שתף קטע נבחר

בדיאטה? 10 טעויות שעלולות להרוס אותה

לדלג על ארוחת בוקר, לא לישון מספיק ולנשנש במהלך היום בלי הכרה - נטורופת מסביר איזה התנהגויות עלולות להפריע לירידה במשקל ואיך אפשר להתגבר עליהן, רגע לפני שאתם מתייאשים מהתהליך

זה קורה לכולנו, אנחנו מתחילים בדיאטה ואז לא מצליחים להתמיד. איזה 10 טעויות עלולות לעלות לנו בהצלחת הדיאטה, למה אנחנו לא מצליחים לצאת מהפלונטר ואיזה פתרונות יעזרו להתגבר?

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

להצליח בדיאטה

שוקו או סיידר חם: מה יותר משמין?

לאכול בריא בחורף: 7 צעדים שיעזרו לא להשמין

8 "מוקשים" במסעדות - ואיך תוכלו להימנע מהם

 

1. לדלג על ארוחת בוקר

הבעיה: אנשים רבים נמנעים מלאכול ארוחת בוקר כי אינם רגילים לכך או שהם מרגישים כבדות לאחר אכילה של ארוחת בוקר. הפתרון המומלץ הוא "להעיר" את מערכת העיכול.

 

למה חשוב להעיר את מערכת העיכול? מערכת עיכול ערה מעכלת את המזון שיגיע בהמשך היום, מה שימנע בעיות עיכול ופירוק לקוי של המזון שגורם במקרים מסוימים לבעיות רפואיות אחרות וכמובן שהיא מונעת מאיתנו תופעות כמו עצירות.

 

בנוסף, ארוחת הבוקר מסייעת לנו להוריד הורמוני דחק (סטרס) ששיא הפרשתם הוא לקראת הקימה מהשינה בבוקר. אם לא "נעיר" את מערכת העיכול רמת ההורמונים האלו עדיין תהיה גבוהה בדם והתוצאה שהגוף שלנו יהיה במצב של אגירת שומן.

  

ואם כל זה לא מספיק, הנה עוד סיבה: אי אכילה של ארוחת בוקר גורמת לרמות הסוכר בדם לרדת מה שיכול לגרום לנו במשך היום להתקפי רעב בלתי נשלטים שנגמרים באכילה של מזון מהיר או מזון מתוק וזאת משום שגופנו דורש לעלות את רמות הסוכר בדם כמה שיותר מהר.

 

הפתרון: אופציות טובות לארוחת בוקר קלילה זה פירות, מעט אגוזים או אפילו שייק פרי וירק.

 

ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום(צילום: shutterstock)

   

2. לא לטפל באורח החיים הלחוץ

הבעיה: אורח חיים לחוץ באופן כרוני גורם לרמות של הורמוני דחק ולחץ (קורטיזול, אדרנלין) לעלות. הקורטיזול הוא הורמון מרכזי "שתורם" לאגירת שומן (בעיקר בטני), לחץ דם גבוה, סוכרת ובעיות לב.

 

הקורטיזול הוא הורמון קטבולי ( אחראי על פירוק רקמות שריר על מנת לספק סוכר למוח ולשאר איברי הגוף). פירוק רקמת השריר על ידי הקורטיזול הוא גורם נוסף שגורם להשמנה, וזאת משום שרקמת השריר היא רקמה שגורמת לשריפת קלוריות מוגברת במנוחה ופגיעה בה גורמת לשריפת קלוריות פחותה של הגוף בזמן מנוחה.

  

הפתרון: לטפל בלחץ ובאורח החיים הלחוץ. אמצעים כמו פעילות גופנית, טיפולי מגע, דיקור סיני,טיפולים נפשים, מוסיקה, דימיון מודרך וביופידבק יכולים לסייע לשפר את המצב.

 

3. לא לישון לפחות 7 שעות בלילה

הבעיה: במהלך השינה עולה רמת ההורמון לפטין שידוע כהורמון השובע. מנגד, יורדת רמתו של הורמון הגרלין שידוע כהורמון הרעב והוא מופרש מהקיבה בעיקר במהלך היום. חוסר שינה יכול לשנות את מאזן ההורמונים האלו - התוצאה היא רעב לילי ואכילה לילית.

 

הפתרון: לישון מספיק.

 

אל תוותרו על שעות שינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תוותרו על שעות שינה(צילום: shutterstock)

   

4. לא להבין את הקשר בין רגשות לאכילה

הבעיה: על המושג אכילה רגשית שמעתם? חלקנו אוכלים מזון משמין כאשר אנחנו עצובים, מדוכדכים או עצבניים. אחרים אוכלים מתוך תחושה של שעמום, חוסר הצלחה או קשים שאיננו יכולים להתמודד עימם.

  

הפתרון: כל מה שעלינו לעשות הוא לזהות את הדפוס הבעייתי שגורם לנו לאכילה שלא מתוך רעב פיזיולוגי ולעקור את הדפוס הזה מן השורש וכמה שיותר מהר. איך עושים זאת? קודם כל חשוב למצוא אותו, לאחר מכן פשוט למלא את הצורך הרגשי שחסר לנו במשהו אחר.

 

5. לא לאכול בנחת

 

הבעיה: הרגלי אוכל גרועים ולא בריאים. הרמב"ם כבר הבין שהשמנה ובעיות רפואיות יכולות לקרות בגלל אכילה של מזון לא בריא והרגלי אכילה לא נכונים גם אם המזון הוא בריא: "רוב התחלואים הבאים על האדם או מפני מאכלים רעים או מפני שהוא ממלא את בטנו ואפילו ממאכלים טובים"

  

הפתרון: גם אוכל בריא יש לאכול בכמות ובמינון שתגרום לנו לתחושת שובע אבל לא לתחושה של מלאות וכבדות. בנוסף, חשוב לאכול ברוגע ובנחת ולא תוך כדי הליכה, עמידה, צפיה בטלוויזיה או קריאה של עיתון.

  

חשוב לזכור, שתחושת השובע מגיעה למוח רק לאחר 20 דקות מרגע האכילה.

  

6. לדלג על אימון הכוח

הבעיה: תמיד לימדו אותנו שחשוב לבצע פעילות גופנית אירובית כמו הליכה, שחייה או רכיבה על אופנים על מנת להגדיל את שריפת הקלוריות היומית שלנו. ובאמת, פעילות אירובית אכן חשובה לשריפת קלוריות מוגברת ולהרזיה. תוספת משמעותית ופחות פופולרית אצל אוכלוסיית המרזים היא פעילות הכוח.

 

הפתרון: פעילות כוח כמו אימון בחדר כושר או אימון נגד התנגדות (משקל גוף, משקולות) תורמת לעלייה במסת השריר, וזו, כפי שכבר הוזכר, היא רקמה שצורכת יותר קלוריות במנוחה מאשר רקמת שומן, כלומר הגוף שלנו הופך ל "בזבזן " קלוריות טוב יותר.

 

השילוב של פעילות שורפת קלוריות כמו פעילות אירובית בשילוב פעילות שתורמת לעלייה במסת השריר, לשריפת קלוריות מוגברת יותר במנוחה כמו פעילות כוח הוא שילוב מומלץ למרזים ולאוכלוסיה בכלל. 

 

חשוב לזכור שאימון כוח גם תורם לחיטוב מראה הגוף ולצמצום בהיקף הגוף דבר שבפני עצמו חשוב לאנשים שנמצאים בתהליך של דיאטה.

   

7. לבצע דיאטות טרנדיות

הבעיה: החלפת תוכנית תזונה בתדירות מסוימת היא מומלצת ואף טובה, הן לצורף הגיוון ומניעת השעמום, והן כדי לסייע לגוף להמשיך ולשרוף קלוריות ולא להתרגל לתוכנית תזונה מסוימת.

 

הבעיה מתחילה כשאנחנו מחליפים תוכניות תזונה בתדירות גבוהה, בוחרים בתוכניות תזונה קיצוניות וטרנדיות. התוצאה ידועה בשם אפקט היו- יו - אנחנו מרזים וברגע שמפסיקים את הדיאטה שוב משמינים ואז שוב מרזים וכך הלאה.

 

מה שקורה הוא שחילוף החומרים שלנו נפגע ומדיאטה לדיאטה יותר קשה לנו לרדת במשקל.

  

הפתרון: לא לבחור בתוכניות דיאטה קיצוניות או לא מאוזנות, לא להתפתות לכל דיאטה חדשה שצצה לה ולא להחליף תוכניות תזונה בתדירות מהירה מדי.

 

אל תתפתו לכל דיאטה שקיימת - זה עלול להיגמרבאכילה בלילה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתפתו לכל דיאטה שקיימת - זה עלול להיגמרבאכילה בלילה(צילום: shutterstock)

  

8. לא אוכלים אוכל אמיתי

הבעיה: מוצרי דיאט רוויים בממתיקים מלאכותיים, מזון מעובד מכיל חומרי טעם וריח, מזונות שמכילים כמות בלתי נתפסת של צבעי מאכל וחומרים משמרים והרשימה עוד ארוכה.

  

כל החומרים האלו הם לא מזון ועלולים לפגוע בבריאות. המזונות שמכילים את כל הרעלים האלו לא יכולים לתרום לנו לתחושת שובע אמיתית ולאורך זמן משום שכמות הוויטמינים והמינרלים שבהם היא נמוכה מאוד.

  

הפתרון: לעבור לתזונה נטולת רעלים וחומרים כימיים כמו למשל: פירות, ירקות, אגוזים ושקדים לא קלויים, מים וחליטות צמחי מרפא, דגנים מלאים, קטניות וגרעינים שונים לא קלויים.

  

9. לעגל פינות

הבעיה: אנחנו לא סופרים את הנשנושים הקטנים במהלך היום כאוכל, אבל המשקל שלנו רגיש אליהם מאוד. הבעיה החמורה יותר היא של "הקיצונים" יותר שאומרים לעצמם: " אם כבר אז כבר" - אם כבר אכלתי מעט מהעוגה אז כבר נסיים את כל העוגה והתוצאה היא הזנחה של תהליך ההרזיה ואכילה ללא שליטה.

 

הפתרון: לזכור שאנחנו לא פח אשפה מהלך והשאריות צריכות למצוא את דרכם לפח ולא לבטן שלנו.

 

10. לא מטפלים בבעיות רפואיות

הבעיה: יש מגוון רחב של בעיות שאינן קשורות באופן ישיר להשמנה, אבל אי טיפול בהם יכול לעכב הרזיה או אפילו לגרום להשמנה.

  

כמו למשל:

 

סוכרת שאינה מאוזנת תתרום לתנודות ברמות הסוכר ולאכילה ללא שליטה.

 

בעיות עיכול לא פתורות יגרמו לפירוק מזון לקוי ולספיגה לקויה של רכיבי מזון והתוצאה הגוף ידרוש עוד ועוד מזון משום שלא קיבל את רכיבי התזונה להם

 

תת פעילות בלוטת התריס תגרום בין היתר לחילוף חומרים איטי.

 

דיכאון יגרום לרמות סרוטונין נמוכות - הורמון שרמות נמוכות שלו גורם גם לתאווה למתוקים  ולפחמימות.

  

מחלות דלקתיות גלויות כמו דלקות מפרקים או דלקות מעיים ודלקות כרוניות נסתרות שאיננו יודעים על קיומם יכולים לגרום לרמות גבוהות של קורטיזול בדם והתוצאה היא אגירת שומן.

   

הפתרון: לטפל בבעיות הרפואיות השונות ולנסות לאזן את הגוף בשילוב של רפואה טבעית.

 

 

הכותב הוא נטורופת  תזונאי טבעי ומאמן כושר אישי

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המשקל לא מראה שום התקדמות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים