שתף קטע נבחר

נוחי דנקנר מציע את ביתו למכירה בהרצליה

חשיפת "ידיעות אחרונות": הבעלים לשעבר של קונצרן אי.די.בי מנהל בימים אלה מו"מ עם 6 בנקים כדי להגיע להסכם בעניין חובותיו האישיים. הצעד הראשון: מכירת ביתו המפואר בהרצליה פיתוח, המוערך ‭45-ב‬ מיליון שקל

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, נוחי דנקנר, מנהל מגעים מתקדמים עם 6 בנקים במטרה להגיע להסדר בעניין חובותיו האישיים. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי דנקנר הודיע לבנקים, בין היתר, על כוונתו להציע את ביתו הענק בהרצליה פיתוח למכירה תמורת 45 מיליון שקל. "ההחלטה למכור את הבית היא לא קלה מבחינתו‭,"‬ טוענים מקורבים לעסקה.

 

נוחי דנקנר - כותרות אחרונות בערוץ הכלכלה :

 

המו"מ מתנהל עם 6 הבנקים - הפועלים, לאומי, מזרחי-טפחות, דיסקונט, אגוד וקרדיט סוויס - במטרה להסדיר את חובו הפרטי של דנקנר המוערך ב‭485-‬ מיליון שקל. הסכום כולל חובות אישיים של דנקנר ושל טומהוק, חברה פרטית שבאמצעותה שלט בפירמידה העסקית של אי.די.בי, וכן ערבויות אישיות שלו להלוואות של גנדן, גם היא חברה פרטית.

 

ההערכות הן שחובותיו האישיים של דנקנר לבנק הפועלים נאמדים ‭140-ב‬ מיליון שקל, וללאומי ב‭125-‬ מיליון שקל. הסכומים לא כוללים את חובותיה של גנדן ללאומי ומזרחי-טפחות, שכנגדם שיעבד דנקנר את מניות אי.די.בי.

 

שני הבנקים מימשו בחודש שעבר את רוב המניות המשועבדות במחיר נמוך, לאחר שבית המשפט המחוזי קבע שהשליטה בקונצרן תעבור לאנשי העסקים אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה.

 

ביתו של נוחי דנקנר בהרצליה פיתוח (צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ,
ביתו של נוחי דנקנר בהרצליה פיתוח(צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ,
(צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ,
(צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות")

 

העקרונות המרכזיים 

בכוונתו של דנקנר להציע הסדר אחד לכל הבנקים על בסיס 3 עקרונות: א. לא תהיה עדיפות לנושה כזה או אחר, לא בהסדרי ביניים ולא בתנאים בלעדיים שייתנו עדיפות לבנק כזה על בנק אחר. ב. לא תהיה מחיקת חובות אלא פריסה מחדש על פני שנים רבות יותר. ג. מכירת ביתו של דנקנר בהרצליה פיתוח, כשחלק מהתמורה ייכנס לקופת ההסדר.

 

ואיך יחזיר דנקנר את החוב? נודע כי הוא הציג לבנקים שורה של פרויקטים ומיזמים עסקיים שהוא בוחן, בין היתר עם שתי חברות סיניות. לאחרונה פורסם שדנקנר קיבל הצעה לנהל תאגיד סיני, הקשור כנראה לחברת כימצ'יינה שרכשה ‭2011-ב‬ את השליטה בחברת האגרוכימיה מכתשים אגן. כימצ'יינה מחזיקה ‭60%-ב‬ ממניות מכתשים (שכיום נקראת אדמה),‬ וכור מקבוצת אי.די.בי ‭40%-ב‬ הנותרות.

 

לפני כשנה, בזמן ניסיונותיו של דנקנר להגיע להסדר חובות שישמר את שליטתו בקונצרן אי.די.בי, הוא גייס את אדוארדו אלשטיין, איש העסקים הארגנטינאי, להזרים כספים לאי.די.בי, כמו גם לחברת גנדן הפרטית. סכום של 25 מיליון דולר הושקע אז בגנדן, ודנקנר נועד עם מנכ"לית הבנק, רקפת רוסק עמינח, במטרה להגיע להסדר שבמסגרתו יימחקו ‭150-כ‬ מיליון שקל מתוך חוב כולל של 450 מיליון שקל ללאומי.

 

אולם, חשיפת ההסדר בתקשורת הובילה לגל ביקורת חריף כנגד לאומי שנסוג מההסכמות והודיע כי ישקיע את כל המאמצים על מנת לגבות את החוב עד לשקל האחרון. במסגרת זו מימש כאמור לאומי חלק ממניות אי.די.בי שהיו משועבדות לטובתו.

 

הבנקים המלווים לחברות הפרטיות של דנקנר - הן בגנדן והן בטומהוק - כבר סיווגו בעבר את החובות של החברות כחובות אבודים והכירו בהפסדם. כעת, כל שקל שיצליחו הבנקים להחזיר באמצעות פעולה כזו או אחרת - הסדר מוסכם או כינוס נכסים - ייזקף לטובתם.

 

הסדר לחובות הפרטיים של דנקנר ייבחן תחת זכוכית מגדלת בעיני הציבור. כל הקלה שלא במקום עלולה לגרור אחריה ביקורת עזה ואף מחאת צרכנים, שאף אחד מראשי הבנקים לא רוצה להתמודד איתה.

 

היחסים האישיים 

גם ליחסים האישיים יש משקל כבד בעניין. רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי, כבר חוותה את כובד משקל ההחלטה על כתפיה בשנה שעברה. גם לציון קינן, עמיתה מבנק הפועלים, לא מצפה משימה קלה, בעקבות ההיסטוריה של הבנק עם משפחת דנקנר שכללה הלוואות ואת היותו של דני דנקנר, בן דודו של נוחי, יו"ר הבנק בעבר.

 

הדבר נכון לא רק לבנקים המקומיים אלא גם לקרדיט סוויס, שמצא את עצמו בתוך הקלחת. לקרדיט סוויס השווייצרי ולדנקנר היסטוריה משותפת: דנקנר הוביל את השקעתה של כור בקרדיט סוויס, שהסבה לחברה רווחים יפים לצד הפסדי עתק. קרדיט סוויס היה גם זה שעמד לצד דנקנר בכל ההצבעות על הסדר החובות באי.די.בי. סביר להניח שדרישתו של דנקנר שלא לייצר העדפת נושים נובעת, בין היתר, מרצונו להשיב תודה לחברים משווייץ.

 

בכל מקרה, דנקנר לא איבד תקווה לחזור לשליטה או לשותפות בגרעין השליטה באי.די.בי. לפני כשבועיים הגיש דנקנר ערעור לבית המשפט העליון על החלטתו של השופט איתן אורנשטיין בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שאישר את העברת אי.די.בי אחזקות לאדוארדו אלשטיין ומוטי בן-משה. דנקנר מבקש לאשר את ההצעה הנגדית שהגיש יחד עם איש העסקים אלכסנדר גרנובסקי ומשפחת נקש.

 

לחלופין מציע דנקנר לכנס את אסיפות הנושים מחדש שיצביעו על ההצעה שלו וגם על ההצעה של אלשטיין-אקסטרה, לאחר שלדבריו לנושי החברה לא היה את כל המידע הרלוונטי על קבוצת אקסטרה של בן משה בזמן ההצבעות, שבמסגרתן העדיפו את הצעתם של אלשטיין ובן משה על הצעתו.

 

במקביל, מציע נוחי דנקנר כי אם לא תתקבל ההצעה שלו ושל אלכסנדר גרנובסקי יחזור התיק לבית המשפט המחוזי להליך פירוק. "קבלת הערעור לא תפגע בנושים אלא תציל את החברה מהשתלטות עוינת של גורמים מפוקפקים‭,"‬ טען דנקנר בערעור שהגיש באמצעות עו"ד שמואל קסוטו.

 

היו"רים החדשים של דסק"ש 

בתוך כך, על רקע הדיווחים על מתיחות בין בעלי השליטה החדשים באי.די.בי - אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה - והקשיים בהשלמתו של הסדר החובות בקונצרן, מונו בסוף השבוע השניים ליושבי ראש משותפים של חברת דיסקונט השקעות.

 

דסק"ש היא החברה שבאמצעותה שולטת אי.די.בי בחברות התפעוליות המשמעותיות בקבוצה - סלקום, שופרסל ונכסים ובניין. כמו כן, מונה לדירקטור אהרון פוגל, יו"ר אי.די.בי פיתוח. שולם לפידות, מקורבו של אלשטיין, יכהן כדירקטור חליף. יתר הדירקטוריון מורכב כיום מדירקטורים בלתי תלויים ומדירקטורים חיצוניים.

 

עקב חשיבותה של דסק"ש בפירמידה העסקית של אי.די.בי, מינוייהם של אלשטיין ובן משה ליו"רים משותפים הוא מהלך של פשרה בין הצדדים, כשבתחילה תוכנן למנות את פוגל גם ליו"ר של חברה זו.

 

בדסק"ש נערכים להשלמת המיזוג עם החברה-הבת כור. שווי כור במסגרת המיזוג צפוי לעמוד על ‭3.5-כ‬ מיליארד שקל. במסגרת המיזוג צפויה חברת כור לבצע חלוקת דיבידנד מיוחד, לאחר שקיבלה את אישור בית המשפט לכך. דסק"ש צפויה לקבל בעקבות זאת ‭989-כ‬ מיליון שקל, ובקופתה של כור ייוותרו ‭259-כ‬ מיליון שקל לאחר פדיון איגרות החוב שלה.

 

אז מה יש בבית של דנקנר?

לאחרונה פורסם ב"ממון" כי בספטמבר האחרון, במהלך מאבק ההישרדות שלו באי.די.בי, רשם דנקנר חצי מהווילה על שמה של אשתו אורלי. הנכס למעשה נמצא בבעלות קק"ל, ודנקנר רכש את זכויות החכירה בו ‭.1998-ב‬

 

ממסמכים שהגיעו לידינו עולה כי דנקנר חילק את ביתו ל-3 חלקות משנה, והעניק לרעייתו מחצית מהזכויות בהן. בפברואר לפני 16 שנה רכש דנקנר משני אנשים את זכויות החכירה בשתי חלקות להקמת בית אחד. תמורת הזכויות הוא שילם סכום כולל של ‭9.3‬ מיליון שקל. נרשמה משכנתה לטובת בנק מרכנתיל דיסקונט, וזו נמחקה בהמשך.

 

הבית כולל ‭1,000-כ‬ מ"ר בנוי על שטח של שני דונם. יש בריכה צמודה בשטח של 84 מ"ר, ולצדה ג'קוזי. יש 5 חדרי שינה עם שירותים ואמבטיה צמודים, יחידת הורים בשטח של 50 מ"ר, חדר ארונות בשטח של 20 מ"ר, מטבח, שני חדרי אוכל, סלון, חדר כושר, מעלית, חדר קולנוע, מרתף וחניה לשתי מכוניות וסירה. יש גם בריכת נוי וחצר אנגלית.

 

דנקנר כבר ביצע שינוי נדל"ני לאחרונה כשעזב את המשרדים המפוארים בקומות הגבוהות בקניון עזריאלי בתל-אביב לטובת משרד ברחוב יעבץ בשכונת נווה צדק, שם מדובר על שכירות נמוכה יחסית של אלפי שקלים בודדים בחודש.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עופר פטרסבורג, צח שפיצן ורועי ברגמן, "ידיעות אחרונות". הידיעה פורסמה הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות"
נוחי דנקנר. מוכר את ביתו
צילום: צביקה טישלר, "ידיעות אחרונות"
צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
בית דנקנר בהרצליה פיתוח
צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
מומלצים