שתף קטע נבחר

במושבים יוכלו להקים שותפויות של 7 רפתנים

ועדת הכלכלה אישרה למושבניקים להתאגד בשותפויות, על מנת שיעמדו בדרישות מתוונה לוקר להגדלת ייצור החלב ברפתות. הוועדה הורתה להכין מודל לאגודות שיתופיות עד אוקטובר. רפתנים: "משרדי האוצר והחקלאות רוצים לשבור את הענף. מתווה לוקר גרם לסגירת 130 רפתות קטנות במושבים. עשו כבר 3 רפורמות שפגעו ברפתנים והמחיר לצרכן לא ירד"

ועדת הכלכלה בראשות ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, אישרה את תקנות תכנון משק החלב, שקובעות בין היתר את מכסות חלב לרפתנים ואת אופן חלוקתן. בעקבות מתווה לוקר, תוקנו שני סעיפים שאיפשרו לחקלאים במושבים לקבל אישור מיוחד הקים שותפויות של עד 7 רפתנים, במקום 3 שותפויות, זאת אחרי שהמתווה גרם לסגירת כ-130 רפתות קטנות במושבים. מחיר החלב שמוכרים הרפתנים הורד ואף חלה ירידה של למעלה מ-6% במחיר החלב הגולמי מאז ינואר 2014, אך המחיר לצרכן עדיין לא הושפע מכך. 

 

 

לפני מתווה לוקר, רפת קטנה יכלה לייצר 450 אלף ליטר חלב. לפי המתווה, רפתות קטנות יתבקשו לייצר 700-600 ליטר חלב עד 2016. עקב כך, רפתות קטנות רבות שלא יכלו לעמוד בכך, נסגרו ורפתנים קיבלו פיצוי עבור פרישתם מהענף.

 

מכסות החלב של הרפתנים שפרשו, עברו לרפתנים אחרים, אבל אלו גילו שאין להם שטח להתרחב, ההתרחבות דורשת השקעה כספית, הקמת מכון חליבה וכו', עקב כך עלה נושא השותפויות. הוסכם כי השותפויות יוגבלו ל-3 יצרנים, למעט חריגים בהם, מטעמים מיוחדים, יאושרו גם שותפויות של עד 7 יצרנים ובלבד שכל היצרנים השותפים מתגוררים באותו ישוב או בישוב במרחק עד שלושה קילומטר.

 

"הטייקונים השתלטו על הביצים והם ישתלטו גם על החלב"

עקב כך, הרפתנים דרשו אישור להקמת אגודות שיתופיות, אחרת לא תהיה משמעות להתאגדות. הם חוששים שמשרדי החקלאות והאוצר יסכלו את המהלך. מיכאל דוד, רפתן מהמושב מנוחה אמר בדיון: "למעלה מ-50 שותפויות התפרקו בשנים האחרונות. משרד החקלאות לא רוצה שותפויות. הטייקונים השתלטו על הביצים והן ישתלטו גם על החלב. הפתרון - שיאפשרו לנו להקים אגודות יצרנים יחידים".

 

ח"כ יצחק וקנין אמר בדיון שאכן צריך ללכת לכיוון אגודות שיתופיות, אך חוק החלב אסר על הקמת אגודות שיתופיות חדשות. "צריך לתת דד ליין לנושא. תוך חצי שנה. עמדת משרד החקלאות משמרת את הקיבוצים, שזה חשוב בפני עצמו, אבל המושבים יתחסלו". יו"ר הוועדה ח"כ ברוורמן קיבל את עמדת ח"כ וקנין: "עד אוקטובר יגבשו במשרד החקלאות נייר עבודה שיאמר איך מתקדמים לקראת אגודות שיתופיות, ובאוקטובר הוועדה תתחיל לטפל בזה". אם יש צורך החוק יתוקן לפי המודל החדש של האגודות השיתופיות במושבים וברוורמן הבהיר כי בכוונת הוועדה לוודא שלא תהייה פגיעה ברפתות הקטנות.

 

"הבעיה היא בפערי התיווך, לא בחקלאים"

שמשון תנחלסון, רפתן מהמושב אליעד ברמת הגולן אמר ל-ynet: "יש שתי סוגי רפתות במדינת ישראל, רפת גדולה של הקיבוצים ויש רפת משפחתית שנחשבת לרפת קטנה. בגלל הקשיים שהמדינה מערימה עלינו יש יתרון לגודל. ככל שנגדל נהיה יותר יעילים, אבל יש מגבלה של שטח לרפת שלי. בשביל לייצר את הכמות שדורש עכשיו חוק החלב, מבקשים ממני לצאת מהנחלה שלי. רפת זה דבר עתיר השקעות. לכן ביקשנו שותפויות, זה יקל על העלות של הקמת רפת.

 

"התחושה היא שמשרד החקלאות משסה את העם נגדנו בעידוד משרד האוצר. היו כבר 3 רפורמות להוריד את המחיר, אך מחירי החלב רק עלו לצרכנים. הבעיה היא בפערי התיווך לא בנו. המתווכים גוזרים את כל הקופון. כל פעם שלאוצר קשה להסביר למה יקר פה, הם מפנים את האש אלינו. אנחנו טוענים שעם ישראל לא רואה שממשלת ישראל רוצה לשבור את הענף היחידי שעדיין מתוכנן במדינת ישראל, על-ידי שינוי תקנות חוק החלב בצורה כזאת שיחלישו את המעמד שלנו. אנחנו טוענים שאם יש רפתנים במושבים שצריכים להשקיע כדי לגדול – שיתאחדו, אבל באוצר ובמשרד החקלאות לא רוצים שנתאגד באגודות, כי אז יהיה לנו כוח".

 

ייבוא יוריד את המחירים?

 

"ומה ייצרו כאן? חוק החלב נולד לתכלית ראויה. אני יושב ליד הגבול עם סוריה, המדינה רוצה חקלאים לאורך הגבולות. לכן משק מתוכנן מאפשר לחקלאים לגור שם, אבל אני לא רק מרוויח מזה אני גם מפסיד, אני נמצא תחת פיקוח וזכוכית מגדלת אני עובד כשכיר. בודקים לי הכל - כמה עלה לי לייצר ליטר חלב, כמה מתוך זה זה השכר הממוצע במשק, ויותר מזה לא נותנים לי להרוויח. ועכשיו אחרי מתווה לוקר, אני צריך להשקיע המון כספים ברפת כדי לעמוד בסטנדרט החדש ואני מפוקח אז אי אפשר. כל יומיים משנים ומוציאים תקנה חדשה כי האוצר רוצה שוק חופשי, אבל זה אומר שלא ייצרו פה כלום.

 

"הנציגים היו אמורים לייצג אותנו אבל הלכו בניגוד למה שאנחנו החלטנו. צריך לבטל את כל סעיף 35 (מגבלות על קביעת מכסה לאגודה שיתופית). זו הידרדרות ערכית של כל הציונות. רק לפני שנה עמדתי בליטא מול אנדרטה של סבתא שלי ואמרנו לה הנה הקמנו מדינה, אנו יושבים בגבולות. אבל רוצים לחסל אותי".

 

תניב רופא, משרד החקלאות אמרה בדיון כי: "ועדת המכסות בודקת עיסוק בפועל. ככל שמספר השותפים עולה, היא צריכה להשתכנע יותר בעזרת טעמים מיוחדים. המבקשים צריכים לשכנע שהם אכן יהיו מעורבים בעיסוק ברפת".

 

יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן סיכם: "אני רוצה לדון באגודות השיתופיות, אבל הסורים על הגדרות וצריכים להחליט על התקנות היום. המעבר משותפות של 3 ל-7 הוא לא קפיצת הדרך אלא החמרה ככל שעולה מספר השותפים. אני ממליץ על הצעה שברוח הדברים קוראת להקים אגודות שיתופיות".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אביהו שפירא
להגדלת רפת יש עלויות
צילום: אביהו שפירא
מומלצים