שתף קטע נבחר

צילום: AFP, EPA

מצב חירום במצרים, "תפסנו את מעוז האחים"

הנשיא הזמני הודיע על מצב חירום למשך חודש והורה לצבא לסייע למשטרה. עוצר הוכרז בכמה מחוזות ופיקוח הוטל על אמצעי התקשורת. המשטרה טוענת כי הצליחה להשתלט על מעוזי האחים המוסלמים בקהיר. מניין ההרוגים הרשמי עומד על 149, אך התנועה טוענת כי מאות נהרגו בהסתערות. סגן הנשיא התפטר: "יש דרכים לא אלימות לפתרון המשבר". צפו בשידור החי מקהיר

בעקבות האלימות הקטלנית בקהיר והמהומות ברחבי מצרים , הודיע הנשיא הזמני על מצב חירום שיימשך חודש. בהצהרה שפרסם אחר הצהריים (יום ד') משרד הנשיא עדלי מנסור נכתב כי מצב החירום נכנס לתוקפו היום בשעה 16:00 וכי הנשיא הורה לכוחות הצבא לסייע למשטרה במאמציה להשיב על כנם את החוק והסדר ולהגן על מתקני המדינה. עוצר הוטל על כמה מחוזות, בהם קהיר, מ-19:00 ועד 6:00. שעות ספורות לאחר ההכרזה דיווחה הטלוויזיה הממלכתית כי המשטרה הצליחה להשתלט על המעוז המרכזי של תומכי מוחמד מורסי, מתחם מסגד ראבעה אל-עדאוויה. אך בתמונות המגיעות מקהיר נראה כי עדיין ניטשים עימותים ברחובותיה. מלחמת הגרסאות על מספר ההרוגים נמשכת: משרד הבריאות המצרי טוען כי 149 נהרגו ו-1,403נפצעו ואילו תנועת האחים המוסלמים טוענת כי יותר מ-500 בני אדם נהרגו. ynet מעביר שידור חי מקהיר לאורך היום.

 

קרבות רחוב בקהיר והקשר הישראלי

 

"כתבים בשטח בקהיר אומרים שאנשים נראו עוזבים את אתרי שביתות השבת נושאים את חפציהם האישיים", נכתב באתר רשת BBC, "הם מתארים ענני עשן מיתמרים מעל העיר ושריפות ברחובות, אוהלים עולים באש".

 

פעילת האחים המוסלמים בכיכר א-נהדה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פעילת האחים המוסלמים בכיכר א-נהדה(צילום: EPA)

"קהיר נעצרה לחלוטין. הרחובות נטושים והחנויות סגורות", דיווח כתב רשת BBC. הרשת דיווחה עוד כי האחים המוסלמים קראו לתומכיהם להצטרף לפעילים במתחם ראבעה אל-עדאוויה ולסייע להם מול כוחות הביטחון המפנים אותם בכוח. אולם הדרכים המובילות למקום נחסמו תנועה, חלקן על ידי כוחות צבא המאבטחים את האזור וחלקן על ידי אנשי התנועה עצמם. מוקדם יותר הופסקה תנועת הרכבות בין צפון מצרים לדרומה הופסקה כדי למנוע מתומכיו של מורסי להגיע לקהיר.

 

כוחות משטרה מיוחדים מצוידים במשוריינים, בולדוזרים ומסוקים הסתערו החל משעות הבוקר המוקדמות על שני מחנות מרכזיים שבהם התבצרו בששת השבועות האחרונים תומכי הנשיא המודח מוחמד מורסי. המחנה הקטן יותר, בכיכר א-נהדה, פונה במהירות יחסית אך כל היום נמשכות ההתנגשויות במתחם המרכזי והגדול ליד מסגד ראבעה אל-עדאוויה.

 

סמוך לשעה 16:00 (שעון קהיר) הוכרז על מצב חירום שיימשך חודש. זמן קצר אחר כך הוכרז על עוצר בכמה מחוזות. העוצר כולל את הסמכויות הבאות:

מעקב על העברת מסרים "מכל סוג שהוא", פיקוח על עיתונים וכל סוג של פרסום, שכולל את קריאת החומר לפני פרסומו.

הענקת סמכות לצבא לסייע למשטרה לנקוט כל פעולה לשמירה על הביטחון.

סמכות לפנות אזרחים ולשלוט בתנועה במרחב הציבורי.

הגבלת תנועה של יחידים וכלי רכב, רשות לעצור חשודים באיום עלהסדר הציבורי.

שליטה בשעות הפתיחה והסגירה של אתרים ציבוריים.

רשות להשעות רישיונות נשק ולסגור נשקיות.

 

 (צילום: EPA, AFP) (צילום: EPA, AFP)
(צילום: EPA, AFP)

מול הבולדוזר במתחם ראבעה אל-עדאוויה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מול הבולדוזר במתחם ראבעה אל-עדאוויה(צילום: AFP)
 

הבית הלבן גינה את האלימות נגד המפגינים והביע התנגדות למצב החירום. סגן מזכיר הבית הלבן לענייני עיתונות, ג'וש ארנסט, אמר כי "העולם צופה" באירועים במצרים וקרא למנהיגי הצבא "להפגין איפוק". הוא הבהיר כי ארה"ב ממשיכה לבחון את הסיוע שהיא מעניקה למצרים ואמר כי על הממשלה הזמנית לכבד את זכויות האדם של אזרחיה. "זה מסר שהועבר למצרים במגוון רמות", אמר ארנסט.

 

גם בתוך מצרים יש מי שמשמיע את קולו נגד האלימות. מוחמד אל-בראדעי, חתן פרס נובל לשלום ואחד ממנהיגי האופוזיציה, התפטר מתפקידו כסגן הנשיא הזמני במחאה. במכתב ההתפטרות שהגיש לנשיא כתב אל-בראדעי כי ישנן דרכים לא אלימות לפתרון המשבר. "קשה לי להמשיךולשאת באחריות להחלטות שאני לא מסכים איתן ושאני חושש מהשלכותיהן. אינו יכול לשאת באחריות לטיפת דם אחת", כתב אל-בראדעי. 

 

טום ראיינר, כתב רשת החדשות הבריטית "סקיי", תיאר מראות קשים בתוך מסגד ראבעה אל-עדאוויה, "מראות של כאוס מוחלט ומספר עצום של מתים; בתי חולים שדה מלאים בגופות ובפצועים קשה", "צייץ" הכתב הבריטי בחשבון הטוויטר שלו. "בתוך המסגד עצמו מתכווצים אלפי נשים וילדים. ראיתי לפחות שני תינוקות מתים, לא מפציעות ירי אלא מחום וממחסור במים".

 

כוחות הצבא לא נטלו עד כה חלק פעיל בפינוי המפגינים והותירו את המלאכה לכוחות המשטרה, אולם סיפקו להם אבטחה מסביב. לטענת "האחים המוסלמים", צלפים ירו לעבר המפגינים מגגות של מתקני צבא. מנגד, ערוץ הלוויין המצרי "נייל" דיווח כי אש כבדה נורתה לעבר כוחות הביטחון מתוך מסגד ראבעה אל-עדאוויה. 

 

יותר מ-300 בני אדם נהרגו מאז שהצבא הדיח את מוחמד מורסי מתפקידו ועד היום, עשרות מהם הם אנשי "האחים המוסלמים" ותומכים של מורסי. ביוני 2012 הפך מורסי לנשיא הראשון במצרים שנבחר בצורה דמוקרטית, אולם הוא לא הצליח לפתור את הבעיות הכלכליות הקשות שבפניהן ניצבה המדינה הערבית הגדולה ועורר חשש גדול בקרב החילונים והליברלים שהוא מבקש להפוך את מצרים למדינה איסלאמית.

 

"העולם לא יכול לשבת בחיבוק ידיים ולראות כיצד גברים, נשים וילדים חפים מפשע נטבחים ללא הבחנה. העולם חייב לפעול נגד הפשע של החונטה הצבאית לפני שיהיה מאוחר מדי", מסרו האחים המוסלמים בהודעה.

 

כיכר א-נהדה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כיכר א-נהדה(צילום: EPA)

כיכר א-נהדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כיכר א-נהדה(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תומכת של מורסי מתעמתת עם הכוחות המיוחדים (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכת של מורסי מתעמתת עם הכוחות המיוחדים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

איסלאם תאוופיק, איש האחים המוסלמים שנמצא בשביתת השבת במתחם ראבעה אל-עדאוויה,

אמר שהמרכז הרפואי במחנה של המפגינים מלא בגופות מתים ושיש ילדים בין הפצועים. "איש לא יכול לעזוב ואלה שהצליחו נעצרו או הוכו קשות", אמר תאוופיק לסוכנות AP.

 

בעוד המשטר המצרי מנסה לכבות את הלהבות בתוך עיר הבירה, המהומות התפשטו לערים אחרות, בהן אלכסנדריה, סואץ, אסואן ואיסמעילייה. במחוז אל-מניע ובעיר אסיוט נהרגו שמונה בני אדם ונפצעו 30 בעימותים בין תומכי "האחים המוסלמים" לבין כוחות הביטחון. במקביל דווח כי עשרות מתומכי מורסי פרצו למתחם בתי המשפט באיסמעיליה והציתו אש במבנה. מקורות רפואיים בעיר דיווחו על 15 הרוגים, רובם מירי.

 

הרשויות במצרים דיווחו כי תומכיו של מורסי העלו באש כנסייה בסואץ וגורם רפואי סיפר כי במהלך ניסיון של תומכי מורסי להשתלט על בניין ממשלתי נהרגו חמישה בני אדם. בעיר באני סואף שנמצאת דרומית לקהיר הציתו מפגינים שלוש ניידות משטרה.


פורסם לראשונה 14/08/2013 17:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בולדוזר במתחם ראבעה אל-עדאוויה
צילום: רויטרס
מומלצים