שתף קטע נבחר

משקל תקין: איך מאבחנים ומתי הוא מסוכן?

כולם יודעים שעודף משקל מסוכן לבריאות וגורם למחלות לב, כלי-דם, סוכרת, יתר לחץ -דם ואפילו מחלות סרטן שונות. הבעיה היא כיצד להגדיר בדיוק מהו משקל-תקין, ומתי המשקל שלנו נחשב משקל-עודף?

בשנים האחרונות תודעת הבריאות הגיעה כמעט לכל בית בישראל. על פי הנתונים המצטברים, כל אדם שני נאבק בצורה זו או אחרת בעודפי משקל בלתי-רצויים. יש שמאמצים דיאטות-כסאח אופנתיות ומאבדים בבת אחת 5-10 קילוגרמים ממשקלם.

 

לכתבות נוספות בנושאי אורח חיים בריא - היכנסו למדור באלאנס

 

יש מסתפקים בדיאטות מתונות יותר ויורדים ב 1-2 ק"ג בחודש, ויש כאלה שעושים דיאטות-רעב קיצוניות במשך מספר ימים, נשברים, וחוזרים לאכול מכל הבא ליד.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

כולם יודעים שעודף משקל מסוכן לבריאות וגורם למחלות לב, כלי-דם, סוכרת, יתר לחץ -דם ואפילו מחלות סרטן שונות. הבעיה היא כיצד להגדיר בדיוק מהו משקל-תקין, ומתי המשקל שלנו נחשב משקל-עודף?

 

רופאים ודיאטנים משתמשים בדרך כלל בשני מדדים עיקריים לבחינת המשקל-התקין של הפונים אליהם לטיפול:

א. מדד מסת הגוף (BMI).

ב. מדד היקף המותניים.

 

שני המדדים מסייעים לקביעת המשקל-התקין של המטופל, אולם הם מהווים רק חלק מהאבחון ונוספים אליהם גם המצב הבריאותי הכללי, גורמי סיכון נוספים ,מחלות רקע, מצב גופני, וכד'.

 

הכללים לדיאטה מוצלחת

לרזות בלי דיאטה: 10 שינויים קטנים נגד המשקל

צפו: איך לנשנש בריא - בלי להרוס את הדיאטה

לרדת במשקל בלי לרעוב: 7 עצות יעילות

 

מדד מסת הגוף (BMI)

מדד מסת הגוף (BMI - Body Mass Index) הוא מדד שמאפשר לקבוע בצורה כמותית האם אדם נמצא במשקל-תקין, בעודף-משקל או בתת-משקל. המדד מחושב באמצעות נתוני הגובה (במטרים) והמשקל (בק"ג).

 

הוא הומצא במאה ה-19 על ידי המתמטיקאי והסטטיסטיקן הבלגי אדולף קוולטט שעסק בחישובים שקשורים בפיזיולוגיה. בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 הוא אומץ כתקן רפואי למדידת השמנה.

 

בשנות ה-90 נקבע מדד מסת הגוף כתקן הבינלאומי שגם ארגון הבריאות העולמי משתמש בו. כיום הוא משמש כמדד המרכזי והמקובל ביותר לחישוב השמנה, ובעזרתו רופאים ודיאטנים מזהים אנשים שסובלים מעודף-משקל או מתת-משקל.

 

רמת ההשמנה – לפי מדד ה- BMI

 


רמת ההשמנה – לפי מדד ה- BMI

רמת ההשמנה – לפי מדד ה- BMI
רמת ההשמנה BMI
תת משקל קטן מ-18.5
נורמלי 18.5-24.9
עודף משקל 25-29.9
עודף משקל גדול 30-34.9
עודף משקל חמור 35-39.9
השמנה חולנית מעל 40

 

 

נוסחת חישוב ה BMI :

BMI= משקל (ק"ג) חלקי גובה (מטרים) בריבוע

 

לדוגמה: אדם ששוקל 80 ק"ג, וגובהו 1.70 מטר, ה- BMIשלו הוא 27.7 (כפי שניתן לראות בטבלה, לאדם זה יש עודף משקל. משקל תקין הוא כאשר ה- BMI נע בגבולות שבין 18.5-24.9).

   

החסרונות של מדד ה-BMI

אין ספק שהמדד הזה הוא לא מושלם. הוא מתייחס אך ורק לגובה ולמשקל, ולא לוקח בחשבון גיל, מין, מוצא אתני, ומבנה גוף. כמו כן המדד אינו לוקח בחשבון את פיזור השומן בגוף ואין הפרדה בין מרכיבי הגוף השונים שומן מול שרירים. לדוגמה: אתלט שרירי עלול להימצא במדידת BMI בקטגוריה של עודף-משקל, בגלל שהשרירים מעלים את משקל הגוף.

 

אולם בניגוד לעודף משקל שנובע משומנים מיותרים, עליה במשקל שנובעת משרירים מפותחים היא מצב רצוי. מסת שריר גדולה גורמת לגופנו להיות חזק, חטוב ובריא יותר. למרות החסרונות, מדד ה-BMI הוא מדד טוב עבור האדם הממוצע. מדד זה הוא מדד בריאותי ולא מדד אסטטי .

 

מדד מסת הגוף (BMI) לילדים

גם השמנה של ילדים נמדדת בדרך כלל, באמצעות מדד מסת הגוף (BMI). עם זאת, בניגוד למבוגרים, בילדים ובמתבגרים עודף משקל מוגדר כ-BMI מעל אחוזון 85 לגיל ולמין. ילד שמן מוגדר ככזה כאשר ה-BMI שלו מעל האחוזון ה-95, ותת משקל מוגדר כ-BMI מתחת לאחוזון 5 לגיל ולמין.

 

מדד היקף המותניים

מדד נוסף שמאפשר להעריך את מידת השמנה שלנו הוא מדד היקף המותניים. בשנים האחרונות רשויות הבריאות העולמיות אימצו גם את מדד היקף המותניים כמדד עצמאי להערכת מידת ההשמנה. זאת לאחר שהתברר במחקרים רבים שקיים קשר ישיר בין היקף המותניים לבין הערכת הסיכון למחלות לב, כלי דם וסוכרת.

 

מדד זה הינו פשוט ונוח למדידה: מודדים בעזרת סרט מדידה את היקף המותניים, וההמלצות הינן:

 

א. גברים –היקף מותן עד 102 ס"מ.

ב. נשים – היקף מותן עד 88 ס"מ.

 

עודף משקל קל לא תמיד מסוכן לבריאות

 האם עודף-משקל קל מסוכן לבריאות? בניגוד למה שסברו בעבר, מחקרים אחרונים מראים שלא כל עודף משקל הוא מסוכן לבריאות. אם עודף המשקל אינו גולש למה שמוגדר במדדי ה- BMI כעודף משקל גדול או חמור, ואם הוא מלווה בהקפדה על אוכל בריא ועל פעילות גופנית, הרי שהוא עדיף מבחינה בריאותית על משקל-תקין ללא הקפדה על אוכל בריא ועל פעילות גופנית.

 

דווקא אלה שמצויים בקצוות – רזים מאוד או שמנים מאוד – הם בעלי הסיכון הגבוה ביותר לחלות במחלות כרוניות.

 

בינואר 2013 פורסם בכתב העת JAMA מחקר של פרופ' קתרין פלגל, אחת החוקרות הבכירות במכון לחקר מחלות בארצות הברית (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) שעורר עניין גדול.

 

המחקר שהתבסס על אוסף מחקרים שנערכו על כמעט 3 מיליון משתתפים מרחבי העולם, הראה שכמה קילוגרמים מיותרים לא בהכרח גרועים והם אפילו מצמצמים את סיכוני התחלואה והתמותה בהשוואה לבעלי משקל גוף תקין.

 

הממצאים הראו כי אלה שהיו בעודף משקל קל או בינוני (BMI שבין 25 ל 35) היו ב-6% פחות סיכון למחלות כרוניות ולתמותה, בהשוואה לבעלי משקל גוף תקין. לעומת זאת, השמנה חולנית (BMI גבוה מ-35) הגדילה במידה משמעותית את הסיכונים למחלות כרוניות ולתמותה.

 

תת-משקל מסוכן יותר מעודף משקל

חשוב לציין שכמו עודף משקל קיצוני, כך גם חוסר משקל קיצוני איננו בריא, והוא עלול לגרום לקריסת מערכות כמו מערכת החיסון, ייצור הורמונים, אנמיה, אוסטאופורוזיס ומחלות שונות אחרות.

 

לרוע המזל, בתעשיית היופי והאופנה מקדשים את הרזון ומראים לנו בפרסומות דוגמניות שסובלות מתת-משקל ורזון קיצוני (שלרוב אינו אמיתי -פוטושופ). צעירות רבות מנסות לאמץ את מודל הרזון הבלתי אפשרי הזה ונגררות לעיתים לדיאטות קיצוניות והפרעות-אכילה קשות.

 

הכנסת חוקקה לאחרונה מספר חוקים שמנסים לצמצם את התופעה. חוק הדוגמניות שעבר בכנסת לפני כשנה, קבע שדוגמנית או דוגמן בתת משקל (BMI קטן מ 18.5) לא יוכלו לעבוד בדוגמנות.

 

חוק איסור הפוטושופ קובע שאסור לשנות מידות וצורת גוף של דוגמנים בפרסומות, באמצעות תוכנות מחשב מתוחכמות, כדי למנוע מצעירים וצעירות לראות בתמונות מעוותות מודל לחיקוי.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת , מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מרצה לתזונה ויועצת מקצועית לחברות מזון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם עודף משקל קל יכול לתרום לבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים