שתף קטע נבחר

הבהלה לירוחם: הישראלים רוצים לעבור לנגב

יותר ישראלים רוצים לעבור לירוחם, עיר הבה"דים שעברה לשטחה צפויה להעשיר את קופתה ואפילו 70 מיליון שקל הושקעו במרכז מסחרי חדש. "יש כאן אפשרות לרמת חיים גבוהה במחיר שפוי", מספרת תושבת המקום. אז מה הפלא ש-450 איש התנפלו על הגרלת דירות במועצה הקטנה בנגב?

מיישבים את הנגב: מאות ישראלים החלו לגלות באחרונה עניין במועצה המקומית הדרומית ירוחם. "אנחנו לא באים לעשות טובה למישהו או לשנות משהו - אלא מרגישים שזה אחד המקומות הטובים ביותר עבורנו להקים בית", מסביר ל-ynet תום גלילי (28), סטודנט לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע. גלילי ואשתו נרשמו להגרלת המגרשים בשכונת אופק החדשה, ששברה שיאי ביקוש לאחר שתוך קצת יותר משבוע נרשמו אליה כ-450 משפחות.

 

ירוחם - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

הסכם גבולות: עיר הבה"דים עוברת לירוחם

תושבי המרכז רוצים לקנות דירות בירוחם

ירוחם תוכפל: אושרה תוכנית לכ-700 דירות

 

אם עד לא מזמן מעבר לירוחם היה נחשב למעשה חלוצי, נראה שהיום הישראלים עושים את המעבר אחרי שהפעילו שיקולים כלכליים, חינוכיים ותעסוקתיים. עיר הבה"דים שסופחה לאחרונה לשטח המוניציפלי של ירוחם, תעניק ליישוב הקטן רווחי ארנונה גבוהים, דבר שיאפשר למועצה להעניק שירותים טובים יותר לתושביה ויהווה מקור משיכה נוסף לצעירים.


ירוחם.פתאום הפכה לחלופה כלכלית (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
ירוחם.פתאום הפכה לחלופה כלכלית(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)


 (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)

 

גלילי בהחלט מקווה שיזכה בהגרלה ויוכל להקים את ביתו בירוחם. "אשתי ואני חשבנו איפה אנחנו רוצים לגור, והיה ברור לנו שזה יהיה בנגב או בירושלים. בירוחם מצאנו מקום שיש בו קהילה קטנה אך לא סגורה, היא איננה עיר גדולה - אבל גם לא יישוב קיבוצי שמצריך נסיעה לעיר על כל דבר קטן. בנוסף, הנוף הוא כמו ללכת ברגל לטיול מדברי. כשאני מגיע לירוחם אני מרגיש שמשהו חדש קורה".

רחוב טיפוסי בירוחם. "משהו חדש קורה" (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
רחוב טיפוסי בירוחם. "משהו חדש קורה"(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)

 
 (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל) (צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)
(צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל)

 

החלוצים באים

רס"ן ד"ר עמית רייס (36) ואשתו עידית (32) צפויים לעבור בקיץ הקרוב לירוחם. בני הזוג, הורים ל-5 ילדים בגילאי 10, 7.5, 5, 2.5 ו-3 חודשים, ידעו שעתידם בפריפריה. הזוג רייס מתגורר כיום ביישוב קהילתי בגליל, לא רחוק ממקום עבודתו של הבעל, המשרת בצה"ל כרופא תעסוקתי של מרחב צפון במרכז הרפואי הגליל והגולן.

 

"גדלנו בבתים שחינכו לערכי ציונות ואהבת העם והמולדת, היה ברור שהערכים האלה יתממשו בתא המשפחתי שנבנה", מסביר עמית. בתחילת דרכם המשותפת התגוררה המשפחה במרכז הארץ, סמוך לבית הוריו של עמית שסייעו בגידול הילדים - אך בני הזוג ידעו שמדובר בסידור זמני בלבד. "רצינו לעבור לגור בפריפריה תוך שילוב בין האידיאלים הציוניים עליהם חונכנו לבין האפשרות לאיכות חיים טובה ומרחב לילדנו ולנו", הוא אומר.

 

"שילוב בין האידיאלים הציוניים לבין איכות חיים ומרחב לילדים". משפחת רייס (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
"שילוב בין האידיאלים הציוניים לבין איכות חיים ומרחב לילדים". משפחת רייס(צילום: אלבום פרטי)

 

תחילה, עם תקופת ההתמחות שלו, קיבל עמית תפקיד בצפון והמשפחה עברה לגליל. אך עם סיום ההתמחות ומגמת המעבר של צה"ל דרומה, הבינו במשפחה שגם הם צפויים להדרים. "לפני כשנה וחצי סיימתי את ההתמחות ברפואה תעסוקתית, והחלו שיחות עם מפקדי לגבי המשך דרכי המקצועית בצבא. במקביל, התחלנו לשמוע על המהלך המשמעותי המתקרב של עליית צה"ל לנגב - והדברים התחברו", הוא אומר.

 

לדבריו, "יש צורך בתגבור משמעותי במענה הרפואי במרחב דרום, וברפואה התעסוקתית בפרט. המגורים במדבר נתפסים בעיני רבים כקשים ואפילו בלתי אפשריים, אבל אנחנו מאמינים שלמשפחתנו יש את הכוחות לכך. קסם לנו הרעיון של להיות חלק ממהלך צבאי ולאומי של יישוב ופיתוח הנגב, אשר מגשים בפועל את חזונו של בן גוריון. חיפשנו יישוב מתפתח עם קהילה חמה והטרוגנית, מוסדות חינוך טובים, עם שירותים קהילתיים ואווירה ביתית".

 

המשפחה רכשה מגרש בירוחם ובניית הבית צפויה להסתיים בקיץ הקרוב. אחד החששות של בני הזוג היה כי עידית לא תצליח למצוא תעסוקה בדרום. בצפון היא שימשה כמדריכה ויועצת לחיי אישות, בריאות מינית ואמצעי מניעה. כעת עם מעבר המשפחה דרומה, היא תזכה בתור התחלה לקבל ליווי תעסוקתי. "אנחנו מקווים שתוכל להמשיך בעבודתה גם בדרום", אומרים הזוג רייס, "לבתנו התינוקת בחרנו לקרוא בשם עם הפנים דרומה - ערבה".

 

"רמת חיים גבוהה במחיר שפוי"

גם הדס רייס עברה לגור בירוחם עם בעלה והילדים. "במקום שאצטרך לנסוע כל יום לעבודה, אני עובדת ליד הבית", מספרת הדס (41), נשואה ואם ל-3 ילדים בני 12, 9.5 ו-4.5, שעברה לפני כשנה למועצה מכפר וורבורג.

 

רייס עובדת כמנהלת עמותת "עתיד המדבר" ובעלה עובד בבאר שבע. השניים משלמים שכירות בגובה של 3,600 שקל בחודש עבור בית קרקע בירוחם, וכעת יכולים להרשות לילדיהם הרבה יותר חוגים. "העיר חמה ומקבלת, ויש אווירה טובה לילדים ומשקיעים בחינוך. כל יום יש לילדים חוג אחר. יש אפשרות לרמת חיים גבוהה במחיר שפוי", היא אומרת.  

 

"אווירה טובה לילדים וחוגים בכל יום". הדס רייס וילדיה (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
"אווירה טובה לילדים וחוגים בכל יום". הדס רייס וילדיה(צילום: אלבום פרטי)

 

נותנים אמון מחודש בנגב

"למעלה מ-450 המשפחות שנרשמו לרכישת המגרשים בירוחם מעידות יותר מכל על האמון המחודש שהציבור נותן בנגב", טוען סילבן שלום, השר לפיתוח הנגב והגליל, "אותן המשפחות שעברו ועוברות עושות זאת מתוך ידיעה שהמציאות בנגב השתנתה. הנגב היום הוא מקום טוב להתפתח בו אישית ומקצועית, לגדל בו ילדים ולנטוע בו שורשים".

 

לדבריו, "שנים אחורה רבים סברו שישראל יכולה להתרכז רק בגוש דן, אבל היום, הודות להשקעות הממשלתיות ולמהלכים שהובלנו, הציבור מבין כי העתיד הוא בנגב ובגליל. התובנות האלו כבר חלחלו במגזר העסקי, וחברות רבות ומפעלים עוברים ופותחים שלוחות בנגב ובכך יוצרים אלפי מקומות עבודה נוספים מדי שנה".

 

דוגמא לשינוי במגזר העסקי אליו מתייחס השר שלום ניתן למצוא במרכז המסחרי החדש שעתיד לקום בירוחם. זמן קצר לאחר שנחתם השבוע ההסכם ההיסטורי להעברת עיר הבה"דים משטחה של מועצת רמת נגב המבוססת למועצת ירוחם, נמצאו היזמים שהחליטו להשקיע כ-70 מיליון שקל להקמת הקניון הראשון.

 

 

הדמיית המרכז המסחרי המתוכנן (אביעוז עופר באדיבות מנור פרויקטים) (אביעוז עופר באדיבות מנור פרויקטים)
הדמיית המרכז המסחרי המתוכנן(אביעוז עופר באדיבות מנור פרויקטים)

 

חברת מנור פרויקטים של יועצת השיווק עליזה מנור, חברת הבנייה אביסרור משה ובניו וחברת המרכולים מחסני השוק חברו יחדיו לבניית מרכז מסחרי, שעתיד להשתרע על פני 30 דונם ולכלול 15 אלף מ"ר בנוי. העוגן של המרכז החדש יהיה המרכול של "מחסני השוק" שישתרע על פני 2,400 מ"ר. מדוע הם עושים זאת עכשיו? "כולם רוצים להתחבר למסה של עשרות אלפי החיילים ואנשי הקבע שיגיעו לירוחם", אומרת מנור.

 

בנייה ללא הפסקה - בגלל עיר הבה"דים

ואכן, כשמבקרים בירוחם, ניתן להבחין בתנופת הבנייה שנועדה לתת מענה לאנשי הקבע שצפויים לעבור לאזור בעקבות מעבר צה"ל דרומה. שכונת אופק, למשל, תקום בדרום המועצה ומתוכננות בה 1,018 יחידות דיור, מתוכן 696 בבנייה רוויה (בנייני מגורים) ו-322 בתים צמודי קרקע. בשלב הראשון, שווקו 176 מגרשים בשיטת "בנה ביתך" ו-456 משפחות נרשמו להגרלה. מחיר מגרש לדונם כולל פיתוח עומד על כ-190 אלף שקל.

 

כאן בונים את עיר הבה"דים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
כאן בונים את עיר הבה"דים(צילום: רועי עידן)

 

שכונה נוספת שעתידה לקום בירוחם היא שכונת צהלה, שתכלול 110 יחידות דיור צמודות קרקע המיועדות למגורי אנשי הקבע. את הפרויקט מובילים צה"ל ומשרד הביטחון, בשיתוף החברה הכלכלית ירוחם (חכ"ל). לפי נתוני החכ"ל, מגרש של כחצי דונם שעליו ייבנה בית בשטח של 160 מ"ר, יימכר בסכום של כ-1.2 מיליון שקלים. מגרש קטן יותר, שעליו ייבנה בית בשטח של 130 מ"ר, יימכר בסכום של כמיליון שקל.

בניית עיר הבה"דים (קריית ההדרכה של צה"ל) (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בניית עיר הבה"דים (קריית ההדרכה של צה"ל)(צילום: רועי עידן)


 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
 

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 

מחירי המגרשים ויחידות הדיור עלו בירוחם בעשרות אחוזים בשנים האחרונות, בין היתר גם בגלל עליית מחירי הנדל"ן בכל הארץ. מחיר בית קיים בשכונות הוותיקות בעיר נע בין 750-800 אלף שקל, אך יכול להגיע גם למיליון שקל בהתאם לתחזוקה שלו. ישנם בתים חדשים בשכונות חדשות שנמכרו גם במיליון וחצי שקלים.

 

יצוין כי הבתים החדשים בירוחם עלולים שלא ליהנות מתוכנית מע"מ 0% של שר האוצר. לדברי איתי אסולין, מנכ"ל החברה הכלכלית ירוחם, "מע"מ 0% ניתן בבנייה רוויה בה יש 6 דירות לדונם. בירוחם מדובר ב-4 דירות לדונם. לטעמנו, צריך להחיל בפריפריה את חוק המע"מ עם תנאים מקלים, שכן אופי הבנייה הוא אחר - ואז מפספסים בענק".

 

עם זאת, אחת השכונות שייתכן שדווקא כן תיהנה מהפטור היא שכונת אלי כהן בירוחם, בה מתגוררת בעיקר אוכלוסייה חרדית. בשכונה צפויות להיבנות בקרוב 40 יחידות דיור חדשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל
ירוחם. "משהו חדש קורה"
צילום: אור אלכסנברג, המרכז להתיישבות בנגב ובגליל
מומלצים