שתף קטע נבחר

קבינט הדיור: תוכנית לפיד אושרה חלקית

הקבינט אישר את הקמת החברה הממשלתית לדיור, אך ללא הסעיפים המגדירים את מתחמי הקרקע שבהם תוכל לפעול. כמו כן אושרה תוכנית "הסכמי הגג" להגדלת היצע הדירות - תיושם תחילה בארבע רשויות מקומיות

מחלוקת נרשמה אחר הצהריים (א') בקבינט הדיור של הממשלה: תוכניתו של שר האוצר, יאיר לפיד, להקמת החברה הממשלתית לדיור, אושרה - אך ללא הסעיפים המגדירים את מתחמי הקרקע שבהם תוכל לפעול. זאת, לאחר ששר השיכון, אורי אריאל, והשר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, לא תמכו בהקמת החברה הממשלתית.

 

 

שר האוצר, העומד בראש קבינט הדיור של הממשלה, הביא לאישור קבינט הדיור הצעת החלטה להקמת חברה ממשלתית לדיור, שתהווה "זרוע ביצוע לתכנון וביצוע פרויקטים למגורים" בתחום ההשכרה. תקציב החברה הממשלתית החדשה יהיה 8 מיליון שקל לשנה, והונה העצמי ההתחלתי יעמוד על 20 מיליון שקל בשנה למשך השנתיים הראשונות. לחברה יהיו 9-4 דירקטורים, לרבות נציגי האוצר והציבור.

 

לפי הצעת ההחלטה, לחברה תהיה אוטונומיה מוחלטת במתחמי שכירות שבהם 30% ומעלה מהדירות ייועדו להשכרה. במתחמים אלה החברה תהיה אחראית על תכנון, פיתוח ושיווק הדירות. במתחמים שבהם שיעור הדירות להשכרה הוא מתחת ל־30% החברה תעבוד בצמוד לרשות מקרקעי ישראל.

 

במהלך הדיון התגלעו חילוקי דעות עם השר להגנת הסביבה, פרץ, שדרש להקים את 150 אלף יחידות הדיור להשכרה במרכזי הערים ולא בשוליהן, על מנת לצמצם פגיעה בשטחים פתוחים ולחדש את פנים הערים.

 

פרץ אמר בדיון: "אחת המטרות המרכזיות בכל תוכניות פיתוח ושיווק היא לתת עדיפות להתחדשות עירונית על פני בנייה בשטחים פתוחים חדשים. בצוות 90 ימים תנתן עדיפות להתחדשות עירונית בשטחים קיימים במרכזי ערים ולא בשטחים פתוחים חדשים בשולי הערים ומחוצה להן. על פי הנוסח הקיים בקדנציה הנוכחית לא תצא דירה אחת להשכרה. יש לקדם תכנון קיים ופרויקטים שכבר תוכננו ולא רק תכנון חדש".

 

לבסוף אושרה, כאמור, הקמתה של החברה הממשלתית - אך ללא הסעיפים המגדירים את מתחמי הקרקע שבהם תוכל לפעול, ועליהם ידון קבינט הדיור בשבוע הבא. במפתיע, ולאחר שתמך בפומבי בהקמת חברה ממשלתית, נמנע שר השיכון אריאל מלהצביע, והשר פרץ הצביע נגד ההחלטה. "היו הבנות ומה שקורה כאן לא הוסכם בהסכם הגנ'טלמני בין הצדדים", אמר אריאל בתום הישיבה. 

 

גורמים במשרד השיכון וברשות מקרקעי ישראל אמרו ל"כלכליסט" בתום הדיון כי "העברת מתחמים קיימים - שתוכננו על ידי משרד השיכון והמינהל - לחברה הממשלתית החדשה, ולא הסיכום לפיה היא תאתר ותתכנן מתחמים חדשים, משמעותה סגירת רשות מקרקעי ישראל".

 

גם שמה של החברה הממשלתית, "דירה להשכיר", עדיין אינו סופי בשל בעיות אפשריות של זכויות יוצרים.

 

2,000 יחידות דיור ישווקו בשנה

קבינט הדיור אישר היום גם את תוכנית "הסכמי הגג" שהביא שר השיכון, שמטרתה להגדיל את היצע הדירות בעשרות אלפי יחידות דיור במרכז הארץ בשלוש השנים הקרובות. אריאל גם ינהל את "קופת החסמים", ממנה יופנה מימון לתשתיות הנדרשות להקמת שכונות גדולות.

 

מטרת הסכמי הגג לקבוע מראש לוח זמנים קצר ומקורות תקציביים לפיתוח תשתית כוללת ליחידות הדיור המשווקות. זאת במטרה להבטיח שיתוף פעולה עם הרשויות שאמורות להנפיק תוך זמן קצר היתרי בנייה.

 

על פי החלטת הקבינט, הסכמי גג בארבע רשויות מקומיות יאפשרו שיווק קרקע בתחומן בקצב שלא יפחת מ-2,000 יחידות דיור בשנה. כמו כן, מתחייבת רשות המצטרפת להסכם להיות ערוכה מקצועית לאשר בקשות להיתרי בנייה בתוך 90 יום ממועד הגשת הבקשה להיתר. בנוסף, הרשות מתחייבת להביע תמיכה עקרונית לאישור תקנת שבס בתחומה – מה שיגדיל את מספר הדירות ויקטין את שטחן. כך נמסר ממשרד השיכון.

 

בד בבד, מסמיכה הממשלה את הממונה על התקציבים באוצר לבצע את הפעולות התקציביות הנדרשות ליישום ההסכמים שיחתמו מכוח החלטה זו.

 

הסכם הגג עם קריית גת גובש ובמסגרתו אמורות להבנות 7,500 יחידות דיור. בנוסף ישנם הסכמים המצויים בשלבים סופיים של גיבוש עם קריית ביאליק על 7,500 יח"ד ראש העין 10,000 יח"ד ומודיעין 12,000 יח"ד.

 

במשרד השיכון מדגישים כי בהסכמי הגג ייקבע המימון לפיתוח תשתיות העל, תשתיות צמודות (פיתוח, מגרשים ציבוריים, סלילת כבישים מדרכות ושבילים, קווי תאורה ופיתוח סביבתי) ומוסדות ציבור חובה (מוסדות חינוך). ההסכמים מרכזים ומפרטים את העלויות, מקור המימון ואת לוח הזמנים להשלמתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
צילום: מרים צחי
אורי אריאל
צילום: מרים צחי
צילום: גיל יוחנן
עמיר פרץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים