שתף קטע נבחר

לפיד: דירות להשכרה לא יהפכו למעברות. צפו

שר האוצר השתתף בדיון של ועדת הפנים על הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים: "מידת האגרסיביות של צעדינו - בהתאם למידת עומק המשבר בשוק הדיור. זה איום על דור שלם, בעיקר על הצעירים". ויקי וענונו, פעילה חברתית, טענה: "לפיד לא מחובר למה שקורה בשטח". צפו בדיון

כשבוע לאחר שמליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לדיור (המכונה חוק הוותמ"ל), התכנסה הבוקר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת כדי לדון בהצעה להכנתה לקריאה שנייה ושלישית. בדיון לקחו חלק שר האוצר יאיר לפיד וכן נציגי המשרד להגנת הסביבה, התאחדות בוני הארץ ואחרים. ynet העביר בשידור חי את הדיון.

 

חוק הותמ"ל - עוד כותרות בערוץ הנדל"ן :

 

צפו בתקציר מהדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת:

 

"אנחנו מאוד רוצים להביא את החוק לידי סיום במושב הזה", פתחה את הדיון ח"כ מירי רגב, יו"ר הוועדה, "זה לא נראה לי אפשרי אבל נשב כדי לראות כיצד נוכל לקדם מהר את החוק הזה, כי בסופו של דבר אנחנו רוצים להביא בשורה לציבור הישראלי".

 

"ב-6 השנים האחרונות הייתה עלייה של 50% במחירי הדירות גם בפריפריה וגם באזורי הביקוש", אמר לפיד, "חלק מהעלייה הזאת היא מסיבות כלכליות, בגלל הריבית הנמוכה, בגלל היעדר אלטרנטיבות השקעה. הבעיה המרכזית היא ההיצע - במשך שנים לא בנו מספיק דירות ולא שחררו מספיק קרקעות".

 

הוא הוסיף כי "במסגרת קבינט הדיור, אנחנו עובדים באופן אינטנסיבי כי אנחנו נחושים להוריד את רמת המחירים ולהגביר את ההיצע. הצעת החוק הזו נועדה להתמודד עם המשבר הזה, שאתם חברי ועדת הפנים מכירים היטב ועוסקים בו כמעט באופן יומיומי". הוא הבהיר כי "במסגרת החוק החדש, הליך פדיון הקרקע יקודם במקביל להליך התכנון. אם מחזיק הקרקע לא ישתף פעולה - המדינה תיטול את הקרקע ותפצה אותו - אבל לא בפיצוי מוגדל".

 

לפיד התייחס גם להסכמי הגג שנחתמו בחודשיים האחרונים בקריית גת, במודיעין ובראש העין וציין כי באמצעותם ייחתמו הסכמים ל-100 אלף יחידות דיור. הוא אף דיבר על סוגיית הדיור להשכרה והודה כי אין כיום מדיניות של דיור להשכרה לטווח ארוך. "אני מודה שמדובר בצעדים אגרסיביים - מידת האגרסיביות (של הצעדים שבהם נוקט האוצר - ה.צ) היא מידת עומק המשבר בשוק הדיור הישראלי. זה איום על דור שלם, בעיקר על הצעירים, וזה הנושא המרכזי שאנו במשרד האוצר עוסקים בו יומיום".

 

"לפיד לא מחובר למה שקורה בשטח"

אמיר לוי מאגף התקציבים באוצר הסביר כיצד תפעל הותמ"ל (הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור), אולם ח"כ תמר זנדברג (מרצ) טענה כי אין זה נכון לטפל בהגדלת היצע הדירות בלבד, שכן לא זו הבעיה של משבר הדיור. "יש כאן ניסיון לתכנן עוד ועוד שכונות חדשות בשטחים פתוחים, חלקן בשולי הערים", אמרה.

 

היא הוסיפה כי "יש כאן ועדה חדשה ללא נציגים סביבתיים. למעשה, יוקמו שכונות המיועדות למעמד הבינוני שמבוססות על רכב פרטי, ללא התייחסות למחיר הדירות, לדיור הציבורי ולדיור בר-השגה, ללא פיקוח על שכר הדירה - ואלה הצרכים העיקריים והמרכזיים שצריכים להעסיק את מערכת התכנון".

 

ויקי וענונו, פעילה חברתית, תהתה היכן ייבנו הדירות החדשות במסגרת החוק החדש. "אני אם חד הורית ויש פה עוד אנשים ללא כלי רכב - כיצד הם יצליחו להסתדר בפריפריה? הם יתפסו טרמפים", שאלה. וענונו טענה כי השר לפיד "אינו מחובר למה שקורה באמת בשטח".

 

וענונו הוסיפה שמי שצריך להיות אחראי על החוק זה בכלל משרד הבינוי והשיכון, והאשימה את שר השיכון בכך שאינו מעורב בנושא ו"נעלם" מדיונים בנושא דיור. "לא שמעתי אתכם מדברים על מחירי הדירות", הוסיפה וענונו, "לבנות 150 אלף דירות ולא להתייחס לציבור הקיים - זה לא מה שיפתור באמת את בעיית הדיור".

 

"כשאתה שוכר ממישהו דירה, אתה בן ערובה שלו - הוא יכול להעלות לך את שכר הדירה או לפנות אותך מהדירה", אמר לפיד, "מה שמונח לפניכם זה שינוי תרבותי. אנחנו רוצים לבנות מגדלי דיור להשכרה כי אין היום כאלה. במגדלים כאלה לא יוכלו להעלות את מחיר השכירות כי הוא יהיה מפוקח". שר האוצר התייחס לטענה כי מגדלים אלה יהפכו ל"מעברות מודרניות", ואמר מנגד שכל עוד יש תכנון נכון, המגדלים הללו יהיו ראויים למגורים.

 

לפיד המשיך עם אמירותיו הקודמות ואמר: "אנחנו מוכנים להפסיד כסף". הוא הוסיף כי "מסלול הדיור להשכרה זהו מסלול תכנוני נוסף, שאינו בא במקום דיור ציבורי או דיור בר-השגה. שלא יהיה ספק - אנחנו בעד דיור בהישג יד, נגד לייצר גטאות פריפריה לעניים וערים לעשירים". ח"כ דב חנין (חד"ש) טען שהאוצר הזניח את סוגיית הדיור הציבורי, אולם לפיד אמר כי "חוק הדיור הציבורי היה קפוא עד שאני הפשרתי אותו".

 

עם יציאתו של לפיד מהדיון, אמר איתמר בן דוד, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע: "צר לי שהשר לפיד לא זכה לשמוע בדיון בוועדה, שקוראים לה הפנים והגנת הסביבה, את ההיבט הסביבתי. המטרה של החוק הנוכחי היא לעקוף את מוסדות התכנון הקיימים, תוך שמייבשים אותם, והכול לטובת היזמים".

 

עוד הוסיף בן דוד כי "לא ראינו בהצעת החוק שום ביטוי לעמדות שהביעו ארגוני הסביבה בפני צוות 90 הימים, בהם תהליכים של התחדשות עירונית וחיזוק הערים פנימה. אבל מה כן קיבלנו? את העובדה שדווקא מי שיוצר את משבר הדיור, מקבל ייצוג יתר על פי ההצעה, וזו דוגמא לחוסר האיזונים והבלמים שכל כך חיוניים במוסדות התכנון".

 

עו"ד דודו קוכמן, מזכ"ל תנועת האיחוד החקלאי, טען כי "93% מהקרקעות מנוהלות על ידי המדינה, ויש היום מספיק כלים לו רצתה בכך המדינה כדי לטפל במצוקת הדיור. האמת היא שהמדינה ממכרזת את עצמה לדעת, והיא המספסרת העיקרית בקרקעות".

 

יכולות המדינה יועצמו

ההצעה קובעת כי יוקם מוסד תכנון חדש שיחזיק בסמכויות לאישור תוכניות של עשרות אלפי יחידות דיור למגורים, בין היתר במרכז הארץ. הוועדה תטפל בכל שלבי התוכנית המאושרת, דבר שיביא לקיצור משמעותי של משך הזמן שבין איתור המתחמים שיפותחו לבין תחילת הבנייה.

 

אתמול ערכו ארגוני חברה וסביבה תדרוך עיתונאים בבית החברה להגנת הטבע בתל-אביב, ובו הביעו התנגדות חריפה לחוק. בין היתר טענו המשתתפים כי באמצעות החוק החדש, מבקש משרד האוצר להסיט את האשמה מכישלון אגף התקציבים בתחום הנדל"ן לגורמים אחרים שאינם אשמים במצוקת הדיור.

 

הצעת החוק התבססה על המלצות צוות 90 הימים שהוקם על ידי השר לפיד, המשמש כיו" קבינט הדיור. תזכיר החוק הוגש במשותף על ידי משרדי האוצר, הפנים והשיכון. ההצעה תיכנס לתוקף למשך ארבע שנים עם אפשרות להארכה.

 

בהצעת החוק נקבע, כי יועצמו יכולות המדינה בכל הנוגע להשבת קרקע חקלאית השייכת לה לטובת פרויקטים בשולי הערים. הליכי פדיון קרקע מחוכרים חקלאיים או בעלי זכויות אחרים נמשכים שנים רבות ומהווים גורם מעכב משמעותי לשיווק מתחמי קרקע לדיור.

 

החלטות הותמ"ל יגברו על כל תוכנית מתאר, למעט תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35). התוכניות שיאושרו במוסד התכנון העליון יתווספו לכ-60 אלף יחידות דיור שמאושרות בכל שנה על ידי מוסדות התכנון הקיימים.

 

מוסד התכנון העליון החדש ידון אך ורק בתוכניות דיור לאומיות רחבות היקף (ל-500 דירות ומעלה) בהליך מזורז, תחת הכותרת "תוכנית אחת, ועדה אחת". זאת בניגוד לשרשרת התכנון שעוברת תוכנית סטנדרטית כיום, מהוועדות המקומיות למחוזיות, ולעתים אף למועצה הארצית לתכנון.

 

הממשלה תוכל להכריז על מתחם כמתחם דיור לאומי והוא יידון בוועדת תכנון אחת בלבד. על החלטות מוסד התכנון הלאומי לא ניתן יהיה לערער (ניתן להגיש התנגדויות במהלך אישור תוכנית, אך לא לערער על החלטה סופית של הותמ"ל), והיא תוכל כאמור לגבור על כל תוכנית מתאר, מלבד תמ"א 35.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן גלילי
שר האוצר יאיר לפיד
צילום: חן גלילי
מומלצים