שתף קטע נבחר

למה הוא קיבל את הירושה? כך תבטלו צוואה

בני משפחה מגלים שקרוב שהלך לעולמו הוריש את כספו ונכסיו דווקא לאדם רחוק, לפעמים אפילו זר, ותוהים אם הצוואה מולאה תוך ניצול מצבו או באמצעות הטעיה. מתי צוואה נחשבת לא חוקית ואיך אפשר לבטל אותה?

עורכי דין נתקלים לפעמים במקרים טרגיים שבמסגרתם, אחרי מות בן משפחה - אם, אב, בעל, אישה, סבא, סבתא - מגלים קרובי המשפחה שלא רק שאינם נכללים בצוואה , אלא שאנשים אחרים, במקרים מסוימים אפילו זרים, מקבלים את הירושה. במקרים אלה עולה החשד שמדובר בצוואה מקפחת שנערכה בניגוד לחוק, או תוך הטעיה וניצול מצב רפואי, נפשי או אחר של אדם לפני מותו. מה ניתן לעשות במצב זה? כיצד אפשר לבטל את הצוואה המקפחת?

 

עוד פסקי דין מעניינים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ראשית יש לפנות לערכאה משפטית ולהגיש התנגדות. כדי לזכות במשפט כזה יש להוכיח עילה חוקית ולהתבסס על אחת משתי טענות: או כזאת התוקפת את תוכן הצוואה, או כזאת התוקפת את הנסיבות שבמסגרתן היא נערכה.

 

1. ההיבט הטכני. בהיבט הטכני יש כמה סוגי צוואות המוכרים על פי החוק, ולכל סוג מרכיבי יסוד שחייבים להתקיים כדי שבית המשפט יוכל לתת למסמך תוקף ויאמין שהוא אכן מביע את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה. למשל, צוואה בכתב יד חייבת להיות כתובה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה בעדים חייבת להיעשות בפני שני עדים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

צוואה בעל-פה, ללא מסמך בכתב, תיתכן רק כשהאדם נוטה למות או מאמין בצדק שהוא ניצב מול פני המוות (גוסס על ערש דווי, חייל שיוצא לקרב, אסטרונאוט שטס לחלל, לוליין המבצע פעלול מסוכן וכולי). גם צוואה בעל-פה, המכונה "צוואת שכיב-מרע", זקוקה לצורך תוקפה לשני עדים שמבינים את שפתו של המצווה.

 

2. צוואה מאוחרת. הדרך הקלה ביותר לבטל צוואה היא להגיש לבית המשפט צוואה תקפה חדשה ממנה. בין שתי צוואות

או יותר, המאוחרת בזמן תמיד גוברת, וזאת בתנאי שנערכה כראוי, ולא נפלו בה אחד הפגמים המפורטים ברשימה זו.

 

3. הבריאות חשובה. אם הנפטר לא היה כשיר מבחינה משפטית להניח צוואה, היא תתבטל. עילה כזו ניתן להוכיח למשל על ידי הזמנת התיקים הרפואיים של המצווה.

 

4. מי פסול? כתיבת צוואה הינה פעולה משפטית לכל דבר. קטין, אפילו הוא עשיר מאוד, אינו יכול להניח צוואה, וכמוהו פסול-דין, דהיינו מי שכשרותו נשללה על ידי בית המשפט ומונה לו אפוטרופוס. צוואת קטין או פסול דין היא בטלה.

 

5. מעורב בצוואה. אדם ששימש עד לצוואה או שהיה מעורב בעריכתה, לא יכול להיות אחד הזוכים, וגם לא בן זוגו של אדם כזה. הסעיף בצוואה שהינו לטובתם מתבטל, אך לא כל הצוואה. לפיכך חשוב שיתקיים קשר ישיר בין המצווה לבין עורך הדין שעורך את הצוואה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כל פרטי הצוואה צריכים להימסר ישירות מן המצווה לעורך-הדין, ללא תיווך של אדם שמופיע בין היורשים לפי אותה צוואה, או בן-זוגו של אדם כזה. לצורך מעורבות בעריכת צוואה, הבעל והאישה נתפסים כיישות אחת. אם אחד מהם היה מעורב בעריכה או עד לצוואה – גם השני לא יוכל לרשת לפי הצוואה.

 

6. חתימה מאונס. הוראת צוואה שנכתבה תחת אונס, איום, תחבולה. תרמית או השפעה בלתי הוגנת, אף היא בטלה. כולם מבינים מה פירוש אונס או איום, אך מה היא השפעה בלתי הוגנת? זוהי טענה שמתבססת על נסיבות עריכת הצוואה, אשר מקיימות "אי-הגינות". השפעה בלתי הוגנת מוכחת על ידי כמה מבחנים שנקבעו בפסיקה. הכוונה היא למקרה שבו מי שיורש לפי הצוואה בודד את המנוח מסביבתו, ונוצרה תלות משמעותית של המנוח בסיוע שהוא מקבל מאותו יורש, עד כדי שלילת רצונו החופשי. נחוץ להוכיח כאן שהמנוח לא היה עצמאי.

 

האומנם ראוי לפסול צוואה כזו? נדמה שאנו, כחברה, היינו רוצים דווקא שאנשים יסייעו לקשישים ויטפלו בהם, אפילו אם הם מצפים בסתר לבם לקבל תמורה בבוא היום בדרך של הזכרתם בצוואה. קו הגבול הוא אי פגיעה ברצון החופשי של המצווה. במילים אחרות – יש לבחון אם נפגעו כושר השיפוט של המנוח והיכולת שלו לקבלת החלטות ולבצע העדפות.

 

7. מחלק מוסר. אם בצוואה הוכנס תנאי בלתי חוקי או בלתי מוסרי, או סתם בלתי אפשרי, בית המשפט יבטל אותו. אם התנאי הזה מגביל זכייה של אדם לפי הצוואה – הזוכה יוכל לקבל את חלקו מבלי לעמוד בתנאי. למשל: אב שבצוואתו ניסה לחייב את בתו להתגרש מבעלה כתנאי לזכייתה בעיזבונו, ובית המשפט קבע שזה לא חוקי וגם לא מוסרי. במקרה זה הבת תירש את העיזבון מבלי להתגרש. או תנאי בצוואה שהורה לקבור את המנוח בעיר הולדתו באיראן – מן הסתם תנאי שאיננו אפשרי כיום.

 

8. למי הכוונה? צוואה שלא ברור ממנה מי הם היורשים – לא תקוים. מומלץ לציין בצוואה כל פרט מזהה על אודות היורשים (שם, מספר תעודת זהות, כתובת וקרבתם למצווה). למשל, אישה אחת הניחה בצוואה את כל עיזבונה ל"חייל טוב". לכאורה – לא ברור מי היורש – אבל בית המשפט קיים את הצוואה בכל זאת בתור "הקדש" לפי חוק הנאמנות.

 

9. מסגרת העיזבון. דרך נוספת להילחם בצוואה, אפילו אם היא תקפה, היא להוציא נכסים ממסגרת העיזבון. למשל גבר שנפרד מאשתו מצא לעצמו בת זוג חדשה, הקים עמה משפחה חדשה, והוריש בצוואה את עיזבונו לה ולילדיו החדשים. במקרה כזה האישה הראשונה יכולה לתבוע מחצית מהנכסים שנצברו לפני הפרידה, לא כיורשת – אלא לפי דיני שיתוף הנכסים בין בני הזוג. הבעל אינו יכול להוריש בצוואה את חלקה של אשתו בנכסים הרשומים על שמו, אלא רק את חלקו שלו.

 

אגב, אם האישה הראשונה כבר נפטרה חלילה, אז לעתים ילדיה יכולים לתבוע את מחצית הנכסים. הם למעשה יורשים מאימם את עילת התביעה שלה. רבות מן התביעות הללו מתנהלות בסופו של דבר בין יורשים ליורשים - בין הילדים מהנישואין הראשונים לילדים מהקשר השני, בפרק ב'.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים