שתף קטע נבחר

סקר: חולי סוכרת בישראל מזניחים הטיפול

סקר עולמי חושף נתונים לא מחמיאים על חולי סוכרת בישראל: רבע מהם מפספסים הזרקות אינסולין - ולא מדווחים לרופא. התוצאה: חוסר איזון במחלה ונטייה לסיבוכים, העלולים להגיע עד כדי עיוורון, קטיעת איברים וצורך בדיאליזה

היא מגפת המאה ה-21, אבל הישראלים מזלזלים בסוכרת : סקר עולמי שנערך בקרב יותר מאלף חולי סוכרת בשבע מדינות מגלה כי החולים בישראל נוטים לפספס יותר הזרקות אינסולין, וכתוצאה מכך סובלים מחוסר איזון ברמות הסוכרת.

  

הסקר בוצע על ידי חברת התרופות נובו נורדיסק בארצות הברית, בקנדה, ביפן, בגרמניה, באנגליה, בדנמרק וכאמור בישראל. הוא כלל 1,208 חולי סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) המטופלים באינסולין, ו-930 רופאים ואחיות המטפלים בחולי סוכרת.

 

 

עוד על סוכרת:

  

הסיכון לסיבוכים עולה

הנתונים הראו כי בהשוואה לאירופה, שיעור החולים בישראל שמפספסים זריקת אינסולין הוא יותר מכפול - 25% בישראל לעומת 12% באירופה. בנוסף, התברר כי פי שניים מהמטופלים בישראל שמפספסים את ההזרקות אינם מדווחים על כך לרופא, בהשוואה לאירופאים.

 

גם בנוגע לאירועי היפוגליקמיה (ירידה חדה ברמות הסוכר), הסכנה המיידית המרכזית במחלה, מדווחים הישראלים כי כשליש מהם חוו אירוע כזה בחודש האחרון. 20% מהמטופלים חוו מעל חמישה אירועי היפוגליקמיה בחודש האחרון. כ-72% מהמטופלים חוששים מנפילות סוכר בלילה, לעומת 56% החוששים מאירועים כאלה במהלך היום.

  

חוסר ההקפדה על הזרקות האינסולין מסוכן ביותר ומעלה את הסיכון לסיבוכי המחלה. עם זאת, מהסקר עולה כי 20% מהרופאים בישראל לא דנים עם מטופלים בנושא שיבוש המינון בשל פספוס ההזרקות, ו-40% לא דנו באירועי היפוגליקמיה עם מטופליהם ב-30 הימים האחרונים.

  

ממחקר נוסף שהוצג בכנס האירופאי לסוכרת שנערך בברצלונה, ובו נבדקו 15 אלף איש מ-17 מדינות, עולה כי 40% מהמטופלים מדווחים שהטיפול התרופתי מפריע להם לנהל אורח חיים נורמלי ותקין.

  

40% מבני המשפחה של החולים מתוסכלים ומודאגים בקשר לסוכרת של יקירם, ושליש מהם טוענים שהסוכרת מהווה נטל עליהם. רק רבע מחולי הסוכרת מדברים עם הרופא שלהם על השפעת הסוכרת על חייהם.

 

חוסר ההקפדה על הזרקות מסוכן ביותר ומעלה הסיכון לסיבוכים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חוסר ההקפדה על הזרקות מסוכן ביותר ומעלה הסיכון לסיבוכים(צילום: shutterstock)

  

500,000 חולים בישראל

מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.

  

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום.

  

מלבד 500 אלף חולי הסוכרת החיים בישראל, ישנם על פי ההערכות עוד 700 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 תוך כמה שנים.

  

כאמור, חוסר איזון רמות הסוכר גורם לנזק מצטבר בכלי הדם הקטנים, נזק לעיניים העלול להוביל לעיוורון, ופגיעה כלייתית העלולה לגרום לאי ספיקת כליות. סוכרת היא גם אחד הגורמים המרכזיים ליתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ מוחי.

  

החולים סובלים בנוסף מפגיעה עצבית ברגליים – נוירופתיה הגורמת לכאבים עזים, ולחסימת כלי הדם הקטנים ברגליים המובילים גם לקטיעת איברים. השינויים בכלי הדם ובעצבים עלולים לגרום גם לנמק, לזיהומים בעור ולבעיות בתפקוד המיני. עם זאת, הספרות הרפואית הראתה כי אבחון וטיפול מוקדמים במחלה, המביאים לאיזון רמות הסוכרת, מאריכים חיים ומפחיתים דרמטית את הסיכון לסיבוכי הסוכרת.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מפספסים הזרקות - ולא מדווחים לרופא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים