שתף קטע נבחר

ר"ג עדיין תקועה: מה יקרה לתמ"א 38 בעיר?

עיריית ר"ג הציגה תוכנית חדשה להתחדשות עירונית, חודשיים לאחר ביטול תוכנית הצפיפות בעיר שנחשבה לחלוצת תמ"א 38. לפי התוכנית, מדי שנה ייבנו כ-1,000 דירות ב-30 בניינים בלבד - אך קבלנים טוענים שכיום תקועות בצנרת לפחות 320 בקשות לתמ"א. באופוזיציה טוענים שהעירייה לא רוצה להקים עוד תשתיות, אך בעירייה מבהירים: התוכנית משקפת את המצב הקיים

העיר רמת גן נחשבה בשנים האחרונות כחלוצת פרויקטי התחדשות עירונית, לאחר שהעניקה הקלות בזכויות הבנייה במסגרת מיזמים של תמ"א 38. אולם באחרונה ביטל בית המשפט את תוכנית הצפיפות בעיר, והעירייה - בהובלת ראש העיר הטרי ישראל זינגר - הודיעה על מדיניות מרוסנת יותר בכל הקשור להוצאה לפועל של פרויקטים אלה.

 

 

כותרות אחרונות על ר"ג בערוץ הנדל"ן :

 

שלשום (א') הציגה הנהלת העירייה את תוכנית המתאר העירונית החדשה לתמ"א 38, לפיה בכל שנה בעשור הקרוב יוקמו כ-1,000 יחידות דיור בכ-30 בניינים חדשים בלבד, במסגרת התחדשות עירונית. אלא שבפועל, בצנרת התכנונית של העיר רמת גן ממתינות לא פחות מ-320 בקשות של ועדי בתים, המעוניינים לבצע התחדשות עירונית בבניינים שאותם הם מייצגים.

 

לדברי חיים כהן, מהנדס עיריית רמת גן, במסגרת התוכנית החדשה ייבנו, בעצם, פחות דירות חדשות על כל דירה ישנה שתיהרס. "המצב הקודם נתן מכפיל התחדשות של 4.4. עכשיו היחס יעמוד על 3.5 - ולכן התחזית היא ל-1,000 דירות בשנה, 80% מהן במסגרת מסלול של הריסה ובנייה מחדש ועוד 20% במסגרת של תוספת על מבנה קיים", הוא מסביר.

 

כהן נחשב לדמות שדחפה כמה שיותר פרויקטים להתחדשות עירונית, ולצורך כך העמיד ארסנל של תמריצים לקבלנים במסגרת התמ"א, שהפכו את רמת גן למקום הלוהט ביותר בתחום. כעת נראה כי הוא מאוכזב למדי מהמצב הקיים.

 

"מה אני מרגיש באופן אישי זה לא רלוונטי. אני פועל לפי ההנחיות", הוא אומר, ומתכוון בכך להחלטת בית המשפט לבטל את תוכנית הציפוף העירונית הקודמת, שאילצה את העירייה להכין תוכנית חדשה. "בעוד כחודש וחצי תוצג התוכנית, וההמלצה שלי תהיה להפקיד אותה", הוא מוסיף, "יינתנו חודשיים למתנגדים לתוכנית - כלומר בסביבות החודשים יולי-אוגוסט היא כבר תהיה בתוקף".

 

האופוזיציה: "העירייה מכבסת נתונים"

באופוזיציה בעיריית רמת גן מתנגדים לתוכנית החדשה ואף טוענים כי הנהלת העירייה זורה חול בעיניי התושבים. "כל החישובים של העירייה לא לוקחים בחשבון תוכניות בנייה מעבר לתמ"א 38, ומקמצים במספרים שבפועל יהיו הרבה יותר גבוהים, כי קצב הבקשות לתמ"א רק הולך וגדל", טוען חבר הכנסת לשעבר כרמל שאמה-הכהן, שיושב באופוזיציה.

 

שאמה-הכהן מגדיל לעשות ומאשים את העירייה בכך שהיא טוענת כי ניתן יהיה לבנות רק 1,000 דירות בשנה - כי כך לא תצטרך לדאוג לתשתיות ומבני ציבור. "אגף ההנדסה מציג תמונה כזאת כדי לא לבנות עוד תשתיות", הוא טוען, "בפועל, מי שישלם את המחיר הם התושבים - שאיכות חייהם תרד".

 

עוד הוא אומר כי אמנם התוכנית כנראה תעבור במועצת העיר, "אבל כשהיא תגיע לוועדה המחוזית ולבתי המשפט, היא תיתקע - כי שם כבר אי אפשר יהיה לבלף. מה שקורה זה שהעירייה לא לומדת, ומחפשת קיצורי דרך שלא מכינים את העיר לבנייה ולהתחדשות".

 

עו"ד רועי ברזילי, חבר מועצת העיר רמת גן, מחזק את הדברים. "התוכנית מסתמכת על נתונים שגויים, שכן היא לא בחנה תוספות יחידות דיור בתוכניות שאינן תמ"א, וממחישה עד כמה נמצאת העיר רמת גן בגירעון תשתיות חריג מהרצוי כבר כיום". לדבריו, "לאחר שתושלם הפרוגרמה (תוכנית המתאר החדשה - א.ש), ותתוקן בהתאם להערות שהעלינו, ניתן יהיה להתחיל לדון בתוכנית חדשה, ולגשת ולתכנן את התשתיות ביחס לגידול הצפוי באופן יסודי ומבוקר".

 

"המשרד שלי מקבל 30 פניות בחודש בנושא התחדשות עירונית, עם 100% הסכמה של הדיירים", מוסיפה עו"ד רוית סיני, העוסקת בתמ"א 38. לדבריה, "לא ייתכן שרק 30 בניינים ייבנו מדי שנה ברמת גן - זה פשוט לחסל את התמ"א בעיר. תמ"א נועדה להפוך בניין בגובה שתי קומות לבניין עם 8 קומות - וכך העירייה תקבל פי 3 ארנונה. המדיניות הקיצונית שלה פשוט לא ברורה".

 

"הרווח בפרויקט של ראש העיר - 23 דירות"

באותה הישיבה שבה הוצגה המדיניות התכנונית החדשה של העירייה, אישרה הוועדה המקומית באופן סופי פרויקט התחדשות עירונית ברחוב תש"י בשכונת ראשונים בעיר (הידוע גם כמתחם המתמיד, בסמוך למתחם עלית ומתחם הבורסה). מדובר במתחם שבו ראש העיר זינגר הוא חלק מבעלי הנכסים שיפונו בו, ובמקומם ייבנו 45 יחידות דיור חדשות.

 

"אין לי בעיה עם זה שמאשרים בנייה חדשה, שיהיה להם לבריאות", אומר שאמה-הכהן, "אבל השאלה היא למה יש אישור ל-45 דירות במסגרת תמ"א 38, שמעניקה פטור מהיטל השבחה של מיליוני שקלים - שיכולים היו להיות מוקצים להקמת תשתיות". לדבריו, "הרווח נטו בפרויקט של משפחתו של זינגר הוא כ-23 דירות. גם בפחות מזה הם היו מרוויחים יפה". גורמים נוספים בעירייה סיפרו ל-ynet כי לא היה להם נוח עם אישורה של התוכנית ברחוב תש"י.

 

בעניין טענות האופוזיציה, הגיבו בשם העירייה המהנדס חיים כהן ויו"ר הוועדה המקומית, עו"ד אביבית מאור-נמרודי. לדבריהם, התוכנית עדיין לא הושלמה וכל הצדדים הוזמנו לישיבה אתמול, כולל עמותת אדם טבע ודין, שהגישה עתירה נגד העירייה כדי לבטל את תוכנית הצפיפות העירונית. עוד הוסיפו כי "הפרוגרמה מציגה מצב קיים ומשקפת אותו. הצוות שערך את התוכניות הוא צוות מקצועי ומיומן, שלא קיבל כל הנחיות, וחברי האופוזיציה מוזמנים להעיר הערות ולציע פרוגרמה חלופית".

 

בעניינו של הנכס של זינגר, אמרו השניים בתגובה כי "אלו הזכויות החלות במקום, והפטור מהיטלי ההשבחה במסגרת תמ"א 38 הוא מוחלט וללא שיקול דעת". עוד הוסיפו כי "במקום אוחדו שני מגרשים, ולפיכך נוצר מצב שבו הבניין החדש יעמוד בתוכניות החלות - כאשר הוא מאפשר מרווח רחב יותר בין הבניינים הסמוכים והרחוב".

 

עו"ד אלי בן ארי מעמותת אדם טבע ודין מסר כי "אנחנו מצפים מעיריית רמת גן ומכל עירייה שמקבלת החלטות על הגדלת צפיפות, לבסס את ההחלטות האלו על בדיקה מקיפה בנוגע למצב הקיים של שטחי וצורכי הציבור בשטח המיועד לתוספת יחידות הדיור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניין המיועד לתמ"א 38 ברמת גן
צילום: אבי חי ויוגב אטיאס
כרמל שאמה-הכהן, חבר האופוזציה בעיריית ר"ג
צילום: אבי חי ויוגב אטיאס
עו"ד רועי ברזילי, חבר מועצת עיריית ר"ג
מומלצים