שתף קטע נבחר

גבינה לבנה ושמנת מתוקה יוכנסו לפיקוח

בעקבות בדיקת רווחיות שערך משרד החקלאות לתנובה, המפקח על המחירים במשרד ממליץ להכניס לפיקוח את מחירי גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38%, ולהוזילן ב-20%. "למחלבות רווחיות חריגה במוצרים אלה". שמנת נמכרת לצרכן ב-10-7 ש' וגבינה לבנה ב-8-5.5 ש'. "גם בגבינות הצהובות הפרוסות יש רווחיות גבוהה"

למחלבות רווח שערורייתי בגבינה לבנה ושמנת, כך נקבע בוועדת המחירים המשותפת של משרדי החקלאות והאוצר. עקב כך, ממליץ המפקח על המחירים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, אורי צוק-בר: יש להכניס לפיקוח המדינה מחירי גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38% ולהפחית את מחירם בשיעור ניכר". מוצרים אלה, כמו גבינת קוטג', אינם נמצאים כיום בפיקוח המדינה. גורמים במשרד החקלאות אמרו ל-ynet: "המוצרים הללו יוזלו ב-20%", מה שמעיד על הרווחיות הגבוהה של המחלבות: תנובה, טרה ושטראוס בגבינה לבנה ושמנת מתוקה.

 

 

מהמשרד נמסר כי ההמלצה גובשה אחרי בדיקת רווחיות של תשלובת החלב של תנובה שערך משרד החקלאות באמצעות רואה חשבון חיצוני ולאור קבלת נתונים נוספים מהמחלבות. "ההחלטה כפופה לשימוע ציבורי במסגרתו מוזמן כלל הציבור להעביר עמדות וטענות בעניין המלצות אלה", מסרו. גורמים במשרד מסרו ל-ynet כי הסיכוי שהמחלבות ימנעו את המהלך: קלוש עד לא קיים, מה שאומר שבסוף החודש המוצרים הללו יימכרו במחירי מקסימום שעדיין לא נקבעו והחברות לא יוכלו למכור אותם במרווחים שמנים.

 

שמנת יקרה מפז: 10 שקלים לקופסא

כרגע אריזת 250 מ"ל שמנת מתוקה 38% של טרה עולה לצרכן 8.82-7.60 שקלים ברשתות המזון הזולות. ברשתות שבתוך הערים המחיר מגיע גם ל-9 שקלים. שמנת מתוקה 38% של יטבתה (שטראוס) יקרה יותר: כמעט 10 שקלים (!): 9.92 שקלים במגה באינטרנט, 7.26 שקלים ברמי לוי באינטרנט ואלה עוד מחירים נמוכים יחסית למחירים שברשתות שבתוך הערים. שמנת מתוקה של תנובה עולה 8.96-7.60 שקלים.

השוואת מחירים במיי סופמרקט. שמנת מתוקה יטבתה (שטראוס) ()
השוואת מחירים במיי סופמרקט. שמנת מתוקה יטבתה (שטראוס)

השוואת מחירים במיי סופמרקט. שמנת מתוקה טרה ()
השוואת מחירים במיי סופמרקט. שמנת מתוקה טרה

 

לפי אתר מיי סופרמרקט, אריזת 250 גרם גבינה לבנה 5% של תנובה עולה ברשתות השיווק 6.55-5.67 שקלים. גבינה לבנה שטראוס 5% עולה באריזת 250 גרם 6.68-5.67 שקלים. גבינה לבנה טרה 5% 250 גרם עולה ברשתות 6.70-5.67 שקלים.

 

מכאן עולה שאם במשרד החקלאות יורידו את המחיר של שמנת מתוקה ב-20%, המחירים יעמדו על 7.9-5.8 שקלים ומחירי הגבינה הלבנה ירדו ל-5.3-4.5 שקלים. מחירים אלה כוללים מע"מ.

 

השוואת מחירי גבינה לבנה סקי של שטראוס. מתוך אתר מיי סופרמרקט ()
השוואת מחירי גבינה לבנה סקי של שטראוס. מתוך אתר מיי סופרמרקט

 

3 מחלבות מחזיקות ב-90% מהשוק

במשרד טוענים כי מצאו שבמוצרים גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38% קיימת "רווחיות חריגה". ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר התכנסה על סמך הבדיקות האלה וקבעה כי יש לשקול להכניס מוצרים אלו תחת פיקוח מחירים מלא וכך להפחית מחירם. תנובה מחזיקה במחצית מקטגוריית הגבינות הלבנות ונתח השוק של שלוש המחלבות הגדולות בגבינה לבנה עומד על כ-90%. בשמנת מתוקה, נתח השוק של חברת תנובה עומד על 70%.

 

ומה לגבי גבינת הקוטג' שעמדה במרכז מחאה צרכנית ב-2011, עת תנובה העלתה את מחירי הגבינה ואחריה המחלבות האחרות - כדרך להעלות רווחים על מוצר שיש לו ביקוש קשיח? בבדיקת הרווחיות נמצא גם כי שוק הקוטג' ריכוזי אולם "כבר אינו ברווחיות בלתי סבירה, כפי שהיה בעבר", כך נמסר. "משרדי החקלאות והאוצר ממשיכים לעקוב אחרי הקוטג' באופן צמוד, ואין מן הנמנע כי בעתיד תוחזר גם גבינת הקוטג' לפיקוח מחיר אם תתגלה רווחיות בלתי סבירה".

 

"גם בגבינות פרוסות ארוזות הרווח גבוה"

המפקח על המחירים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, אורי צוק-בר: "כאשר השוק מתנהג ברמת רווחיות סבירה, הממשלה לא מתערבת. הקוטג' הינו דוגמה למוצר בו המחלבות נקטו יוזמה עצמית והפעילו על עצמם למעשה פיקוח עצמי בלחץ הצרכנים, על כן איננו מתערבים בו בשלב זה.

 

"חשוב להדגיש, כי לא מן הנמנע כי נתערב במוצרים נוספים, במידת הצורך. גם בגבינות קשות פרוסות ארוזות נמצאו רמות רווחיות גבוהות, אך בשלב זה הן לא מוחזרות לפיקוח לאור העובדה כי המוצר העיקרי, גבינה צהובה במשקל, שמהווה מוצר עוגן, כן מפוקח. כאמור, במידת הצורך נחזיר גם זאת לפיקוח מחיר".

 

בנוסף, מסרו במשרד החקלאות כי "בעקבות שימוע ציבורי שערך משרד החקלאות לפני מספר חודשים, שוקלת ועדת המחירים להחריג את תנובה, המהווה מונופול בשוק החלב, ולפקח על אשל 4.5% בגביע 200 מ"ל, גיל 3% בגביע 200 מ"ל, גבינה חצי קשה עמק ושמנת מתוקה, כולם מתוצרת תנובה, במסגרת צו ייחודי לתנובה".

 

מחירי מוצרי החלב שבפיקוח יתייקרו ב-0.4%

עוד החליטה ועדת המחירים של משרדי החקלאות והאוצר, כי הרווחיות של מוצרים המצויים כיום תחת פיקוח מחירים אינה חריגה. ולאור שינויים שחלו בעלויות הייצור של חלב ומוצריו, הוועדה מציעה לעדכן את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח בפחות מחצי אחוז - ב- 0.4%.

 

כיום נמצאים בפיקוח: חלב טרי 3% שומן (רגיל) שקית 1 ליטר; חלב טרי 1% שומן (רגיל) שקית 1 ליטר; חלב טרי 3% שומן (רגיל) קרטון 1 ליטר; חלב טרי 1% שומן (רגיל) קרטון 1 ליטר; אשל 4.5% שומן גביע 200 מל"ל; גיל 3% שומן גביע 200 מל"ל; שמנת חמוצה 15% שומן (רגילה) גביע 200 מל"ל; חמאה רגילה חבילה 100 גרם; גבינה קשה חצי שמנה עמק (רגילה) חריץ 1 ק"ג וגבינה קשה שמנה גלבוע חריץ 1 ק"ג. עוד בפיקוח: לחם כהה, אחיד וחלה - כיכר שלמה או פרוסה וכן מלח וביצים.

 

דובר תנועת "ישראל יקרה לנו", אייל עופר מסר בתגובה: "בעיית מחירי המזון במדינה לא תמצא פתרון על ידי הכנסת עוד שני מוצרים לפיקוח. רמת כלל מחירי המזון במדינה גבוהה בעשרות אחוזים מממדינות שאנו רוצים להדמות אליהם.

 

"כל ישראלי החוזר מחו"ל עם חשבונית מסופרמרקט במערב אירופה יודע שניתן לקנות סל מזון מלא בחצי המחיר מאשר בישראל. פיקוח לבדו אינו התשובה לבעייה המבנית של מונופולים ושוק בלתי תחרותי בעליל. רק פיצולם של המונופולים בתחומי יצור ושווק המזון יביא פתרון לבעייה.

 

"במקום מיקוד במוצר זה או אחר - עדיף היה שאת מאמצי הפיקוח היתה המדינה מפנה למוצרים תשתיתיים ומביאה להוזלת רוחבית של עלויות במחירי המים, החשמל והגז הטבעי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
שמנת מתוקה. יוקרה
גבינה לבנה. רווחיות יתר
מומלצים