שתף קטע נבחר

המחלה שפוגעת בחדות הראייה ועלולה להוביל לעיוורון

מחלת הקרטוקונוס מופיעה לרוב בעשור השני לחיים והיא פרוגרסיבית עד סוף העשור הרביעי לחיים. המחלה נגרמת מהחלשות הקשרים בין תאי הקולגן בקרנית. אופטומטריסט מסביר איך לזהות שאולי חליתם ומהו הטיפול המתאים

קרטוקונוס הינה מחלת עיניים פרוגרסיבית המאופיינת בבלט של הקרנית כתוצאה מכך שרקמת הקרנית הופכת להיות דקה יותר. המחלה מופיעה לרוב בעשור השני לחיים והיא פרוגרסיבית עד סוף העשור הרביעי לחיים. בתקופה הזו היא הופכת בדרך כלל להיות סטטית, ונדיר בגיל כזה למצוא כי המחלה מתקדמת או מחמירה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

שכיחות המחלה זהה בין נשים לגברים והקשר לתורשה עדיין אינו ברור או מובהק. בדרך כלל המחלה מופיעה בעין אחת, וישנה היתכנות של 50% כי היא תופיע בעין השנייה בטווח זמן של 16 שנים מהופעת המחלה לראשונה.

 

עוד כתבות במדור משקפיים

איך משפיעה הראייה על יכולת הנהיגה בגיל מבוגר?

ניוון מרכז הראייה ברשתית: איך לזהות ולטפל

מהם ההבדלים בין חדות ראייה לאיכות ראייה?

 

הסיבות להיווצרות המחלה

המחלה נגרמת מהחלשות הקשרים בין תאי הקולגן בקרנית. היא באה לידי ביטוי בפגיעה בחדות הראייה, כתוצאה מעיוות המשטח האופטי הקדמי של העין – הקרנית.

 

הסימנים המתריעים

שינויים תכופים במרשם המשקפיים – בד"כ מאופיין בליקוי של קוצר ראייה וצילינדר גדל.

 

בלט של הקרנית – לרוב באזור תחתון לציר הראייה. ניתן לבדוק באמצעות הדמיה ממוחשבת של קרנית העין, מיפוי קרנית.

 

Vogt-Striae ו-Fleischer Ring - שינויים פיסיולוגיים בקרנית, המעידים על הדקקות מוגברת של הרקמה.

 

Corneal Scarring – בשלבים מתקדמים של המחלה נראה הצטלקות בשכבות הקרנית בהתאם לשלב המחלה.

 

Munson Sign – במבט למטה ניתן לראות צורת V בעפעף התחתון, הנובעתמצורת הקרנית הבולטת.

 

Corneal Hydrops –מצב חמור של המחלה בו ישנה חדירת נוזלים מאסיבית לקרנית ויכול לגרום לאיבוד ראייה מוחלט בעין.

 

הטיפול שיעזור

טיפול לקרטוקונוס מותאם לקצב התקדמות המחלה והשלבים בטיפול תלויה בחדות הראייה המושגת ובהערכת המצב הבריאותי של הקרנית.

 

משקפיים – הטיפול המועדף בשלבים הראשונים של המחלה ואף בהמשך כל עוד ניתן להגיע לחדות ראייה טובה ותחושה נוחה בראייה. בד"כ הליקוי האופטי יהיה קוצר ראייה הולך וגדל עם התקדמות המחלה משולב עם ליקוי צילינדרי רגיל עד גבוה. בשלבים מתקדמים רצוי להתאים עדשות למשקפיים עם מבנה א-ספרי שעוזר להשיג חדות ראייה טובה יותר ובעיקר נוחה יותר.

 

עדשות מגע קשות נושמות – הן הדרך הטובה ביותר להשיג חדות ראייה אופטימאלית כאשר המחלה עוברת את שלביה הראשונים ועד מקרים חמורים של המחלה. עדשות קשות נושמות לקרטוקונוס מותאמות בצורה אישית לכל עין בשילוב של נתוני מיפוי הקרנית. הן מונחות על קרנית העין ועקרון הפעולה שלהן הוא ביטול המשטח האופטי המעוות שנגרם כתוצאה מהבלט בקרנית.

 

עדשות מגע מיני-סקלרליות – הן עדשות מגע קשות נושמות המותאמות בשלבים מתקדמים של המחלה כאשר לא ניתן להתאים עדשות מגע קשות נושמות רגילות מטעמי חוסר נוחות וחדות ראייה לא מספקת וכאלטרנטיבה לטיפול ניתוחי. עדשות המגע מונחות מעבר לקרנית על הלובן של העין, אינן נוגעות בקרנית ובכך מעניקות נוחות מירבית למטופל וחדות ראייה מקסימלית.

 

Cross-linking – טיפול שנועד לחזק את הקשרים בין תאי הקולגן בקרנית ובכך להקטין או למנוע את קצב התקדמות המחלה.

 

Intacs – השתלה של שני חצאי טבעות בשכבת הסטרומה ההיקפית של הקרנית הגורמות להשטחת הקרנית, הקטנת הבלט וכתוצאה מכך לשיפור חדות הראייה. טיפול ניתוחי לא בלתי הפיך, ניתן בניתוח נוסף להסיר את חצאי הטבעות.

 

השתלת קרנית – במקרים מתקדמים ביותר של המחלה כאשר יש חשש לחוזק המכני של רקמת הקרנית ובהתאם להמלצת הרופא המטפל מבצעים ניתוח להשתלת קרנית.

 

בדיקה אצל אופטומטריסט

מחלת הקרטוקונוס גורמת לעלייה משמעותית של קוצר הראייה ושל הצילינדר ולכן מומלץ לעבור בדיקה אצל אופטומטריסט בעל ניסיון בטיפול בקרטוקונוס אחת לשנה לפחות בשלבים הראשונים של המחלה.

 

הבדיקה צריכה לכלול צילום של קרנית העין במכשיר מיפוי קרנית ובדיקה מדוקדקת של מרשם המשקפיים. במקרה של טיפול במחלה עם עדשות מגע קשות נושמות יש להגיע לביקורת אחת לחצי שנה.

 

במקרים מתקדמים של המחלה מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה קרנית על מנת לעקוב אחר המצב הבריאותי של הקרנית ולקבל המלצה לטיפול במידת הצורך.

 

הכותב הוא אופטומטריסט קליני M.S , בעלים ומנהל של אופטיקה גילי

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לזהות שאתם עלולים לחלות?
צילום: shutterstock
גילי בושרי. לא להזניח את הבעיה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים