שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן

מדיניות הנדל"ן של פלוג: הגדלת היצע הדירות

בשיחה שערכה באחרונה עם קבלנים, הפחיתה הנגידה החדשה במעמד בנק ישראל ובכוחן של המגבלות שיצר על שוק המשכנתאות, והבהירה כי הפתרון היסודי למצוקת הדיור נמצא בהגדלת היצע הדירות. לדבריה, התהליך מייזום פרויקט ועד להתחלת בנייה נמשך 13 שנה - "ואין לזה אח ורע בעולם"

מדיניותה של הנגידה החדשה, ד"ר קרנית פלוג , בענייני נדל"ן ברורה: היא מפחיתה במעמד בנק ישראל ובכוחן של המגבלות שיצר על שוק המשכנתאות. "המגבלות של בנק ישראל לא סייעו מספיק, הפתרון היסודי נמצא בצד הגדלת היצע הדירות", אמרה באחרונה בשיחה שערכה עם קבלנים. על הליכי הבירוקרטיה הוסיפה: "התהליך מהיזום של פרויקט ועד התחלת הבנייה נמשך בישראל כ-13 שנים - ואין לזה אח ורע בעולם".

 

 

לדבריה, התהליך כולל את שלב בדיקת ההיתכנות שנמשך כחצי שנה, אישור בוועדה מחוזית שנמשך כחמש שנים נוספות, תוכניות מפורטות עוד כשנה וחצי, פרסום מכרז ובחירת הזוכה עוד כחצי שנה, קבלת היתר בנייה שנמשך כשלוש שנים ועוד הליכים שיחד מגיעים ל-13 שנים - "וזו הבעיה המרכזית של ענף הבנייה, שדורשת התערבות ושינוי משמעותי על ידי הממשלה". היא הוסיפה כי "החסמים הבירוקרטיים והפקק במתן היתרי הבנייה מונע את המשך הגידול בהתחלות הבנייה, וגורם לעלייה מחודשת במחירי הדירות".

 

במקביל התייחסה לשינויים בריבית שביצע בנק וישראל וציינה כי "השינויים בריבית השפיעו על הביקוש לדירות, וכאשר ראינו את הגידול בסיכונים בענף - המפקח על הבנקים ניסה לצנן את השוק על ידי מספר מגבלות על נוטלי המשכנתאות ועל הבנקים. אך מגבלות אילו לא עזרו בצורה משמעותית, כי הפתרון היסודי נמצא בצד ההיצע והגדלת קצב הבנייה".

 

"מקווים שפלוג לא תפגע בחלשים ובצעירים"

לדברי פלוג, המלצות בנק ישראל כיום לממשלה הן "הגדלת היקף הקרקע הזמינה באזורי הביקוש, צעדים לקיצור משך הזמן מתכנון הבנייה לתחילת הבנייה בפועל וסנכרון בין תוכניות בנייה לפיתוח תשתיות (תחבורה ושפכים) - כי אנחנו שומעים על מקומות רבים שהחסם להיתר בנייה זה מחלף שלא נבנה וכדומה".

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אמר אתמול ל-ynet בעקבות מינוי פלוג: "אנו מלאי תקווה כי בניגוד לקודמה בתפקיד, אשר התייחס לשוק המקרקעין כנושא שולי לעיקר, ד"ר פלוג תדע להלך בין הטיפות ולאפשר המשך מסחר תקין, בשוק המהווה מנוע צמיחה מרכזי למשק מחד, לצד צעדים מתונים יותר המביאים בחשבון את המחסור מאידך".

 

"במילים אחרות", המשיך דנוס, "קצת פחות צעדים הפוגעים בחלשים ובזוגות הצעירים, וקצת יותר מהלכים המסייעים לענף הבנייה להתמודד עם האתגר של הגדלת ההיצע. כצעד ראשון היינו ממליצים לד"ר פלוג לבטל את המגבלות האחרונות על שיעור ההלוואות על הריבית המשתנה, מאחר שברור לכל כי בשנים הקרובות תישמר סביבת הריבית הנמוכה. אין שום סיבה שדווקא מעוטי היכולת לא ייהנו מכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי פרץ
ד"ר קרנית פלוג
צילום: אבי פרץ
מומלצים