שתף קטע נבחר

יותר דגנים, פחות חסה: מזון לחורף בלי שפעת

זרעי חמניות, קינואה, שעועית שחורה - מאכלים רבים יכולים לעזור לנו במלחמה נגד תחלואי החורף, ואם רק נבחר גם בשיטת הבישול הנכונה אנו עשויים לזכות בעונה קרה אבל בריאה במיוחד. ומה לא מומלץ לשתות? מדריך

החורף רק עושה את צעדיו הראשונים כאן, אבל האף של רבים מאיתנו כבר דולף, הגרון כואב והשרירים מתקררים ודואבים. הסיבה לכך היא מחלות קלות שפוגעות קודם כל בשטח החיצוני של גופנו שבא במגע עם הסביבה. 

 

 

שומרים על הבריאות בחורף:

 

איך אפשר להכין את הגוף לשינויי הטמפרטורה ולהתמודדות עם תחלואי החורף לפני שהם מחמירים? מתחילים במה שמונח לנו על הצלחת:

 

זרעים, תבלינים,  דגנים

כחלק מתחזוקת הגוף בחורף, מומלץ להפחית באכילה באופן כללי, אך לאכול ולשתות מזונות שיחזקו את גופנו ויסלקו את הגורמים לתחלואה שנכנסו בהיותו חלש יותר:

 

מרק ירקות. העדיפו מזון פשוט מאוד המבוסס על מרק ירקות או מרק עם דגנים מלאים. מומלץ להוסיף למרק או לתבשיל גזר לבן, פטרוזיליה, דלעת, קישוא, בצל, כרישה, עירית, בצל ירוק, שום וקייל.

 

תבלינים. כדאי לאכול מזונות מחממים כגון חזרת, שום, שורש ג'ינג'ר (עדיף מיובש) לצד שעועית שחורה, שעועית אזוקי ועדשים. את המזונות מומלץ לתבל בקינמון, ציפורן, בזיליקום ורוזמרין.

 

דגנים וזרעים. בגזרת הדגנים והזרעים התורמים לחימום הגוף ניתן למצוא שיבולת שועל, כוסמין, קינואה ואורז מלא. אף שאינם נחשבים מחממים, תירס, כוסמת ושיפון מומלצים אף הם בחורף כיוון שהם מסייעים בשמירה על טמפרטורת הגוף. כדאי לשלב את אלו עם דגנים מחממים ותבלינים מחממים עדינים.

 

גם לזרעי חמניות, שומשום, צנוברים, שומר, אניס וכמון תרומה ייחודית וחשובה תקופה רגישה זאת של השנה. ניתן לחלוט לתה את זרעי השומר וכוכבי האניס, לתבל את התבשילים בכמון ולהוסיף את הזרעים התורמים טעם, שומן משובח וחמימות מבריאה.

 

פירות. אכלו דובדבנים טריים או משומרים, קליפות הדרים ותמרים. אפשר להוסיף את אלה לתבשילים או למיץ פירות עשיר ומזין.

 

בשר ודגים. אכלו עוף, בקר וכבש, כמו גם אנשובי, דג פורל, מולים וחמאה.

 

העדיפו מזון פשוט מאוד המבוסס על מרק ירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העדיפו מזון פשוט מאוד המבוסס על מרק ירקות(צילום: shutterstock)

 

מה לא כדאי לאכול?

מזונות חריפים נחשבים מחממים מאוד, אולם מיד לאחר שהם תורמים חום גדול השפעתם הכללית היא דווקא קירור הגוף. לכן, פלפל חריף, פלפל שחור וצ'ילי מומלצים לאכילה בחורף רק בכמויות קטנטנות.

 

מזונות נוספים המקררים את הגוף - ושכדאי לכן להמעיט באכילתם - הם ירקות הנאכלים טריים כמו עגבניות, חסה, צנון, מלפפון, סלרי, חצילים, תרד, כרוב, ברוקולי וכרובית; יוגורט; עשב חיטה; אצות ים ואצות אגם (אצה כחולה ירוקה, ספיר ולינה וכלורלה); חלב סויה ומוצרי טופו; שעועית מש ונבטיה; נבטי אלפלפה, דוחן ושעורה. ניתן לצרוך מזונות אלו כשהם מבושלים ומתובלים בתבלינים שציינו קודם, והתוצאה המתקבלת תהיה מחממת יותר.

 

חשוב מאוד להתרחק ממשקאות המוגשים מתחת לטמפרטורת החדר, משייק פירות וירקות וממשקאות קלים, כיוון שהם מקררים את הגוף ומחלישים את מערכת החיסון. גם משקאות אלכוהוליים תורמים לאיבוד נוזלים מהגוף ובכך מחלישים את מערכת החיסון.

 

פחות טיגון, יותר ספורט

ההמלצה הטובה ביותר לחימום הגוף אינה קשורה בהכרח לסוג המזון אלא לצורת הבישול שלו. ככל שהבישול מתבצע בחום נמוך ולאורך זמן, כך החום הנתרם ממנו לגוף מיטבי. כדאי להכין נזידים, תבשילי קדירה ומרקים ולהמעיט בהקפצה, טיגון, קלייה ואכילת מזון נא וטרי.

 

במקביל, חשוב לבצע פעילות גופנית באופן קבוע, ובמיוחד תרגילי נשימה הפותחים את מעברי האוויר, כדי לשפר את זרימת דם בגוף ולחזק את מערכת החיסון. 

 

זכרו, אפשר לעבור בקלות חורף מהנה עם הרבה בריאות, כל עוד מזינים את הגוף במחשבה תחילה. שם טמון הסוד הגדול.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מרצה בכירה לנטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים, מטפלת בנטורופתיה, בתזונה סינית, בשיאצו ובמודעות גוף נפש ומנחה סדנאות וקורסים בתחום




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להכין את הגוף לשינויי הטמפרטורה ולהתמודדות עם תחלואי החורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים