שתף קטע נבחר

הלמ"ס: עלייה חדה בהתחלות הבנייה ביו"ש

חרף מאמצי הממשלה להאיץ את קצב הבנייה כדי להוזיל את הדירות, ההאטה בהתחלות הבנייה נמשכת מאז 2011. לפי הנתונים, במחצית הראשונה של 2013 חלה ירידה של כ-6% בהתחלות בניית דירות לעומת אשתקד. עם זאת, ביהודה ושומרון נרשמה עלייה של 141% בקצב הבנייה מאז תחילת השנה

על אף מאמצי הממשלה להאיץ את קצב הבנייה, על מנת להוריד את מחירי הדירות, ההאטה בקצב התחלות הבנייה נמשכת. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום (ה'), במחצית הראשונה של השנה החלה בנייתן של 20,630 דירות בלבד - ירידה של 5.9% לעומת המחצית הראשונה של 2012.

 

כותרות אחרונות על שוק הדיור בערוץ הנדל"ן :

 

נתון זה מעיד על קצב בנייה של כ-40 אלף דירות בשנה, נמוך משמעותית מהיעד המקובל של 50 אלף דירות הדרושות כדי לענות על קצב הגידול בביקוש לדירות בישראל. הנתון מעיד גם על המשך המגמה של ההאטה בקצב התחלות הבנייה.

 

במהלך שנת 2011 נרשמה עלייה בקצב התחלות הבנייה, אשר חצה את הרמה של 12 אלף דירות ברבעון. מאז קיץ 2011 ניכרת ירידה מתמשכת בקצב התחלות הבנייה, אשר ירד ברבעון האחרון אל מתחת לרמה של 9,000 דירות. מנגד, חלה עלייה של 11.4% במספר הדירות שבנייתן הסתיימה, ככל הנראה בשל ההשפעה של מספר התחלות הבנייה הגבוה באמצע 2011.

 

עלייה חדה בבנייה בירושלים וביהודה ושומרון

הירידה במספר התחלות הבנייה אינה אחידה בכל חלקי הארץ. במחוז מרכז, שריכז כרבע מכלל התחלות הבנייה, נרשמה ירידה של 24.8%. במחוז הצפון, שבו התרכזה כחמישית מכלל התחלות הבנייה, נרשמה ירידה של 7.6%. הירידה החדה ביותר (28.8%) הורגשה בתל-אביב, שריכזה כ-11% מכלל התחלות הבנייה מאז תחילת השנה.

 

מנגד, נרשמה עלייה של 25.9% במספר התחלות הבנייה בירושלים, שבה התרכזו כ-12% מהתחלות הבנייה. במחוז חיפה, שריכז 13.4% מכלל התחלות הבנייה, חלה עלייה של 19.7%.

 

עלייה חדה במיוחד בקצב הבנייה, של 141.5%, נרשמה במחוז יהודה ושומרון. יש להדגיש כי התחלות הבנייה במחוז זה היוו רק 7.1% מכלל התחלות הבנייה מאז תחילת השנה. עם זאת, על פי נתוני הלמ"ס, חלה עלייה משמעותית בקצב הבנייה ביהודה ושומרון, כאשר מאז תחילת שנה זו נבנו 1,461 דירות בישובים יהודיים, לעומת 605 בלבד במחצית הראשונה של השנה שעברה.

 

משרד השיכון: הבעיה - מחסור בידיים עובדות

בעקבות פרסום הנתונים אמרו היום במשרד הבינוי והשיכון כי "קצב התחלות הבנייה, נתון שאנחנו עוקבים אחריו מקרוב,ירד ברבעון האחרון לעומת הרבעון החזק שקדם לו. יש להתייחס לכך, למרות שהקצב השנתי המשוקלל של התחלות הבנייה בשנת 2013 עומד עדיין על כ-42 אלף יחידות דיור בשנת 2013, בדומה לשנה שעברה ולהיקפים הגבוהים מאז 2010.

 

"מספר הדירות המצויות בבנייה פעילה הגיע בשנת 2013 לשיא של 16 שנים, ועמד בסוף הרבעון השני על כ-87.3 אלף דירות. דווקא לאור הנתון החיובי של מספר הדירות הגבוה בבנייה פעילה בשנת 2013 והיקף העבודה המשמעותי, בולט המחסור בידיים עובדות בענף, שמהווה חסם להמשך הגדלת התחלות הבנייה.

 

"בנוסף, התחלות הבנייה משקפות את היקף פעילות הרשויות המקומיות בהוצאת היתרי בנייה. הירידה והעיכובים בקבלת היתרים גורמת יחד עם המחסור בידיים עובדות בענף, לירידה בהתחלות הבנייה.

 

"כדי להגדיל את התחלות הבנייה, משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל יפעלו להגברת קצב שיווקי הקרקעות למגורים, ועל הרשויות המקומיות להיערך לכך. זאת, לצד פעילות להשלמת המהלכים להגדלת מספר הידיים העובדות וטיפול בחסמים נוספים כמו מצוקת האשראי לנדל"ן".

 

נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, התייחס גם הוא לנתונים ואמר כי "נתוני הלמ"ס מוכיחים שעדיין קיים מחסור חמור בהיצע הדירות בישראל, והפתרון לא נראה בטווח הנראה לעין. הירידה בהתחלות הבנייה נמשכת - אין מספיק שיווקים של דירות חדשות, בעיקר באזורי הביקוש, ואין פתרון לבעיית האשראי ולמחסור החמור בפועלים מקצועיים, שהם הגורמים המרכזיים לירידה בהתחלות הבנייה. על מנת לפתור את מצוקת הדיור, יש להגדיל באופן משמעותי את התחלות הבנייה, שכן בניית 40 יחידות דיור בשנה לא תאפשר להגדיל את היצע הדירות באופן הנדרש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בנייה בירושלים. עלייה בקצב הבנייה
צילום: AFP
מומלצים