שתף קטע נבחר

מחדלי שוק הגז הביתי: "אין אכיפה וענישה"

דיון שנערך בוועדת הביקורת של הכנסת על ההפקרות השוררת בבטיחות משק הגז הביתי חשף כי בין השנים 2009 ל-2012 אירעו כ-8,800 תקלות מסוכנות הקשורות בגז בישול. עוד חשף הדיון כי אם תופסים גנבים של בלוני גז, מפעילים ללא-רישיון וסוחרים ללא-היתר, הם בקושי נשלחים למאסר

בצל אסון הגז בעכו נערך היום (ב') בוועדה לביקורת המדינה דיון שנקבע מראש על ההפקרות השוררת בבטיחות משק הגז הביתי לבישול כתוצאה מאכיפה שטחית ורחמנות של שופטים. זאת התמונה המצטיירת מדו"ח מבקר המדינה ומנתונים אחרים שהגיעו לוועדה. התמונה מתייחסת בעיקר לבתים שבהם משתמשים בבלונים.

 

טכנאי גז: הפיצוץ בירושלים בגלל לחץ עבודה

נפגעו בפיצוץ גז, בית המשפט התעלם

דליפת הגז: כך תמנעו אסון אצלכם בבית

 

הנתונים של מכבי האש מגלים כי ב-3 השנים שבין 2009 ל-2012 אירעו 8,785 תקלות מסוכנות או קטלניות דומות למקרים האחרונים בירושלים ובעכו. הן נגרמו משימוש לא מבוקר במתקני הגז, חלקם לא חוקיים, מדליפות גז, פיצוצים, דליקות, עד מקרי הרעלות, חנק לעיתים עד מוות. ב-2012 לבדה התרחשו 4,752 אירועים כאלו.

 

מהדיון עלה פער אדיר בין הנתונים של מכבי האש לנתוני משרד האנרגיה שמסתכמים בכ-200 אירועי בטיחות גז. לגבי התמונה העלובה של האכיפה אין מחלוקת. אם כבר תופסים גנבים של בלוני גז, מפעילים ללא-רישיון וסוחרים ללא-היתר, הם בקושי נשלחים למאסר.

 

עונשים לא מרתיעים לסוחרים בגז פיראטי

ראש מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה, חן בר יוסף , הודה כי יש סיכוי נמוך לגלות עברייני גז הגונבים בחצרות הבתים גז מבלונים כדי למלא בלונים אחרים. לדבריו, במשך שנים המשרד לא הצליח להכניס לכלא סוחר בגז פיראטי, למרות שהעונש הקבוע בחוק הוא עד שנתיים מאסר וקנס עד רבע מיליון שקל.

 

נציג המשטרה, רפ"ק יעקב לופז, היה מדויק יותר. לדבריו הוגשו אמנם עשרות כתבי אישום, ומספר בקשות למעצר עד תום ההליכים, "אבל רוב השופטים קבעו רק 5-6 חודשי מאסר על תנאי ועבודות שירות, ולפני חודשים אחדים נשלח סוחר אחד בלבד ל-11 חודשי מאסר בפועל".

 

בר-יוסף הוסיף, "אנחנו מהדקים את שיתוף הפעולה עם המשטרה, ומסמיכים את הפקחים להחרים בלון פיראטי באופן מיידי. מחר אנחנו מקדמים בוועדת הכלכלה חוק, שיאסור אספקת גז לסוחר-שאינו-מורשה". יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) העיר, "דבר לא השתנה במשך השנים שחלפו מדיון דומה שקיימתי בוועדת הפנים".

 

מדו"ח מבקר המדינה עולה כי משרד האנרגיה טרם השלים את כתיבת התקנות והנהלים החדשים למתן אישורים וההיתרים למתקני הגז, מה שמקשה על הספקים להגיש בקשות לרישיון, ועל המשרד לפקח עליהם ולבקר את שמירת כללי הבטיחות.

 

המבקר ערך בדיקה אקראית של 47 תיקי בקשות רישיון לעבודות גז מתוך 1,250 תיקים ולא מצא באף בקשה הוכחה שמנהל הבטיחות לענייני גז במשרד האנרגיה בדק שלמבקשי הרישיון אין עבר פלילי. המנהל גם לא התייחס למידע פלילי מהמשטרה על 5 בעלי רישיון ולא בחן בפרק זמן סביר את שלילת רישיונם גם אחרי שהוגשו נגדם כתבי אישום.

 

שר התשתיות, האנרגיה והמים, סילבן שלום, אמר לוועדה כי בעיות רבות מוכרות לו שנים, ודו"ח המבקר העלה נקודות חשובות ונכונות. הוא הדגיש כי לא על המשרד אלא על המבקש לסחור בגז יש להטיל את החובה להציג תעודת יושר, וכי יעבור במליאת הכנסת בקריאה ראשונה חוק שיאפשר לדיירים - ולא לקבלן - להחליט מי יספק להם גז. הוא קרא להגדיר גניבת בלון גז כגניבה בנסיבות חמורות, כיוון שמדובר בחומרים מסוכנים.

 

עו"ד אורן תמיר, ממשרד המשפטים, הודיע כי משרדו מוביל החמרה בענישה של סוחרי-גז שאינם-מורשים, בהגדלת הקנס ליותר מחצי מיליון שקל ועונש מאסר בפועל של 3 שנים, והוא איננו תומך בעונשי מינימום. לדבריו, "השופט צריך לאזן בין שמירה על שלום הציבור ומסוכנות העבירה לנסיבות האישיות של העבריין".

 

חבר הכנסת נסים זאב (ש"ס) אמר, "לפני שדואגים מחיסולי העולם התחתון, צריך להתייחס לכל בלון גז כאל מטען חבלה ליד הבית. יש שוק שחור וגניבות בלונים מדי יום בממדים של סכנת נפשות מידית". הדיון הסתיים ללא החלטות. היו"ר כהן רק אמר כי "רחמנות השופטים על עברייני הגז היא אכזריות כלפי הילדים שנפגעו מהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים