שתף קטע נבחר

משרד האוצר האריך המענק לדיור בפריפריה

משרד האוצר הודיע שיאריך את תוקף המענק שניתן לרוכשי דירות בפריפריה, זמן קצר לאחר שקבוצות רכישה בחריש עתרו נגד הממשלה, משרדי השיכון והאוצר ורשות מקרקעי ישראל בגין ביטול המענק. הטענה: האחרונים גרפו לכיסם מיליונים משיווק מגרשים בחריש - ורק אחרי כן ביטלו המענקים

הצלחה לעמותות בחריש? זמן קצר לאחר שקבוצות רכישה ביישוב חריש הגישו עתירה לבית המשפט העליון נגד ביטולו של המענק לרוכשי דירות בפריפריה, התקבלה הודעה מלשכת שר האוצר, יאיר לפיד, כי יאריך את הוראות המעבר עד 31 באוקטובר. זאת בתום ישיבה שהתקיימה בעניין במשרד האוצר בהשתתפות נציגי אגף התקציבים ומנכ"ל משרד השיכון. במשרד האוצר מציינים כי ההחלטה התקבלה אתמול.

 

הבוקר (ד') הגישו 5 עמותות המנוהלות על ידי חברת באמונה הפועלת לגיוס רוכשי דירות ביישוב חריש, עתירה לבית המשפט העליון נגד שר האוצר, שר הבינוי והשיכון, ממשלת ישראל ורשות מקרקעי ישראל - נגד ההחלטה לבטל את מענק הפריפריה.

 

לדברי האוצר, "החלטה זו באה על מנת למזער את הפגיעה ברוכשי דירות בפריפריה אשר היו זכאים בעת רכישת דירתם להנחה בדמות המענק ואשר הסתכמו עליו בעת הרכישה. עם קבלת ההחלטה, יוכלו הרוכשים לממש את רכישתם בפרק זמן סביר".

 

 

במסגרת קיצוצי האוצר, נקבע כי יבוטל מענק הפריפריה שהיה נהוג עד כה. תחילה דווח על ביטול מיידי, ולאחר מכן ניתנה הארכה שאפשרה לרוכשי דירות עד תחילת חודש יולי לקבל את המענק. בפועל, ביישוב חריש מרבית הרכישות היו בצורה של קבוצות רכישה - ואלו לא הספיקו לקבל היתר על לאותו המועד, ולכן פיספסו את קבלת המענק.

 

תכליתו של המענק הוא חיזוק הפריפריה ועידוד מעבר זוגות צעירים. ביוני 2011 קיבלה ממשלת ישראל החלטה (3282) שמטרתה לעודד מעבר של תושבים להתגורר בפריפריה, על ידי מתן מענקים וסבסוד פיתוח. במסגרת ההחלטה, אושר מענק מותנה בסך של 60 אלף שקל לזכאי משרד הבינוי והשיכון. לצד זה קבעה ההחלטה מענק נוסף המכונה "סבסוד הוצאות פיתוח" בסכום של כ-40 אלף שקל.

 

מענקים אלה רלוונטיים לרשימת יישובים, בהם אופקים, בית שאן, בועיינה-נוג'ידאת, דימונה, טבריה, חורה, ירוחם, כרמיאל, כפר מנדא, מגדל העמק, מעלות תרשיחא, יפיע, מצפה רמון, נהריה, נחף, נצרת, נצרת עילית, נתיבות, סח'נין, עכו, ערד, צפת, קריית שמונה, רהט, שדרות, חצור הגלילית, אל-סייד, שלומי וחריש.

 

"ביטול המענקים מהווה סוג של הונאה"

לטענת העותרים מחריש, קבלת המענק באה לידי ביטוי בפרסומי משרד השיכון, רשות מקרקעי ישראל ובמכרזים. "רשות מקרקעי ישראל גרפה לכיסה מאות מיליוני שקלים משיווק המגרשים ביישוב חריש. רק לאחר שהבטיחה את רווחיה מהפרויקט, החליטה הממשלה על ביטול מענקי המקום בישוב", כתב עו"ד יעקב וינרוט, המייצג את העמותות, בכתב העתירה.

 

"ברור כי מצב דברים זה משנה את המציאות הכלכלית העומדת בבסיס פעולת העמותות מן היסוד. נוכח אי היכולת של רוכשי הדירות לעמוד בהוראות המעבר הצרות, הודיעו חלק מהחברים בעמותות כי אין ביכולתם לרכוש את יחידות הדיור בחריש, ועל כן הם פורשים מהעמותות. העמותות העותרות ניצבות על פי תהום כלכלית, ואישור ביטול המענק עלול לסכל את יכולתן לממש את זכייתן".

 

ישראל זעירא, מנכ"ל חברת באמונה, הוסיף כי "המדינה לא יכולה להתנהל כמו אחרון הסוחרים בשוק, והיא צריכה לעמוד בהבטחותיה לציבור". לדבריו, "ביטול המענקים מהווה סוג של הונאה וקביעת נורמה פסולה של מינהל ציבורי שלילי".

 

בעקבות הודעת האוצר מסרו בחברת אמונה כי "אם וכאשר החלטת שר האוצר תייתר את העתירה - היא תיפסק, אך עלינו ללמוד את ההחלטה ולקרוא את האותיות הקטנות".

 

שר השיכון, אורי אריאל, מסר כי "שיתוף הפעולה בין המשרדים מביא לתוצאות מבורכות. זאת, על מנת לעודד את מי שהחליט לעבור לפריפריה ובכדי למנוע פגיעה ברוכשים רבים אשר כבר התחייבו לרכישת דירה על סמך המענק".

 

ממטה המאבק להגנה על רוכשי דירה ראשונה ביישוביי הפריפריה נמסר בתגובה כי "אנו מברכים על החלטת שר האוצר שהתעשת. כה יהי רצון כי חלון ההזדמנויות למימוש המענקים יתאפשר כעת עם החלטת שר האוצר".


פורסם לראשונה 07/08/2013 15:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Lowshot.com
חריש. רוצים בחזרה את המענק
צילום: Lowshot.com
מומלצים