שתף קטע נבחר

פענחו לבד: מה אומר צבע השתן על בריאותכם

התייבשות, מחלת כליות או דלקת - צבע השתן שלכם עשוי להעיד על קיומן של בעיות רפואיות מסוגים שונים. רגע לפני שנבהלים (או דווקא מדחיקים את הבעיה), הכינו רופאים אמריקנים טבלת גוונים המציינת את צבעי השתן הדורשים בדיקה יסודית. מה הדגימה שלכם אומרת?

בדיקת שתן היא הוותיקה מכולן: כבר בשנת 500 לפני הספירה נהגו היוונים לבדוק את נוזל השתן כשלב חשוב בתהליך האבחון הרפואי, וכיום מדובר באחת הבדיקות השכיחות ביותר. נוזל השתן מאפשר להעריך את תפקוד הכליות ולזהות מרכיבים המעידים על תהליכים דלקתיים ועל מחלות שיש בהן מעורבות של הכליה, כמו זאבת (לופוס).

 

בדיקת שתן מספקת מידע רב-ערך גם על תהליכים אחרים בגוף, כאלה שאינם נוגעים כלל לכליות, למשל תוצרי הפירוק של המוגלובין במחלת הצהבת, תרופות, חומרים כימיים וסמים שונים המופרשים בשתן ועוד.

 

 

אבחנו את עצמכם:

 

אבל רגע לפני שרצים לרופא, אפשר להפיק לא מעט מידע מגוניו השונים של נוזל השתן שאנו רואים בעצמנו. רופאים ממרפאה בקליבלנד שבאוהיו פיתחו טבלה לפענוח ראשוני של צבע השתן, כדי לשים לב לתמרור האזהרה הראשוני שהוא מעניק לנו ולדעת מתי יש לפנות לבדיקה רפואית יסודית:

 

 

על פי הטבלה המובאת ב-Popular Science, משתנה צבע השתן מצהוב בהיר לאדום כהה כשביניהם גוונים נוספים, שכל אחד מהם עשוי להעיד על מצב רפואי מסוים:

 

צבע השתן התקין הוא צהבהב בהיר, צהוב כהה עד חום בהיר עלול להעיד על התייבשות הדורשת שתיית כמות גדולה יותר של נוזלים.

 

צבע חום, על פי הטבלה, עלול להעיד על מחלת כבד, שכן הפיגמנט בילירובין הוא המעניק את הצבע הזה ורמות גבוהות שלו משתחררות מהכבד או מדרכי המרה בזמן מחלה. במקרה של הופעת צבע כזה יש לפנות לרופא לבדיקה.

 

צבע אדום עלול להעיד במקרה הטוב על צריכה מוגברת של פירות יער אדומים, או על נוכחות דם בשתן במקה הרע. עקבות דימום בשתן עלולות להימצא בשל מגוון עצום של בעיות רפואיות: דלקת, פציעה, אבנים בכליות, גידולים ובעיות בערמונית או באיברי המין הנשיים. גם במקרה כזה יש לפנות לרופא.

 

הצבע הסגול איננו אחד מצבעיו האפשריים של השתן, אך קצף או בועיות בשתן עלולים להעיד על בעיית כליות או על נוכחות רמות גבוהות של חלבון בשתן.

 

הרופאים האמריקנים הסבירו כי במקרים רבים מזוהה שינוי בצבע השתן שאינו מעיד על בעיה, לכן צריך לעקוב אחר דגימות שתן נוספות ולבדוק אם השינוי ניכר גם בהן.

 

בכל מקרה של חשד לבעיה יש לפנות לרופא להמשך הבירור ושליחת דגימת שתן לבדיקת מעבדה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צריך לעקוב אחר דגימות שתן נוספות ולבדוק אם השינוי ניכר גם בהן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים