שתף קטע נבחר

ניסויים בגזרים: קציצות גזר ובורגול

רגע לפני שהשליכה אותם לערימת הקומפוסט, ולמרות שמראם החיצוני לא היה מושך במיוחד, החליטה מיכל וקסמן לעשות ניסוי ולהשתמש בגזרים שגידלה בגינתה. התוצאה: קציצות יפהפיות של גזר ובורגול שמוכיחות שלא כדאי להסתכל בקנקן אלא פשוט לטעום ממה שיש בו

סופעונה בגינה. קטיף אחרון של כל מי שנשארו באדמה מהחורף ועדיין ראויים למאכל לפני שיתפסו את מקומם מבשרי האביב וראשית הקיץ בדמות שעועית, עגבניות, חצילים, מלפפונים, פלפלים חריפים וכמה סוגים של בזיליקום חובבי אור וחום. ביבול סוף החורף נשלפו מהאדמה גם אלה:

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

מהגזרים המיובלים והמכוערים שפגשתי מימי. "אל תסתכלי בקנקן", אמרתי לעצמי ונתתי ביס בכתומים העקומים שנחו בכיור. טעם עמוק, כמעט מריר של גזר. פריכות על סף יבשושיות. בצר לי נאלצתי להודות ביני לביני שתוכם כמעט כברם. ובכל זאת, גידלתי אותם במשך חודשים. בדקתי מדי פעם שהם תופחים ומתעבים. ניסיתי לנחש על פי המעט שהציץ מעל פני האדמה אם כדאי כבר למשוך אותם מתוכה, ולבסוף החלטתי להמתין בסבלנות. רק עוד קצת, שיגיעו לפרקם וישלפו שמנמנים ומתוקים, טריים, זקורים וריחניים לפאר בהם סלט פריך.

 

האם יסיימו את חייהם בערימת הקומפוסט? בדקה ה-90 בחרתי לעשות בהם מעשים, לנסות ניסויים ולייצר מגזרי הגינה שלי את אלה:

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)
 

 

קציצות גזר ובורגול אפויות

כשהן יוצאות מהתנור, עומדות בתבנית על השיש או מחכות בקופסה במקרר, הקציצות האלה מביאות איתן רעננות ושילוב נעים של מתוק-מלוח-חריף. כתמתמות, רכות במידה, מתובלות במידה, פחממתיות במידה. עם יוגרט או שמנת חמוצה ליד. יופי של ארוחה מספקת ולא כבדה שאפשר לאכול בבית וגם לקחת ארוזה למשרד, לטיול או לפיקניק משפחתי.

 

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

המרכיבים ל-20 קציצות בינוניות:

 

לבורגול:

1/2 כוס בורגול

3/4 כוס מים

קורט מלח

 

לקציצות:

2 גזרים, מקולפים וחתוכים גס

חופן נדיב של כוסברה

1 בצל קטן מקולף, חתוך לרבעים

1 פלפל ירוק חריף ללא גרעינים, פרוס גס

1 שן שום, חתוכה לרבעים

100 גרם פטה צאן קשה ויבשה יחסית, מפוררת (אני השתמשתי בפטה כבשים של מחלבות גד)

קורט מלח

1 ביצה לא גדולה

שמן זית לזילוף

 

אופן ההכנה: 

  1. מבשלים את הבורגול: מערבבים בורגול, מים ומלח בסיר קטן. מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים בבעבוע 10 דקות (הבורגול ייצא מעט דביק ועיסתי. זה בסדר). מניחים אותו בצד, לא מכוסה, על מנת שיתקרר.
  2. מכינים את תערובת הקציצות: שמים במעבד מזון  גזרים, בצל, שום, כוסברה, פלפל חריף ופטה. טוחנים בפולסים עד לקבלת תערובת גסה. מעבירים לקערה. מוסיפים את הבורגול המבושל ומערבבים היטב. טועמים וממליחים אם צריך. מוסיפים ביצה ומערבבים היטב.
  3. מרפדים תבנית אפייה גדולה (כזו שתכיל את כדורי הבורגול בשכבה אחת עם רווחים ביניהם) בנייר אפייה.
  4. משמנים את הנייר בנדיבות בשמן זית (אל תדלגו על השלב הזה, כי הקציצות יידבקו ויתפרקו כשתנסו להוציאן מהתבנית לצלחת).
  5. בעזרת הידיים יוצרים מתערובת הבורגול קציצות לא גדולות. משטחים אותן מעט בין האצבעות ומניחים בתבנית. מזלפים שמן זית מעל הקציצות שבתבנית. אופים במרכז תנור שחומם מראש לחום מקסימלי (220 מעלות) כ-20 דקות או עד שהקציצות שחומות ויציבות. מוציאים מהתנור ומניחים לקציצות להתקרר מעט ולהתייצב.
  6. מרימים אותן בעדינות מהתבנית (זהירות - הן רכות ונוטות להתפרק). אפשר להיעזר במרית דקה על מנת להוציאן שלמות.
  7. אוכלים חמים, פושרים או קרים, עם יוגורט או עם לימונים כבושים ואריסה.

  

 (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל וקסמן
עם כל טוב. קציצות גזר ובורגול
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים