שתף קטע נבחר

"גביית שכר טרחה מרוכשי דירות - לא חוקית"

בזמן שהכנסת דנה בהצעת חוק להגביל את תשלום שכר הטרחה שמשלמים רוכשי דירות לעורכי דין, הפתיעה לשכת עורכי הדין כשהציעה לאסור באופן גורף את הגבייה. "גביית שכר טרחה מהרוכשים עבור רישום דירה בטאבו אינה חוקית". הקבלנים חוששים: אם אנחנו ניאלץ לשלם - מחירי הדירות יעלו

לשכת עורכי הדין הפתיעה היום (ב') את הכנסת, לאחר שהציעה לאסור על חבריה לגבות שכר טרחה מרוכשי דירות על מעורבותם בעסקת הרכש. נציג הלשכה, עו"ד נפתלי גור אריה, אמר בוועדת הכלכלה כי "גביית שכר הטרחה מהרוכשים עבור רישום הדירה בטאבו היא בכלל לא חוקית". ההודעה נמסרה במהלך ההכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק פרטית, להגביל את רכיב ההוצאות המשפטיות במחירי הדירות.

 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), הורה לבדוק את הדברים ודחה את ההצבעה על הצעת החוק, עד לאחר הבדיקה אם אכן עורכי הדין לא אמורים לגבות שכר טרחה עבור הרישום. "לא אתן את ידי לפגוע ברוכשי הדירות, אם נעגן בחקיקה שכר קבוע לנותן שירות שלא מגיע לו", אמר ברוורמן. ההצבעה נדחתה למועד שטרם נקבע.

 

הצעת החוק הפרטית של ח"כ מאיר שטרית (התנועה) נועדה לתקן את חוק המכר (דירות) בהגבלת שכר הטרחה של עורכי הדין בעסקאות המכר. לפי נוסח התיקון שאושר לקריאה ראשונה, שר הבינוי והשיכון היה אמור לקבוע את שיעור שכר טרחת עורך הדין בעסקת רכישת דירה מקבלן, לאחר התייעצות עם שר המשפטים, ובאישור ועדת הכלכלה.

 

לאחר הודעת הלשכה אמר ח"כ שטרית כי "עורכי הדין הבינו שהמצב בו הם גובים 1.5% שכר טרחה מרוכשי הדירות לא יכול להימשך, ולכן הציעו לבטל לחלוטין את גביית שכר הטרחה מהרוכשים, גם אם הצעת החוק תאושר". עם זאת, הוא הבהיר כי אין סתירה בין ההודעה להצעתו שנועדה למעשה להגן על רוכשי הדירות.

 

הקבלנים ישלמו במקום רוכשי הדירות?

עו"ד גור אריה, שתמך בהצעת החוק, הבהיר כי על פי ניתוח משפטי שנערך על ידו, גביית שכר הטרחה מהרוכשים עבור רישום הדירה נעשית ללא הצדקה. לדבריו, רוכש דירה עושה, למעשה, עסקה קניינית שבה הקבלן צריך לספק לו דירה שתהיה רשומה על שמו. "במקום עסקה קניינית אחת, לשכת עורכי הדין והקבלנים פיצלו אותה לשתי עסקאות, אחת חוזית והשנייה קניינית (הרישום) - וזה לא חוקי", הדגיש גור אריה.

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, מסר לאחר הדיון כי לשכת עורכי הדין ערה לכל סוג של חקיקה חברתית ומוכנה "לתת כתף ולבצע את השינוי ההיסטורי בו עורך דין לא יגבה שכר טרחה מהרוכש אלא מהקבלן. בצד זה נבטיח כי הרוכש יקבל ייצוג משפטי הולם שישמור את זכויותיו באמצעות עורך דין מטעמו, ובכך נאפשר לעורכי דין רבים עיסוק חופשי בתחום, בהתקשרות עם הרוכש ללא התערבות המחוקק".

 

עו"ד יורם חג'בי, נציג נוסף בלשכת עורכי הדין, הוסיף כי "הלשכה קיבלה החלטה, לפיה לא ראוי לדרוש מרוכשי דירות מקבלנים לשלם שכר טרחה לעורכי הדין שלהם, ולכן הצענו שנאסור על עורכי הדין לגבות שכר טרחה מהרוכשים". עם זאת, הוא דרש לחייב את הקבלנים לשלם את מלוא שכר הטרחה של עורכי הדין.

 

עו"ד אילן שרקון, דובר נוסף של הלשכה, ציין כי "גביית שכר הטרחה סותרת את חוק הגנת הצרכן, שלפיו הקבלן צריך למכור דירה במחיר אחד אשר כולל את הוצאות רישומה על שם של הרוכש". הוא הוסיף כי בעסקת המכר, "עורך הדין בעצם מייצג את הקבלן והרוכש איננו מיוצג כלל".

 

על כך העיר ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) כי טענה זו נועדה להבהיר לצרכנים שעורך הדין של הקבלן לא מייצג אותם, ואם הם זקוקים להגנה משפטית - עליהם לשכור עורך דין משלהם ועל חשבונם. עם זאת, הוא ציין כי במקרה כזה תיווצר כפילות: הוצאות הרישום ייכללו במחיר הדירה, והרוכשים שייקחו עורך דין לייצג אותם בעצם ישלמו פעמיים.

 

סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמיר הלר, התנגד להצעה לחייב בחוק את הקבלנים לשלם את מלוא שכר טרחה. לדבריו, חובה כזו היא "התערבות בוטה בחופש החוזים". הוא הזהיר כי אם הקבלנים ייאלצו לשאת בשכר הטרחה, "הדבר עלול לייקר את מחיר הדירות".

 

ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) חשש כי אם עורכי הדין לא יגבו את הכסף מרוכשי הדירות אלא מהקבלנים, הקבלנים יגבו אותו מהרוכשים. לכן קרא לתמוך בהצעת החוק להגביל את שכר הטרחה. שטרית העיר כי לשכת עורכי הדין הייתה יכולה להפסיק את גביית הכספים מהרוכשים כבר מזמן אך לא עשתה זאת - ונאלצה לפעול בעקבות הצעת החוק שלו.

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים