינים.

 

אבל הכול, יודעים כאן כולם, יכול להשתנות במהירות. הרי לא רק מתנגדי המשטר מלאי האופוריה יצאו לרחובות.


הפיכה ססגונית: מפגינים במסיכות "אנונימוס" ובאיפור גוף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפיכה ססגונית: מפגינים במסיכות "אנונימוס" ובאיפור גוף(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 

המאוכזבים והממורמרים

תומכי מורסי יצאו לקרב מאסף על גורל מנהיגם, ומצב הרוח שלהם שונה מאוד: הם אגרסיביים, אלימים, מסתובבים עם אלות ותוקפים את כל מי שהם מגדירים יריביהם, בעיקר עיתונאים מצרים שאותם הם רואים כאויבי אללה. רק אתמול נהרגו שבעה אנשים, ועשרות נפגעו בעימותים קשים בין תומכי ומתנגדי מורסי ברובע גיזה.

 

אתמול ב-18:00 בערב תם רשמית מועד האולטימטום שתנועת ההתקוממות האזרחית, תנועת המאוכזבים והממורמרים משנת ממשל של האיסלאמיסטים, הציבה בפני מורסי בדרישה שיתפטר. הנשיא, כצפוי, לא נענה. מאות אלפים מאנשי "האחים המוסלמים" התארגנו להפגנות תמיכה בו במקומות מרכזיים בקהיר. בסניפי התנועה הדתית הקיצונית העמיסו פעילים על מיניבוסים במטרה לתגבר את הפגנת הכוח של הממשל נגד מתנגדיו.

 

אך לא היה די בכך. בשעות הערב הגיע מספרם של השרים המתפטרים משורות ממשלת מצרים לאות הזדהות עם התנועה העממית נגד מורסי לתריסר. שר החוץ היה אחד מהם, וגם אחד מדובריו של הנשיא עזב את תפקידו.

 

תומכי מורסי. אגרסיבים ואלימים כלפי עיתונאים, אויבי אללה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי מורסי. אגרסיבים ואלימים כלפי עיתונאים, אויבי אללה(צילום: EPA)

מפגינות למען מורסי, באזור נפרד מהמפגינים הגברים (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינות למען מורסי, באזור נפרד מהמפגינים הגברים(צילום: AP)

 

הצבא ייקח את המושכות

הממשל האמריקני הבהיר ללשכת הנשיאות בקהיר כי הדרך היחידה לשים קץ למשבר הנוכחי היא להכריז על בחירות חדשות. אך למרות הלחץ הגובר מבית ומחוץ, מקורבי הנשיא דחו כלאחר יד את ההתערבות האמריקנית. ובזמן שמתנגדי מורסי מחזקים את משמרות המחאה ההמוניות מחוץ לארמונות הנשיאות, כולם מרגישים את המתיחות הגוברת לקראת תום האולטימטום של הצבא המצרי. החשש הגדול ברור: התלקחות של מלחמת אחים.

 

גורמי האופוזיציה האזרחית והחילונית תולים תקוות רבות, אולי רבות מדי, בהתערבות של הצבא, שתביא להרחקת "האחים המוסלמים" מהשלטון. "זו היממה האחרונה לשלטון 'האחים'", הבטיח אתמול אחד מעיתוני האופוזיציה בכותרתו הראשית.

 

ובכל זאת, נראה כי הציפייה להפיכה צבאית אינה מציאותית. שר ההגנה עבד אל־פתאח א-סיסי דאג לפרסם אתמול "מפת דרכים" לסיום המשבר, הכוללת חמישה שלבים. עיקר התוכנית הוא מינוי קבינט מעבר שיהיה אחראי לסיום מימוש החוקה המצרית בתוך כמה חודשים, ולארגון בחירות חדשות למועצת השורא ולנשיאות. בכך ייענו דרישותיה הראשיות של תנועת "תמרוד". הצבא, על פי התוכנית הזו, הוא זה שיפקח על יישום כל השלבים. הסמכות הזו תילקח מהרשויות האזרחיות, כדי להרגיע את האופוזיציה.

 

בתגובה ל"מפת הדרכים" הצבאית מיהרה אתמול לשכתו של מורסי להודיע כי הנשיא יפרסם שורת צעדים לסיום המשבר הפוליטי, עוד לפני תום האולטימטום של צמרת הצבא הערב.

 

"זה החופש שרצינו?"

בינתיים המתח בין שני המחנות רק הולך וגובר. רכב צבאי שעבר בקרבת הפגנת המונים של "האחים המוסלמים" ליד אחד המסגדים הראשיים בקהיר הותקף על ידי פעילים. בעריה השונות של מצרים אירעו תקריות אלימות בין שני המחנות, שהובילו למותם של כמה בני אדם.

 

ובצד, הרחק מאתרי ההפגנות ההמוניות, אני נפגש עם איברהים וחליל. שניהם

בשנות ה־30 לחייהם, שניהם עובדים בתעשיית התיירות המצרית, שניהם חילונים, אך הם חלוקים מאוד בדעותיהם לגבי תנועת "תמרוד". "זה החופש שרצינו?" מוחה איברהים בתקיפות, "זו הדמוקרטיה שלה ייחלנו? הרי אם יהיה לנו נשיא אחר, בעוד שנה, אותם אנשים יירדו שוב לרחובות וירצו שינוי מחדש. צריך לתת לנבחרים את הזמן למצות את תקופת הכהונה שלהם ולהוכיח אם הם יכולים לעמוד בהבטחותיהם או שלא".

 

חליל מתרגז. "אין מה לחכות יותר", הוא קובע. "מורסי הבטיח שורה שלמה של הבטחות ולא קיים. המצב במדינה הולך מדחי לדחי. המחירים עולים. האבטלה גואה. מאחת המדינות התיירותיות ביותר בעולם, ירדנו לתחתית הטבלה. תיירים לא מגיעים הנה בגלל האלימות והפשע שחוגגים בכל מקום. נגמר הסיפור. מורסי צריך ללכת".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשים מפגינות נגד מורסי בכיכר תחריר
צילום: EPA
צילום: AP
זיקוקים מעל הכיכר בקהיר
צילום: AP
מומלצים