שתף קטע נבחר

צילום: AP ,AFP ,EPA, רויטרס

נשיא איראן: לא נתכופף, ההעשרה - קו אדום

סבב השיחות בין איראן למעצמות תם הלילה ללא הסכם, למרות ההתקדמות המשמעותית, ולקראת חידוש המו"מ בשבוע הבא מאותתים בטהרן למערב שכדאי לו להסתפק בעסקה הנוכחית ולא להיענות לתביעות ישראל. רוחאני: "לא נסכים להפסיק להעשיר אורניום". בי-ם מאשימים: "ארה"ב התקפלה"

בבוקר שאחרי תום סבב המשא ומתן בז'נבה, שבו רשמו איראן והמעצמות התקדמות משמעותית מאוד בדרך להסכם - למורת רוחה של ישראל המזהירה כי מדובר ב"עסקה רעה מאוד" שתפרק את משטר הסנקציות ללא תמורה מספקת - מבהיר נשיא איראן חסן רוחאני כי זכויותיו של העם האיראני לאנרגיה גרעינית ולהעשרת אורניום הן בגדר "קווים אדומים". בסוף השבוע הסתמן כי לפי ההסכם המתגבש עם המערב, שעדיין לא נחתם בשל קשיים שהתגלעו אמש בין הצדדים, איראן תוכל להמשיך להעשיר אורניום לרמה של 3.5%, הנדרשת לצרכים אזרחיים. בישראל הביעו תרעומת על כך שהמערב מוכן להקל בסנקציות ועדיין לאפשר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום, גם אם לרמה נמוכה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

סוכנות הידיעות הרשמית של איראן, אירנ"א, דיווחה הבוקר (יום א') כי רוחאני אמר שטהרן לא תרכין את ראשה מול שום איום או סנקציות שיוטלו עליה. הוא טען כי הרפובליקה האסלאמית פעלה באופן רציונלי, הגיוני ומתחשב במהלך המשא ומתן על הגרעין. רוחאני הוסיף כי הסנקציות הכלכליות המוטלות על איראן פוגעות גם במדינות הנוקטות את הסנקציות הללו, ולא רק באיראן.

 

שיחות הגרעין בסוף השבוע בשוויץ (צילום: AP) (צילום: AP)
שיחות הגרעין בסוף השבוע בשוויץ(צילום: AP)
 

"אמרנו לצדדים הנושאים ונותנים שלא נענה לשום איום, סנקציה, השפלה או אפליה. הרפובליקה האיסלאמית לא התכופפה ולא תתכופף מול איומים מצד שום גורם", אמר בנאום באספה הלאומית של איראן. "מבחינתנו זה קו אדום שאי אפשר לחצות. אינטרסים לאומיים הם הקווים האדומים שלנו, שכוללים את הזכויות שלנו במסגרת התקנות הבינלאומיות והעשרת האורניום באיראן".

 

סבב השיחות בין המעצמות לבין איראן שנמשך שלושה ימים הסתיים הלילה בז'נבה שבשוויץ בלי הסכם, אבל הן המעצמות והן איראן הביעו אופטימיות שאפשר יהיה להשיג הסכם ביניים בסבב השיחות הבא, בעוד עשרה ימים, על רקע ההתקדמות המשמעותית מאוד שהושגה בסוף

השבוע. שרת החוץ האירופית קתרין אשטון אמרה הלילה ש"הושגה התקדמות משמעותית ביותר, אבל יש עוד חילוקי דעות", והודיעה שהשיחות יתחדשו ב-20 בחודש עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף. שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, שהציג קו נוקשה במהלך המשא ומתן, מסר בתום סבב השיחות הלילה ש"נותרו עדיין שאלות שדורשות מענה". גם זריף ציין שיש עדיין חילוקי דעות, אך אמר שהוא מרוצה מסבב השיחות: "אני לא מאוכזב".

 

בשעה 1:30 בלילה הסתיימה הפגישה האחרונה שנמשכה כשעה וחצי ולאחריה כינסו אשטון וזריף מסיבת עיתונאים, שבה אמר זריף: "אני חושב שידענו שטבעי שכשנתחיל להתעסק בפרטים יהיו חילוקי דעות, ואכן כך היה. אני לא מאוכזב. הפגישה שהתארכה הייתה טובה, קיווינו לנחישות ולרצון טוב מכל הצדדים - וזה מה שקיבלנו. כולנו מכוונים לאותה מטרה וזה נותן לנו אנרגיה לסיבוב הבא. היו לנו שלושה ימי שיחות טובים מאוד ופוריים מאוד. כמובן שיש חילוקי דעות, אבל זה מובן, אחרת לא היינו כאן כולנו".

 

נתניהו מזהיר ביום שישי: "זו עסקה רעה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו מזהיר ביום שישי: "זו עסקה רעה"(צילום: EPA)

 

כחצי שעה אחרי זריף ואשטון יצא מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לעיתונאים והדגיש בפניהם את המחויבות האמריקנית לכך שהאיראנים לא

ישיגו נשק גרעיני: "השיחות היו תהליך ארוך ומעניין, אבל בהחלט פורה. הדיונים היו מאוד רציניים, אבל תרבותיים ביותר. הגענו לז'נבה במטרה ברורה, כפי שאובמה הבהיר מיומו הראשון, כדי לוודא שאיראן לא תשיג נשק גרעיני, כי אנחנו מחויבים לאי הפצת נשק גרעיני ומחויבים לבני בריתנו באזור. אני חייב להדגיש שחלון ההזדמנויות הדיפלומטי לא יישאר פתוח לנצח". עם זאת הבהיר: "אנחנו מאמינים שדיפלומטיה עוצמתית היא הנשק המשמעותי ביותר לנטרול כלי הנשק להשמדה המונית".

 

במהלך סוף השבוע התקיימו ישיבות קדחתניות בין הצדדים. סוכנות רויטרס דיווחה מפי מקורות דיפלומטיים שהסיבה לעובדה שהצדדים לא הגיעו להסכם עד כה נעוצה בעמדה הבלתי מתפשרת שהציגה צרפת אל מול שאר המעצמות. גם בישראל אישרו כי צרפת הציגה עמדה נוקשה ואילו ארצות הברית - כדברי גורמים מדיניים בירושלים - "התקפלה". הטלוויזיה הממלכתית של איראן מתחה ביקורת חריפה במהלך שבת על העמדה הצרפתית וכינתה אותה "נציגת ישראל בשיחות".

 

קרי בשיחות בז'נבה, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרי בשיחות בז'נבה, אתמול(צילום: רויטרס)

 

המחלוקת העיקרית בין איראן למערב נסובה כעת סביב כמה נושאים: סגירה מוחלטת של הכור האיראני שבאמצעותו יופק דלק גרעיני ברמה

צבאית, מה יעלה בגורל מאגר האורניום האיראני שהועשר לרמה גבוהה עד כה וכן לגבי רצף ורמת ההקלה בסנקציות.

 

ברקע הדברים נמשכת המתקפה הישראלית נגד ההסכם שהסתמן כמתגבש בסוף השבוע. גורם מדיני בכיר אמר אמש: "העסקה שנמצאת על השולחן מאז סוף השבוע היא רעה מאוד. לפי העסקה הזו האיראנים ימשיכו להעשיר אורניום ל-3.5 אחוז בכל האתרים ובלי הגבלה של צנטריפוגות. הם לא באמת משלמים מחיר משמעותי, ולהבנתנו הם מקבלים הקלה משמעותית בסנקציות".

 

שרת החוץ של האיחוד האירופי, אשטון, עם זריף וקרי אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שרת החוץ של האיחוד האירופי, אשטון, עם זריף וקרי אתמול(צילום: רויטרס)

 

על פי הגורם הישראלי, ההקלות בסנקציות כוללות ארבעה סעיפים עיקריים:

הפשרת כספי דלקים עד שלושה מיליארד דולר.

הקלה בסנקציות על התעשייה הפטרוכימית והזהב.

הקלה בסנקציות על חלקי חילוף למטוסים.

הקלה בסנקציות על תעשיית הרכב.

 

"זה לא לעצור את פרויקט הגרעין, זה לתת לאיראנים אוויר לנשימה", הוסיף אותו גורם. "אם הסעיפים הללו אכן ייכללו בהסכם, הרי שאנחנו על הנתיב של התפרקות משטר הסנקציות. העמדה שלנו היא שכל עוד הם ממשיכים בפרויקט, אסור לעצור סנקציות אלא אפילו אף להחריף אותן. מה שמונח עכשיו על השולחן הוא הסכם רע מאוד למערב. האיראנים הגיעו למו"מ בזחילה, מתחננים להקלה כי אחרת המשטר שם ייפול, ומה שמדהים זה שנראה שהאמריקאים להוטים יותר מהם להגיע להסכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רוחאני. "הסנקציות פוגעות גם בכם"
צילום: AP
מומלצים