שתף קטע נבחר

"בעולם הנדל"ן אני מרגישה שווה בין שווים"

דפנה הרלב, מנכ"לית קבוצת אביב, מאמינה שישראל נמצאת במגמה של שינוי בתעסוקת נשים בכלל ובנדל"ן בפרט. עדינה חכם, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו-סכסון, לא נוהגת לנדב מידע מהר והיזמית ענבל אור רואה בתפקיד רק יתרונות. הנשים החזקות בענף הנדל"ן: ראיון מיוחד לרגל יום האישה הבינ"ל

יום האישה הבינלאומי שמצוין מחר (שבת) מהווה כר נרחב לטענות על אפלייה מגדרית, אולם נשים לא מעטות נמצאות בכל זאת בעמדות מפתח בענפים שונים - אחד מהם הוא ענף הנדל"ן. שוחחנו עם 5 יזמיות נדל"ן, מהמובילות בתחום, ובדקנו מה הן חושבות על השוק בישראל, מהי לדעתן הסיבה שהוא נשלט בעיקר על ידי גברים ואיך הן משתלבות בו.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

דפנה הרלב (55), מנכ"לית קבוצת אביב, נשואה + 5 ו-2 נכדים

"אני מרגישה שווה בין שווים בעולם הנדל"ן", אומרת דפנה הרלב, מנכ"לית קבוצת הבנייה הוותיקה "אביב", ולא בכדי. הרלב, המתגוררת בכפר נטר, היא בת למשפחת אביב, המוכרת בין היתר כמי שהקימה את מגדל משה אביב ברמת גן, הנחשב לגבוה בישראל. יש לה ניסיון של 30 שנה בתחום הנדל"ן, ואת קבוצת אביב, הפועלת יותר מ-50 שנה, היא מנהלת מאז 2001 יחד עם אחיה, דורון אביב, המשמש כיו"ר הקבוצה.

דפנה הרלב. "אנשים שופטים אותי על בסיס מקצועי" (צילום: יונתן בלום) (צילום: יונתן בלום)
דפנה הרלב. "אנשים שופטים אותי על בסיס מקצועי"

 

"אנשים שופטים אותי על בסיס מקצועי, בעולם העסקים המטרה היא לעשות עסקים ולכן הכל מתבצע על בסיס כישורים עסקיים ורמה מקצועית", מוסיפה הרלב. לפני כ-6 שנים עוד שימשה כמנכ"לית בחברה-הבת אוסיף, עד שנמכרה לארקדי גאידמק תמורת 600 מיליון שקל. את הקבוצה, שהוקמה ב-1963 על ידי אביה משה אביב ז"ל, היא דואגת לנווט ביד רמה, ולאורך השנים הייתה מעורבת בהקמת פרויקטים כמו בית החולים אסותא, בנייני מתחם הבורסה ברמת גן, פרויקט סי אנד סאן ופרויקטי יוקרה נוספים ברחבי תל-אביב.

 

"אנחנו נמצאים כיום במגמה של שינוי בתעסוקת נשים בכלל ובנדל"ן בפרט", מבטיחה הרלב בשיחה עם ynet לרגל יום האישה הבינלאומי. "שוק הנדל"ן צריך אנשים מקצועיים שמגלים בקיאות בתחומם ובעלי יכולות ניהול מובילות. המנהל צריך לדעת להציב מטרות, לממש אותן, ולהוביל את החברה קדימה יחד עם העובדים. אלו תכונות הנדרשות בכל תחום ניהולי - וכמובן גם בתחום הנדל"ן".

 

לדברי הרלב, בתחום הנדל"ן יש כיום נשים רבות שמומחיות בתפקידן. "בקבוצת אביב, למשל, נמצאות נשים רבות בתפקידים כמו מנהלות כספים, מנהלת פיתוח עסקי, מהנדסות בניין ועוד", היא אומרת, "אנו רואים נשים מובילות גם בתחומים הנושקים לעולם הנדל"ן, כמו עורכות דין העוסקות בתחום התכנון והבנייה, מנהלות בבנקים העוסקות בתחום המימון וההשקעות, שמאיות, מתווכות, משווקות ואחרות".

 

אז מדוע אין כל כך הרבה מנכ"ליות בתחום לדעתך?

 

"לדעתי הסיבה נובעת מעיוות של העבר. בדיוק כמו שיש פחות דירקטוריות בחברות ציבוריות, מנהלות, חברות כנסת ושרות בממשלה, הדבר נובע מעיוותי העבר ולוקח זמן עד שנשים ייכנסו לעולמות אלו בצורה שווה. בעבר היה מקובל שגידול הילדים באחריות האישה, מה שעיכב את קידום הקריירה של הנשים. אם תהיה חלוקה שוויונית בין בני זוג ושימוש בסיוע חיצוני, אין סיבה שנשים לא יצעדו קדימה ויפרצו בקריירות משלהן. לדעתי, אנו רואים בתקופה האחרונה מגמת גידול של נשים מנהלות".

 

גורם נוסף שיכול לסייע לנשים בקידום הקריירה הוא קיום מסגרות של יום לימודים ארוך, מוסיפה הרלב. "אם מסגרות אלו היו נפוצות יותר בישראל, היינו רואים נשים רבות יותר המשלבות קריירה ועבודה לצד גידול הילדים. מסגרת מסודרת, דוגמת פעילות במתנ"סים או כל מסגרת אחרת שתכלול ארוחה חמה, תוכנית לימודים משלימה, חוגים, פעילויות העשרה איכותיות לילדים - יכולה לסייע, ולהערכתי נוכל לראות יותר נשים בכל המקצועות כולל בנדל"ן, בתפקידים משמעותיים יותר".

 

"היום אנו מוצאים נשים בתפקידים רבים מעולמות שונים כמו שיווק, פרסום, ניהול כספים והנדסה", ממשיכה הרלב, "זהו תהליך המתפתח במהלך השנים וכדי להיות אישה מנהלת יש צורך בשאפתנות ומיקוד במטרה. צריך לדעת להתגבר על הקשיים בהם נתקלים בדרך - ברגע שאישה תראה ידע מקצועי וניהולי לצד נמרצות ונחישות, יתאפשר לה להגיע לקידום מקצועי". 

  

עדינה חכם (59), מנכ"לית רשת אנגלו-סכסון, בזוגיות + 4

לעו"ד עדינה חכם, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו-סכסון, היסטוריה ענפה ומגוונת. עם תפקידיה הקודמים ניתן למנות את מנכ"לית עיריית יהוד-מונסון, מנכ"לית גני יהושע, בעלי משרד עוה"ד חכם ואפילו מנהלת בית ספר ומורה בבית ספר לאוטיסטים בתל-אביב. ב-6 השנים האחרונות היא משמשת כמנכ"לית ברשת תיווך הנדל"ן, ומבחינתה הזרוע עוד נטויה.

 

עדינה חכם. "להיות אישה זה פשוט יתרון" (אייל פרידמן) (אייל פרידמן)
עדינה חכם. "להיות אישה זה פשוט יתרון"

"להיות אישה זה פשוט יתרון", היא טוענת. "לנשים יש יכולות ניהול רגישות יותר לסביבה. הרבה פעמים נשים צריכות להוכיח עצמן בתפקיד ניהולי, אולם לאחר שעשו כן, הן זוכות להערכה מהסביבה, אפילו יותר מגברים. אנחנו רואים היום יותר ויותר נשים בתפקידי מפתח, אבל יש עוד מקום לשיפור. העניין הוא שבתור אישה ואשת קריירה, את משלמת מחיר על כך שיש פחות שעות איכות עם הילדים".

 

"מה שמסב לי גאווה", ממשיכה חכם, "זה שהילדות שלי מאוד מפרגנות לי ורואות בי מודל המשלב בין אישה קרייריסטית, שגם מגדלת משפחה, ואני שמחה שזה המסר שעובר אליהן. הפרויקט המשמעותי ביותר עליו עמלתי בחיי הוא גידול הבנות שלי וחיזוק הקשר ביניהן ואני חושבת שזו העבודה המתגמלת ביותר".

 

חכם מסבירה ששוק הנדל"ן נחשב תחום גברי ונשלט על ידי גברים, בשל "אלמנט היזמות", לדבריה. "גברים, מטבעם, הם יותר יזמים, כי חלק גדול מלהיות יזם הוא להיות נוטל סיכונים", היא אומרת. "ניהול הסיכונים של הנשים הוא שמרני וזהיר יותר, והנטיה לסיכונים היא נמוכה. אני, באופן אישי, בהיכרות עם אנשים חדשים, לא מנדבת ישר את המידע שאני מנכ"לית של חברת גדולה. קודם כל שיתייחסו אל עדינה חכם האישה, ואחר כך שיתייחסו לשאר הדברים".

 

ענבל אור (37), בעלי קבוצת אור, נשואה + 3, ת"א

יזמית הנדל"ן ענבל אור עלתה בשבועות האחרונים לכותרות, לאחר שאיבדה את הקרקע עליה הייתה אמורה להקים את פרויקט היוקרה "אור בבלי" בצפון תל-אביב לטובת איש העסקים רוני מאנה ושותפיו, משום שלא העבירה את הכספים הנדרשים בזמן. אור, מהצעירות שבקרב יזמיות הנדל"ן בישראל, מיהרה אז לצנן את תפוח האדמה הלוהט, ובראיונות לכלי התקשורת הבהירה כי היא כבר "בדרך לפרויקט הבא".

ענבל אור. "בהתחלה חשתי כנטע זר" (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
ענבל אור. "בהתחלה חשתי כנטע זר"

 

אור אף האשימה את התקשורת כשאמרה כי "כשחברה והפרויקטים שלה מזוהים עם שם של אישה שיודעת לעשות עסקים במגרשים גבריים, והיא גם צעירה שנראית לא רע, זה מסיט את ההסתכלות עליה מחברה כלכלית עם מחזור של מאות מיליונים". היא הוסיפה כי בניגוד להתנהלותה עד כה, היא תמעיט מעתה והלאה להופיע באמצעי התקשורת.

 

זוהי אינה הפעם הראשונה שאור עולה לתודעה בעקבות סכסוך מתוקשר. לפני כשנתיים וחצי הגיעה אור לפתחו של בית המשפט, לאחר שנסוגה מעסקה לקניית הווילה של פנינה רוזנבלום ברמת גן, במסגרתה הייתה אמורה להוציא לפועל פרויקט פינוי-בינוי. בסופו של דבר הסתיים הסכסוך, שארך קצת פחות משנה - והשתיים הפרידו כוחות.

 

אור, המתגוררת עם בעלה ושלושת ילדיה בתל-אביב, הקימה בשנת 2005 את חברת "אור סיטי נדל"ן", והתמקדה בקבוצות רכישה. המודל הזה היה אז בחיתוליו, וב-2011 הפכה את קבוצות הרכישה ל"יזמות קבוצתית". לדבריה, החברה מנהלת ב-9 השנים האחרונות כ-22 פרויקטים למגורים עם כ-1,500 דירות בתל-אביב, ברמת גן ובגבעתיים.

 

"בהתחלה חשתי במידה מסוימת שמסתכלים עלי כעל נטע זר, אבל עם הזמן וההצלחה הנוכחות שלי כבר התקבלה בטבעיות", היא אומרת. "אני חושבת שתכונות אופי נשיות כמו יסודיות, הקפדה על כל הפרטים וראייה ארוכת טווח מוערכות מאוד בתחום הזה, ויובילו לכך שיותר ויותר נשים ישתלבו בהצלחה בשוק הנדל"ן".

 

למרות ששוק הנדל"ן מוכר בעיקר כשוק גברי, אור סבורה שלהיות אישה בתחום מהווה יתרון גדול. "שוק הנדל"ן נשלט במשך שנים על ידי גברים באופן מסורתי, ולכן בהקשר זה להיות יוצאת דופן מהווה יתרון משמעותי", היא אומרת. "האמרה שאישה יודעת לעשות כמה דברים בעת ובעונה אחת נכונה בעיני. אנו יודעות לרוב להתמודד עם בעיות ומשברים באופן טוב יותר, ומאחר שמדובר בתחום רווי הפתעות וקשיים בלתי צפויים - זה יתרון עבורנו".

 

בנוסף, טוענת אור, "נשים גם יודעת לפנות נכון יותר הן לנשים והן לגברים". לדבריה, "ברוב המקרים הנשים מקבלות את ההחלטה הסופית אם לרכוש את הדירה או לא - ולכן יש לאישה בתחום יתרון לא מבוטל".

 

למה לדעתך שוק הנדל"ן נחשב תחום "גברי"?

 

"המצב נובע, לדעתי, מהבדלים היסטוריים, שנעוצים בכך שגברים הם אילו שעסקו בתחומי הבנייה פיזית. כיום, כמובן, המצב שונה לחלוטין, וניתן למצוא יותר ויותר נשים בתחום הנדל"ן - מנהלות, יועצות, נשות שיווק, אדריכליות ומהנדסות. אני מאמינה ומקווה שמגמה זו תימשך בשנים הקרובות".

 

רחלי בריזל (48), סמנכ"לית שיווק בחברת אשדר, נשואה + 2

לרחלי בריזל, מנהל השיווק בחברת אשדר, ותק של 25 שנים בענף הנדל"ן. עם תפקידיה הקודמים ניתן למנות ניהול, שיווק ומכירות בחברת נווה, שיווק פרויקטים למגורים בחברת גמול נדל"ן ועוד. "למרות שתחום הנדל"ן נחשב גברי, הניסיון, ההשכלה, האמביציה והסקרנות שלי עזרו לי להתקדם", היא אומרת, "היתרון שלי כמנהלת אישה בא לידי ביטוי באינטואיציה נשית ויכולת לעשות מספר דברים יחד בעצימות גבוהה".

 

רחלי בריזל. "הניסיון והאמביציה עזרו לי להתקדם" ()
רחלי בריזל. "הניסיון והאמביציה עזרו לי להתקדם"

בריזל מוסיפה כי "מעמד האישה בישראל אכן התחזק, ולראיה - מספר התפקידים הריכוזיים שנשים אוחזות בהן במשק הישראלי ובעולם". לדבריה, יש הרבה נשים בתחום הנדל"ן למגורים, בעיקר בתחום המכירות אך גם בתחום ניהול השיווק. "לאורך הקריירה שלי לא הרגשתי שהתייחסו אלי באופן שונה בגלל היותי אישה", היא מבהירה.

 

במהלך הקריירה שלה ילדה בריזל שני בנים וגידלה אותם, "ובמהלך השנים העסקנו מטפלת ובייביסיטר, אך מצאתי זמן איכות עם הילדים בעיקר בערבים, בסופי שבוע ובחופשות", היא מספרת. לדבריה, "בראייה לאחור, אני בטוחה ששילוב בין קריירה ואמהות אפשרי, אך כרוך בפרגון מלא בבית".

 

הילה פלז (52), מנהלת שיווק בחברת בוני התיכון, נשואה + 2

רו"ח הילה פלז עוסקת בתחום הנדל"ן מזה 27 שנה, לאחר שב-1987 עשתה הסבה מקצועית מרואת חשבון למנהלת שיווק ומכירות. "עשיתי הסבת מקצוע כשרכשתי דירה מחברת אפריקה ישראל וניהלתי את ועד הבניין והשכונה נגדה", היא מספרת. "שלמה גרופמן (מנכ"ל אפריקה ישראל דאז - ה.צ) ושמשון הראל ניכסו אותי לכוחותיהם ועבדתי שם עד שנת 2000 כראש אגף שיווק ומכירות".

 

אחרי אפריקה ישראל עברה פלז לחברת אשדר מקבוצת אשטרום, שם שימשה כסמנכ"לית השיווק והמכירות עד 2007, ובשנה זו נשלחה למזרח אירופה לשמש כסמנכ"לית השיווק של חברת סקורפיו מקבוצת בני שטינמיץ. "בתפקיד זה ליוויתי רכישה, תכנון, שיווק ומכירה של פרויקטים במזרח אירופה ובמערבה", היא אומרת.

 

מה היתרון שלך כאישה בתחום הנדל"ן?

 

"תחום הנדל"ן נשלט על ידי גברים, ולכן היתרון של הניהול הנשי הוא ברמת הגישה ולא ברמה המקצועית - שהיא בוודאות זהה. הידע המקצועי הנדרש מנשים שווה לגברים ונשים כאחד, אך יכולת האבחנה האנושית, ההתייחסות הפרטנית - בצירוף נגיעה אישית ויצירתית בפרטים הקטנים - מהווה את השוני בין המינים. לאורך כל שנות עבודתי הקפדתי לתפקד ברמה הזהה לגברים ללא כל הנחות למאמץ הנדרש, וזאת במקביל לתפקוד מלא כרעיה וכאם במשרה מלאה".

 

דורית סדן (46), סמנכ"לית שיווק בחברת שיכון ובינוי נדל"ן, אם ל-2

דורית סדן עובדת מזה כ-20 שנה בחברת שיכון ובינוי נדל"ן. את דרכה החלה ככלכלנית, ובשנים האחרונות עברה לתחום השיווק. "עשרות נשים ממלאות היום תפקידי מפתח בחברות הנדל"ן המובילות בישראל", היא אומרת, "האינטליגנציה הרגשית של הנשים היא בהחלט יתרון".

 

לדבריה, "בעולם גברי מובהק, לכאורה, כמו עולם הנדל"ן - אני רואה בהחלט שיש פרגון גדול לנשים מצד הגברים שבאים איתן במגע יומיומי במהלך העבודה. דווקא בעולם טכני שנסמך על ביצוע, יש לנשים יתרון גדול בגלל הירידה לפרטים. למרות שרובן הגדול מגיעות לתחום הפיתוח העסקי ושיווק ומכירות, הן מעורבות באספקטים רחבים יותר, כמו תכנון הבניין עצמו ותכנון הדירות".

 

סדן סבורה כי היכולת של נשים בענף הנדל"ן להיות מעורבות בתחום התכנון נעוצה "ביכולת לזהות צרכים של כל צרכי המשפחה, והירידה לפרטי פרטים אשר מועילה גם במו"מ למכירה וגם בתכנון. למעשה, לנשים יש ראיית מבט רחבה יותר - מה שמועיל בסופו של דבר לצרכן".

 

"על הנשים שמשתלבות היום ניתן לומר עליהן כי הם בולדוזריות בכל מהותן", היא מסכמת, "הן דוחפות, מניעות קדימה ומנהלות את הצוותים שלהן ביד רמה - אך באינטליגנציה רגשית גבוהה, מה שנותן להן תפוקה טובה יותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
דפנה הרלב. אופטימית
צילום: יונתן בלום
צילום: רמי זרנגר
דורית סדן. "נשים הן בולדוזריות"
צילום: רמי זרנגר
מומלצים