שתף קטע נבחר

אילו ערים בעלות הדירוג הכלכלי הכי גבוה?

הערים גבעתיים, קריית אונו ורמת השרון מובילות בדירוג הסוציו-אקונומי של קבוצת דן אנד ברדסטריט - כך עולה מסקירה שהגיעה לידי ynet לקראת פורום הרשויות המקומיות שייפתח מחר. וגם: גלו באילו ערים יש מאזן הגירה חיובי ואיזו עירייה משקיעה את הסכומים הגבוהים ביותר ברווחת התושבים

אילו ערים הן בעלות הדירוג הסוציו-אקונומי הגבוה ביותר, מיהן הערים הכי מבוגרות ולחילופין הכי צעירות, ובאילו יישובים יש מאזן הגירה חיובי? על השאלות הללו ונוספות משיבה קבוצת דן אנד ברדסטריט בסקירה מקדימה שהכינה עבור דירוג "הערים המשגשגות" לשנת 2014, אשר יפורסם מחר (ד') במסגרת פורום הרשויות המקומיות שייערך בתל-אביב. ל-ynet הגיעו נתוני הסקירה.

 

 

על פי נתוני מינהל השלטון המקומי לשנת 2013, קיימות בישראל 255 רשויות מקומיות: ‎75 עיריות ,126 מועצות מקומיות ו-‎54 מועצות אזוריות. מנתוני דן אנד ברדסטריט עולה כי מבין כל הערים בישראל - הערים בעלות הדירוג הסוציו-אקונומי הגבוה ביותר (9) הן גבעתיים, קריית אונו ורמת השרון.

 

עוד עולה מהנתונים כי מאזן הגירה חיובי בולט בערים פתח תקווה, כפר סבא ונס ציונה, אשר הצליחו למשוך אליהן מספר גבוה של תושבים בשנת 2012. לעומת זאת, מאזן הגירה שלילי בולט בירושלים, באשדוד, בבני ברק, ברעננה ובצפת.

 

מבחינת התפלגות על פי גיל התושבים בשנת 2012, עולה מהנתונים כי העיר קריית ים היא העיר "המבוגרת" ביותר בישראל, בה כ-27% מהאוכלוסייה הם בני 60 ומעלה. אחריה ברשימה - בת ים, חיפה וקריית מוצקין. באריאל שיעור התושבים בני 20-59 הוא הגבוה ביותר (60%), ואחריה אילת ותל-אביב.

 

עוד עולה מהנתונים כי הערים "הצעירות" ביותר הן ירושלים, בית"ר עלית, מודיעין עלית ואלעד, בהן למעלה מ-40% מהאוכלוסייה בני 0-19. יש לציין כי במרביתן מתגוררת אוכלוסייה חרדית, המתאפיינת בשיעורי ילודה גבוהים.

 

ירושלים. מאופיינת באוכלוסייה צעירה, אך גם בהגירה שלילית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ירושלים. מאופיינת באוכלוסייה צעירה, אך גם בהגירה שלילית(צילום: גיל יוחנן)

 

מה היחס בין מספר התושבים למספר העסקים?

ההכנסות של הרשויות המקומיות בנויות מ-3 מרכיבים: הכנסות עצמיות המורכבות בעיקר מארנונה; הכנסות ממשרדי ממשלה; והכנסות ממענקים המוענקים על ידי משרד הפנים. על מנת לבחון את רמת הפיתוח העסקי בערים ואת אפשרויות התעסוקה בהן, בדקו בקבוצה את היחס בין מספר התושבים למספר העסקים בעיר.

 

על פי הממצאים, העיר תל-אביב מובילה עם יחס של 1/7 (7 תושבים על כל עסק), אחריה רמת גן ורמת השרון. בקצה השני נמצאות ערים כגון בית"ר עלית, מודיעין עילית ואלעד. כמו כן, קריית אונו היא העיר שבה אחוז העסקים בסכנת סגירה הוא הנמוך ביותר (7.3%). רהט, לעומת זאת, היא העיר שבה אחוז העסקים בסכנת סגירה הוא הגבוה ביותר (30.5%).

 

באשר להוצאות הרווחה של הרשויות המקומיות, מבדיקת דן אנד ברדסטריט עולה כי מרבית הערים שמרו על היקפי השקעה דומים בתחום הרווחה בין השנים 2011-2012. מהממצאים ניתן לראות כי ערים המתאפיינות ברמה חברתית-כלכלית גבוהה, נדרשות להוציא אחוז קטן יותר מתקציבן בגין הוצאות רווחה. כך למשל, מודיעין-מכבים-רעות משקיעה כ-5% ורעננה כ-8%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גבעתיים. מובילה בדירוג
צילום: ירון ברנר
מומלצים