שתף קטע נבחר

"באזורי ביקוש יש פוטנציאל ל-400 אלף יח"ד"

כך קובע מחקר חדש בנושא התחדשות עירונית, אשר בדק מהם הגורמים המעכבים פרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38. על פי המחקר, פרויקטי פינוי-בינוי בלבד יכולים לייצר עוד כ-10,000 דירות בשנה. ומה הקשר למצמצמי דיור?

"באזורי הביקוש יש פוטנציאל לבניית 400 אלף יחידות דיור באמצעות פרויקטים של התחדשות עירונית - שאינו ממומש". כך קובע מחקר חדש שפורסם היום (ה') על ידי חברת מידע עסקים ומחלקת המחקר של אתר כאן בונים. המחקר, שנערך לקראת כנס בנושא התחדשות עירונית שייערך בשבוע הבא בתל-אביב, מצא כי הגורמים המעכבים פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי הם בעיקר הרשויות המקומיות ורשות מקרקעי ישראל.

 

 

"אין סיכוי להגדלת התחלות הבנייה ללא התחדשות עירונית", מסבירה קרן חיות, מנכ"לית מידע עסקים. לדבריה, "הגורמים שמטפלים בשוק הנדל"ן - משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, הוועדות המחוזיות, רשות מקרקעי ישראל ואפילו גורמים חיצוניים דוגמת נתיבי ישראל וחברת החשמל - הם אלה שתוקעים קידום תוכניות של התחדשות עירונית".

 

"חמור אף יותר נושא הפינוי-בינוי, שבסתירה מוחלטת להצהרות שר השיכון ובכירי הממשלה, רוב העיריות והרשויות המקומיות אינן מעוניינות לקדמו, ומעדיפות פרויקטים חדשים וראוותניים", ממשיכה חיות, "מדובר בפרויקטים שיכולים לייצר עוד לפחות 10,000 יחידות דיור בשנה". לדבריה, פרויקטים של תמ"א 38 יכולים לייצר לפחות 7,000 יחידות דיור נוספות בשנה, לעומת כ-700 בלבד כיום.

 

לדברי משה פלדמן, מייסד אתר כאן בונים, "יש ליצור רשות ממלכתית אחת שתאגד בתוכה את כל מקבלי ההחלטות בתחום הנדל"ן, תקצר הליכים, תקבע סדרי עדיפויות, תתמרץ עיריות ויזמים וכן תטפל בהסברה ובגורמים מעכבים כמו סחבת הביורוקרטיה או הדיירים הסרבנים. ללא רשות כזו, לא תוכל ממשלת ישראל לפרוץ את תקרת הזכוכית של 40 אלף התחלות בנייה בשנה, מה שעלול לגרום להחמרת המצב בשנים הקרובות, למחסור גדל והולך בהיצע ולעליות מחירים נוספות".

 

מצמצמי הדיור רוצים תחושת ביטחון 

מחקר נוסף שפורסם הבוקר, בדק מדוע מצמצמי דיור מעדיפים למכור את צמוד הקרקע שבבעלותם לטובת דירה במגדל. מדובר בזוגות בוגרים בגילאי 55 ומעלה, שמכרו את ביתם המרווח לאחר שילדיהם עזבו את הבית, והעדיפו לגור בדירה קטנה יותר. המחקר בוצע על ידי חברת שיווק הנדל"ן אלדר בקרב 520 זוגות שמכרו את ביתם במהלך שנת 2013.

 

על פי המחקר, 42% מהנשאלים מכרו את צמוד הקרקע שברשותם לטובת דירה במגדל מגורים בשביל תחושת הביטחון, 21% עשו זאת כדי להתקרב למרכזי הבילוי ו-16% רצו לעבור לדירה ללא מדרגות. 12% מהנשאלים רצו לעבור למגורים במגדל עבור המפרט הטכני שהוא מציע. כ-7% מכרו את ביתם בשל חוסר רצון לתחזק את הגינה, ולרוב אותם רוכשים העדיפו דירה עם מרפסת גדולה. 2% מכרו את ביתם כדי לעזור לילדיהם ברכישת דירה.

 

"בשנים האחרונות אנחנו רואים מגמה הולכת וגדלה של משפחות בוגרות, המעוניינות לרכוש את מה שאנחנו מכנים 'וילה באוויר'", מסביר רוני כהן, מנכ"ל אלדר. לדבריו, "אם פעם מצמצמי דיור היו קונים דירות סטנדרטיות, היום הם כבר מחפשים דירות פרימיום כדי לשמור על רמת המגורים שאליה התרגלו".

 

"פעמים רבות מדובר בהורים שרוצים להיות יותר קרובים לילדים ולנכדים", מוסיף ערן ברק, סמנכ"ל חברת עמרם אברהם, המשווקת עם חברת אפי קפיטל את פרויקט "AQUA" בשכונת עין הים בחדרה. לדבריו, "מדובר באוכלוסייה בוגרת ואמידה, שרוכשת בעיקר את הדירות המיוחדות בפרויקט". לדברי נסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת אחים דוניץ הבונה פרויקט יוקרה בגני תקווה, רוכשי הדירות בפרויקט הם בעיקר בני זוג מבוגרים שמכרו את בית הקרקע שלהם באזור בקעת אונו, במטרה להשתמש בכספים שנשארו מהמכירה - ולסייע לילדיהם ברכישת דירה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים