שתף קטע נבחר

45 אלף ש' פיצוי לעובדת בהריון שהופלתה

עובדת טענה כי מרגע שהודיעה למעסיקיה על הריונה - הם נקטו נגדה במסכת התנכלויות שכללה את השעייתה, פגיעה בהיקף ובתנאי עבודתה ובידוד מחבריה. בית הדין לעבודה קיבל את עמדת נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, לפיה "הנתבעת לוקה בגישה סטריאוטיפית פסולה בנוגע לנשים הרות"

עובדת שהופלתה בעבודה על רקע הריונה, תפוצה על ידי מעסיקה בסכום של 45 אלף שקל. כך קבע לאחרונה בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, בתביעה שהגישה בשם העובדת נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה. בנוסף ישלמו הנתבעים את הוצאות המשפט, בסך 7,000 שקל.

 

 

העובדת הועסקה כרכזת שירות לקוחות בחברת א.ס.י. טכנולוגיות והנדסה בע"מ, העוסקת באספקה של גזים תעשייתיים וציוד רפואי ונמצאת בבעלות אולג כץ וסרג'יו בלו. בתביעה, שהוגשה על ידי עו"ד אינה סולטנוביץ'-דוד, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במחוז ירושלים והדרום, נטען כי החברה הפלתה את העובדת לאחר שהודיעה להם על הריונה, בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק עבודת נשים.

 

בתוך כך מפורט כי ימים ספורים לאחר שההעובדת הודיעה כי היא בחודש החמישי הריונה - היא נאלצה לצאת לחופשת מחלה של כשבועיים מכיוון שנתקפה בכאבי בטן חזקים וצירים מוקדמים. על פי התביעה, החברה קיבלה בתקופה זו עובדת אחרת לתפקיד ושלחה לתובעת מכתב, בו הודיעה לה על השעייתה.

 

במכתב זה צוין, כי "היות ולטענתך המלולית הינך נמצאת בתקופת היריון בחודש חמישי וזאת עם כל המשתמע שיתכנו להופיע - כגון: רגישות יתר, ריכוז ירוד, מהירות תגובה איטית וכד', אך לעומת זאת פעילות החברה ועצם תפקידך נתונים תחת לחצים תמידיים ומתגברים, עבודת יחסי אנוש שונים ובלתי צפויים אשר עלולים להשפיע ולגרום להשלכות שליליות למצבך הבריאותי וכן השלכות לא רצויות למהלך הריונך, אנו נאלצים להשהות אותך ממקום עבודתך לעת עתה עד להודעה חדשה".

 

אולם בכך לא תמה מסכת ההתנכלויות - התובעת טענה כי עם שובה לעבודה היא הועברה לתפקיד אחר במקום מבודד, ימי העבודה שלה צומצמו והיחס כלפיה השתנה. כך למשל נטען, כי בסמוך לשולחנה נתלה מסמך שהופנה אליה עם נהלים הנוגעים לאיחורים בעבודה, וכי לאחר שהורידה אותו היא הואשמה בהשמדת מסמכים ורכוש החברה. 

 

"גישה סטריאוטיפית שאין לה מקום בחברה מתקדמת"

השופטת אנגלברג שוהם, קיבלה את טענות התביעה ומתחה ביקורת חריפה על התנהלות החברה. בתוך כך נקבע כי המנהלים שינו את יחסם לעובדת לאחר שהודיעה על הריונה, צמצמו את היקף עבודתה, פגעוו בתנאי עבודתה וניסו לבודד אותה מחבריה לעבודה - כל זאת על רקע הריונה.

 

השופטת אף קיבלה את טענת התביעה, לפיה "הנתבעת לוקה בגישה סטריאוטיפית פסולה בנוגע לנשים הרות בכלל, ובתפיסה סטריאוטיפית כאילו כל עובדת הרה, נוטה לנצל את הריונה להתעשרות על גב המעסיק, בפרט". בסופו של דבר נפסקו לתובעת פיצוי של 15 אלף שקל על הפרת חוק עבדות נשים וכן 30 אלף שקל על הפרת חוק שוויון הזדמנויות בתעסוקה. בנוסף, נדרשה החברה לשאת כאמור בהוצאות המשפט, בסך 7,000 שקל.

 

"המקרה מלמד כי אפליית נשים על רקע הריון ואמהות, עדין קיימת בשוק העבודה הישראלי ובהיקפים מדאיגים", מסרה עו"ד סולטנוביץ'-דוד. "מעבר לעבירה על החוק והגישה הסטריאוטיפית, שאין לה מקום מזה שנים בחברה מתקדמת, הרי שהמעסיק הפסיד גם עובדת שללא ספק יכלה להמשיך ולתרום לחברה בעת הריונה ולאחריו, לא פחות מתרומתה לפניו".

 

עו"ד ציונה קניג-יאיר, הנציבה הארצית, מסרה כי "אני מברכת על פסק הדין ומעודדת מעסיקים לבחון את העובדות על פי הכישורים והתרומה שלהן למקום העבודה ובכך לא להפסיד את העובדת הנכונה מהסיבות הלא נכונות. פסק הדין מדגיש שוב שלנשים יש ערך מוסף בשוק העבודה. המסקנה הראויה היא שמעסיקים מרוויחים מהעסקתן של נשים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים