שתף קטע נבחר

הקשר הסודי שלי: הפרעת אכילה כרומן מהצד

מדוע הסובלים מהפרעת אכילה מתנהגים כאילו שיש להם מערכת יחסים סודית נוספת, ומה ניתן לעשות בנידון? ד"ר דניאל דריי על הפרעות אכילה והשפעתן על הזוגיות שלכם

כאשר חושבים על "הפרעות אכילה", באופן אסוציאטיבי נזרקים למצבי הקיצון של אנורקסיה ובולימיה מחד, או אכילה כפייתית והשמנת יתר חולנית מאידך. אבל מי אמר שחייבים להסתכל דווקא על המקרים הקיצוניים? באזור האפור נמצאות גרסאות נוספות של הפרעות אכילה שחומרתן מתונה יותר, והן לא באות לידי ביטוי בצורה קיצונית ולכן גם נוטות להיעלם מן העין. ההפרעות האלו נפוצות יותר משנדמה לנו, ומשפיעות על חיי רבים מאיתנו, ואני אסביר.

 

עוד בנושא:

אין לי הפרעת אכילה. סתם שכחתי לאכול 

התחתנתי עם אנורקסית

אני לא שטחי אבל ההשמנה שלה מפריעה לי

עוד על זוגיות בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

העידן המודרני הוליד עם התפתחותו את המקורות להפרעות האכילה, דרך התהוותה של תרבות שמעודדת שאיפה לשלמות ומצוינות, ביקורת עצמית, חופש בחירה, צורך בשליטה ועוד. לא מדובר בהכרח בצורך המודע להיראות טוב יותר או רזה יותר. אדם הסובל מהפרעת אכילה, נשאב עמוק לתוך מערכת יחסים עם אוכל ועסוק בה יותר ממה שהוא עסוק בקשר עם בן הזוג.

 

 

לכך מתלוות גם מחשבות שליליות והתנהגויות בדלניות נוספות שמשליכות על בן הזוג והמשפחה. המקור לכל אלו יכול להיות רעב (מנטאלי או פיזי), מחשבות על אוכל ואכילה, וכמובן - דיכאון, בדידות, חולשה ועייפות.

 

מי שלא נמצא במערכת יחסים, יעדיף לא להיכנס לזוגיות חדשה מחשש להיחשף, ומי שנמצא בזוגיות יתרחק וימצא "טריקים" שלא לחשוף את הבעיה.

 

אני וההפרעה

באופן טבעי, הפרעות אכילה הן מראה לקשיים ובעיות אישיות שלהן השלכות הן על הסובלים והן על מערכות היחסים והפרטנרים שלהם. כלומר, נוצר מצב לפיו הסובל מהפרעת האכילה חי כאילו יש לו מערכת יחסים סודית נוספת.

 

הוא ירגיש שלא בנוח לדון בהרגלי האכילה שלו בפני בן הזוג, וכמו בכל מערכת יחסים סודית ותובענית, ניתן יהיה לראות שינוי התנהגותי במצבים חברתיים, כמו הימנעות מאכילה, שימוש בתירוצים והסתת תשומת הלב של הסביבה לדברים אחרים.

 

בני הזוג שאינם סובלים מהבעיה, יתקשו להבין את הקשיים, העצב והבדידות בהם נמצאים הסובלים מהפרעות האכילה. אכן, קשה מאוד לראות אדם יקר וקרוב לנו רעב, סובל ומלקה את עצמו למוות. בהרבה מאוד מקרים נראה את בני הזוג מתערבים ומשקיעים מאמצים רבים כדי לשדל את בן הזוג לאכול ולהשתקם.

 

אך לרוב, מאמצים אלו לא מתקבלים ברוח טובה על ידי הלוקים בהפרעה. הם רואים את ניסיונות העזרה כדרך לקחת את השליטה מידיהם. עצתי היא במקרים אלו, תמיד לערב איש מקצוע בטרם נוקטים בצעדים כלשהם.

 

זה לא יפתר לבד

מקור הפרעות אכילה יכול להיות בשל קשיים להביע רגשות, בעיות בתקשורת הזוגית, סטרס, התעללות וטראומות מהעבר, יחסים מורכבים עם ההורים וכל סיבה שהלוקה לא מסוגל/ת להתמודד עמה ישירות. הפרעת האכילה היא סימפטום לחוסר יכולת להתמודד, ודרך לבריחה במקום התמודדות ישירה עם הבעיה.

 

חשוב לזכור כי הפרעות אכילה, בין אם חמורות ובין אם מתונות, אינן נפתרות מעצמן. יתכנו מצבים של התמודדות עם הפרעות אכילה לאורך שנים רבות ללא טיפול.

 

ולכן, במקרים אלו מומלץ שאת התהליך יתחילו בני הזוג ובני המשפחה בעזרת כלים שיקבלו לנטרל את הגורמים להפרעה שבשליטתם/השפעתם. רצוי ומומלץ גם אם לא מדובר בנערה מתבגרת, לערב בטיפול את ההורים, שקרוב לוודאי מהווים את המקור הראשוני לבעיה.

 

בהצלחה!

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

ד"ר דניאל דריי, רופא סקסולוג ומטפל זוגי, מנהל פורטל תורת היחסים למיניות נפלאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אני מתביישת ומפחדת להודות שיש לי בעיה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים