שתף קטע נבחר

"העיצומים בטאבו מטרפדים עסקאות נדל"ן"

גורמים בענף הנדל"ן טוענים כי העיצומים שבהם פתחו עובדי לשכות רישום המקרקעין בשבוע שעבר מעכבים הוצאה לפועל של עסקאות לרכישת דירות: "להליך הרישום בטאבו יש משמעות חוקית חשובה". העובדים: "להפנות את הטענות למשרדי המשפטים והאוצר. אם זה כואב לאזרח - זה כואב גם לנו"

"העיצומים שנוקטים עובדי הטאבו מטרפדים ומסכלים עסקאות נדל"ן. חוזי המכר צמודים למדד, ואם השביתה תימשך והמדד יקפוץ - מי יישא בעליית המדד?". כך תוהים היום (ג') מומחים בענף הנדל"ן, בעקבות העיצומים שנקטו עובדי האגף לרישום והסדר מקרקעין במשרד המשפטים לפני כשבוע.

 

כתבות נוספות על רישום בטאבו בערוץ הנדל"ן :

 

מדובר בעיצומים שפתחו העובדים ביום רביעי האחרון, במסגרתם אין קבלת קהל, לאחר שהמו"מ מול משרדי האוצר והמשפטים על הסכם קיבוצי לעובדים התפוצץ. בשל העיצומים, רוכשי דירות לא יכולים בשלב זה לרשום הערות אזהרה או ליטול משכנתאות מהבנקים. בנוסף, לא ניתן לרשום בלשכות הרישום ירושות, בתים משותפים ושירותים נוספים.

 

יצוין כי המו"מ בין הצדדים מתקיים מזה כ-3 שנים, מאז התאגדו עובדי האגף בשנת 2010. יאיר אלגאווי מהסתדרות עובדי המדינה סיפר ל-ynet כי העובדים הגיעו להסכמות מול משרד המשפטים כבר לפני כחצי שנה, אולם הממונה על השכר באוצר לא אישר אותן.

 

בעקבות העיצומים, גורמים בענף מביעים חשש באשר להוצאה לפועל של עסקאות מקרקעין. לדברי עו"ד דוד בסון ממשרד עוה"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות', בלשכות רישום המקרקעין יש עסקאות רבות שתקועות: "בפועל אין רישומים, אין קבלת קהל ואי אפשר לרשום הערות אזהרה, עיקולים, ביטולים או להתייחס לסוגיית המשכנתאות", הוא אומר.

 

לדבריו, "הטאבו הוא כלי עזר חשוב בביצוע עסקאות נדל''ן - והעיצומים מסכלים עסקאות אלה. אמנם באתר האינטרנט ניתן לעיין ברישומי הטאבו, אך בשלב זה הוא מספק מידע חלקי בלבד, שכן הרישום התקף היום באתר אינו כולל רישומי טאבו אחרים כגון מסמכי בית משותף, נסחים היסטוריים וכו'". עו"ד בסון מסביר כי העיון באתר האינטרנט אינו מהווה אסמכתא חוקית להוצאה לפועל של עסקאות נדל"ן, משום שיש הכרח להוציא נסח רישום מיוחד מלשכת הטאבו עצמה.

 

לדבריו, פעולה חשובה נוספת המבוצעות בטאבו, והכרחית לביצוע או מימוש עסקאות נדל''ן, היא רישום משכנתאות או הערות על משכנתא - שללא רישומן בטאבו, בנקים לא יעניקו מימון לרכישת נכסי נדל''ן. "להליך הרישום בטאבו יש משמעות חוקית חשובה, הואיל והרישום עצמו הוא זה שבדרך כלל יוצר זכויות בנדל''ן", הוא אומר.

 

רוב עסקאות הנדל"ן קשורות לטאבו

גם עו"ד ברק קינן, שותף במשרד עוה"ד הרטבי, בורנשטיין בסון ושות', סבור כי לעיצומים השלכות לא מעטות על שוק הנדל"ן. זאת משום שבעסקאות מקרקעין יש מספר שלבים לביצוע - שרובם קשורים בטאבו. כך למשל, השלב ראשון הוא רישום הערת אזהרה לטובת הקונה. "באין רישום, לא ניתן לקדם את התשלומים שהוסכמו בחוזה המכר", מסביר עו"ד קינן.

 

כדוגמא הוא מביא עסקה לרכישת דירת יד שנייה בסך מיליון שקל. "מקובל שמשלמים 20% כנגד רישום הערת אזהרה", אומר עו"ד קינן, "אולם כל עוד לא נרשמת ההערה - העסקה נתקעת כי המוכר לא מקבל את כספו. במצב כזה העסקה תקועה, אבל אם יש חוזה מכר לא צריכה להיות בעיה של ביטול העסקה", הוא מרגיע.

 

באשר לסגירת עסקת מקרקעין, מסביר עו"ד קינן כי בדרך כלל הקונה משלם במימון בנקאי - וכדי לקבל אותו צריך לרשום הערת אזהרה בטאבו לטובת הבנק המממן. "בעקבות העיצומים, סגירת העסקה תקועה - ולא ניתן לתת חזקה בנכס", הוא אומר. לדבריו, אם אדם מעוניין למכור נכס שיש לו משכנתא בטאבו - שצריך להסירה משום שהקונה רוצה לקבל נכס נקי משעבודים - המשכנתא לא תוסר כל עוד העובדים נוקטים בעיצומים.

 

"יש כאן מצב שבו אדם פרע הלוואה מהבנק וקיבל אישור שאין חוב - אבל החוב תקוע בטאבו כי הטאבו לא מסיר את המשכנתא של המוכר", מסביר עו"ד קינן. מצד הרוכש, כדי לקבל משכנתא הוא צריך להראות הערת אזהרה לטובת הבנק - שבלעדיה לא ניתן להתקדם עם העסקה.

 

אתר האינטרנט יבטל את העובדים?

למרות זאת, יש גם נקודת אור. לדברי עו"ד בסון, "מניסיון העבר עיצומים כאלה אמנם גרמו נזק, אך גם הובילו לשדרוג אתר האינטרנט של לשכות רישום המקרקעין". לדבריו, העיצומים נעשים על רקע שדרוג האתר, "ובאמת הגיעה השעה שהמדינה תעשה הכל כדי לשדרג את מערכת הטאבו ברשת. מרכיב אי-הוודאות בכל הקשור לענייני הרישום, סירבולם ומורכבותם, פשוט מייקר את מחירי הנדל''ן. ולכן לדעתי, טאבו מסודר, יעיל ומהיר יוזיל את מחירי הדיור", הוא אומר.

 

יתרה מכך, מוסיף עו"ד בסון, אם האתר יהיה מסודר ונגיש יותר, ניתן יהיה להוציא לפועל עסקאות מקרקעין ללא סיוע עורך דין. "כך זה נעשה בכל הארצות המודרניות, שם עניין הרישום הוא דבר טכני וטפל לעסקת הנדל'ן, בעוד שבארצנו הקטנה עניין הרישום, תוצאותיו וביצועו הם המפתח להתקדמות העסקה".

 

על נושא שדרוג האתר אומר אלגוואי כי העובדים חוששים לביטחונם התעסוקתי על רקע הטמעת מערכת מחשוב חדשה, שעלולה לייתר את עבודתם. אלגאווי אמר כי העובדים דרשו במו"מ תוספות ושכר והבטחה של ביטחון תעסוקתי לעובדים - אולם האוצר הסכים רק לתת להם מענק חד פעמי של 900 שקל.

 

בעניין הטענות כי העיצומים של עובדי הטאבו מטרפדים עסקאות נדל"ן בשבוע האחרון, מסר אלגאווי בתגובה כי "יש להפנות את הטענות למשרד המשפטים ולממונה על השכר. אם זה כואב לאזרח - זה כואב גם לנו, אבל צריך להבין שהעובדים התאפקו במאבק הזה 3 שנים. אנחנו רק רוצים שיישבו איתנו. לא ייתכן שאומרים לנו לא - והולכים".

 

יצוין כי בתוך כך, היום פתחו גם עובדי משרד הבינוי והשיכון בעיצומים, במסגרתם הם מונעים שיווק קרקעות חקלאיות בשולי הערים הגדולות, לצורך בניית דיור להשכרה. העילה לעיצומים היא ההודעה האחרונה של שר האוצר, יאיר לפיד, על הוצאה לפועל של מכרזים לדיור להשכרה, וזאת על רקע הקמת החברה הממשלתית החדשה לדיור להשכרה ביוזמתו. עם זאת, בהסתדרות הבהירו כי העיצומים נקודתיים ולא פוגעים בציבור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  מישל דור שי רוזנצוויג רותם פלדנר
נסח טאבו. צילום אילוסטרציה
צילום: מישל דור שי רוזנצוויג רותם פלדנר
מומלצים