שתף קטע נבחר

קטרקט: היקף התופעה והטיפולים המומלצים

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי קטרקט הוא אחת הסיבות העיקריות לירידת איכות הראייה בעולם. כמה סוגי קטרקט קיימים, איזה טיפולים יכולים לעזור, ועד כמה התופעה נפוצה וצפויה להתרחב בשנים הקרובות?

הסיבה המרכזית לירידה באיכות הראייה. לא רבים יודעים אבל על פי ארגון הבריאות העולמי ובהסתמך על למעלה מ-200 מחקרים במדינות שונות, קטרקט הוא אחת הסיבות העיקריות לירידה באיכות הראייה בעולם.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התופעה הקרויה קטרקט, בעברית "ירוד", מתארת מצב שבו העדשה הטבעית של העין מאבדת את שקיפותה ונעשית עכורה. חלק גדול מהאנשים יפתח את התופעה כבר מגיל 55. כאשר 40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 סובלת מקטרקט, והגיל הממוצע לניתוח הינו 73 שנים.

 

התסמינים של התפתחות קטרקט כוללים ירידה הדרגתית בחדות הראייה, שינוי בראיית הצבעים ושינוי הדרגתי בראייה למרחוק ולקרוב עם שינוי תכוף של מספר המשקפיים. כאשר העכירות מתמקדת בחלק האחורי של העדשה, יתכן אף סנוור מאור השמש או מפנסי מכוניות בלילה.

 

לשמור על בריאות העיניים

לא רק גזר: מאכלים ששומרים על הראייה

מזון ותוספים למניעת קטרקט והתנוונות הרשתית

מחקר: איזה ירק מגדיל את הסיכוי להריון?

 

סוגי קטרקט

קיימים ארבעה סוגי קטרקט:

 

קטרקט גרעיני: קטרקט המתפתח עם העלייה בגיל ומתמקד במרכז העדשה. קטרקט גרעיני הוא הקטרקט השכיח ביותר.

 

קטרקט קורטיקאלי: קטרקט המופיע באזורים ההיקפיים של העדשה.

 

קטרקט תת-קופסיתי: קטרקט המתהווה בשכבה האחורית של קופסית העין.

 

קטרקט בשל: קטרקט קשה שאינו מאפשר ראיה עקב עכירותו (צבעו לבן) וקטרקט מולד שעשוי לער עין אחת או שתי עיניים.

 

חשוב לדעת שקטרקט זו לא מחלה, אך עדיין קיימות שתי דרכי טיפול שיעלו משמעותית את רמת החיים שלכם ויתכן אף יפתרו לחלוטין את בעיות הראיה הנובעות ממנו.

 

הטיפול המתאים

ניתוח: הטיפול המקובל בשנים האחרונות במחלת הקטרקט הינו ניתוח, שכיח וקצר יחסית, במסגרתו מוציאים את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית שקופה במקומה, שנשארת בעין לצמיתות. עם אחוזי הצלחה של מעל 95% ההליך הניתוחי כיום מתקדם ומבוצע בהרדמה מקומית באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעין.

 

יחד עם זאת את החתך הזעיר שמבצעים בקרנית על מנת להוציא את העדשה העכורה ולהכניס במקומה את העדשה המלאכותית, מבצעים בעזרת סכין כירורגית.

דרך החתך מכניסים קצה מכשיר מתוחכם, המרסק את העדשה באמצעות גלים על קוליים.

 

בו בזמן, המכשיר הקרוי פאקו אמולסיפיקציה שואב דרך אותו הפתח את הפירורים שנוצרו. לאחר מכן מוחדרת העדשה תוך-עינית כאשר היא מקופלת, והיא נפרשת בתוך העין למלוא גודלה וממלאה את החלל שנוצר.

 

לייזר: כאשר כל ההליך הניתוחי מבוצע באמצעותו, לרבות חיתוך הפתח בקרנית, ללא שימוש בסכין כירורגית. בארץ בוצעו עד כה למעלה מ-1000 ניתוחים בשיטה זו.

 

השתלת עדשות מולטי פוקאליות: מעבר לניתוח הלייזר, בשנים האחרונות הבשורה בניתוחי קטרקט, היא השתלת עדשות מולטי-פוקאליות, אשר מספקות יכולת ראייה הן לרחוק והן לקרוב.

 

ארגון הבריאות הבינלאומי הגדיר שהמינימום ההכרחי של ניתוחי קטרקט שיש לבצע הוא 3:1000 אנשים בכל שנה על מנת למנוע עיוורון. אולם במדינות מפותחות, היחס עולה ועשוי להגיע ל-11:1000 תושבים.

 

ההערכה היא כי בישראל מבוצעים מידי שנה כ-55,000 ניתוחי קטרקט כך שהיחס מוערך ב- 7:1000.

 

ומה לגבי העתיד?

ישנו קושי להעריך בצורה מדויקת את שיעור הגדילה של התופעה, אולם מחקרים שונים בעיקר מארה"ב ושוודיה מדגימים עלייה של פי 6 בין השנים 1988 ל-2010 וצופים עלייה משמעותית נוספת בעשור הקרוב עם העלייה בתוחלת החיים.

 

 הכותב הוא מנהל רפואי של רשת עיניים ומנתח בכיר

 

למידע נוסף על המחלה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסיבה המובילה לאובדן ראייה בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים