שתף קטע נבחר

יש לכם הכנסות מהאינטרנט? כך תחסכו במס

עסקים שפעילותם מבוצעת באמצעות האינטרנט, יכולים להירשם במדינות המהוות מקלטי מס - וכך להפחית את המיסוי בצורה חוקית. איך עושים את זה?

אם יש לכם הכנסות מהאינטרנט, כדאי לכם לבחון מספר אסטרטגיות של תכנון מס כדי לחסוך בתשלומי מסים. אחת הדרכים המומלצות ביותר לחסוך במסים בדרך חוקית, היא לעשות שימוש במקלטי מס, כמו בליז או איי קיימן, שבהם שיעורי מס חברות הוא אפס.

 

טורים נוספים של אבי נוב בערוץ הכסף שלי :

 

חברות גדולות כמו גוגל ופייסבוק עושות שימוש במקלטי מס, ורצוי ללמוד מהן כיצד לחסוך במסים. עם זאת, לרשות המסים בישראל יש דרכים לתקוף את תכנוני המס האלה, ולאחרונה החלה ליזום תיקוני חקיקה ביחס להכנסות הנובעות מהאינטרנט. לפיכך, חובה להיערך לכך בהקדם ולשכלל את תכנון המס של העסק.

 

מה מאפיין הכנסות מהאינטרנט?

הכנסות מהאינטרנט הן הכנסות המתקבלות בעיקר ממכירת מוצרים דיגיטליים או מתן שירותים, כאשר העסקאות נסגרות באמצעות האינטרנט. לגוגל ולפייסבוק, לדוגמא, יש הכנסות מפרסום באינטרנט. גם אתרים למסחר בפורקס, משחקי מחשב או הימורים מקבלים הכנסות באמצעות האינטרנט.

 

רשת האינטרנט מאפשרת כיום לכל אחד להקים עסק אינטרנטי משלו, עם הכנסות שיכולות להגיע מישראל ומחו"ל. בשלבים הראשונים, עבור עסק שכולו מבוסס על רשת האינטרנט אין צורך לשכור מקום פיזי או לשלם לעובדים. הגמישות של עסק אינטרנטי מאפשרת להקים את העסק בחו"ל - וכך ליהנות מתכנון מס אולטימטיבי.

 

האם כדאי להקים חברה במקלט מס?

הקמת חברה במקלט מס מתאימה במיוחד לעסקים המנוהלים באינטרנט, כדוגמת פורקס, אלגוטריידניג, השקעות והימורים. במקרה כזה, יש לשקול הקמת חברה באחד מעשרות מקלטי המס הפזורים בעולם.

 

אם אותה חברה במקלט המס תסווג כחברה עסקית לפי דיני המס בישראל, והשליטה והניהול עליה (בכלל זה קבלת החלטות אסטרטגיות ביחס לעסק) יהיו מחוץ לישראל, התוצאה שאמורה להיות היא שהכנסותיה השוטפות יהיו פטורות ממס גם בישראל.

 

האם כדאי להקים גם חברה ישראלית?

יזמי אינטרנט נוהגים, במקרים מתאימים, להקים גם חברה ישראלית, בנוסף לחברה במקלט מס. במקרים אלו, הקניין הרוחני מוחזק על ידי החברה במקלט המס, ואילו החברה הישראלית נותנת שירותי מחקר ופיתוח לחברה במקלט המס, ולפעמים גם שירותי שיווק ומכירות.

 

החברה שממוקמת במקלט מס, במדינה שבה יש שיעור המס אפס, זכאית לרוב ההכנסות שנובעות מהאינטרנט. בדרך זאת, רק חלק קטן מההכנסות של האתר ממוסות בישראל.

 

האם יש כללי מיסוי מיוחדים לאינטרנט?

דיני המיסוי הבינלאומיים וכך גם דיני המס בישראל שייכים לעידן התעשייתי, ולא נעשו התאמות משמעויות לעידן האינטרנט. עובדה זאת מהווה יתרון לכל מי שמפיק הכנסות בינלאומיות מהאינטרנט וממסחר אלקטרוני.

 

בעקרון, המיסוי נקבע לפי מיקום השרתים, ולפיכך חברת אינטרנט יכולה למקם את השרתים שלה במקלט מס וכך לחסוך במסים במידה ניכרת. נניח כי חברה כזאת מעניקה שירותים שונים בישראל, הרי שהיא לא אמורה לשלם מס בישראל על רווחיה כי אין לה נוכחות אמיתית בישראל.

 

מצב דברים זה עשוי להשתנות במידה וייקבע כי לחברה הזרה יש "מוסד קבע" בישראל, מונח המוגדר באמנות המס. חברה זרה שיש לה בישראל פעילות של מחקר ופיתוח בלבד אינה אמורה להיחשב לבעלת נוכחות בישראל, מכיוון שאין לה פעילות מסחרית.

 

האם יחולו שינויים בכללי המיסוי?

מומחי מסים מארגון ה-OECD עובדים כעת על המלצות לשינוי כללי המיסוי ביחס לחברות אינטרנט. לאחרונה, ה-OECD פרסם תוכנית עבודה לעצירת שחיקת בסיס המס של מדינות חברות בארגון, הנובעת מהסטת רווחים בין היתר למקלטי מס. עבודת ה-OECD צפויה להסתיים בשנת 2016, אך ייתכן והשינויים יתקבלו על ידי המדינות החברות ב-OECD ובכלל זה ישראל, עוד קודם לכך.

 

כיצד רשות המסים פועלת בעניין זה?

לרשות המסים ישנם מספר כלים "אנטי תכנוניים" המשמשים לתקיפת תכנוני המס. כך לדוגמה, התאגיד הרשום במקלט-מס עשוי להיחשב כ"תושב ישראל" אם "השליטה והניהול" מופעלים מישראל. במקרה כזה, החברה חשופה למיסוי ישראלי בשיעור של 25%. מצד שני, קשה להוכיח כי השליטה על העסק וניהולו הופעלו מישראל.

 

לאחרונה רשות המסים בוחנת מספר הצעות לשינוי כללי המיסוי ביחס לחברות האינטרנט. כך לדוגמא, מוצע לבצע מעין "הרמת מסך", ולהתעלם מהעברת התשלומים שמבצעת החברה הישראלית לחברה במקלט המס, המקטינים את ההכנסה החייבת בישראל.

 

האם היזמים חשופים למיסוי ישראל?

יזמי הייטק ואינטרנט אכן חשופים לביקורת מצידה של רשות המסים. עם זאת, הכרת כללי המיסוי הקיימים וגם אלו שמתוכננים, מאפשרת ליישם תכנון מס אפקטיבי. תכנון המס בשילוב עם קבלת ייעוץ משפטי מתאים, יאפשרו ליזמים להקים מבנה אחזקות לפעילות באינטרנט יעיל מבחינה עסקית ומיסוית.

 

הכותב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים