שתף קטע נבחר

לייט, דיאט או מופחת סוכר: מה הכי בריא?

כל מי שמתכוון לעשות דיאטה מכיר את המושגים הללו, אבל עד כמה מוצרים שמתהדרים בתוויות כאלה עוזרים לירידה במשקל, האם השמות שלהם אכן מתארים את הערך הקלורי האמיתי וכמה מומלץ לצרוך במהלך הדיאטה? דיאטנית עושה סדר

האם האוכל הדיאטטי הוא אכן כזה? רבים המנסים להישמר מפני הקלוריות המצויות במוצרי המזון השונים, מנתבים לא אחת את קניית המוצרים על פי תוויות המזון כמו "לייט", "מופחת", "דיאט", 0%. מה באמת  המשמעות של תוויות  אלו והאם "דיאט" הוא אכן דיאטטי?

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

  

עוד על תזונה בריאה

דיאט, לייט, דל: המילון השלם לסימונים תזונתיים

לפני שמגיעים לסופר: 11 כללים לקנייה בריאה

מדריך: מה מסמנים תווי הבריאות על המוצרים בסופר

  

לייט - יותר קל ממה?

התווית "לייט" מציינת כי המוצר החדש הינו מופחת קלוריות ממוצר המקור. הנה לפניכם שלוש דוגמאות שונות המחדדות את חשיבות קריאת תוויות המזון.

 

1. מרגרינה

המילה לייט מציינת כאן כי יש הפחתה בקלוריות שמקורן בשומן. מוצר המקור של אותה מרגרינה מכיל 80% שומן ובמוצר המופחת קיימים 40% שומן. אז אולי הפחיתו את אחוזי השומן ממוצר המקור?

 

עדיין זהו אחוז גבוה לכל הדעות, ומי שרגיל למרוח פרוסת לחם עם מרגרינה לייט, יכול לרדת במשקל רק מהמרת המרגרינה לגבינה לבנה 9% שומן.

 

בריא או לא: מרגרינה לייט? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בריא או לא: מרגרינה לייט?(צילום: shutterstock)

 

2. שימורי תירס

כשנתקלתי במילה "לייט" על גבי מוצר זה, תהיתי מהיכן הפחיתו את הקלוריות? האם כמות התירס קטנה ממוצר המקור? האם פיתחו זן חדש ודל קלוריות? מסתבר שהתשובה היא שבמוצר המקור הוסף סוכר למי התירס והסרת הסוכר או אי הוספתו במוצר החדש, יצרו מוצר חדש ומפתיע בשם "תירס לייט".

 

תירס בלי סוכר? (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
תירס בלי סוכר?(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

3. שוקו בבקבוק

על גבי הבקבוק מופיע הרישום "30% פחות תוספת סוכר". זהו אחד מסוגי הניסוחים שלא הצלחתי להבין. במקום לומר "מופחת סוכר" שמשמעותו להוסיף רק 70% סוכר למוצר במקום 100%, נאמר שהמוצר מכיל פחות סוכר ממוצר המקור.

 

עדיין, חשוב לשים לב כי כמות הסוכר במוצר המופחת גבוהה ובשל כך אני ממליצה ליהנות משוקו ביתי המורכב מאבקת קקאו וחלב חם ובו אנחנו שולטים בכמות הסוכר המוספת.

 

הכי בטוח- לעבור לשוקו ביתי (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
הכי בטוח- לעבור לשוקו ביתי(צילום: דודו אזולאי)

 

מה זה "מופחת"?

תווית נוספת הינה "מופחת". נשאלת השאלה מופחת ממה? ולכמה? אם כך מוצר מופחת מעיד על כך שהוא מופחת ממוצר המקור, בדומה ללייט. ההפחתה יכולה להתייחס למרכיב מסוים כמו סוכר, שומן ואף מלח.

 

על פי החוק, המרכיב המופחת צריך להיות קטן לפחות בשליש ממוצר המקור, לדוגמה בגבינה צהובה יש 28% שומן. גבינה צהובה מופחתת שומן, אשר על השומן בה להיות נמוך בשליש ממוצר המקור, יכולה להכיל עד כ-20% שומן שלמעשה אינם נמוכים באופן אובייקטיבי.

 

כאן אמליץ לפנות לגבינות הרכות המכילות 9% שומן, אשר בכל גרם גבינה מצויה בה כמות שומן, לרוב, נמוכה מזו של הגבינה המופחתת.

 

אם נפשכם חשקה במעדן יוגורט המכיל 3% שומן עם פרי וההיגיון פסל רעיון זה על הסף והפנה אתכם למעדן המכיל רק 1.5% שומן, דעו שלעתים ההבדל הקלורי אינו משמעותי.

 

כך למשל, מעדן יופלה 3% עם פרי בגביע 160 גרם מכיל כמות קלורית דומה למעדן יוגורט במתיקות מעודנת 1.5% שומן בגביע של 200 גרם של אותה חברה. מכיוון שאנו אוכלים ביחידות של גביע ולא בחצאי גביעים לרוב, אפשר ליהנות גם מ3% שומן ולא להתפשר על שאהבה נפשכם.

 

ללא תוספת סוכר - האמנם?

"ללא תוספת סוכר" זו תווית המעידה שלא הוסף למוצר סוכר מבחוץ, אך אין זה מעיד על כך שאין סוכר במוצר. דוגמה אחת הינה "ריבה ללא תוספת סוכר " אשר למעשה מורכבת מפירות המכילים את הפרוקטוז שהינו סוכר הפירות.

 

דוגמה נוספת היא "שוקולד ללא תוספת סוכר" שעלול להכיל סוכרים כוהליים המקנים מתיקות, מכילים קלוריות ומתנהגים בגופינו כסוכר לכל דבר.

 

עוד מוצר כזה שנתקלתי בו הינו ברנפלקס "ללא תוספת סוכר" עליו מופיע סמל איל המעיד כי המוצר מתאים לסוכרתיים. לא רק סוכרתיים יפנו למוצר זה, אלא גם כל מי שמנסה להפחית בצריכת הסוכר היומית ובקלוריות בכלל.

 

להפתעתי הרבה מוצר הברנפלקס שאינו מכיל תוספת סוכר, זהה בכמות הקלוריות שלו למוצר ברנפלקס עם תוספת סוכר. לכן מומלץ לקרוא את כמות הקלוריות הרשומה על האריזה ולבצע את ההשוואה בין המוצרים השונים. אולי תבחרו לקחת את המוצר המסוכרר בהנחה שכמות הקלוריות זהה.

 

מוצר דיאט - האם יש בו פחות קלוריות?

בחרתי לסיים עם התווית השכיחה "דיאט", המופיעה על מוצרי מזון ומשקאות רבים. משמעותה היא שבמוצר המזון יש עד 40 קלוריות ל100 גרם ועד 20 קלוריות ל100 מ"ל במשקה. בעודנו שותים כוס משקה דיאט שתכולתה 200 מ"ל בממוצע, הרי שאנו גומעים 40 קלוריות בקלות, ובדרך כלל פנינו מועדות לכוס הבאה ואף לכל הבקבוק.

 

המלצתי היא שבמקום לשתות 40 קלוריות אפשר להמירם בפרי שהינו מזין יותר ובמקום לשתות דיאט רצוי להעדיף שתיית מים. עלי לציין שגם במוצר "מים בטעמים", המשווק כמשקה מים עם נגיעת מתיקות, יש כ15 קלוריות ב 100 מ"ל ו30 קלוריות לכל כוס.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc ומאמנת כושר, גם בפייסבוק  

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם צריכת מוצרי לייט היא הדרך לרזות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים