שתף קטע נבחר

נתון עצוב: רבע מיליון מתמודדים עם בעיות נפש

תמונת מצב עגומה עבור הסובלים ממחלת נפש: נתונים שחושף משרד הבריאות מגלים שרק אחוז קטן מהסובלים מהפרעה נפשית פונה לטיפול - וגם אז נאלצים החולים להמתין חודשים ארוכים לקבלת סיוע מקצועי. כשמדובר בבני נוער המצב אף חמור עוד יותר

כמה אנשים שמתמודדים עם מחלת נפש אתם מכירים? מספר המתמודדים עם מחלת נפש בישראל נאמד בכ-250,000, מתוכם 130,000 מוכרים על ידי הרפואה הציבורית. כך עולה מנתונים שמציג ד"ר גדי לובין, ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, כפי שריכזה עמותת "אנוש" לרגל חודש בריאות הנפש בישראל.

 

מתוך המספר העצום הזה של המתמודדים עם מחלת נפש, רק כ-70,000 אנשים מממשים את זכותם לקבלת קצבה מהביטוח הלאומי, ולמערכות השיקום בבריאות הנפש מגיעים כ-18,000 אנשים בלבד.

 

 

עוד על בריאות הנפש:

  

בעוד שיותר מ-45% מהסובלים ממחלה גופנית כלשהי פונים לייעוץ רפואי, הרי שבקרב הסובלים ממחלת נפש שיעור הפנייה לטיפול נמוך בהרבה: פחות מ-35% מהסובלים מהפרעה בי-פולארית (מאניה דיפרסיה) פונים לטיפול, וכך רק כ-30% מהסובלים מפאניקה ופחות מ-20% מהסובלים מדיכאון. מהנתונים ניתן ללמוד על הפער התפיסתי הגדול הקיים בחברה כלפי מחלות גופניות לעומת מחלות נפשיות.

  

לפי נתונים שנאספו ב-2010 בישראל כ-66% מקרב בני נוער המאובחנים בהפרעה נפשית כלשהי לא פנו לקבלת עזרה. כמו כן כ-60% מקרב האימהות המאובחנות בהפרעה נפשית כלשהי לא פנו גם הן. השערה לגבי הסבר לתופעה יכולה להיות הסטיגמה הקשה שעדיין קיימת כלפי האוכלוסייה הלוקה בהפרעה נפשית, המונעת מאנשים הלוקים בהן להגיע לקבל טיפול.

 

ואם כבר פונים לטיפול, מהנתונים עולה כי זמן ההמתנה לטיפול אמבולטורי נמצא במגמת עלייה. בעוד שבשנת 2007 זמן ההמתנה הממוצע לטיפול למבוגרים היה כחודש וחצי, בשנת 2010 מדובר על כחודשיים. אצל בני נוער עלה זמן ההמתנה מכשלושה חודשים בשנת 2007 לשבעה חודשים בשנת 2010.

 

בהתחשב בעובדה שבגיל הנעורים ישנה דחיפות רבה ביותר לקבלת טיפול - הן עבור בני נוער אובדניים או הנתונים בדיכאון קשה והן בשל העובדה כי הטיפול במחלת נפש יעיל יותר ככל שהוא מתחיל מוקדם יותר – מדובר בנתון מטריד במיוחד.

 

נכון לשנת 2009, עומד שיעור מיטות האשפוז בבריאות הנפש על מתחת ל-0.5%, מקום 23 מתוך 30 מדינות בעולם. בין השנים 2000 ל-2006 צומצמו מיטות האשפוז ב-45%. לדברי ד"ר לובין, מגמה זו נובעת מ"מדיניות של הסתת אוכלוסיית האנשים המתמודדת עם מחלות נפשיות מאשפוזים - לטיפול משקם המכוון להשתלבות בקהילה". עם זאת, הוא מציין, כי "הכסף שהתפנה מאשפוז היה אמור להיות מופנה לשיקום, אך רק חלק ממנו ממנו אכן הגיע לשיקום".

 

"הנתונים מצביעים על הצורך בקיצור התורים ועל כך שהמצב הקיים בלתי נסבל", אומרת ד"ר הלה הדס, מנכ"לית עמותת אנוש. "אני מקווה שהרפורמה בבריאות הנפש שיצאה לדרך תקל באופן משמעותי על אוכלוסיית המתמודדים ועל בני משפחתם ותסייע לקידום השיקום של אוכלוסיית המתמודדים ושילובם בקהילה.

 

"עמותת אנוש פועלת להגברת המודעות והפחתת הסטיגמה כלפי פגועי נפש, שני פרמטרים מרכזיים שמונעים מאותה אוכלוסייה לפנות לקבלת טיפול ושיקום. על אף מגמת השינוי החיובית שאנו עדים לה בשנים האחרונות, לצערנו זה לא מספיק. הנתונים מראים כי מחסום הבושה עדיין קיים, אנשים עדיין חוששים לחשוף את מחלתם ומונעים מעצמם את האפשרות לחיות חיים שגרתיים ומלאים לצד המחלה, וחבל".

 

  • ב-28 באוקטובר ייערך אירוע התרמה לעמותת אנוש, עם מופע מרכזי של שלום חנוך ונינט טייב. המופע יתקיים בשעה 19:00 בבית האופרה, המשכן לאומנויות הבמה בתל אביב. עלות כרטיס: 1,000-180 שקלים (ניתן לתרום מבלי להגיע למופע). פרטים ורכישת כרטיסים באתר או בטל' 054-9299606




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול במחלת נפש יעיל יותר ככל שהוא מתחיל מוקדם יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים