שתף קטע נבחר

מחקר: השימוש בפייסבוק גורם לדכדוך ועצבות

לפני שתיכנסו שוב לפייסבוק: מחקר מגלה שככל שאנשים גולשים יותר ברשת החברתית המצליחה כך הם חשים יותר עצבות. בנוסף, משתמשים "כבדים" מרגישים פחות סיפוק עצמי, ולעומת זאת מפגשים פנים אל פנים מסוגלים לשפר את מצב רוחם. אפי גיל, פסיכולוג רפואי: "פייסבוק לא מחליף מפגשים בינאישיים"

חכו עם ה"לייק": מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן, מצא כי הפייסבוק גורם לנו לתחושות של עצבות ודכדוך. הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי PLOS One. "על פני השטח הפייסבוק מעניק מקור מידע לסיפוק התקשורת החברתית הבסיסית", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר איתן קרוס מהמחלקה לפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת מישיגן, "אך מנגד הוא משיג בדיוק את ההיפך".

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

במשך שנים הרשת החברתית של מארק צוקרברג נקשרה לגירושין ואלימות ברשת. על פי החוקרים, זוהי הפעם הראשונה בה נבדקה ישירות השפעת הפייסבוק על האושר והסיפוק.

 

איך הפייסבוק משפיע עלינו?

מסמך רפואי ראשון: כך תזהו התמכרות לפייסבוק

רופאים בארה"ב: פייסבוק מקצין חרדה חברתית

מיזם חדש: איפה מוצאים תרומת דם? בפייסבוק

 

לצורך המחקר, קרוס ועמיתיו גייסו מתנדבים צעירים משתמשי פייסבוק, שלקחו חלק במילוי שאלונים חמש פעמים ביום במשך שבועיים. הסקר הועבר בהודעות טקסט לסמארטפונים של המשתמשים.

 

לייק או דיסלייק לפייסבוק של החברים שלכם? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לייק או דיסלייק לפייסבוק של החברים שלכם?(צילום: gettyimages)

  

כמה שעות גלישה בפייסבוק גורמות לדיכאון?

כל שאלון כלל קישור לסקר אונליין ששאל חמש שאלות: איך אתה מרגיש כעת, עד כמה אתה מודאג כעת, עד כמה אתה חש בדידות כעת, כמה פעמים גלשת בפייסבוק מאז הפעם האחרונה שהשבת על הסקר וכמה פעמים היו לך מפגשים עם אנשים אחרים מאז הפעם האחרונה.

 

החוקרים ראו שככל שאנשים גלשו יותר בפייסבוק בין שאלון לשאלון, כך תגובות העצבות גברו. בנוסף, משתמשי פייסבוק "כבדים" הרגישו גם ירידה בסיפוק העצמי. מנגד, מפגשים חברתיים פנים מול פנים, שיפרו את מצב הרוח של הנבדקים במהלך תקופת הסקר.

 

לדברי החוקרים, הממצאים עשויים להסביר את התופעה הנצפית לאחרונה, של ירידה בשימוש ברשת החברתית דווקא בקרב צעירים. בקרוב מתכוונים החוקרים לערוך מחקר נוסף, שיבדוק האם הפייסבוק אכן הוא הגורם המרכזי האמיתי לדכדוך, או שמא יש לו השפעות אחרות על מצב הרוח המתבטאות בסופו של דבר בירידה במצב הרוח.

 

"לא מחליף את הקשר האישי"

אפי גיל, פסיכולוג רפואי מוסיף: "עיסוק אינטנסיבי בגלישה באינטרנט בכלל ובפייסבוק בפרט יכולים להיות חוויה מהנה ומספקת. שכן הפייסבוק יכול לשמש כמנגנון תיווך חברתי, להעצמה של קשרים חברתיים קיימים ולשיתוף בחיים הפרטיים אך הוא אינו יכול לשמש כתחליף לקול אנושי, למגע, ולמפגש פנים אל פנים".

 

גיל מוסיף ואומר כי: "אשליית הביחד מתפוגגת ברגע שאתר האינטרנט נסגר ואם הייתה קיימת חוויה של בדידות המהולה בעצב קודם לכן היא צפוייה לחזור. הפער שבין חוויית הביחד בשימוש בפייסבוק לחוויית הבדידות שבסיום הגלישה בפייסבוק יכול להעצים את תחושות הבדידות והעצב הכרוכים בו".

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה לייקים ביום יכניסו אתכם לדיכאון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים