שתף קטע נבחר

יין על שולחני: 10 יינות מומלצים לחג

מבקרת היין של ynet, ליבי שפרלינג ממליצה על עשרת היינות האדומים והלבנים המומלצים לשולחן החג של פסח. יש גם המלצה לפסטיבל וסדנאות יין בזכרון יעקב והסביבה שמתקיים בסוף השבוע

איך אנחנו אוהבים את ההתעוררות המבורכת שלפני פסח בתחום היין. ארגזים על ארגזים של יינות חדשים מגיעים לחנויות ומתחרים על תשומת הלב. השנה ניסינו כהרגלנו לגלות מה מסתתר מעבר ליינות הזניים של הקברנה והמרלו. המסקנות משמחות. ענבי הקברנה פרנק, אחד מזני הענבים העתיקים בצרפת, ובבורדו בפרט שנחשב לאביהם הגנטי של ענבי הקברנה סוביניון ושל הקרמנרה כשהמוניטין שלו נובע בעיקר מהיותו שחקן ראשי בבלנד של אזור סנט אמיליון הנחשב.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

  

עד לא מזמן כיכבו ענבי קברנה פרנק בעיקר ביינות ממסך (בלנדים) או כבסיס ליינות רוזה, מככב גם ביינות זניים ובלבנים גוורצטרמינר החנפני מפנה את מקומו לזן הוויונייה המאופק והמהנה, ששומר גם הוא על ארומטיות מפנקת.

 

כל מתכוני פסח בערוץ האוכל 

 

טיפ לפני שמתחילים: נצלו היטב את מבצעי החג האגרסיביים כדי להצטייד ביינות בסיסיים וטובים לאביב ולתקופה הקרובה. יקבי כרמל ויקב רמת הגולן מובילים בקטגוריית התמורה למחיר ומצאנו יינות מקסימים שלהם גם במבצעי 3 ב- 100.

 

1. יקב טוליפ: אספרו 2011 ו-DNA קריאיישן 2011

השנה חגגו ביקב עשור עם השקת היין DNA קריאיישן 2011, יין ממסך (בלנד) שהוא בלנד של זני ענבים אדומים ולבנים האלגנטי, שכולל בתוכו את כל זני הענבים שנבצרים ביקב, לרבות סוביניון בלאן וגורצטרמינר הלבנים. התוצאה עשירה וסמיכה מאד, שרק תשתפר אחרי כמה שנים של התיישנות. מה שותים עכשיו? אספרו, בלנד שמח של סירה, קברנה פרנק ומרלו שהתיישנו בחביות אלון צרפתיות במשך שנה. יין אוכל פתוח, פירותי ורענן שיתחבב על קהל רחב של טועמים. 99 שקלים. כשר.

 

 

 (צילום: ענבל אבן) (צילום: ענבל אבן)
(צילום: ענבל אבן)

 

2. יקב תבור: להבה 2010

סדרת אדמה 2 של היקב הושקה בשנת 2011 וזוכה כעת למיתוג מחודש ובעיקר לשמות קליטים שיעשו לכם לזכור מה אהבתם. בסדרה בלנדים אדומים פאנקיים שמתחברים יופי לאוכל אבל סוחפים את הרחבה גם בלעדיו וגם לבן אחד - שרדונה חמאתי רענן במחיר מנצח (טללים 2012, 70 שקלים).

 

מהאדומים, הכי התחברנו לבלנד של מרלו ופטיט ורדו, שיושנו שנה בחביות צרפתיות. הפה דחוס פרי רענן ובקצוות עשבי תיבול שמאזנים את החוויה עם ירקרקות נעימה. מאוזן וחגיגי מאד. 95 שקלים. כשר.

 

 (צילום: רגב כלף) (צילום: רגב כלף)
(צילום: רגב כלף)
 

 

3. יקב רקנאטי: מרסלאן רזרב 2012

המרסלאן הוא זן שנולד בשנות השישים בדרום צרפת, הכלאה בין קברנה סוביניון וגראנש שניטע באזורי אגן הים התיכון לפני 40 שנה. הזן הזה מבטא את הטוב שבשני העולמות ומניב יבולי פרי גדולים, לשמחת היקבים.

 

ברקנאטי הלכו על דילול בכרם ונשארו עם כמות קטנה ואיכותית של ענבים מתפקעים מטעם וצבע. היין הזני שלהם סוער ומתובל וניחן בצבע סגול אטום שמתרכך לאט ומתעגל ככל שהארוחה מתקדמת (זכר ליישון בחביות חדשות). ביטוי נפלא למהפכה הים תיכונית ויין שמיד רוצים ממנו ארגז, על אף המחיר הגבוה. 149 שקלים. כשר.

 

 (צילום: בועז לביא) (צילום: בועז לביא)
(צילום: בועז לביא)

 

4. יקב טפרברג: קברנה פרנק 2011 לימיטד אדישן

אחרי שלקחו את הלבנים שלהם גבוה ולמעלה והוציאו אפילו רוזה שהוא קסם אמיתי, מתרכזים פה גם באדומים של סדרת העל, לימיטד אדישן ומשיקים לראשונה יין זני מסוג פטי ורדו ולצידו את הקברנה פרנק הזה, המהנה עד מאד.

 

האף מוצף פירות ותבלינים ובפה יין בשרני שכולו פירות סגולים וגרגרי יער, המאוזנים עם ירקרקות אופיינית לזן. 18 חודשים של יישון בחביות צרפתיות ועוד 6 חודשים בבקבוק טרם היציאה לשוק הניבו יין שמנמן ועגול, שהוא מלא עניין. אם יש על השולחן טלה או כבש, זה היין שלהם. 120 שקלים. כשר.

 

 (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
(צילום: אייל קרן)
 

 

5. יקב טריו: ספיישל קווה 2011

ביקב שכובש את ליבי פעם אחר פעם מייצרים יינות קומוניקטיביים ופירותיים, בהם העץ הוא רק סטטיסט. יין הדגל של טריו מיוצר אך ורק בשנות בציר טובות, בהן הענבים נותנים את כל מה שיש להם והיינן שבע רצון כבר מהגלם הראשוני.

 

הפעם מדובר בבלנד של זני קברנה סוביניון וסירה, שהתיישנו בחביות ענק של אלף ליטר, כך שפחות יין בא במגע עם העץ. הופתענו מיין כהה מאוד, שכולו עסיס ומורכבות נעימה של פירות בשלים. יין אוכל אלגנטי נתון בבקבוק יפה כמתבקש. מתנה מהממת. 140 שקלים. כשר.

 

 (צילום: גיא הכט) (צילום: גיא הכט)
(צילום: גיא הכט)

 

6. יקב הרי גליל: סירה 2012

כשלגמנו מהיין הזני הזה, הפה הוצף בטעמי שזיפים, דובדבן ומנטה. זהו יין בסיסי וטוב עם סיומת מתובלת, קיצי להפתיע. תמורה מעולה למחיר. 48 שקלים. כשר.

 

 (צילום: חגית גורן) (צילום: חגית גורן)
(צילום: חגית גורן)

 

7. יקב אמפורה: קברנה פרנק 2010

קברנה פרנק היטיב להיקלט בישראל. ענבי הפרי הקטנים מספקים שפע של ארומות, כשהמוכרות בהן הן פטל וירקרקות. בציר 2010 היה בציר חם, מה שהביא להבשלה מאסיבית בכרם ולפרי דחוס.

 

טעמנו יין מסעיר, עגול ומלא מאוד, עשיר ובשרני, כהה ונוטף פירות סגולים וגוף טוב. החמיצות מצויינת והיא תאפשר לו להתיישן יופי עוד שנים. מתנה אלגנטית לעצמכם ולאחרים. 175 שקלים.

 

 (צילום: דני אלון) (צילום: דני אלון)
(צילום: דני אלון)

 

8. יקב ברקן: אסמבלאז' צפית 2011

סדרת אסמבלאז' התחבבה עליי מיד עם השקתה, לפני כשלוש שנים ומאז היא מופת של אזוריות, מעין מגרש משחקים של הייננים שמפיקים בלנדים לא שגרתיים.

 

הכי אהבנו את צפית 2011, בלנד ים תיכוני משוגע מאזור תל צפית, שם הכרמים נטועות בגובה של 180 מטר מעל פני הים, שמככבים בו מרסלן, קלדוק, פינוטאז' וקריניאן, זנים פחות שגרתיים אך עשירים בקסם. היין רב רבדים פירותיים, שתחתיהם רוחשים תבלינים עד סיומת אגוזית מתובלת ורעננה. שיחוק ארצישראלי אמיתי במחיר מעולה. 85 שקלים. כשר.

 

 (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
(צילום: אייל קרן)
 

 

יינות לבנים

 

9. יקב קסטל: שרדונה C

אחד מיקבי הבוטיק הראשונים בישראל נוסד בשנת 1988 ברמת רזיאל והתחיל עם ייצור קטן של 600 בקבוקים. מאז הייצור גדל והייצוא בכלל, אבל המסורת נשמרה והכרמים סביב היקב, עדיין נטועים בצפיפות גבוהה ומניבים יבולים קטנים ואיכותיים במיוחד שנבצרים בבציר ידני.

 

מכיל 100% ענבי שרדונה המגיעים מכרם הנטוע באדמה דלה בפסגת ההר. התירוש עובר תסיסה בחביות והיין מתבגר על משקעיו ואז מתיישן במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות, שליש מהן חדשות. השרדונה של קסטל מתכתב עם הלבנים של בורגון והוא עשיר וחמאתי, אבל במפתיע, הוא יציע לכם גם של שפע פירותיות מאוזנת עם מינרליות. יין אוכל מובהק שיעשה נעים גם לחובבי אדום מובהקים. השרדונה הטוב בישראל . 135 שקלים. כשר.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

10. יקב תשבי: ויונייה אסטייט 2013

אני אוהבת את הלבנים של יקב תשבי, קלילים ופירותיים הם מהווים תמורה מעולה למחיר (מי אמר פרנץ' ריזלינג ומוסקט אלכסנדר ולא קיבל?), במיוחד על מרפסת המסעדה הצמודה ליקב, כליווי לארוחות הבוקר המוגשות שם.

 

לאחרונה גם הציבו בחצר האחורית מעשנת אמריקאית אימתנית ובשישי מוכרים גם עופות מעושנים, חזה בקר מעושן ועוד הפתעות, שהולכות יופי עם האדומים שלהם. במרכז המבקרים היפה, לצד שוקולד ולרונה משובח טעמתי ויונייה רענן, תוצר של בציר מאוחר שנערך בסוף אוקטובר בכרמים שבהרי יהודה והניב יין שמנמן שבולטים בו טעמי אפרסק לבן, תפוח ירוק והוא מהנה מאד, כמעט פיקנטי, עד סיומת של מלון כתום ודבש. לבן מענג ששימח מאד. 55 שקלים. כשר.

 

 (צילום: מוטי פישביין) (צילום: מוטי פישביין)
(צילום: מוטי פישביין)
 

 

פסטיבל כרמים וטעמים

ההיסטוריה הארצישראלית של היין נטועה עמוק בזכרון יעקב והסביבה. כבר בשנת 1892 הקים הברון אדמונד דה רוטשילד את היקב שבזכרון יעקב (לימים יקבי כרמל) והעביר את המושכות לחקלאים ולכורמים שבמושבות הסמוכות.

 

הנטיעות הראשונות באזור זכרון, תחת מדריכי החקלאות של הברון רושטילד, ביטאו את נוף מולדתם, דרום צרפת. כך ניטעו פה אליקנט, אספר (הוא המורבדר של ימינו), ברקה וקריניאן לצד פטי בושה ורק מעט מאוחר יותר גם קברנה סוביניון, קברנה פרנק ואפילו מלבק, לצד סמיון לבן, שהכה פה גלים ברחבי המרכולים.

 

עם השנים, נשכחה מעט גדולתו של אזור זה, למרות היותו חבל יין פורה והתהילה נדדה לרמת הגולן ולמטה יהודה, אשר הלכו וביססו את מעמדן כנסיכות טרואר להתפאר בו. אז נצנצה גם תרועת הפסטיבלים ומדי שנה זוכים האזורים הללו לפסטיבל יין משלהם.

 

השנה, לראשונה, הוחלט להחזיר עטרה ליושנה וכך עלה הרעיון לייסד ולמסד פסטיבל יין אזורי אשר ייערך בגני הנדיב.

 

מאחורי הרעיון והיוזמה עומדת רותי בן ישראל, אוצרת יין ומי שמלווה את האזור כבר שנים רבות (ראשית כמפתחת מרכז תרבות היין ביקבי כרמל ובהמשך בליווי יקבים רבים בסביבה). אחרי שנים של מגורים באיטליה, יחד עם בעלה, נסיך מאסטר שף, בני בן ישראל, היא שאבה השראה מפסטיבלים מקומיים בכפרים איטלקיים ובעיירות הקטנות. שם, בין דוכנים עמוסים גבינות, שמן זית ותוצרת חקלאית מקומית, שותים יין פשוט וטוב מזני האזור. למה לא כאן אצלנו, באיזור שבו התחיל הכל, חשבה לעצמה.

 

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

חמושה באנרגיה אדירה, רתמה בן ישראל את כל יקבי האזור לחגיגה שמחה של לוקאליות, זנים חדשים והרבה אוכל מקומי (בעיקר מנות רחוב שמחות אבל גם שלל גבינות בוטיק, במחירים סופר נגישים) .

 

בין היקבים המציגים בפסטיבל תמצאו את יקבי כרמל, יקב בנימינה, יקב תשבי, יקב רקנאטי, יקב אייל, יקב אלונה, יקב ארגוב, יקב ארנס, יקב דדה, יקב שושנה, יקב מבצר עתלית, יקב וורטמן, יקב שפיה, יקב ראובן, יקב סלומון, יקב סומק, יקב אליגוטה, יקב שגיא, יקב עביה, יקב שדות, כרמי בת שלמה ועוד.

 

בין דוכני המזון תמצאו שמן זית של מסיק מגל, שמן זית של משק יובל, גבינות של משק יעקבס, קרקרים, ריבות ודבש של בית-אל, רוח שתות, איש הפסיפלורה וכן דוכני אוכל רחוב באוריינטציה איטלקית, שרקחו עבורכם השף בני בן ישראל בשיתוף עם מסעדת מטעים (מנות האוכל ימכרו במחירים של 10-20 שקלים).

 

במסגרת הפסטיבל יתקיימו סדנאות טעימה מיוחדות של יינות יקב מרגלית, יקב ויתקין ויקב מערה, המיועדות ל-14 אורחים. מחיר הסדנאות 50 שקלים בלבד (ר' פירוט בהמשך).

 

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

לנוחיות המבקרים, ייצאו שאטלים מתחנת הרכבת בבנימינה לפסטיבל וחזרה. לאור הביקוש הרב, נותרו מקומות על השאטלים הבאים : יום רביעי וחמישי הלוך – בשעות 18:00 ו- 19:00 וכן חזור בשעות 22:00 ו-23:00. חובה להירשם להסעות מראש במייל hagitler@zahav.net.il ולציין את שעת ההגעה, שעת החזרה וכן מספר האנשים.

 

5 יינות ששווה לחפש מיקבי הפסטיבל

  1. יקב אייל: פינוטאז' 2012 – מהיקב המקסים הזה טעמנו הפתעה בשרנית ועסיסית, ביטוי ישראלי מקסים לזן שהפך בסט סלר של ממש ביינות דרום אפריקה. אהבנו מאוד.
  2. יקב ארגוב: פטיט סירה 2012 – יין עמוק ומלא נוכחות.
  3. יקב שפיה: מרלו 2011 – המרלו של שפיה, מופק במסגרת לימודי יין בכפר הנוער מאיר שפיה. יין חברותי מאוד, פירותי ונגיש במחיר מנצח של 50 שקלים.
  4. יקב עביה: אדום 2011 – בלנד ישראלי מצוי של סירה, קברנה סוביניון ופטיט . יין מהורהר ושמח.
  5. יקב שדות: מוסקט קנלי 2013 – יין לבש יבש, הזני הראשון בישראל שמופק מהמוסקט הקנלי הזה, זן שנפוץ ברחבי איטליה ומשמש להפקת יינות מסיבה ארומטיים. יין מקומי מאוד, חד, פריך ורענן, שילווה יופי ארוחות קלות ומנות אסיאתיות בוערות. כיף.

 

סדנאות:

  1. יקב מרגלית - הסדנה תיערך בהנחיית אסף ויאיר מרגלית וייטעמו בה היינות קברנה פרנק 2009, אניגמה 2008, קברנה סוביניון ספיישל ריזרב 2005 ועוד (יום רביעי 9/4/2014 בשעות 19:00 ו- 21:00).
  2. יקב ויתקין יקיים סדנת טעימות בהנחיית היינן אסף פז בה תגלו קריניאן על ציר הזמן, מהבצירים 2003, 2005, 207 ו- 2010 (יום חמישי 10/4/2014 בשעה 21:00).
  3. יקב המערה יקיים טעימות בהנחיית יינן היקב יפתח פרץ ותוזמנו להכיר את המערה 2006-2010 (יום חמישי 10/4/2014 בשעה 19:00). לכל הסדנאות יש להירשם מראש במייל ruti32@gmail.com.

 

  • פסטיבל ארץ כרמים וטעמים ייערך בגני רמת הנדיב בימים רביעי וחמישי 9-10/4/2014 בין השעות 18:00-23:00 . מומלץ להגיע מוקדם וליהנות מיופיים של הגנים בשקיעה. כרטיס כניסה: 80 שקלים ברכישה מוקדמת באתר https://www.tixwise.co.il/he/cramim2014

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחסי ציבור
פסטיבל כרמים וטעמים
צילום: יחסי ציבור
מומלצים